Monday, 28 April 2014

Kaverukset rannalla ja muuta mukavaa

Minun oli pakko laittaa Unnan kuva vieläkin kehystämättömän Ransun kuvan viereen, ja nehän sopivat yhteen kuin nakutettu! Nämä molemmat Ellan tekemät piirustukset tulevat nyt ehdottomasti päätymään samoihin kehyksiin. Taustan kirjakasassa näkyvää otsikkoa mukaillen yhteistaideteos voisi olla nimeltään Ihanat kissat rannalla.

A blogger friend has done some wonderful drawings of both her cat Unna and my Ransu. They are perfect together!

Ransu virnistelee tyytyväisenä. Ranta on Ransun mieleinen saunan viileä betonirappu. Siinä ei tule kuuma tuuheissakaan uimahousuissa.

Saunan kulmalla on oja, jossa on mutapuutarha. Kerrottu rentukka eli pallorentukka kukkii parhaillaan.

Vähän kauempana metsäpuutarhapenkissä on amerikankullero aloittanut kukinnan.

Suikeroesikko on siinä vieressä kauniimpana kuin koskaan! Tämä on ihastuttava, matala esikko.

Viereinen 'Raili' on huomattavasti vaisumpi tällä kertaa, tai sitten se vasta aloittelee. Kukkanuppuja ei oikein näy. Tämä on Särkän perennataimiston löytämää pohjoista kantaa oleva esikkolaji. Viime vuonna tämä kukki todella runsaasti, ehkä se vei mehut.

Ransun lempipaikan vieressä, saunan varjossa ja kosteassa maassa viihtyy etelänkevätesikko. Se on tehnyt siementaimia, jotka ovat kukintaikäisiä. Tänä vuonna minulla on ensimmäistä kertaa useita etelänkevätesikoita kukassa!

Kuivassa ja paahteisessa muotopuutarhassa on myös esikkoja. Loistokevätesikko, luultavasti 'Gold Lace', alkaa kukkia.

Muutama vuosi sitten ruokakaupasta ostettu Belarina-tarhakääpiöesikko on yhä hengissä, vaikkakin hyvin pieni.

Viime keväänä istutin useita tarhakääpiöesikoita vuokko-esikkopuutarhaan. Kaksi keltaista, kaksi vaaleanpunaista. Tämä yksi keltainen on erittäin reipas! Tämä on sama kasvi, joka oli jonkinlaisessa kukassa vielä tammikuussakin. Nämä jalostetut tarhakääpiö- ja loistokevätesikot saattavat hyvinkin kukkia kevään lisäksi syksyllä.

Tänään löysin toisen niistä vaaleanpunaisista kukassa! Toivottavasti tämä tekee lisää kukkia. Toinen vaaleanpunainen yksilö vaikuttaa hävinneeltä, samoin toinen keltainen. Ja ADHD-esikon ystäville minulla on huonoja uutisia. Siirsin sen syksyllä siitä turhamaisesta syystä, että sen punaiset kukat eivät sointuneet ympäröiviin kasveihin. Esikko yritti sinnikkäästi tehdä kukkanuppuja syksyllä uudella kasvupaikallaan, mutta sitten tuli talvi ja nyt kasvi vaikuttaa kuolleelta. Ja se oli pihani paras kukkija, ihan kaikista kasveista!

Vuokko-esikkopuutarhaa kaunistaa moni muukin kukka, mutta niistä lisää toisena päivänä. Nyt keskitytään esikoihin, eli laitan loppuun vain tämän palloesikko 'Rubyn' kuvan. Tämä onnistuu aina käräyttämään tai palelluttamaan osan kukistaan, ehkä jonakin keväänä saan vielä kuvan täydellisestä kukinnosta. Tälläkin on ollut kaveri, mutta se on aina ollut kitukasvuisempi ja nyt se on kai menehtynyt.
Mitä tästä opimme? Osta aina kaksi tainta (vähintään)!

Amerikankullero – Trollius laxus
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Loistokevätesikko – Primula Polyantha-Ryhmä
Palloesikko – Primula denticulata
Pallorentukka – Caltha palustris 'Multiplex'
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Tarhakääpiöesikko – P. Vulgaris-Ryhmä

30 comments :

 1. Sarjasta puuttuu viälä rantaleijona-Musti. :-)

  ReplyDelete
 2. Saunan rappu näyttää sopivan Saaripalstan rantaleijonalle täydellisesti myös värimaailmansa puolesta: maastoväri on kohdallaan :)

  ReplyDelete
 3. Hih, noistahan saisi tarinan. "Kaunis kissaneito makasi rannalla uusissa keltaisissa bikineissään ja aurinkolaseissaan, kun paikalle saapui räpylöihin, punaraitaiseen uimapukuun ja snorkkeliin pukeutunut Rantamanuli. Hän oli aikeissa pyytää neitoa läheiselle kioskille silakalle ja tilkkaselle raikasta lähdevettä. Asia ei kuitenkaan käynyt niin helposti. Neito säikähti nähtyään snorkkeliin pukeutuneen Rantamanulian, sillä onhan tuo nyt melkoisen harvinainen näky. "Hyvä ihme kuka SINÄ olet?!", Säikähdyksen voimasta neidon aurinkolasit putosivat ja ja häntäkin vallan pörhistyi! Tulija kertoi olevansa Rantamanuli, ja vakuutti olevansa vaaraton. "Lähtisitkö kanssani tilkkaselle lähdevettä ja silakalle?" Kissaneito ei kuitenkaan heti vakuuttunut manulin aikeista, eihän hänen häntänsäkään vielä ollut asettunut: "saisinko kuitenkin nähdä kasvosi?" ... ... ... ..."

  (Sellaista tänä aamuna...)

  ReplyDelete
 4. Voi, onpas ihania kaikki! Voi surku sitä superkukkijaa... Olen koittanut bongailla Gold Lace tai Silver Lace -esikkoja jostain, mutta huonolla menestyksellä. Ylipäätään esikkoja tuntuu olevan vähän myynnissä. Onko sulla tiedossa jotain paikkaa, josta kannattaisi katsoa?

  Ihan mahtavat nuo rantakissojen kuvat! Tulee hieno taulu!

  ReplyDelete
 5. Nuo kortit on kyllä huippuja:)))

  Ihania esikoita siulla onkin montaa erilaista,huvitti tuo yhden Raili nimi, miulta löytyy, Mailis ja Rantalaiska.Kun en tiedä kasvin oikeaa nimeä nimeän sen antajan mukaan, niimpä pihalta löytyy myös Sirpaa, Ragnia,Taimia, Eveliinaa jne.

  ReplyDelete
 6. Maija; No niinpä tosiaan. Mutta ehkä Mustia ei kaivata paikalle ;-)

  Ella; Siinä on hyvä lojua näkymättömänä kuin Ihmemaan kissa, vain hymy näkyy!

  Henna, Friede ja Figo; Voi että miten ihana tarina!

  Inka; Tilasin omat 'Gold Lacet' Viherpeukaloilta pari vuotta sitten, tosin niiden piti olla kerrottu 'Elizabeth Killelay', mutta ihania nämäkin ovat. Yritän ottaa sulle jakopalan joku kerta! On varmaan ihan sattumaa, jos jollekin taimistolle on tullut Hollannista näitä, tuskin näitä Suomessa kukaan viljelee.

  Kosotäti: On kivaa, kun kasveilla on persoonallisia nimiä. Ihan varmaan tuo Railikin on nimetty löytöpaikan tai löytäjän mukaan!

  ReplyDelete
 7. Ihanat kissakuvat, kyllä kissoista vain on niin paljon iloa!

  Ihana tuo suikeroesikko. Minulla on esikoita kanssa paljon varjossa omenapuiden alla, mutta nimiä en tiedä, sellaisia on aikalailla mitä Ahvenanmaalla vapaana kasvaa ja siellä nuorena kävin ja elähdyin suuresta määrästä villinä kasvavista esikoista, upeasta keltaisesta matosta (yleensä en ole keltaisen ystävä mutta tämä poikkeus). Nyt kun on oma puutarha, sinne esikoita olen haalinut. Puutarhamessuilta ostin yhden sähkönsinisenkin, joka kukki aina hyvin epätavalliseen aikaan, vielä ei näy nuppuja, onkohan sitä enää...?

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 8. Kissoista ja kissanomistajista on paljon iloa ;-)
  Ahvenanmaalla kasvaa paljon kevätesikkoa, samoin kuin täällä lounaissaariston lehdoissa muutenkin.

  ReplyDelete
 9. Ihanat esikot. Minä toin viime vuonna yhden esikon Virosta ja niinhän siinä kävi ettei kestänyt talvea. Taisin laittaa sittenkin taimen liian märkään paikkaan. Tänä vuonna voi korjata vahingon ja ostaa kaksi tainta :)

  ReplyDelete
 10. On aika mystistä, miten ihan lähekkäin istutetuista kasveista voi toinen alkaa kukoistaa ja toinen kuihtua. Suosittelen tosiaan kahden ostamista, ikään kuin varuiksi. Ja jos molemmat menestyvät, niin mikäs sen mukavampaa. Harmi, kun matkatuliainen menehtyi. Ehkä ne kaksi voisi istuttaa vähän erilaisiin paikkoihin.

  ReplyDelete
 11. Tosi söpöt kortit! Kivaa kun ihmiset vielä jaksavat tehdä itse persoonallista.

  Ja ihania kukkia :)

  ReplyDelete
 12. Itse tehdyt piirustukset ovat aarteita.

  ReplyDelete
 13. Wau mikä kokoelma esikkoja!! Ihan mieletön! Viis hienoista palloesikon kuvista, kaunis tuo on silti. Ransu on niin mainio, aina.

  ReplyDelete
 14. Esikot ovat ihania <3 Seuraavaksi ovat vuorossa kevätesikot ja oikeastaan jo aloittaneet valkokukkaiset loistokevätesikot, joita en vain ole muistanut kuvata... Lisääkin mahtuisi, esikoita saisi olla vaikka kuinka paljon, niitä ei edes tajua kukaan tuholainen syödä. Joskus vahingossa on jotain maisteltu, mutta ei siten, että kukinta juuri kärsisi. Paitsi pihaesikoita, murr, niitä on syöty enemmän. Niistäkin yhdessä pilkottaa silti kukkanuppu!

  ReplyDelete
 15. Nyt kun sipulikukkakirja on valmis niin voisitko alkaa kirjoittamaan sellaista kevätkukka-, kesäkukka- ja syksykukkakirjaa. Helpottaisi maatiaista aikalailla kun tietäisi mitä kotopenkissä kasvaa?

  terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 16. Heh, ai sellainen kaikkien kasvien ensyklopedia ;-D Siitä tulisi varmaan 1500-sivuinen. Tai sitten sen voisi jakaa noihin mainitsemiisi kolmeen osaan. Kiitos ajatuksesta!

  ReplyDelete
 17. Voi kiitos, vaikka en toki tarkoittanut kerjätä. Vaan jos sulla on ihan ylimääräisenä paloja niin toki kiitollisuudella vastaanotan, mutta erikseen ei tarvitse alkaa jakamaan! Pidän silmiä auki, jos jossakin vaikka myytäisiin. Ja ehkä voisi koittaa alkukeväällä kysyäkin, jos vaikka joku taimisto tilaisi.

  ReplyDelete
 18. Mun pitäisikin kaivaa joku noista ylös ja siirtää, kun ne eivät ole kasvaneet yhtään kahdessa vuodessa - liian kuiva paikka, varmaan. En ole siis varma, onko niissä riittävästi juurimassaa jaettavaksi, mutta yritän!

  ReplyDelete
 19. Voi, olet ehtinyt kuvata niin monenlaista kaunista kukkakuvaa ja ihania tunnelmakuvia. MInäkin tykkään tuosta verkon köydestä ja surua tunnen tuntemattoman Helmi-kissankin takia...ihan oikeesti :(

  ReplyDelete
 20. Voi ei, ehkä ADHD vielä yllättää sinnikkyydellään...
  Multa selvästikin puuttuu esikkoja, on vain sinisiä palloja ja julianesikko.

  ReplyDelete
 21. Tylsä Mörökölli; Lemmikit ovat niin rakkaita. Kevään tunnelmat ovat ihania!

  Pioni; Toivotaan jatko-osaa ADHD:n paluu! Olet selkeästi esikkovajeessa. Särkän perennataimisto voi auttaa...

  ReplyDelete
 22. Meilläkin alkaa esikot kukkia. Istutin siemeniä syksyllä ulos penkkiin suoraan (tuo peruskeltainen) mutta niissä ei näy mitään eloa.

  ReplyDelete
 23. Ehkä ne ovat vähän hitaita itämään? En tiedä yhtään. Voi olla, että kesän mittaan ilmestyy pieniä ryppyisiä lehtiruusukkeita :-)

  ReplyDelete
 24. Kertakaikkisen mahtavaa esikkotykitystä, olen ihan mykistynyt varsinkin tuon liilan suikerosi esityksestä! Huomenna tsekkaamaan oma punainen, lauantaina se oli vielä nupussa. Nyt on kyllä ollut suotuisia ilmoja, joten voisi ehkä jopa jo kukkiakin...

  ReplyDelete
 25. Ja jutun alku meinasi nyt ihan tyystin unohtua, kun leukaluuni putosi johonkin navan korkeudelle. Mitä mirrejä! RRRAUH!! Nuo Ransun snorkkelit ja räpylät on niin suloiset :D

  ReplyDelete
 26. Eikö ole mahtavat rantakissapiirrokset!!
  Tuo suikero taitaa olla vasta viime keväänä istutettu, ja nyt se on ihan epätodellisen täynnä kukkia, ihan kuin joku olisi käynyt pistelemässä siihen kukkia kuin neuloja neulatyynyyn :-D

  ReplyDelete
 27. Aivan mielettömiä piirroksia, oikein naurattaa niitä katsellessa :D

  ReplyDelete
 28. Osuu tosiaan nauruhermoon!

  ReplyDelete
 29. Mistähän johtuu, että olen alkanut tänä keväänä jotenkin lämmetä esikoille. Olen harkinnut esikkomäärän kasvattamista - ja yllättäen löysin yhdet esikonlehdet kukkapenkistä, jossa ei todellakaan pitäisi olla esikon esikkoa. Mystistä, salaperäistä.

  Suikeroesikkoa on kuitenkin ihan pakko saada. Se on todellakin ihana.

  Tuo amerikankullero ♥ Näköjään olen heikkona kuunkeltaisiin kukkiin.

  ReplyDelete
 30. Olen ollut huomaavinani esikkoherätyksesi! Suikero sun on ehdottomasti hankittava, tai siis useita, sinne kanukoiden lomaan (omat pistokkaani sun kanukoista istutin vasta eilen, hyi minua, olin unohtanut ne yhteen multapussiin!)
  Kalvakankeltainen on mahtiväri ja se sointuu ihan kaikkiin muihin kukan väreihin, useita niitä jopa korostaa upeasti.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!