Friday 20 September 2024

Ruusuja ja nuppuja

 Onneksi on vasta syyskuu, sillä Austineissa on kivasti nuppuja.

Ja kukkiakin! Tranquillity on vähän hankalasti yhden pienen istutuksen takaosassa, sillä siitä piti tulla korkea. Tämä kukkavarsi on taipunut alaspäin, kunnon kuvaa ei tahdo saada mistään suunnasta.

Seuraava kukkavarsi on korkea, komeasti pystyssä ja siinä on kolme nuppua!

Ruusutarhan Lady of Shalott lopetti ainakin toistaiseksi, mutta Boscobel vuorostaan jatkaa. Tämän takia ruusuja täytyy olla monta!

Koristemansio Lipstick ei ole ruusu, mutta kukasta näkee, että se kuuluu ruusujen heimoon. Se on täydellinen ruusujen aluskasvi ja jatkaa kukintaa yhtä pitkälle syksyyn kuin jatkuvakukintaiset ruusutkin. Olenkin siirtänyt tätä ruusutarhaan ja voisin siirtää pitkiä lonkeroita ruusutarhan eri osiinkin.

Viime kesänä istutin ruusutarhaan kirjavakukkaisen 'Variegata di Bologna' -bourbonruusun. Se on ihastuttava vanha lajike 1800-luvulta. Se ei ole vielä kukkinut. Alkukesällä otin siitä pistokkaan oikeastaan vain siksi, että piti saada kuva ruusun pistokaslisäyksestä ja ajattelin, että tällaisesta aarteesta on hyvä olla varakappale.
Nyt pistokkaasta näkee, että se on juurtunut! Kuvan alareunassa oleva lehti on se, joka pistokkaassa oli kiinni, ylempi verso on uusi, vastikään mullasta noussut. 
Jihuu!

Muotopuutarhassa köynnösruusu Flammentanz on tuottanut montakin syyskukkaa, mitä ei kovin usein tapahdu. Ensin ottamani kuva kunnon kukkatertusta oli niin epäterävä, että kuva meni roskiin. Valo ei tahdo enää riittää kuvaamiseen illalla – syyskuun huono puoli. Nyt otin kuvan korkealla olevasta kukasta, joka katsoo tien puolelle. Toivottavasti ohikulkijat huomaavat sen ja se ilahduttaa heitä.

Muutkin kuin Austinit ovat jatkuvakukintaisia. Rhapsody in Blue on tosin myös brittiläistä alkuperää. Siinä ei nyt ole kukkia, mutta kaaliperhosen löysin. Niitä riittää keväästä syksyyn.

Ohikulkijoita toivottavasti ilahduttaa myös portlandruusu 'Comte de Chambord, joka tuottaa yhä uusia kukkaterttuja. Eläköön nämä mahtikelit: tänään 22 astetta varjossa!

Neilikkaruusut ovat todella hyviä kukkimaan syksyllä, myös valkokukkainen on kukassa, vaikka kukinta ei juuri koskaan niin runsasta olekaan kuin keskikesällä.

Kukkaterttu on todellakin kuin kimppu neilikoita, vaikka varsi ja lehdet ovat erilaiset. Tämä hempukka on 'Pink Grootendorst'.
Taustalla on paras syysleimu.

'Crème de Menthe' suorastaan kukoistaa. Se on myös kukkinut todella pitkään ja jatkaa vain. Kirjavat lehdet tuovat lisää koristearvoa: puska on kaunis koko kesän ilman kukkiakin.

Austin-ruusu The Pilgrim kuuluu niihin ruusuihin, jotka kärsivät viime talvesta. Kasvuunlähtö oli tänä kesänä hidasta eikä ruusu ole kasvanut ollenkaan sellaisiin mittoihin kuin yleensä. Niinpä en ole sitä myöskään tukenut. Normikesänä The Pilgrimistä tulee parimetrinen, jolloin ruusun ympärille on viisasta kietoa naru, etteivät versot kallistu joka suuntaan metrien päähän.
Nyt siinä sitten on kukka viereisen pienen Endless Summer -hortensian sisällä, kun varsi taipui. Ja kun ajatellaan, että yleensä tämä ruusu jatkaa kasvua ja kukintaa marraskuulle, olisi ihan fiksua tehdä se sitominen vaikkapa nyt heti.

Ruusuasiaa tämäkin. Ihana ja kamala juhannusruusu oli salakavalasti levinnyt kuusen taakse. Huomasin sen tänä kesänä, kun uusin seinää tässä lähellä. Ruusua piti leikata rutkasti, jotta sain tikkaat pystyyn lähelle talon sitä kulmaa, jossa juhannusruusu kasvaa ja ajattelin, että juurivesat jäävät toiseen kertaan.
Eilen oli se kerta. Kaivoin noin kahdeksan neliömetrin alueelta vesat ja juuret. Sitten kaivoin ojan entisen saunan hormille, jonka pitäisi nyt maahan upotettuna estää ruusun leviäminen. Hormi kun ei mahdu autooni pois vietäväksi, ja muutenkin ajattelin jatkokäyttää sen jotenkin. Maasta löytyi myös pari isoa kiveä, jotka sain ähellettyä pystympään ja enemmän pinnalle rajaamaan aluetta. 
Syntyneeseen pieneen multakumpareeseen pääsi ystävän antama mustilanalppiruusun siementaimi, jonka alkuperä on Ilolan arboretumissa eli se on mitä todennäköisimmin risteytynyt. Onkin todella jännittävää nähdä, millainen siitä kasvaa ja minkä värisiä kukkia tulee – toivottavasti se kasvaa! Kuusen pohjoispuolella pitäisi olla olosuhteet kohdillaan alppiruusulle ja tuossa on myös oikein mukava, hiedansekainen maa – kun ensin sai juhannusruusun juuret pois tieltä.

Lopuksi taas yksi täydellinen itsekseen järjestynyt, elävä kukkakimppu: polyantharuusu 'Oranje Moersdag' ja rikkaporkkana. Voiko kauniimpaa kimppua olla? 

Lisänä vielä se, että ruusu on äitienpäiväksi hankittu, se oli kukassa jo silloin, eikä kukinta ole hiipunut kertaakaan kesän aikana. Ruusussa on aivan koko ajan ollut pari tuollaista kunnon kukkaterttua, siis jo yli neljä kuukautta putkeen.
Kunpa ruusu selviäisi talvesta ja asettuisi viihtymään!

Tästä lähin ostan joka vuosi itselleni äitienpäiväruusun.


Bourbonruusu Rosa Bourbon-Ryhmä
Juhannusruusu Rosa spinosissima 'Plena'
Koristemansio (koristemansikka) ×Comagaria rosea
Mustilanalppiruusu Rhododendron brachycarpum ssp. tigerstedtii
Neilikkaruusu Rosa Grootendorst-Ryhmä
Polyantharuusu Rosa Polyantha-Ryhmä
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Rikkaporkkana Daucus carota ssp. carota
Syysleimu Phlox paniculata

2 comments :

  1. Replies
    1. Todella. Ja näkyy kauas, mikä on puutarhassa todella kiva juttu.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!