Thursday 10 October 2024

Värit paranee

 Kun lokakuu etenee

Ensin rusotuomipihlajassa oli yksi punainen oksa...

... nyt on koko puska punainen! Mikä parasta, lehdet eivät vielä irronneet eilisessä ryöpytyksessä, vaikka yleensä ne tuntuvat irtoavan varsin pian punastumisensa perään.
Oikealla on monivuotinen auringonkukkaristeymä 'Lemon Queen', mahtava syksyn ilopilleri ja selvästi pitkäaikainen kukkija!

Samalla puutarhan reunalla on pilvihelmipihlaja, jonka syysväri on yleensä tällainen aika tumma, ruskeanpunainen, mutta se on kiva vastapari valkeille marjoille.

Pihan länsireunaa hallitsee Yggdrasil, komea saarni. Se on vielä kellanvihreä ja edelleen lehdessä. Sen alla näkyy pieni tummanpunainen piste.

Se on japaninvaahtera 'Osakazuki'. Kesällä vihreä, mutta kun syksy saa, se tulee ensin hieman punertavaksi, mutta väri paranee päivä päivältä. Alaosassa voi jo nähdä yhden kirkkaanpunaisen lehden.

Nyt se on tämän värinen, mutta punastuminen ei lopu vielä tähänkään! 'Osakazuki' onkin ruskastaan kuuluisimpia japaninvaahteroita. 

Alempana länsilaidalla on kultaherukka, ihana ruskapensas! Edellisten kuvien japaninvaahtera loistaa punaisena kuvan yläosassa, se kun on ylempänä rinteessä.

Verikurjenpolvi on parhaita ruskaperennoja pihallani. Tällä hetkellä se on puoliksi punaisena, puoliksi vihreänä, samoin kuin edellisen kuvan kultaherukka. Tämä verikurjenpolvi on saaren omaa kantaa.

Puskista ehkä eniten ilostuttaa safiirihortensia 'Bluebird', joka ei kerrankin näytä puolikuolleelta. Kesällä ilmeisesti satoi juuri sen verran, että se pysyi paremmin hengissä. Ei kylläkään kukkinut, mutta hengissä pysyminen on paljon tärkeämpää.
Tummanvihreä vaaleajouluruusu ja kellanvihreä kultatesma ovat hyvät väriparit punaiselle puskalle. Lukemattomat kortteet ja rikkaruohot kyllä myös, heh. 

Näkymä Rohaniin on aika eri värinen eri vuodenaikoina. Nyt Rohanin alkupään pieni pyökki 'Rohan Weeping' on taas vaaleamman ruskea, kun kesän ajan se on lähes mustalehtinen. Hyvin tummat lehdet on puolestaan kauempana penkissä kasvavalla 'Royal Burgundy' -japaninkirsikalla. Sen ruska on kirkkaanpunainen, mutta vielä ei ole sen aika.
Taustalla on oma koivuni ja naapurin vaahteroita. Vasemmassa kukkapenkissä eli ruusu-heinätarhassa kukkivat vielä valkokukkaiset kurkkuyrtit.

Jostain syystä kirsikan muutama lehti oli punastunut ja ne löytyvät kirsikan juurelta. On aika jännän näköistä, kun hyvin tummat lehdet alkavat ruskan myötä vaaleta ja kirkastua. Kirsikan alla kasvaa aarre, rotkolemmikki 'Mister Morse'. Sillä on valkoiset kukat, mutta tänä kesänä se ei kukkinut. Se ei ole tärkeää, kun kasvi on viimeinkin alkanut kasvaa ja viihtyä!

Vilkaistaan seuraavaksi ylärinteen hedelmätarhaan, jonne olen viime aikoina rakentanut pienen köynnöspergolan ja kivimuurin. Rusokirsikka on mukavan värinen.

Kivimuuria tehdessäni huomasin tuomen hienon punaisen syysvärin, nyt sen lehdet ovat jo varisseet.

Hedelmätarhan yläreunalla kasvaa muutama pallesorvarinpensas, joista tämä yksi oli jäämässä isompien puskien puristuksiin. Siirsin sen näkyvämmälle paikalle, jossa se toivottavasti myös kasvaa paremmin. Monilla sorvarinpensailla on upea syysväri, niin tälläkin.

Hedelmätarhan alarinteen ruskatrio on vielä vaisu, kun kuvan vasemmassa alalaidassa oleva pensasmustikka ei tahdo kasvaa. Olen monta kertaa astunut sen päällekin, kun ei sitä tahdo huomata. Kuvan keskellä on kirsikkasorvarinpensas, jonka syysväri on ihanan heleän vaaleanpunainen etenkin tummaa kuusta vasten. 
Oikealla on keltalehtinen pihajasmike 'Aureus', jonka yksi verso on mennyt aivan keltaiseksi, muut ovat aivan vihreitä.

Kirsikkasorvarinpensaan takana alarinteessä on revontuliatsalea, joka alkaa myös olla syysvärissä. Näistä kahdesta sorvarinpensas pistää kirkkaasti paremmaksi.

Rinteen alla, pihatien toisella puolella, on raparperi saanut syysväriä. Sen takana on kaunis ja jo reheväksi kasvanut pensas, heisi Viburnum × bodnantense 'Dawn'.

'Dawn' kukkii keväällä, tai talvella, jos olisi lauha talvi. Se teki syyskuussa pienen yllätyskukkatertun. Muuten sen koristearvo on tähän aikaan kirkkaanpunaisissa uusissa versoissa ja lehtien ruodeissa.

Palataan samaan kohtaan, josta lähdettiin kierrokselle. Taustalla näkyy lempparimaisema kylää pitkin länteen. Siellä on komeita vaahteroita, imeläkirsikka punaisessa ruskassaan ja tummalehtinen kirsikkaluumu. Etualalla on ruskopenkki, jossa aiemmin mainittujen rusotuomipihlajan ja 'Lemon Queen' -auringonkukan lisäksi kasvaa myös nuori kiinanpunapuu. 

Hienoja värejä kaiken kaikkiaan! Ja aika hyvä ruska. Täällä meillä ei ole ollut pakkasta vielä ollenkaan. Viime yöt ovat olleet lämpimiä, lähempänä kymmentä kuin viittä astetta.


Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Kultaherukka Ribes aureum
Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Pallesorvarinpensas Euonymus alatus
Pihajasmike Philadelphus coronarius
Pilvihelmipihlaja Sorbus frutescens
Pyökki, euroopanpyökki Fagus sylvatica
Raparperi Rheum rhabarbarum
Revontuliatsalea Rhododendron Northern Lights -Ryhmä
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Rusokirsikka Prunus sargentii
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Safiirihortensia Hydrangea serrata
Tuomi Prunus padus
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Verikurjenpolvi Geranium sanguineum

6 comments :

  1. Japaninvaahterassa näyttää olevan todella syvä punaruskea väritys. Sinulla on niin paljon erilaisia ruskavärejä pihallasi, että niitä näkyy, katsoo mihin suuntaan tahansa. Ja vielä kukkiakin riittää :)

    ReplyDelete
  2. Alkuun näytti, ettei ruskaa tulisi juuri ollenkaan. Vaan tulihan se. Eilinen myräkkä tyhjensi puita ja pensaita lehdistä, mutta edelleen palaa ja loistaa monissa kasveissa.
    Verikurjenpolvi ei oikeastaan koskaan punerra noin voimakkaasti kuin sinulla. Yksittäisiä punaisia lehtiä siihen tulee, muuten on vihreä. Safiirihortensian unohdin äsken ulkona kierrellessä katsoa. Pari päivää sitten sen lehdet olivat enimmäkseen vihreät. Ei kukkinut minullakaan, mutta muuten oli koko kesän virkeä. Se on jo kiitettävä saavutus.
    'Osakazuki' vie voiton punaisuudessaan. Hieno on pilvihelmipihlajan tummuuskin ja toimii erinomaisena taustana valkoisille marjoille - kuten totesit.
    En yhtään ihmettele viimeisen kuvan lemppariroolia. Monia eri ruskavärejä yhdellä vilkaisulla. Lemon Queenia unohtamatta.

    ReplyDelete
  3. Tuo japaninvaahtera on upea. Kyllä syksy on kaunista aikaa, niin kuin kaikki vuodenajatkin. Jokaisesta löytyy paljon hienoa.
    Ihanaa syksyä sinne saaristoon!

    ReplyDelete
  4. Upeat värit! Meillä alkaa jo olla ohi.

    ReplyDelete
  5. Tulikin mieleeni lähteä etsimään, onko joskus istuttamistani pensasmustikoista mitään jäljellä. Kesällä yritin löytää niitä, mutta ne oli mahdoton paikallistaa rehevän lehtokasvillisuuden joukosta. Puna ne voisi paljastaa, jos eivät ole menehtyneet.
    Olen ihaillut ’Lemon Queeniä’ jo aiemmassakin jutussasi. Tuollainen syksyn ilo kannattaisi joka puutarhasta löytyä!
    Puutarhassasi on ihana ruskakattaus. Ja kivan näköinen kohta tuo uuden kivimuurin tienoo.
    Tuomikin on tosi nätti, ihan lempparini silloin, kun sen lehdet täplittävät sitä hetken aikaa oranssipunaisina.
    Merja

    ReplyDelete
  6. Upeaa ruskaa ympäri puutarhaa!
    Meillä se on nyt aika laimeaa, aroniatkaan eivät vielä kunnolla punerra.
    Ja tuo japaninvaahrera on ihan unelma!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!