Tuesday 8 October 2024

Aamu-usva

 Kyläniityllä on monena aamuna ollut hieno usva.

Viikonloppuna nappasin kameran ja lähdin naapurin pihalle kuvaamaan. 

Mustilla oli purnattavaa siitä, että poistuin reviiriltä, mutta se lähti mukaan, kun vähän houkuttelin.

Usvaa oli enää kyläniityn itäpäässä. 

Aurinko ohensi sitä jo silmissä. Kaikki, mihin auringon säteet osuivat, kimmelsi kasteisena. 

Hitusen sivummalla näytti jo tältä. Koivut ovat kellastuneet: kauniin näköistä havupuiden ja katajien tummuuden vastapainona.

Hieno päivä tulossa!

Näkymä naapurin pihalta kylätielle. Minun pihani on tien vasemmalla puolella. Tienvarren vaahterat ovat oransseja. Niin kaunista!

Usvan viime rippeet kotipihalta käsin. Pihan länsipää on aamulla vielä varjossa.

Ihastelin kiinanpunapuun kasteisia neulasia. Ne ovat silkinpehmeät ja putoavat talveksi. Tämän puun ruska on toffeensävyinen ja sitä on jo ihan hitusen verran.

Musti seurasi perässä takaisin kotiin ja oli huomaamattani hypännyt vaahterapöydälle seuraamaan liikkeitäni.

On siitä hyvä seurata myös myyrien liikkeitä. Niitä tämä rakas 18-vuotias senioripantteri pyydystää edelleen hyvin aktiivisesti.

Pyydystysvälineet onkin pidettävä teroitettuina!

Musti rauhoittuu, kun palaan kotipalstalle, ja voi keskittyä hoitamaan omia asioitaan.

Eilen Musti veteli sikeitä sängyssä varhaisaamuisen myyrästyksen ja myyräaterian jälkeen eikä tainnut huomata, että hipsin karkuun lehmiä paimentamaan. Niitä oltiin tulossa hakemaan takaisin kotitilalleen toiselle saarelle, mutta muutama lehmä vasikoineen oli karannut aitauksestaan. Maidon kaataminen kahvimukiin jäi, kun huomasin keittiön ikkunasta vasikan tiellä ja lähdin tutkimaan asiaa. 
Oli paras, että joku tietää, missä karkuriporukka on, niinpä jäin odottelemaan proomun hidasta saapumista. Mikäs tässä kelissä oli ulkona lehmien seurassa seisoskella! Välillä hain niille omenia yhden pihan puun alta, sillä lehmät ajattelivat häipyä metsään ja sieltä ne olisi ollut vaikeampi löytää. Sain ne houkuteltua takaisin kylään. Päivä päättyi hyvin ja lehmät ovat taas kotinavetassaan, ensimmäistä kertaa sitten toukokuun. 
Ne pitävät kyläniityn satumaisen hienona ja avoimena. Onneksi on taas kohta toukokuu!


Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides

17 comments :

  1. Upea usva. Kiinanpunapuu näyttää kauniilta,mietin että kasvaisikohan se meillä....vaatiiko kovin kostean paikan ? Meillä jääkauden aikaista kivikkoa ja välissä oleva maa hiekkamultaa joka kesälläkin yllättävän kosteaa vähän syvemmältä. Magnolia vanha rouva lähtenyt hyvin kasvamaan kunhan ensimmäiset kesät kastelin sitä. Toki kaivettu kuoppa mihin laitettiin ihan pussimultaa joukkoon. Kovasti kiinnostava puu olisi tuo ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiinanpunapuu taitaa kaivata kosteutta. Istutin omani paikkaan, johon keväällä oikein valuu sulamisvesi ylempää rinteestä. Sitä kyllä voi valua sitten talvellakin, ja viime lopputalven punapuu elikin paksussa jääkentässä, joka ulottui koko rinteen matkalle kauas alas tielle asti. Hyvin se siitä selvisi, ihme kyllä.
      Ei tuossa paikassa kesällä enää märkää ole, mutta ei ole tonttini kuivinkaan paikka. Joten kannattaa vain kokeilla!

      Delete
  2. Replies
    1. Valokuvaaminen on <3 Tosin viimeinen lehmäkuva on kännykällä otettu, ei tullut kiireessä kamera mukaan ;-)

      Delete
    2. No niin, niin se kamera vaan välillä jää matkasta!

      Delete
  3. Löysin blogiisi ensimmäistä kertaa - elämä saaripalstalla kuulostaa mielenkiintoiselta! Talvi ei ole mun juttu, joten yritän toistaa itselleni mantraa, johon lopetit: onneksi on taas kohta toukokuu!😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tervetuloa! Täällä ei tylsiä päiviä paljon ole. Kun muutin tänne, kysyivät jotkut (kaupunkilais)ystäväni, että mitä ihmettä täällä oikein teen. Sitä ei useinkaan tarvitse miettiä. Tekemisen puute ei vaivaa :-D
      Tässä yhtenä päivänä tajusin, että maaliskuuhun on vain viisi kuukautta! Kevät lähestyy :-)

      Delete
  4. Kovipellon Saila8 October 2024 at 14:52

    Usva, vallankin illalla laskeutuva usva karmii selkäpiitä! Lapsena sitä pelkäsin - pohjoisessa mulle opetettiin, että usvassa asuu kuolema. No pysyin pirtissä hyvin tiukasti! Enää menee vain kylmänväreet nousevassa usvassa. Upea on maisema ja tuo ruska! Meillä on hyvin vaatimaton ruska tänä vuonna ja omenapuut varmaan pitävät taas lehtiään viimeiseen asti! Karjapaimenen virka on hyvin tärkeä ja sinulla on siitäkin kokemusta! Tuo punapuu on kaunis! Ihana pantteri, eipä uskoisi että ikää on noin kertynyt 🐈‍⬛.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, miten rankkaa! On se kiehtovaakin, jotain ikiaikaista uskomusta, mutta lapselle varmaan todella pelottava. Minusta kaikki luonnonilmiöt ovat vain upeita, kun mitään pelottelua ei ollut, ukkostakaan ei meillä pelätty, vaikka tietysti varoa piti, uimaan ei saanut mennä ja joskus pääkytkimestä otettiin sähköt pois ja sitten vain istuttiin sateen hämärtämässä huvilassa ja odoteltiin. Tämä oli siis kesähuvilamuisto.
      Omenapuut ovat vielä ihan vihreitä täälläkin, ne kellastuvat aina hyvin myöhään. Täällä alkaa olla parempi ruska päivä päivältä.
      Ja tänään saapui kukkasipulipaketti Hollannista, joten moro! Nyt menen istuttamaan kevättä <3

      Delete
    2. Kivipellon Saila8 October 2024 at 17:20

      Mitä siellä paketissa oli 🥰

      Delete
    3. No tuota... 23 eri lajia, katsotaan, onnistunko tähän laittamaan mutkan kautta tilausvahvistuksen listaa... no, tuossa ilman määriä:
      Crocus alexandrii
      Allium schoenoprasum 'Black Isle Blush'
      Allium victorialis
      Colchicum cilicicum 'Purpureum'
      Colchicum pannonicum
      Crocus minimus
      Crocus x leonidii 'Little Amber'
      Cyclamen coum subsp. coum 'Album'
      Erythronium dens-canis 'Pink Perfection'
      Fritillaria 'Early Dream'
      Fritillaria 'Early Passion'
      Fritillaria 'Helena'
      Galanthus 'Charlotte'
      Galanthus 'Snow Fox'
      Iris reticulata 'Rejoice'
      Iris reticulata 'Sunbeam'
      Lilium martagon 'Pink Morning'
      Narcissus 'Chérie'
      Narcissus 'Pink Angel'
      Narcissus 'Xit'
      Tulipa batalinii 'Salmon Gem'
      Tulipa humilis 'Alba Coerulea Oculata'
      Tulipa 'May-Blossom' -broken-
      Tein tilauksen Peter C. Nijssenille, lempparini.

      Delete
    4. Kivipellon Saila8 October 2024 at 21:10

      Meillä taitaa olla aika sama maku paitsi nuo allit 🤭! Tein sinne myös tilauksen ja olin laatuun erittäin tyytyväinen! Löysin aarteita myös! Erityisesti olen ihastunut Kreetan (?) tulppaaneihin 💚

      Delete
    5. Kivipellon Saila8 October 2024 at 21:20

      ...jatkoa edelliseen eli t.cretica 'Chania' ja 'Hilde' ovat erityisen ihastukseni kohteita 🤭

      Delete
  5. Tuollaisen paketin sisällön kanssa kelpaa odottaa kevättä, joka on jo aika pian. Vähän tätä hienoa ruska-aikaa, sitten lempeä ja levollinen joulunseutu ja niin vaan alkavat jo kohta päivät pidentyä. Usvakuvista kiitos! Tuollaiset niittymaisemat lehmineen ovat niin tuttuja lapsuusmaisemia. Musti vaahterapöydällä on saanut hienon sädekehän ympärilleen.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
  6. Olisit Pantteri varmaan pystynyt hoitamaan lehmät itsekseen, olet niin taitava! - Pepsi

    ReplyDelete
  7. Hienoja kuvia usva-aamusta. Musti on tosi komea poseeratessaan auringossa. Syksyn aurinko lämmittää vielä mustaa turkkia,tarkenee tiirailla myyriä.

    ReplyDelete
  8. Mustilla on upea sädekehä ympärillään siellä vaahterapöydällä. Aamuiset usvakuvasi ovat niin hienoja. Minäkin jaksoin ottaa puhelimella eilen aamulla kuvia pellon usvasta. Usva kyllä kaunistaa ja pehmentää minkä vain maiseman.
    Onkohan tuo punapuu sukua niille Amerikan länsirannikon suurille punapuille? Katsoin, että kiinanpunapuu menestyisi Suomessa vain ykkösvyöhykkeellä.
    Mukava ajatella toukokuun tuloa! Ja aina olen muka ihan varma :-), että kevät alkaa heti uudenvuodenjuhlien jälkeen. Mutta ei se kyllä aina (eli juuri ikinä) ala.
    Merja

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!