Friday, 7 September 2018

Söpöt vaaleanpunaiset

Ilahduin suunnattomasti, kun huomasin 'Pink Octopus' -kellon kukassa. Tämä yritti kukkaan jo kesällä, mutta nuput näivettyivät kuivuudessa ja kuumuudessa. Viereinen tähkätädykekään (lajike 'Rotfuchs') ei paljoa elonmerkkejä kesällä näyttänyt, mutta ihmeellisesti se vain sinnittelee vuodesta toiseen, kääpiökokoisena mutta kuitenkin!

Beautiful Pinks
Well, this is not really about pinks, ie. Dianthuses, although there are some, but the colour pink. There is delightfully much of it around now! The days are so warm, today 23 degrees in shade, that many plants have a second flush.

Vieressä kukkii syysleimu 'Crème de Menthe' ihanasti, vaikka alalehdet ovatkin kuivuneet pois. Valitettavasti tämä on niitä kasveja, jotka on pakko kasvattaa verkossa, jos meinaa kukkia nähdä.

Siirrytään muotopuutarhasta varjokasvien herkkunurkkaan. Syysvuokko 'September Charm' on tehnyt kymmensenttisen kukkavarren, mataluusennätys! Ihanaa, sillä näin alhaalta eivät peurat vaivaudu nuppuja syömään.

Siinä vieressä on ruukullinen murattisyklaameja, jotka ovat aloittaneet kukinnan. Nämä ovat niin epävarmoja puutarhassa, talvehtivat ehkä kituliaasti pari talvea, tai minulla ei ehkä vain ole oikeanlaista maata näille tarjota. Pitäisi olla sellainen paikkakin, jossa eivät rehevämmät kasvit jyrää. Ruukku on ihanteellinen: kun tulee pakkanen, kannan sen eteiseen, joka myös menee pakkaselle, mutta ei niin paljon kuin ulkona, eikä siellä viima puraise.
Mullan pinnalle on lisäksi ilmestynyt sammalta; ruukusta tulee kaunis, kun sammal kasvaa.

Sitten siirrytään täyteen paahteeseen eli alppipenkkiin. Pulskaneilikka jaksaa vielä kukkia, tosin olemus on hieman väsähtänyt kuin vanhalla rokkarilla. Paljon onkin tullut tuulessa moshattua.

Pikkuruinen kääpiöneilikkakin on tehnyt uuden kukan, tosin vain yhden. Tämä on ihana maanmyötäisesti kasvava laji. Vieressä on kissankäpälä. Samassa penkissä ovat rusolaukkaneilikatkin uudestaan kukassa, tai niissä on ollut aina jokunen kukka jo kuukausien ajan!

Ihanan kaunis etelänmaitohorsma sen kun haarautuu ja tekee yhä uusia nuppuja, koko ajan enemmän. Sen moneen suuntaan ulottuvasta olemuksesta on vain hyvin vaikea saada kokonaiskuvaa!

Sokerina pohjalla on kurjenpolvi Orkney Cherry, joka kukkii kuin viimeistä päivää. Toivottavasti ei kirjaimellisesti... tämä on ollut hirmu huono talvehtija, tämä on jo kolmas yritys saada se puutarhaani, ja mieluummin haluaisin sen pysyvästi. Laitanpa tälle suojan talveksi.
Onko söpömpää kurjenpolvea nähty?

No ei.


Etelänmaitohorsma – Epilobium dodonaei
Kello – Campanula; 'Pink Octopus' on useamman lajin risteymänä (Campanula punctata 'Pink Chimes' × Campanula takesimana 'Beautiful Trust') vailla tieteellistä lajinimeä.
Kissankäpälä – Antennaria dioica
Kurjenpolvi – Geranium
Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Murattisyklaami – Cyclamen hederifolium
Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima
Syysleimu – Phlox paniculata
Syysvuokko – Anemone hupehensis
Tähkätädyke – Veronica spicata

28 comments :

 1. No ei ole söpömpää kurjenpolvea, suloinen kuin karkki. Moshaava neilikka on huippu :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Orkney Cherry on niin pieni ja ihan täynnä kukkia, epätodellisen näköinen suorastaan! Tuo pulskaneilikka on ainakin tänä kesänä osoittautunut pitkään kukkivaksi.

   Delete
 2. Voi suloisuus miten hempeitä vaaleanpunaisia kukkia! Tuo kurjenpolvi on todellakin söpö:) Minäkin laitoin tänä kesänä kurjenpolvea kasvamaan, voi kun se selviäisi talven yli! Leppoisaa viikonloppua♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moni kurjenpolvi on ihan talvenkestävä, tässä taitaa olla jotakin eteläisempää lajia sukupuussa. Mutta ehkä nyt tuossa kohopenkissä se onnistuu.

   Delete
 3. On se söpö pieni ihan kertakaikkisen ihana ja noin paljon kukkia !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt minulla on kaksi Orkneyn kurjenpolvea, kiitos sinun :-)

   Delete
 4. Kyllä on söpö tuo kurjenpolvi. Kaikissa on kauneutta vaikka minikokosenakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se kiva, että pääsee kukista nauttimaan, ja täällä peurojen riivaamalla seudulla sitä parempi, mitä matalampana kukkivat.

   Delete
 5. Pieni ja söpö on kurjenpolvesi. Toivotaan sille nyt pitkää ikää. Syysvuokon kukka on kaunis, vaikka kukkisikin matalana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti syysvuokkoon tulee lisääkin kukkia, nyt on todella lämmintä! Jo näin heti "aamusta" on mittarissa 20 astetta!
   Yksi toinenkin syysvuokko minulla on, lukemattomien yritysten jälkeen myös toinen lajike on suostunut talvehtimaan jo kahden talven yli.

   Delete
 6. Näitä söpöläisiä katsellessa alkoi välittömästi sisäinen ääni päästellä samoja lässytyksiä, kuin vaikkapa kissanpentujen kohdalla. Niin ihania kaikki, ja sinnikkäitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissanpentulässytystä :-) Niin sopivaa näille söpöläisille!

   Delete
 7. Replies
  1. Ehkä juuri hentouden tai pienuuden takia niin erityisiä ♥

   Delete
 8. Ihania hempukoita;)
  Ja juu, tuo on kyllä söpöin kurjenpolvi. Mulla kauhutalvi vei ensimmäisen, mutta viime vuonna löysin uuden ja se meni pionipenkissä hyvin lumisuojan alla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai kun kiva kuulla, eli suoja auttaa :-)

   Delete
 9. Ompas söpiksiä <3 Ihanaa viikonloppua Sinulle <3

  ReplyDelete
 10. Orkney Cherry on kyllä söpöistä söpöin. Ja miten paljon siinä onkaan kukkia kasvin kokoon nähden. Sinnikäs tyyppi.
  Törmäsin pulskaneilikkaan Kaisaniemen kasvitieteellisessä. Oli kuin vanhan tutun olisi tavannut. Kiitos sinun pulskaneilikkaesittelysi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten hauskaa, oli varmaan kuin tuttua tervehtisi ;-)
   Tuo on sykähdyttävää, miten joku ihan pieni kasvi tuottaa valtavasti kukkia.

   Delete
 11. Tuntuu melkein kuin olisi uusi kevät. Kuivuuden jälkeen kasvit ovat niin piristyneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toden totta. Vaikka täällä ei taas ole saatu kunnon sadetta kolmeen viikkoon, se kolmen viikon takainen piristi puutarhaa kummasti.

   Delete
 12. Söpöjä vaalianpunaasia. Luulin ensiksi tuata kurijenpolovia kivikkokurijennokaksi. Ahkera kukkija.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan paljon kurjennokan näköinen, mutta nokan sijaan onkin polvi. Mikähän siinä muuten on, että jonkun nimeäjän mielestä moni kukka muistuttaa kurjen ruumiinosia :-D

   Delete
 13. Ihailen noita sinun pieniä kasvattejasi, kuinka hellästi niitä kuvailet ja huolehdit. Ja sitten saat tuollaisen kurjenpolven kukinnan vielä palkinnoksi, oi onnea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikkuiset ovatkin oikeastaan kaikkein tärkeimpiä, no puun taimia tulee tietysti hoidettua, jotta niistä kasvaa puita eivätkä ne kuivu tms. On todella ihanaa onnea, että tuo kurjenpolvi pistää tuollaisen kukinnan, se on epätodellisen upea nyt ihan joka päivä, ei näytä lakastuvan. Onkohan joku kaivanut sen pois ja laittanut tilalle muovikukan :-D

   Delete
 14. Voi mitä ihanuuksia, varsinkin tuo pulskaneilikka ja tuo minikokoinen kurjenpolvi. Se todentotta on söpöistä söpöin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minikasvit ovat kyllä jotenkin niin tunteitaherättäviä, etenkin, kun ovat niin tupaten täynnä kukkia, ettei niin pieneen kasviin uskoisi edes niin montaa kukkaa mahtuvan.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!