Tuesday, 17 April 2012

Aarteet kotona

Vähänpä tässä on siihen verrattuna, mitä mieli halajasi. Mutta jotain kumminkin ja varsin mielenkiintoisia tapauksia. Eli tässä lista kasveista, jotka hankin Tukholman puutarhamessuilta:

Valkolatva, ruskealehtinen – Ageratina altissima 'Chocolate' (tunnetaan myös vanhalla nimellä Eupatorium rugosum)
Valkovuokko, vihreä-kerrannaiskukkainen – Anemone nemorosa 'Virescens'
Kielo, valkoraitalehtinen – Convallaria majalis 'Albostriata'
Kiurunkannus, sinikukkainen – Corydalis flexuosa 'China Blue'
Varjohiippa, kuparinvärinen – Epimedium × warleyense
Purppuramiekkalilja – Gladiolus communis ssp. byzantinus (lehdistölahjuksena)
Hollanninkurjenmiekka, oranssikukkainen – Iris × hollandica 'Lion King' (ilmeisesti, myyjä kirjoitti lappuun 'Kings Lion' mutta sen nimistä ei näytä olevan olemassa)
Sikoangervo, kerrannaiskukkainen – Filipendula vulgaris 'Multiplex'
Etelänruusuruoho – Knautia macedonica 'Mars Midget'
Hopeatäpläpeippi, keltakirjavalehtinen – Lamium maculatum 'Golden Anniversary' (tunnetaan myös lajikenimellä 'Dellam')
Pelargoni, keltakukkainen – Pelargonium 'First Yellow Improved' (lehdistölahjuksena)
Tuoksupelargoni – Pelargonium 'Lady Plymouth'
Pelargoni, villilaji, lääkekasvi – Pelargonium sidoides
Pihaesikko, "auricula", vihreä-valko-keltakukkainen – Primula × pubescens (tunnetaan myös nimillä P. × auricula ja Auricula-hybridi) 'Sweet Pastures'
Mukulaleinikki, ruskealehtinen – Ranunculus ficaria 'Brazen Hussy'
Siemenperunat 'Mayan Twilight' ja 'Maris Peer'

Siemenperunoiden maahantuonnissa on huomioitava seuraavaa (Eviran sivuilta):
"Kaikesta Suomeen tuotavasta siemen-, ruoka- ja ruokateollisuusperunasta on ilmoitettava Eviran kasvintarkastusjaostoon. Kasvintarkastus järjestää tarvittavat tarkastukset ja näytteenoton vaarallisten kasvintuhoojien leviämisen estämiseksi (rengasmätä, peruna-ankeroiset, koloradonkuoriainen, ritsomaniatauti).
Suomeen markkinoitavan siemenperunan vakuustodistuksessa / kasvipassissa on oltava asianmukaiset ZP-merkinnät (ZP FI tai ZP d1, a6 ja a13), mikä todistaa, että peruna on viljelty alueella, joka on puhdas kyseisistä kasvintuhoojista."

Messuilta ostamissani perunoissa on asianmukaiset merkinnät, mutta on aina muistettava olla varovainen. Juuri saamani tiedotteen mukaan perunarutto on kehittänyt uusia ja niin hankalia kantoja, että esimerkiksi Hollannissa on jouduttu luopumaan palstaviljelystä.

Tällä kertaa en ostanut paljon muuta kuin kasveja, vaikka messuilla onkin aina tarjolla kaikenlaista kivaa pryyliä. Ei kun ostinpa, betonilaatan valumuotin, täytynee sekin kuvata ja esitellä!

Tanskalaisen julkkisfloristi Tage Andersenin ideapuutarhaa Tukholman puutarhamessuilla ei välttämättä heti puutarhaksi hoksaa. Se on raudasta rakennetun barokkipuurivin rajaama rauhallinen puistomainen tila.

Barokkihenki jatkuu puutarhan reunan tiputopiaareissa.

Lopuksi päivän fanikuva kotiaarteesta, lentopusuja lähettelevästä Ransusta. On se melkoinen hurmuri!
Hurmaavaa päivänjatkoa!

35 comments :

 1. Kuinka osasinkaan arvata mikä/kuka on aarteesi kotona:)
  Hurmuri-Ransu♥

  ReplyDelete
 2. On ne niin ihanat pojat. Muut kuin kissaihmiset eivät yleensä osaa tulkita oikein tuota viirusilmäistä pusutteluilmettä, luulevat sen vaaralliseksi tai vihaiseksi ilmeeksi. No vaarallinen se onkin, se vie sydämen!

  ReplyDelete
 3. Ihkuisia vauveleita olet kotiuttanut sieltä! Hauska nähdä sitten, miten ne kehittyvät kasvaessaan.

  Puutarhainnostus kasvaa tänä vuodenaikana aina kohisten ja saa näistä sun postauksista aina turbo-buustauksen ylöspäin!

  ReplyDelete
 4. No jopas siinä on listaa, miten ihmeessä sait kaikki kulkemaan mukanasi kotiin?!

  ReplyDelete
 5. Kiva katsella messukuvia :)
  Itse kävin Tampereen messuilla.
  Hauskat tuomiset löysit..

  ReplyDelete
 6. Hän on niin hurmuri,pusujapusujapusuja mur!

  Vastauksestasi kiittäen, no niin tietenkin, hö!

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 7. Olen pelargoniafani. Kiinnostaa kovasti tuo villipelargonia. Ja keltaisia pelargonioita, mielenkiintoista! Jään odottamaan, miltä kukat näyttävät. Ja siitä valulaatastakin olisi kiva saada se kuva :) Sinähän löysit messuilta vaikka mitä!

  ReplyDelete
 8. Hurjan määrän toit mukanasi kaseveja.
  Mitä ominaisuuksia näissä perunoissa on 'Mayan Twilight' ja 'Maris Peer'? Ovatko muusssiperunaa, keitin vai onko jotain muuta?

  ReplyDelete
 9. Hei Saila, kiva kuulla messukuulumisia ja vau, mitä erikosuuksia olet tuonut mukanasi! Kerrannaikukkainen valkovuokko viherävin yksityskohdin kuulostaa maailman ihanimmalta!

  ReplyDelete
 10. Vau mitä ihanuuksia toit reissusta!

  ReplyDelete
 11. Oi, hurjan hienoja ostoksia!
  Valkolatvaa ja kieloja minäkin katselin, mutta pitäydyin sitten melkein ainoastaan pelakuissa. Pienet pistokkaat pääsevät mukanani huomenna töihin, toivottavasti niistä kasvaa siellä oikein isoja ja komeita ;) Pitääkin muistaa ottaa kotona kuva heistä vielä tänään. Muualta kyllä ostin lisää pelakuita ja perennojakin...
  Ihana Ransu, pusuja.....

  ReplyDelete
 12. Varmaan hullaantuisin täysin tuollaisilla messuilla. Montaa lajiketta sait tuoduksi, kerrothan miten jatkossa menestyvät.

  Parhaat aarteet löytyy kotoa <3

  ReplyDelete
 13. Inka; Kiva kuulla että tämä innostus on tarttuvaa :-D

  Tiina; No suurin osa on 9 cm poteissa, muutama 7 cm:n, ei ne paljon tilaa vie... ja pitää osata ottaa tyhjä, pyörillä kulkeva matkalaukku mukaan ;-) Joitakin lajeja on vieläpä useita kappaleita, kuten kieloa 5 purkkia. Jee!

  Heidi-Maaria; Todella, ihana saalis!

  Leena ja Pojat; Hurmuri piti juuri mammaa ulkona jäätymässä hihnan päässä melkein 2 tuntia kun löytyi hiiriä vilisevä paikka! Niillä näytti jo olevan poikasiakin. Siinä riitti hurmuripojalla tutkittavaa.

  Désirée; P. sidoides on vanha zulujen käyttämä lääke keuhkoputken ja nielun vaivoihin, siitä juontanee ajatus tuoksupelargonien ilmaa puhdistavasta vaikutuksesta. Toivottavasti se kukkii jo tänä kesänä, niin saan esiteltyä pienen mutta valtavan ihanan kukan!
  Kasvia muuten tutkitaan uudestaan nykypäivänä, sillä se auttaa myös virusten aiheuttamiin hengitystiongelmiin, joihin antibiooteista ei ole apua. Tuolla olikin suurin ryntäys villipelargonien ympärillä, taitavat lla muodissa!

  Maiju; Kumpikin on aikainen lajike - olin ostanut jo myöhäisperuna 'Matildaa' Viherlassilasta (aikainen puutarhuri perunan nappaa!).
  'Maris Peeriä' kehuttiin kovasti gourmetperunaksi, niin pitihän sitä sitten kokeilla. Raportoin sitten... Vime vuonna minulla oli 'Cherie'-herkkuperunaa, vaaleanpunainen kuori ja puikulamalli, aivan ihana peruna!

  Maria; Sinun TÄYTYY päästä tuonne messuille joku kerta! Esimerkiksi mun mukana ;-)
  Vuokko alkaa kohtapuoliin kukkia, otan kuvia sitten!

  AnnaW; Kyllä vain!

  Suvikummun Marja; Ne kielot olin oikeastaan tilannut ennakolta Odlarglädjenin osatolle, heillä ei näyttänyt olevan niitä valikoimissa muuten, mutta ehkä jollakulla toisella oli? Muutaman erikoiskasvien myyjän bongasin, aivan ihanaa. Ja pelargonien valikoima on mykistävä.

  Katja; Kyllä ne parhaat löytyvät kotoa ♥ Raportoin sitten menestymisistä ja epäonnistumisista.

  ReplyDelete
 14. Jestas sentään....aikamoinen lista : )
  Ensi vuonna mun on vaan pakko päästä sinne....
  /nina

  ReplyDelete
 15. Kyllä sieltä löytyy kaikenlaista ihanaa :-)

  ReplyDelete
 16. Miten mä en ollenkaan tajunnut, että sulla on tuollainen määrä noita kasveja? Hyvin sait piilotetuksi :)

  Perunahankinnat osoittautuivatkin postauksesi luettuani ongelmaksi. 'Cherie' näytti ihan virallisesti hyväksytyltä, mutta olin saanut 'Black Shepherdin' mukana aivan väärän perunalajikkeen nimilapun (ja mahdollisesti maksanut niistä myös väärän pottupussin hinnan), eikä mulla siis ole mitään käsitystä siitä, minkä ruton olen mahdollisesti tuonut sieltä mukanani. Ärk. Pitäisiköhän kilauttaa kaverille (Eviraan)? Joko sinä ilmoitit omasi?

  Ensi vuonna kahdeksi päiväksi pakettiauton kera (yritin jo selvittää, mihin aikaan messut ensi vuonna ovat :-D ).

  ReplyDelete
 17. Heh, olen aika pro salakuljettaja ;-)
  Mun perunapusseissa noi koodit on pienenpienellä niiden lappujen värikkäillä puolilla. Kai sullakin? Voihan musta lammas sentään! Hitsi, oliko se väärässä kaukalossa vai väärin laputettu?

  ReplyDelete
 18. Vai Gourmet lajikkeita NAM! Lopella ei näy kuin Siikliä tai Timoa no syksyisin tietysti Rosamundaa. Ei ole perunapitäjässä noin hienoja lajikkeita ollut. Odotan mielenkiinnolla uutisia perunapelloltasi. ;)

  ReplyDelete
 19. Niin, ne kielot, joita katselin, olivat mielestäni normikielon näköisiä, ei raidallisia, niitä oli iso alue kukkivana ainakin yhdellä myyjällä.
  Torvan Trädgårdin osastolta, jossa myytiin ovanliga perenner, ostin tiikerililjan ja Black Bird-liljan sipuleita, katsotaan mitä tulee niistä ;)
  Oho,voi rähmä, räntää sataa ja töihin pitää lähteä nyt!

  ReplyDelete
 20. Haha, mikä toi ilme on, Ransu hei? :-D

  ReplyDelete
 21. Voi mitä kaikkea ihanaa. Äitiä ei pidä päästää tuommoisiin paikkoihin vahtimatta, sanoi poikani jo 15 vuotta sitten :)

  ReplyDelete
 22. Upea matka! Ruotsalaiset osaa! Rakastan Tage Andersenin (tanskalainen tosin) luomuksia ja Zetaksen järjettömän kauniita asetelmia. Haluaa ensi vuonna messuille!!!

  ReplyDelete
 23. Maiju; No se herkkuus paljastuu sitten kun perunoita saa korjata ;-)

  Suvikummun Marja; Nuo minun kielot ovat ainakin vasta pieniä tiittejä mullassa, ei niiden lehdistä erota vielä mitään! Pitää kuvata sitten kun jotain raitaa näkyy. Ihania aarteita sinullakin!

  Sirpa ja Kollo; Niin on ♥

  Musta ja Harmaa; Mitä, Ransun normi-ilme!

  Varjoyrtti; Vaarallinen, todella vaarallinen paikka se onkin.

  Irene; Noille messuille kannattaa ehdottomasti matkustaa. Ensi vuoden päivämäärät (on jo merkitty kalenteriin!) ovat 11.-14.4.2013.

  ReplyDelete
 24. Voi mitä herkkuja...<3 Mulle tulee jotain varjohiippoja tänä keväänä,ei kuitenkaan noin hienoja.."Raitakielon" ostin viime vuonna Särkältä,saa nähdä miltä se näyttää kunhan nuo toistametriset kinokset sen yltä sulais joskus.
  joopa joo,ens keväänä kyllä on päästävä tuonne Tukholmaan,maksoi mitä maksoi;).oisin kyllä niiiin halunnut jo tänä vuonna,mutta kun toukokuussa menen sinne Lontooseen,oli pakko jättää nyt väliin.

  ReplyDelete
 25. Ransu, sun ilme on mahtava! Vähänks sun turkki näyttää lämpöseltä - tuleeks kuuma kesällä?

  ReplyDelete
 26. Tiina; Niin, ihania herkkuja! Katsoin kans Särkän kataloogista, että heilläkin on Albostriata-kieloa, mutta valitettavasti matkustan niin harvoin Raaheen (tähän mennessä en ikinä!). Joskus on pakko käydä sielläkin, mutta silloin pitänee ottaa peräkärry mukaan ;-)
  Voi kun olisi joku sponsori, että voisi vain matkailla puutarhamessuilla ja muissa puutarhakohteissa!

  Sulo; Ransulle on jo tullut kuuma, joinakin lämpiminä päivinä! Ransu on kasvattanut paksun talviturkin varmaan takatalven varalle. Tai sitten komeat rintakarvat kesän rantareissuja varten?

  ReplyDelete
 27. Lentopusu napattu ja täältä tulee tuplana takaisin molemmilta neitosilta... tuolla ne turkkejaan puunaavat, jotta olisivat mahdollisimman nättejä, jos vaikka Ransu tulis kylään :-)

  ReplyDelete
 28. Hihii, no eihän se ole ihmekään. Tuollaiset rintakarvat ja sänkykamarikatse :-D

  ReplyDelete
 29. Trimmataanko kattien turkkeja? Mutsi lupasi vappuna leikata mulle siilin!!!

  ReplyDelete
 30. SIILIN! Siis sen vinkulelun??! Apua, nyt äkkiä soitto eläinlelujen suojeluyhdistykseen!
  Kissojen turkkeja ei kai leikata, paitsi voihan sen tehdä tietysti jos katti muuten pakahtuu helteeseen. Eihän se voi kiellettyäkään olla.

  ReplyDelete
 31. Aika pitkä lista :) Ransu on kyllä hurmuri ♥

  ReplyDelete
 32. Ihan kateeksi käy nuo sun ostotkset!

  ReplyDelete
 33. Mun pitää sitten raportoida niiden menestymisestä ja mahdollisesta kukkimisesta!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!