Sunday, 13 April 2014

Sinivuokkopäivä

Ensimmäinen valkoinen sinivuokko on avautunut! Sain kaksi kappaletta tätä hurmaavaa kasvia puutarhaystävältä viime keväänä, ja eilen hän kävi tervehtimässä ja tuomassa Hanna Tuurin kirjan. Hän oli ajatellut minua nähdessään kirjan alessa. Miten sydäntälämmittävää, ja nyt pääsen paikkaamaan aukon sivistyksessä, kun en ole lukenut Tuurilta muuta kuin kolumneja, vaikka olen halunnut tutustua hänen kirjoihinsa.
Puutarhaystävät ovat parhaita!

Yesterday, a sunny day was completed to perfection by the opening of the first white Hepatica nobilis flower.

Erityiset sinivuokot kasvavat muotopuutarhan varjoisimmassa ja silti kuivassa penkissä, sillä sinivuokko sietää hyvinkin kuivaa maata, mutta ei kilpailua. Sitä ei siis voi laittaa jonnekin villiin paikkaan heinikon sekaan, tai voi, mutta ei kannata.
Sinivuokon kaverina muotopuutarhassa kukkivat lukemattomat vaaleanpunaiset pikkusinililjat, jotka haalistuvat lähes valkoisiksi avauduttuaan. Eivätkö ole suloisia, kuin tähtisadetta.

Valkokukkainen on luonnonkasviamme lehtosinivuokkoa, mutta tämä unkarinsinivuokko on eteläisempi laji ja tämä sen jalostettu lajike 'Blue Eyes'. Tämäkin on todella hurmaava! Pidän tästä vaaleansinisesta sävystä todella.
Sinivuokkoja on saatava lisää, nämä ovat niin ihastuttavan aikaisia. Valkovuokoista ei näy pihallani vielä mitään, keltavuokot ovat sen sijaan yllättäneet, ne ovat jo pienen pienellä nupulla!

Siivoilin eilen huussin takana olevaa kevätesikkoniittyä. Yritän hieman hillitä heinikkoa ja koiranputkikkoa ja auttaa esikkoja saamaan jalansijaa siementaimilleen. Löysin samalla muutaman tarhajouluruusun siementaimen! Ne eivät ole kukintaiässä vielä moneen vuoteen. Paikassa kasvaa tämä tumma marjapuuronpunainen ...

... limenvihreä ...

... sekä mustanpuhuva. Näihin(kään) ei millään kyllästy, joten pahoin pelkään, että joudutte katsomaan vielä muutamat kuvat näistä kukkien avautuessa.
Iloista palmusunnuntaita!

Keltavuokko – Anemone ranunculoides
Lehtosinivuokko – Hepatica nobilis
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica
Valkovuokko – Anemone nemorosa

21 comments :

 1. Ovatkohan valkoiset sinivuokot joku luonnon oma mutaatio? Sellaisia en ikinä ole nähnytkään.

  ReplyDelete
 2. Oih ja voih, kauniita ihan jokainen! Mielellään tuollaisten ihanuuksien kuvia katselee vaikka kuinka monta kertaa :)

  ReplyDelete
 3. Vaalean vihreää; Sinivuokko on luonnostaan hyvin vaihteleva. Sen kukat voivat olla tumman tai vaalean siniset, tai hyvinkin punertavat, tai valkoiset. Lapuudenkotini pihalla kasvoi sinivuokkoja, joiden valkoisissa terälehdissä oli sinisiä pilkkuja. Kerrottujakin kukkia esiintyy luonnossa.

  Marietta; Kevään kukkaset ovat kaikki yksiä ihanuuksia :-)

  ReplyDelete
 4. Anna vain tulla lisää jouluruusukuvia. Hölmöyksissäni siirsin omani viime kesänä mukamas parempaan paikkaan ja nyt paikka onkin osoittautunut entistä surkeammaksi.
  Sinivuokko on kyllä uskomattoman kaunis kukka.

  ReplyDelete
 5. En ole osannut ajatellakaan että sinivuokkoja on niin monenlaisia, täyty laittaa korvantaakse ja hankintalistalle! Jouluruusukuvia ei ole koskaan Iiikaa, anna tulla vaan, on ne niin hienoja!

  ReplyDelete
 6. Jouluruusujen ja vuokkojen katsomiseen ei kyllästy koskaan. Omallla pihamaallakin kiertelen vuokot ja jouluruusut joka päivä, ensimäiset jouluruusut alkavat jo kukkimaan.

  ReplyDelete
 7. Hyvin voidaan katsoa näitä lisää! Ihania kuvia.

  ReplyDelete
 8. Voi mitä herkkupaloja Sinulla kasvaa siellä! Tuollaista valkoista sinivuokkoa itsekin himoan. Ymmärrän kuinka näihin vuokkoihin voi hurahtaaa...pitäisi vaan olla paksu lompakko! Mulla sinivuokot kukkivat jo, nyt odottelen Keltavuokkoja. Muita en uskalla vielä ajatellakaan tai sekoan :) Lisää kuvia kaikesta ihanasta odottelen!!

  ReplyDelete
 9. Valkoinen sinivuokko! Minä olen hiljattain törmännyt siniseen valkovuokkoon. Englantilaisessa Botanic Garden -sarjan astiassa on sinikukkainen vuokko, jonka tieteellinen nimi on Anemone nemorosa eli suomeksi valkovuokko. Englanniksi kukan nimi on Wind flower, joka tarkoittaa 'tuulikukkaa'. Miksiköhän? Hauskaa.

  ReplyDelete
 10. Jouluruusut ovat niin hurmaavia, että antaa tulla vaan kuvia vaikka kuinka paljon ja jokaista väriä :O)

  ReplyDelete
 11. Between; Voi harmi! Toivottavasti ne alkavat pikku hiljaa viihtymään siinä.

  Anski; Voi, sinivuokkoja on huikeat määrät, kun ottaa huomioon kaikki jalostetut lajikkeet!

  Kosotäti; Ihanaa, jouluruusujen kukinta on hienoa aikaa!

  Mamma N; Pihalla ei nyt paljon muuta olekaan kuin ihanaa ;-)

  Sametti Hortensia; Harvinaisemmat vuokkolajikkeet voivat olla huikean hintaisia.

  Paula; Windflower tarkoittaa vuokkoja yleensä, joskus sitä käytetään myös valkovuokosta erityisesti. Meillä Suomessa sinertäviä ja punertavia valkovuokkoja kutsutaan hämyvuokoiksi, hassu nimi.

  Marika; Kevään kukat ovat :-)

  Minna; Selvä :-)

  ReplyDelete
 12. Nyt se alkaa, kukkaisaika, ihanaa! <3

  Valkoinen sinivuokko, muistaakseni mummollani oli muutama yksilö... Niin suloinen!

  Ja niin ovat kaikki muutkin kevään airuet näissä kuvissa! <3

  ReplyDelete
 13. Juu, ja onneksi se on jo alkanut viikkoja sitten. Ai että nautin tästä, kun kevään ensi kukkaset kukkivat viikkotolkulla! Lumikellotkin, ne mitä ei ole syöty, kukkivat edelleen :-)

  ReplyDelete
 14. Sinivuokot on ihania! Omalta pihalta en löydä vielä yhtään kukkivaa. Meilläkin on hieman eri sävyisiä sinisiä, muttei valkoista. Se näyttää supersöpöltä!!
  Tämäkin laji kuuluu niihin, jotka huomaa vain kun kukkivat, ainakin penkeistä karanneet (muurahaisten kylvökset?) katoavat kukinnan jälkeen muun kasvillisuuden joukkoon. Onneksi, sillä kesällä ei voisi kävellä missään kun vaan varoisi niitä;)
  Meillä on muuten valkoista lemmikkiä ilmestynyt sinisten lisäksi. Lemmikki menee pitkin pihaa ja voi sitä kukintaa, joka on jo aika lähelläkin:)..
  Ihanaa Pääsiäistä sinne kukkien keskelle ja kiitos taas kauniista kuvista!
  t. sinisen ystävä:)

  ReplyDelete
 15. Pelkäänpä pahoin, ettei me sun jouluruusukuviin ihan heti kyllästytä ;) Että anna palaa vaan!

  ReplyDelete
 16. Sinisen ystävä; Ihanaa, sinivuokkoja kaikkialla! Niiden lehdetkin ovat niin litteät ja nahkeat, että luulen kasvin kestävän hyvin tallomista. Paraisilla on yksi laidun täynnä sinivuokkoja - ja laiduntavia eläimiä, ja hyvin menee yhteiselo ;-)
  Lemmikit ovat hurmaavia kukkiessaan narsissien ja tulppaanien kanssa!
  Kiitos, iloista pääsiäistä sinullekin!

  Tiina; Selvä :-) Jouluruusu sivulta, päältä, alta, viistosta, kukka edestä, kukka takaa...

  ReplyDelete
 17. Valkoinen sinivuokko! Kaunis!
  Siirsin kerran sinivuokkoja kukkapenkkiini, mutta eivät kotiutuneet. Käyn niitä ihailemassa sitten metsässä.
  Paljon erivärisiä jouluruusuja sinun pihassasi. Kiva, kun on niitä on luvassa nähdä nuput auenneena.

  ReplyDelete
 18. Harmi, etteivät viihtyneet kukkapenkissä. Metsässä ne ovat kyllä myös ihania.

  ReplyDelete
 19. Kiva tietää, että Windflower tarkoittaa vuokkoja yleensä!

  ReplyDelete
 20. En kyllä yhtään tiedä, mistä nimitys tulee! Valkovuokkoa kutsutaan myös wood anemoneksi, metsien vuokoksi.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!