Wednesday 30 October 2024

Liukuvärejä

 ja muita monivärisiä

'Mother of Pearl' -hollanninlumimarjoissa on tänä vuonna viimein vähän enemmän marjoja oksilla. Marjat alkavat hiljalleen punertua. Ihan kiva, mutta kylläpä kesti! En edes muista, minä vuonna istutin kolme puskaani. Marjoihin mahtuu lisääkin väriä – toivottavasti ne kehittyvät punaisemmiksi.

Japaninlehtikuusi demonstroi, miksi lehtikuusi sopii pensasaidaksi: se tekee uusia oksia vanhasta rungosta, aivan kuten marjakuusikin.

Lehtikuuseni paras ruska on aina marraskuun puolella, nytkin se on vasta vaihtumassa vihreästä keltaiseksi. Ensin väri muuttuu lähempänä runkoa ja viimeiseksi oksien kärjissä.

Sama tekniikka on kiinanpunapuulla. Dendrologiystävä kävi kylässä ja totesi, että tämä alkaa olla luonnottoman näköinen. Väri on tässä vaiheessa outo, kieltämättä. Takana 'Lemon Queen' -auringonkukka, yhä vain kukassa.

Hapankirsikat alkavat olla monivärisiä. Oikealla syreeni näyttää, kuinka nuoret versot karistavat lehtensä viimeisinä. Eri kasveilla on eri taktiikoita lehdistä luopumiseen – kiinnostavaa seurattavaa.

Kylämaisemassa on suurin osa puista jo lehdettöminä. Tummalehtinen kirsikkaluumu pitää edelleen kiinni punaruskeista lehdistään, samoin syreenit ja jotkut hedelmäpuut.

Jalosyreeni 'Moskovan Kaunotar' on aika tasaisesti vihreän ja kellanvihreän kirjava. Rakastan tätä syreenien raikasta syysväriä.

Vilkaistaan välillä maan tasalle, sillä sielläkin on hienoja värityksiä. Ajattelin tehdä jutun varjohiippojen syysväreistä, mutta pari monivärisintä pääsee nyt tähän maratooniin mukaan. Tämä on tarhavarjohiippa.

Alppivarjohiippa ja nimetön imikkä korostavat toinen toistaan.

Luulin jo, että lumipalloheisi 'Roseum' olisi ruskansa ohittanut, mutta se vain parantaa menoaan. Olenpa iloinen, että hankin tätä kaksin kappalein vuosia sitten muutamalla eurolla! Yhdellä taimistolla, jonne poikkesin, oli kastelulampi kuivunut, niinpä myivät pensaat pilkkahinnalla, muuten taimet olisivat kuolleet sinne.

Heisissä on kaiken kaikkiaan hienoja syysvärejä. Tämä on laskosheiden sukua; tarkemmin Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'. Eli laskosheiden nukkainen muoto (forma tomentosum) ja päälle vielä lajiketta 'Mariesii'. Tiedä nyt sitten siitä nukkaisuudesta, mutta ehkä tässä on vähän enemmän karvaisuutta lehtien alapinnalla tai versonkärjissä kuin joissakin muissa heisissä.
Väri alkaa vasta kehittyä, toivottavasti näemme vielä upeaa ruskaa tässä pikku puskassa. Ja toivottavasti tämä kasvaa oikein isoksi!

Tummalehtisten kasvien kehitys ruskaan on kiinnostavaa seurattavaa. Peruukkipensas 'Royal Purple' pitää tumman värin lehtisuonissa, mutta muuten lehdet vaalenevat punaisiksi. Oikealla on metsätyräkki 'Chameleon'; sillä on oikein loistava, heleä ruska. Limenvihreä maanpeitekasvi on vaskivarjohiippa.

Ainoa kuunlilja, joka tontillani viihtyy ja kukoistaa, on rappujen pielessä kasvava tarhakuunlilja 'Blue Cadet'. Kaikki muut joko kituvat tai ovat kuolleet pois, mutta tämä yksi korvaa menetykset mennen tullen.

Isosiniheinät ovat alkaneet vaihtaa väriä vihreästä keltaiseksi. Niiden paras ruska on lehtikuusen tapaan marraskuussa. Tämä leveä ja pörheä on tavallinen isosiniheinä, ei mitään lajiketta.

Kun katsotaan Rohanista päin, on tavallinen isosinineinä vasemmalla ja 'Skyracer' oikealla. Melkoinen ero korkeudessa! Kumpikin on nyt vihreän ja keltaisen kirjava. Ja siis isosiniheiniä molemmat.
Tässä ja edellisessä kuvassa näkyy ruusunnuput, mutta teen ruusujutun vielä erikseen. Siitä kyllä tulee paljon lyhyempi kuin tästä.

Persianparrotia on vielä niin pieni, ettei sen ruska ole kummoinen. Tässä yksi lehti kuitenkin näyttää, millaiseen monivärisyyteen puska pystyy ja se onkin syy istuttaa se. Lehtiin tulee muistaakseni kaikkia ruskavärejä, mitä on olemassa. Ovat ne toki muutenkin kauniit. Puskalle pitää seuraa maanpeitekasvi koristemansio Lipstick, joka kukkii yhä.

Happomarjoissa on kivoja syysvärejä, on tullut todettua ennenkin. Hurmehappomarja on kasvanut jo kookkaaksi puskaksi tontin yläreunalla suurten lohkareiden välissä.

Pihajasmike 'Aureus' on kauniin liukuvärinen. Taustalla vielä joitakin koivun oksia lehdessä, ihme, että tässä tuulessa niissä on vielä lehtiä tallella!

On nimittäin melkoinen myräkkä – taas. Puuskissa ilma on sakeanaan vaahteran siemeniä. Niillä on hyvä leviämistaktiikka: lentävät siiven avulla kymmenien metrien päähän emopuusta.

Pyökkipensasaitakin on monivärinen. Osaan euroopanpyökeistä jää lehdet oksiin ruskeina koko talveksi. Pyökkiaita tuokin näkö- ja tuulensuojaa koko talven sen lisäksi, että se on kauniin lämpimänruskea.

Tummalehtinen helmiomenapensas 'Marleena' tulee myöhään ruskaan. Siitä tulee liekehtivän punainen. Nyt se on hauskan monivärinen. Pikkuruiset marjatkin ovat kauniita.

Jalohortensia Endless Summer on ollut liukuvärinen jo jonkin aikaa, hieno!

Pakko laittaa vielä kuva 'Bluebird' -safiirihortensiasta (vaiko 'Punatulkku' -rubiinihortensiasta?). Tämä on aivan käsittämätön – ja ollut ruskavärissä jo pitkään, tuli sitten tuuli tai kaatosade. Limenvihreälehtinen kultatesma korostaa punaa sen vastavärinä.

Huh, mikä maratooni. Jätin muutaman kuvan pois – en jaksa enää, etkä varmaan sinäkään jaksa lukea.
Jatketaan ensi kerralla!


Alppivarjohiippa Epimedium alpinum
Euroopanpyökki Fagus sylvatica
Hapankirsikka Prunus cerasus
Helmiomenapensas (ent. marjaomenapensas) Malus toringo var. sargentii
Hollanninlumimarja Symphhoricarpos Doorenbos-Ryhmä
Hurmehappomarja Berberis × ottawensis 'Superba'
Imikkä Pulmonaria
Isosiniheinä Molinia caerulea ssp. arundinacea
Jalohortensia Hydrangea macrophylla
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Japaninlehtikuusi Larix kaempferi
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Koristemansio ×Comagaria rosea
Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Laskosheisi Viburnum plicatum
Lumipalloheisi Viburnum opulus 'Pohjan Neito' ja 'Roseum'
Metsätyräkki Euphorbia dulcis
Persianparrotia Parrotia persica
Peruukkipensas Cotinus coggygria
Pihajasmike Philadelphus coronarius
Safiirihortensia Hydrangea serrata
Tarhakuunlilja Hosta Tardiana-Ryhmä
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense

8 comments :

  1. kivoja nuo hollanninlumimarjat. Olen nähnyt joskus punaisia marjoja joulun kukka-asetelmissa ja ihmetellyt mitä marjoja mahtavat olla.
    Kaunista on siellä. Meille luvattiin jo 7 cm lunta tänne Itä-Suomeen

    ReplyDelete
  2. Sinun puutarhastasi löytyy vielä runsaasti hienoja ruskan värejä. Meillä ne ovat jo hyvin vähissä.

    ReplyDelete
  3. Sinun tarinasi kuvien kera jaksaa lukea vaivatta, kiitos näistä :) - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
  4. Minunkaan hollanninlumimarja ei tee kunnolla marjoja eivätkä marjat ehdi punertaa ennen talven tuloa. Pitäisi siirtää ne lämpimämpään paikkaan, ja ehkä aurinkoisempaan. Saisin samalla varjokasveille erinomaisen paikan. Moni puu ja pensas on ollut upean värinen, meillä taisi tämän päivän tuuli viedä viimeisetkin lehdet.

    ReplyDelete
  5. Hyvin jaksoin loppuun asti, niin hienoja värejä oli tarjolla! Helmiomenapensaan runsaat marjaoksat ovat myös kauniita syksyn väripilkkuja! Täällä alkavat ruskansävyt olla kovin vähissä, etenkin tämän päivän tuulimyräkkä teki selvää monesta pensaasta, joissa vielä lehtiä oli jäljellä.

    ReplyDelete
  6. Kiitos, kun jaat tietoa, ja myös kokemukseen ja havaintoihin perustuvaa tietoa, jota ei mistään peruskasvikirjasta löydy. Eikä löydy monia kasveistasi muutenkaan joka oppaasta.
    Ruska-aika näyttää valtavan kauniilta näissä kuvissa. Metsätyräkin heleä ruska pomppasi tänään silmääni, ihanan lempeä.
    Merja

    ReplyDelete
  7. Hienoja ruskavärejä siellä sinulla edelleen.
    Varjohiippojen lehtiä minäkin aina ihailen. Ne ovat jotenkin niin siroja ja kauniin mallisia. Odotan innolla postaustasi niistä!

    ReplyDelete
  8. Juuri katsomani kuvasi ovat ihan huippuosoitus siitä, kuinka tärkeää kasveja valitessa on miettiä myös niiden syysvärejä, ei vain kukintaa. Näin voi moninkertaistaa puutarhan nautittavuuden. Kaikki värikkäät ovat hienoja, mutta ehkä huikeimpia juuri moniväriset, kuten laskosheisi ja jalohortensia Endless Summer.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!