Tuesday 22 October 2024

Ruusuja ja nuppuja

 Vielä kukkii muutama ruusu. Tämä syksy ei ole ollut niin ruusuinen kuin voisi lämpimien säiden puolesta odottaa. Ehkä tämä on vaikean viime talven jälkimaininkeja, sillä moni ruusuistani himmaili kesälläkin.

Hämmästyin, kun näin blogissani jutun The Pilgrim -ruususta lähes kymmenen vuoden takaa. Se oli sinä kesänä aivan täynnä kukkia! Tänä vuonna kukkia ei ole ollut kovin montaa. Oikeastaan ruusulla meni talvesta toipumiseen lähes koko kesä.
The Pilgrim on David Austinin ruusuja. Sen takana on jalohortensia Endless Summer, joka sekin kukki runsaasti siinä vanhassa blogijutussa. Se ei ole kukkinut lähes lainkaan vuosiin.

The Pilgrim on todella ihana ja yksittäisetkin kukat kelpaavat.

Nyt siihen on avautumassa toinenkin kukka, mutta se on pitkän verson ohuessa ja pitkässä sivuversossa, ja painunut lähes maahan. Tälle pitkät versot tekevälle puskalle olisi hyvä olla jokin köynnösteline, mutta ongelman saa aika hyvin ratkaistua kietomalla ruusun ympärille paksua narua, jota kuvassa näkyykin. Sitä pitää vain joskus hivuttaa ylemmäs, kuten nyt tein. Vielä parempi olisi, jos pystyttäisin ruusun viereen pitkän metalliseipään, johon narun saisi kiinnitettyä. Tai ehkä ensi vuodeksi kehitän tälle kolmesta pitkästä seipäästä kartion.

Seuraava kukkiva Austin-ruusu löytyy Rohanista. Winchester Cathedral tuottaa kukkaterttuja yhä vain. Lähellä kasvava William Shakespeare 2000 on ollut hyvin vaisu koko kasvukauden. Toivon todella, että ensi talvesta tulee brittiläisen lauha, mieluiten lähes pakkaseton.
Kuvassa tarkennus on syysasterissa 'White Ladies'. Oikealla on tarhaneidonruusu, se kukkii vain keskikesällä. Siitä on kasvanut yllättävän korkea.

Rappuset ylös kasvimaalle, oven pielessä on köynnösruusu Pierre de Ronsard. Sekin vietti kesän himmaillen, nämä taitavat olla vuoden ensimmäiset nuput. Toivottavasti aukeavat! Ruusu ei myöskään ole kasvanut kuin puolen metrin korkeudelle tänä vuonna.

Kasvimaan poikki ja ruusutarhaan. Siellä on Austin-ruusu Boscobel edelleen kukassa. Taustalla on syysasteri 'Royal Ruby'. Ruusua päin on kaatunut ritarinkannus, jonka siirsin Rohanista tähän, aurinkoisemmalle paikalle. Jospa kukkisi paremmin.

Ihanaakin ihanampi Boscobel! Sen kukka on täyteläisen sävyinen.

Ruskopenkissä Austin-ruusu Crown Princess Margareta kasvatteli nuppuaan, mutta se käytiin syömässä. Olin jo niin tuudittautunut rauhaan nelijalkaisista tuholaisista, etten ollut sumutellut Trico gardenia pitkään aikaan. Edellinen kaurisvierailu kun on jostain maalis–huhtikuulta, jonka jälkeen tukin senkin kulkuaukon, eikä vihollinen ole sen jälkeen käynyt vierailulla. Kunpa tietäisin, mistä tämä ei-toivottu tyyppi tuli. Kiersin kaikki aidat.
Ei voi enää mitään. Margareta kukkii varmaan taas ensi kesänä. Olisihan sen pehmeän oranssia kukkaa ollut ihana ihastella tuossa rusotuomipihlajan vierellä, ruskasävyihin sointuvana.

Ruskopenkin lähellä kukkii edelleen äitienpäiväruusu 'Orange Moersdag'. Se osoittaa viimeinkin hiipumisen merkkejä kukittuaan yli viisi kuukautta putkeen.
Kummallisen harmaa maan sävy johtuu saunan tuhkaämpäristä, jonka tyhjensin tähän kohtaan. Takana on pilvihelmipihlaja.

Siinäpä ne. Hyvä uutinen on se, että ensi kevät on taas vähän lähempänä!


Jalohortensia Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Pilvihelmipihlaja Sorbus frutescens
Ritarinkannus Delphinium
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii

1 comment :

  1. Ihana kellertävä lämmin valo näissä jutun kuvissa. Ensimmäinenkin kuva on kuin hieno taulu! Kauniita ruusuja saat ja saadaan mekin ansiostasi vielä ihailla.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!