Sunday, 6 April 2014

Sateisen päivän kukkaset

Vaaleanpunainen helmililja 'Pink Sunrise'.

Posliinihyasintti.

Kevätsahrameita.

Vaikka osalle krookuksista on käynyt näin... mutta nyt ei keskitytä tähän, vaan niihin kukkiin!

Jihuu, tavalliset siniset pikkusinililjat ovat vihdoin nousussa vuokko-esikkopuutarhassa! Näiden vaaleanpunaiset versiothan kukkivat jo täyttä päätä aurinkoisessa muotopuutarhassa. Kasvupaikan ero samalla tontilla voi aiheuttaa yli kymmenen päivän erotuksen kukinta-aikaan.

Lämpimimmillä paikoilla kukkivat pystykiurunkannukset, siis rakennusten kivijalkojen eteläsivuilla.

Ensimmäiset tarhajouluruusun kukat ovat auki. Tämä limenvihreä on niin herkku...

... mutta niin on myös tämä lähes musta, joka kukkii hetkeä myöhemmin.

Nyt joku alkaa päivitellä pihani aikaista kevättä. Mantereella taitaa kuitenkin olla lämpimämpää. Moni on postannut sinivuokkojen kukista jo ajat sitten, eivät ne täällä vaan kuki! Tässä villi sinivuokko, joka kasvaa oikein aurinkoisella penkereellä puutarhassani.

Sen eteläisempi serkku unkarinsinivuokko on ehkä hitusen pidemmällä.

Onneksi kevätlumipisarat kukkivat upeasti eikä näitä ole edes syöty!

Ja – tadaa – tässä yksi, joka on aikaisessa, eikä tätäkään ole syöty (tosin laitoin heti nämä nuput huomattuani suojakuvun päälle – ja onhan nuo lehdet napsittu poikki jo aiemmin): tähtitulppaani! I-ha-naa, tulppaanikausi alkaa!

Helmililja – Muscari
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Kevätsahrami – Crocus vernus
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Sinivuokko (lehtosinivuokko) – Hepatica nobilis
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

28 comments :

 1. Sulla kasvaa jo vaikka mitä ihanuuksia!

  ReplyDelete
 2. Kevätlumipisarat on ihanat! Pahaan saumaan tuli kirjasi julkaisu, olen kaiken uuden ostolakossa, mutta jos tän kerran joustaisi :)

  ReplyDelete
 3. Se onkin jännä, että täällä kukkivat sinivuokot jo täyttä häkää, mutta muut kukat jotenkin jarruttelevat!

  ReplyDelete
 4. Pirkko; Nämä kevätkukat ovat todella niiiiin ihanuuksia.

  Katja; No mutta eihän sitä tarvitse nyt heti hankkia. Ajankohtaisempi se onkin vasta syksyllä, kun pääosa sipuleista istutetaan, ja jotkut pitää silloin myös talvettaa. Jos silloin olisi vaikka parempi tilanne!

  ReplyDelete
 5. Minna; On jännää, miten kasveilla on eri paikoissa eri aikataulut!

  ReplyDelete
 6. No mutta tulppaanikauden avaus onkin jo aikamoinen uutinen, vautsi!

  ReplyDelete
 7. Oi oi oi!! Mitä herkkuja! Tähtitulppaani <3

  Vaikka ollaan mantereella niin meidän pihalla on varmaan joku viileä mikroilmasto, kun esim. sinivuokot ovat ihan alkutekijöissään :/ Jouluruusun kukatkin ovat vasta nousemassa. Eilen vielä suurin osa kukkapenkeistä oli ihan roudassa, kääks! Mutta onhan nyt kevät tosi aikaisessa kuitenkin, saa nähdä miten vihreää on vappuna!

  ReplyDelete
 8. Vau, sinullapa on jouluruusut jo pitkällä. Tutkin eilen meidän tummakukallista jouluruusua... siinä oli vasta ihan pienet alut.
  Ihana tuo tähtitulppaani : )

  ReplyDelete
 9. Voi ihanuutta ja ihmettä. Kohta pääsen taas minäkin katsomaan, onko Kosken talon pihassa tapahtunut ihmeitä.

  ReplyDelete
 10. Voi onpas siellä kevät ihanan pitkällä! Tällä seudulla nippa nappa pilkistää vihreää maan alta ja kaikki kukkiva on kaupasta ostettua.

  ReplyDelete
 11. Sade tekee varmasti hyvää! Kunhan ei vaan liikaa tule.

  ReplyDelete
 12. Musta jouluruusu, kaikkee sitä kans on! Juu, täälä on sinivuakot kukkinu jo viikon. :-)

  ReplyDelete
 13. Maria; Niin on, ihan häkellyin! Nyt jo!

  Inka; Olisikohan pihaanne ympäröivillä puilla osuutta asiaan, varjostus pitää maan niin paljon kylmempänä. Tämä tonttini on aika paahteinen. Totta, nyt ei ole mikään kiire vielä. Ja kerrankin toiveeni toteutui, että keväällä aika pysähtyisi!

  Myrsky ja Minna; Niin on :-)

  Sariw; Se on kivan värinen, niin pirteä.

  Paula; Ehkä tapahtuu, vaikka aika koleaa on. Mutta yöpakkasten loppumisellakin voi olla vaikutusta kukkien avautumiseen.

  Pinuski; Voi, toivottavasti joku pikkuinen kukka jo avautuisi!

  Mamma N; Saisi tullakin, on ollut jo niin kuivaa. Kastelin aika paljon viime viikolla, kun pelkäsin että kasvit kuivuvat. Mutta nyt vaikuttaa jo ihan hyvältä.

  Maija; Sinivuokot on niin ihania! No, hyvää jaksaa odottaa.

  ReplyDelete
 14. Ohhoh! Sulla on täysi kevätmeininki siellä. Ihania kukkasia!

  ReplyDelete
 15. Limenvihreä ja musta jouluruusu. Limenvihreä ja musta jouluruusu. Limenvihreä ja musta jouluruusu??? Aaah... Ihan olis pakko saada nuo. Varokaa, jouluruusukauppiaat!

  Onpa mahtavaa, että kirjasi on tulossa. Olen odottanut sitä! Onnea, jälleen kerran! Muistahan antaa aikaasi nyt muullekin, etkä suunnittele heti seuraavaa kirjoitusurakkaa. (Muista ne telkkariohjelmat ;-D)

  ReplyDelete
 16. Satu; Ihanan keväistä on, ja ihanaa kun kukinta kestää pitkään, kun on vähän viileämpää :-)

  Intopii; Juu, en tod aio nyt aloittaa seuraavaa kirjaa. Pää on sitä paitsi ihan tyhjä, mistä edes kirjoittaisin? Kumisee vaan, ja humisee välillä.
  Kuules nuo jouluruusut on muistaakseni ihan puutarhamessuilta sellaisesta rullakosta, jossa ei muuta ollutkaan. Oli ehkä messujen eka päivä, ja valkkasin ne kaksi kiinnostavimman väristä päältä pois. Aikainen lintu jne. jne. Joskus siitä messuilla töissä olemisesta on hyötyäkin!

  ReplyDelete
 17. Näyttää niin keväältä.. kukat. Mutta miksi minun jouluruusuni sekoilee ja yrittää kukkia marraskuussa.. Silloin oli toistakymmentä nuppua, mutta sitten tuli lunta.. ja nyt ei näy mitään elonmerkkiä.

  ReplyDelete
 18. Miten ihastuttavia näkymiä! Nyt tekisi vaan mieli konttailla pitkin puutarhaa tutkimassa mitä kaikkea maasta pilkistääkään. Tuo tähtitulppaani on niin mahtavan pinkki! Mullakin näyttivät olevan hyvässä kasvussa jo, tosin nuppuja ei vielä näy.

  ReplyDelete
 19. Voi apua miten kauniita kukkia siellä jo kukassa! Tuo musta jouluruusukin on pökerryttävän ihana. Mulla villitulppaanit myös aloittelevat juuri, oi onnea.

  ReplyDelete
 20. On siellä kevät paljon pitemmällä kuin täällä kaakonkulmalla.
  Ihanan herkkä tuo vaalianpunainen helmililja, niitä pitäs syksyllä jostain saada.

  ReplyDelete
 21. Oih, tuo musta tarhajouluruusu on aivan ihana!!! Niin ja tuo vaaleanpunainen helmililja! On sinulla paljon kaikkia ihanuuksia siellä hoideltavanasi! :)

  ReplyDelete
 22. Ja meillä vieläkin lunta jokapaikassa, eikä sula millään :(

  ReplyDelete
 23. Rosa; Onkohan se vaaleajouluruusu? (Sellainen valkoinen, jossa on kukat matalien kukkavarsien päässä)? Ne kukkivat lauhana syksynä jo joulun tienoilla, nämä tarhajouluruusut useammin vasta keväällä. Vaaleajouluruusun lehdet puhkeavat vasta vähän myöhemmin.

  Tiina; Kyllä, ja voi kun siellä pystyisi lentämään ihan matalalla, niin ei tarvitsisi varoa askeliaan! Tämä teki kukan ihan ennätysnopeasti, en edes ehtinyt huomata nuppua.

  Sametti Hortensia; Aikaiset tulppaanit ovat ihania. Minulla on valitettavasti syöty niitä nyt niin paljon, että kääpiö- ja pikkutulppaaneista ei varmaan montaa kukkanuppua ole jäljellä. Toivottavasti jotakin kuitenkin!

  Kosotäti; Ahaa, vaikka kaakossakin on ollut aika lämmitäkin jo. Vaaleanpunaista helmililjaa oli viime syksynä jo vähän yleisemmin myynnissä, olisikohan ollut Multasormi-myymälöissä. Toivotaan, että ensi syksynä sitä löytyy vielä useammasta kaupasta!

  Mama; On ne, todella ihania :-) Miksi sitä nyt rumia kukkia ryhtyisikään haalimaan ;-)

  Jaana; Voi ei! Teille tuli se kelkkakausi sitten pidemmäksi aikaa. Höh.

  ReplyDelete
 24. Voi miten täällä on kaunista! Lumoavia nuo jouluruusut, miten kummassa sellainen puuttuu ihan kokonaan puutarhastani? :) Navetta näyttää hirmu somalta, tykkään tuosta vanhan harmaantuneen hirren ja puhtaanvalkoisen maalin yhdistelmältä! Tunnistan itsestäni myös tuon ketjureaktio- tekemistyylin, osasit sattuvasti kuvailla tuota mielessä syntyvää järjestystä tekemisille. Hassua että ihan tiedostamattaankin tekee niin että saadakseen luvan itseltään jonkun homman tekemiselle, on ensin tehtävä joku muu homma. :)

  ReplyDelete
 25. Jouluruusu on ihana, minusta nuo tarhajouluruusut ovat niistä kivoimpia, mutta tämä on makuasia.
  Niin, en tiedä, kuinka oleellista oli, että sai seinän maalattua ensin linnunpöntön takaa, mutta nyt se on tehty :-)

  ReplyDelete
 26. Osalle minunkin sipuleista on tapahtunut eräänlainen ylösnousemus. En tiedä, olenko ollut syksyllä huolimaton, onko joku eläin niitä nostellut vai mitä. Maa on kuitenkin yhä jäässä suurelta osin. Sieltä, mistä ei ole jäässä, se alkaa olla mutavelliä, kun puunkaato operaatiot ovat vaatineet ramppausta.

  Uusimpaan postaukseesi: Minun silmissäni olet uskomattoman tehokas tekijä. Ikinä itsestäni ei olisi ollut ottaa noin isoja rakennusurakoita.

  ReplyDelete
 27. Voi kiitos! Ehkä minä en oikein sisäistänyt projektin laajuutta tämän paikan ostaessani ;-D
  Toivottavasti jotkut pikku kukat kuitenkin ovat säästyneet ylös vetämisiltä ja pihakin siitä korjaantuu.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!