Sunday 6 October 2024

Sunnuntain kukkakimput

Niitä vielä riittää näin lokakuun alussa. 

Lupailin kuvaa äitienpäiväruususta (polyantharuusu 'Oranje Moersdag'). Tässäpä se on, edelleen kimppuna rikkaporkkanan kanssa, vaikka porkkanan varret kasvavatkin matalasta ruususta ohi. Mutta uutta kukintoa tulee tilalle, kuten tuolta ruusunkukkien alta voi nähdä.

Siinä vieressä on ruskopenkki, jonka kimppu on aika iso. Siihen sisältyy pari puuta, nimittäin rusotuomipihlaja, joka on alkanut saada punaista syysväriä, ja etualalla vaalean vihreä kiinanpunapuu. Niiden välissä on auringonkukkaristeymä 'Lemon Queen'. 
En voi tajuta, että vielä kuukausi sitten mietin sen siirtoa! Sehän on tuossa täydellistäkin täydellisempi. Kun vedin penkistä joka suuntaan laonneet maa-artisokat pois, homma selkeytyi kummasti.
Pienet punaruskeat ovat kaksi japaninvaahteraa. Iso saarni on vielä ihan vihreä, meillä ei tosiaan ole täällä pakkanen käynyt. Viime yön alin oli +9 astetta; kova lounaistuuli lämmitti. Tuulisemmalla paikalla olevasta saarnesta tuuli on jo vienyt lehdet.

Lämminsävyistä kimppua tarjoilee myös itsekseen kasvimaan reunalle kylväytynyt kehäkukka ja kesällä istutettu uusi tyräkki Euphorbia × martini 'Ascot Rainbow'. Hankin uuden viime talveen menehtyneen tilalle. Viherpeukaloilla oli kolmen paketti, mikä on kiva. Istutin jokaisen taimen eri paikkaan, jospa edes joku niistä talvehtisi.

Niittymäinen kimppu: etelänruusuruoho, joka kukkii yhä vain – aloitti juhannuksen alla – ja tähkähelmikkä, sekin tuottaa yhä uusia kukintoja, kun kesä oli näin pitkä. 

Vieressä kukkii syysasteri 'White Ladies' tummalehtisen 'Black Beauty' -mustaseljan edessä.

Toisesta suunnasta katsoessa liittyvät tähän dramaattisten kontrastien kimppuun myös Austin-ruusu Winchester Cathedral, varjoliljan kuivuneet varret ja japaninkirsikka 'Royal Burgundy'.

Edellisten kuvien kimput sijaitsevat Rohanissa, kuvassa oikealla. 

Sitten hempeiden ja viileäsävyisten kimppujen pariin. Niitä löytyy muotopuutarhasta. Loistomyrkkylilja "Steven" yhdessä haisukurjenpolven ja koiruohon kanssa.

Samassa penkissä kukkii vieläkin valkokukkaisia myskimalvoja, mirrinminttua ja niiden takana elokuunasteri 'Rudolph Goethe'.

Myös sinipallo-ohdake 'Taplow Blue' on ryhtynyt tuottamaan uusia nuppuja ja kukkia.

Lähempänä taloa olevassa penkissä kukkii asteriristeymä 'Little Carlow' kuin viimeistä päivää, kuten joka syksy. Tämä on sitten ihana!
Pelargoneja voisi tuoda sisään, tai tuonkin pikku hiljaa, yhden tai pari päivässä. Kiirettä ei vielä ole. Arimmat lajit muuttivat jo ikkunalaudoille.

Toisesta kuvakulmasta näkyy myös tarha-alppikärhö 'Propertius' siemenhahtuvapallukoineen. Ne ovat ihania, mutta minulla oli ajatus leikata tuo takkutukka alkukesällä. Jos nyt leikkaan, en saa kukkia ensi keväänä, eli en leikkaa.
Ensi vuonna sitten.
Nyt nautitaan! Taidan mennä ulos kääntelemään vähän kiviä. Aurinkoista sunnuntaita!


Auringonkukka Helianthus
Elokuunasteri Aster amellus
Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Haisukurjenpolvi Geranium robertianum
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Koiruoho Artemisia absinthium
Loistomyrkkylilja Colchicum speciosum
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Mustaselja Sambucus nigra
Myskimalva Malva moschata
Polyantharuusu Rosa Polyantha-Ryhmä
Rikkaporkkana Daucus carota ssp. carota
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Tarha-alppikärhö Clematis Atragene-Ryhmä
Tähkähelmikkä Melica ciliata
Varjolilja Lilium martagon

6 comments :

  1. En erityisemmin pidä astereista, mutta Little Carlow on kyllä upea! En kyllä ole luonnossa nähnytkään muita kuin sitä peruspahastileviävää mallia, en hienoja jalostettuja muotoja. Ehkä pitäisi perehtyä 😁.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi, astereissa on monenlaisia. Niiden kukat ovat kaikilla aika samanlaiset, jos ei satu tykkäämään siitä kukkamallista. Little Carlow on tuollainen sinipilvi joka vuosi, aivan ihana! Eikä leviä :-D

      Delete
  2. Ruskopenkin punakeltavihreä "kukkakimppu" on herkullinen. Valaisee maiseman ja mielen.
    Olen tyytyväinen, että tulin hankkineeksi tyräkki Ascot Rainbown. Se on ollut nätti koko kesän, on sitä edelleen. Istutin kaikki samaan paikkaan, joten nyt vain toivotaan, että selviävät talvesta. Niin sinun kuin minunkin. Kehäkukka sopii vallan mainiosti Ascot Rainbow-tyräkkisi kaveriksi. Jännästi kummankin värit tuovat oman ja kumppaninsa paremmin esiin.
    Sinulla on vajan taustalla "kultainen lehtipuuseinä".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen niin iloinen tuosta ruskopenkistä. Toivon, että siinä on ensi keväänä vähän enemmän kukkia, sillä keväällä se on hieman vaisu. Narsissit tuntuvat siinä taantuvan.
      Kivaa, että sinullakin on se. Luulen, että omani olisi selvinnyt talvesta peitteen alla, ellei olisi tullut hirmuinen talvi.
      Nyt alkaa koivuissa olla väriä!

      Delete
  3. Ihanat pallerot nuo äitienpäiväruusun kukat. Sinun puutarhassasi on vielä paljon nähtävää 🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nähtävää on enää siellä täällä, ei joka puolella, kuten kesällä. Mutta näistäkin saa blogijutun, kun kiertää koko pihan :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!