Wednesday, 12 September 2018

Hempeä länsirintama

Tonttini länsireunalle on noussut kivimuuri pikku hiljaa kymmenen vuoden aikana. Ei se ihan koko tontin pituinen ole, mutta sopiva pätkä ylämäestä kompostille asti. Viime vuonna valmistui viimeinen pätkä ja pääsin istuttamaan muurin edustaa. Nyt ensimmäisistä kukista saa jo nauttia: tässä Austin-ruusu LICHFIELD ANGEL eli 'Ausrelate'. Ihastuttava hailukka shampanjansävy.

Melko vähän olen tontin länsilaidasta kuvia ottanut. Kivimuurin pääty näkyy vinon kompostin oikealla puolella.
Musti esittelee G&T-pöytää, huomasitko?

Muurissa on aukko, josta päästään ojan yli naapuriin hakemaan suolaa ja sokeria. Kuvittelin, että peurat eivät kulkisi ojan yli menevää lankkusiltaa ja köynnöskaaren ali, mutta talviset jäljet lumessa paljastavat, että sehän on yleinen reitti. Peura-aita kulkee kivimuurin takana muissa kohdissa, tosin portista vasemmalle sitä ei vielä ole pystytetty kunnolla. Niinpä lisäsin vanhan portin, jonka sain korvaukseksi avustani – mahtava juttu, ja portissa oli valmiiksi tavattoman kaunis ja pihaani sopiva jäänsininen maali.
Kuvassa näkyy syy, miksi tätä kohtaa ei niin tule kuvattua: tuossa on lautakasoja, oksakasoja, kaikenlaista toimenpidettä odottavaa kasaa. Niiden takia ei istutusaluekaan vielä ole kovin syvä, vain kapea raita kivimuurin edustalla.

'Hagley Hybrid' -kärhö esittelee porttia ja oksakasaa.

Ransu esittelee portin läheisyydessä olevaa kissanminttupaikkaa.

Vielä ihana Lichfield Angel, sen juurella kasvaa mm. kultatesmaa ja isoja lehtiä, joita en voi kitkeä, sillä en ole varma, kuuluvatko ne sormustinkukalle vai takiaiselle. Luultavasti jälkimmäiselle.


David Austin -ruusut luetaan puistoruusuihin, Rosa Puistoruusu-Ryhmä
Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Kärhö – Clematis
Sormustinkukka – Digitalis

27 comments :

 1. Ihana portti. Sopii tosi hyvin tuonne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sopii varmaan siksikin, kun on samalta kylältä kotoisin :-)

   Delete
 2. Portti on hieno, ihan kuin olisi ollut tuossa aina. Ja taitaa tehokkaasti estää peurojen vierailut siitä kohtaa. Mun tienvierustan kivimuuri ei ole valmis varmana ikinä, siitä "lainataan" kiviä milloin mihinkin tarkoitukseen ja taas olen lähtötilanteessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi lautakasasta löytyi sopivasti harmaantuneita tolppapuita, niin sai tuon rakenteen portille ilman, että se loistaa kuin huutomerkki.
   Voi ärh, kivimuurin tuhoajille pitäisi laittaa hirmuinen sakkorangaistus! Paitsi jos se purkaja olet sinä itse :-D

   Delete
 3. Hempeät ruusut sopivat hienosti kivimuurin eteen. Minun ei pitäisi näitä sinun Austin-ruusukuviasi lainkaan katsoa. Juuri olen ruusutarhassa saanut herkkikset vaihdettua kestäviksi kanadalaisiksi ja nyt taas alkaa tulla vaarallisia ajatuksia mieleen. Jos vähän sittenkin siirtelisi ja tekisi kivipaasien eteen tilaa muutamalle Austin-kokeiluille... Kaunis portti! Tänä syksynä olen peuroilta sellaisia suorituksia nähnyt, että en ihmettelisi, vaikka ne hampaillaan avaisivat sen ja köpöttelisivät puutarhaan. 😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, Austinit eivät ainakaan minun kokemuksen mukaan ole ollenkaan arkoja. Ovat kestäneet täällä lumiset ja lumettomat, märät, ees taas sahaavat ja vaikka millaiset talvet. Vain yksi on kuollut, mutta se oli ehkä huono jo sitä syysalennuksesta hankkiessani. Kaikki olen tainnut syysaleista hankkiakin.
   Peurat ovat raivostuttavan tehokkaita murtautumaan pihoille.

   Delete
 4. Saitpa sopivan portin itsellesi. Jotkin istutusalueet syntyvät pikkuhiljaa. Muurin viereen on varmasti hyvä alkaa ajan saatossa kokeilemaan eri kasveja. Ruusukuvat viehättävät minua aina, vaikka omalle tontille en niitä osaa kovin hyvin sijoittaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, tuntuu että kaikki istutusalueet syntyvät pikku hiljaa, kun kaikki paikat täytyy ensin raivata tms :-D Olisi ollut ehkä kivaa muuttaa valmiiseen tai jo jonkin verran tehtyyn puutarhaan, mutta kivaa tämäkin on, joskin hidasta.
   Tuossa muurin vieressä on todella hyvä maa, kun saa ensin kiviä kaivettua pois, siinä pysyy kosteuskin jonkin verran, toisin kuin kymmenen metriä ylempänä, jossa on rutikuivaa.

   Delete
 5. Rrrrrrrakastan kivimuureja, aitoja etc. Sinne vain sitten rakoihin kivikkokilkkaa...

  Meillä pienet metsäkauriit kulkevat vain mistä minä olen mennyt eli talvella kaarisillan yli ja polkuja pitkin kuusiaidan herkuille, joita on jäänyt mustarastailta yli.

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivimuurit ovat ihania!
   Voi, täällä valkohäntäpeurat kaatavat ja nostavat riista-aitaa, miten milloinkin onnistuvat parhaiten tuhoa tekemään. Ei niitä pidättele lähes mikään.

   Delete
 6. Kivimuurit on komeeta ja tua portti sopii torella hyvin tuaho. Musti on kyllä maastoontumisen mestari :) En olisi sitä huamannu, iliman huamautusta, enkä meinannu huamata sittekkää. Ruusu sopii hyvin kivimuuria vaste ja paikka on varmasti lämpöönenki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aiemmin valmistuneessa kohdassa kivimuurin edustalla on Tove Jansson -ruusu, vielä se niukin naukin kukkii kiviaitaa vasten, mutta kohta kasvaa paljon korkeammaksi - ja tarkoitus onkin, etteivät peurat pääse sen yli pihalle loikkimaan. Sen leiskuvan väriset yksinkertaiset kukat ovat taivaallisen kauniit kiviä vasten!
   Hih, jos olisit täällä livenä, niin bongaisit Mustin puusta heti: se naukuu ja kurnuttaa, katso mamma täällä mää oon :-D

   Delete
 7. En kyllä näe Mustia, vaikka etsin puusta ja maasta..:)
  Ihana ruusu♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se erottuu vain siksi, että yhdestä tummasta kohdasta voi havaita sen silmät :-D
   Ruusut on ♥

   Delete
  2. Siellähän se aika usein on, tai ainakin silloin kun mäkin olen pihalla, silloin se innostuu ;-)

   Delete
 8. Hassu Musti puussa - blogia lukiessa nämä kissajutut poistavat peurojen aiheuttamien tempausten aiheuttaman harmituksen mielestä -

  hannah

  ReplyDelete
 9. Minullakin Lichfield Angel ehti kukkia jo toiseen kertaan tänä kesänä. Myös The Pilgrimissä on syysnuppuja. Säilyvätkö sinun DA-ruusujesi maanpäälliset versot talven yli? Meillä on kumpanakin elintalvenaan pal e ltuneet maata myöten ja keväällä olun ollut varma että ny ne kuoli. Mutta ei, uudet versot ovat kasvaneeto ja kukkia ovat hyvin ehtineet. Nyt mietin, kannattaisiko ruusut leikata alas talveksi. Silloin talvisuojaaminen olisi yksinkertaista, lehtikasa ja muutama havu vain päälle. Miten sinä talvisuojaat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai niin, piti sanoa että viehättävä portti.

   Delete
  2. En ole suojannut niitä yhtään mitenkään. Versominen vähän vaihtelee, mutta se voi johtua kasvupaikastakin. Talon eteläseinusta hohkaa lämmintä, The Pilgrim versoo yleensä hyvin korkealta, tai sitten se johtuu sen kestävyydestä muuten. Mutta viime kevättalvi oli sen verran hirmuinen, että sekin versoi vain tyveltään, ja silti se on nyt normaalin metrinen kuten aina.
   Ehkä ne tosiaan voisi leikata syksyllä ja suojata talveksi.

   Delete
 10. Nuo ruusut ovat suloisia! Suloinen on myös Musti puussa, ja Ransu-ihanuus! Tykkään porteista ihan mahdottoman paljon, ne aina johtavat johonkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo portti johtaa kivoille naapureille :-)

   Delete
 11. Ihana Austin hempeys. Puu on saanut silmät :). Musti taitaa esitellä kiipeilytaitojaan.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!