Tuesday 3 September 2024

Juttutoive tulppaaneista

 Ensin kurkistus jääkaappiin.

Nimittäin siellähän ne kukkasipulit parhaiten säilyvät siihen asti, kun ne pääsee istuttamaan. Osa kannattaa istuttaa heti, mutta olen parhaillaan kaupungissa. Jos hankin lumikellon sipuleita tai muuta kuivumiselle äärimmäisen herkkää, istutan ne taimipurkkiin odottamaan saarimultiin pääsyä ja kastelen purkin perusteellisesti.
Kuvassa näkyy uusi pussi ihania 'Norah' -tulppaaneja. Kun viimeksi ostin niitä, niistä tuli 'Little Beauty' -lajiketta. Mutta kuten tästä jutusta myöhemmin selviää, se ei ole ikävä asia, vaikka haluaisin lisää myös Norahia.

Blogin lukija esitti mainion juttutoiveen kirjoittaa tulppaaneista, jotka kukkivat hyvin vuosia putkeen. Paljonhan riippuu paikasta ja säistä – tulppaanien menestymiseen vaikuttaa paljon se, että niiden kasvupaikka pysyy kesällä mieluiten rutikuivana.

Ystävä lähetti 'Quebec' -raitatulppaanin sipuleita lähemmäs kymmenen vuotta sitten. Edelleen ne nousevat joka vuosi; määrä ei ole pienentynyt, tosin ei kasvanutkaan. 
Muista raitatulppaaneista kuin tästä lajikkeesta minulla ei ole kokemusta. Taustalla kukkii balkaninvuokko 'Charmer' ja ympärillä mukulaleinikit.
Korkeat suipot lehdet kuuluvat metsätulppaanille, joka on viihtynyt tässä jo yli kymmenen vuotta, mutta se ei vain kuki! Ensimmäisenä vuonna kyllä, mutta siitä pitäen on ollut vain lehtiä – lupaavan paljon ja laajenevalla alalla, mutta ei kukkia, ei millään. Olen yrittänyt selvittää, mikä sen saisi kukkimaan. Luujauhoa voisi kokeilla, tosin luulen kyllä, että olen sitäkin jo antanut.

Pitkäikäisimpiä yhä kukkivia tulppaaneja on tämä nimetön tulppaani, jota sain yksien puutarhamessujen päätteeksi luultavasti vuonna 2010 tai sinne päin. Lajike saattaa olla 'Rococo', tämä on papukaijatulppaani. Ne tuli istutettua muotopuutarhaan ennen kuin keksin, että sen sävymaailman tulee olla viileän hempeä!
Näitä tulppaaneja ei ole enää niin paljon kuin alun perin, mutta se voi johtua vesimyyristäkin. Vasemmalla on ohikukkinut 'Persian Pearl' -tähtitulppaani – ihanaakin ihanampi, mutta ei kovin hyvä pysymään elossa vuodesta toiseen.

Viileän hempeää on sittemmin tullut istutettua. 'Light and Dreamy' -darwinhybriditulppaanit ovat viihtyneet jo muutaman vuoden ja kukkineet hyvin. Ne ovat melko korkeita, nousevat mukavasti esim. hyasinttien yläpuolelle.

Lisään muotopuutarhaan jotakin uutta tulppaania joka syksy, mutta moni vanhoistakin kukkii aika hyvin uudestaan. Kuvassa on ainakin aikaisia, yksinkertaisia 'White Prince' ja 'Candy Prince' -lajikkeita sekä nousussa liljakukkainen 'Ballade', jota olen monena syksynä istuttanut lisää. Liljakukkaiset eivät vaikuta olevan luotettavimmasta päästä, mutta nämä ovat pysyneet tässä aika hyvin. Ei näin paljon kukkia muuten olisi.
Viime syksynä istutin tähän haileasti purppuraraidallista 'Flaming Flag' -triumftulppaania. Sen pitkäikäisyydestä ei ole vielä mitään kokemusta, mutta kaunis se on.
Muotopuutarhan värimaailmaan sopisi hyvin hempeän vaaleanpunainen 'Angelique', jota oli lapsuudenkotini puutarhassa. Se on harvoja vuodesta toiseen kukkivia kerrottuja lajikkeita ja klassikko jo vuodesta 1959. 

Tulitulppaaneissa on myös uudestaan kukkivia lajikkeita, kuten 'Exotic Emperor' ja 'Purissima', kumpikin valkokukkaisia. Muitakin Emperor-lajikkeita on, ehkä ne ovat yhtä hyviä kukkimaan vuodesta toiseen. Tulitulppaanien perimää on darwinhybrideissä, jotka yleensä mainitaan kestävimmiksi tulppaaneiksi. 

Muotopuutarhan kuivimmassa penkissä viihtyy pikkuinen 'Little Beauty', joka on risteymälajike. Mahdollisia vanhempia ovat ainakin kreikantulppaani ja tähtitulppaani.
Kuvasta näkyy, kuinka mahtavia mättäitä 'Little Beauty' tekee viihtyessään. Kukin sipuli tuottaa 2–5 kukkaa, ja kun sipulit tekevät sivusipuleita, voi tuloksena olla tällainen kukkakimppu.

Kukat ovat avautuneina satumaisen kauniita! Kuten villitulppaanit, 'Little Beauty' on auki vain päivällä ja poutasäällä.

Tulppaanien luonnonlajeista on yksi tupas oranssikukkaista kreikantulppaania viihtynyt ja kukkinut muotopuutarhassa omenapuun varjossa jo yli kymmenen vuotta. 

Tästäpä onkin hyvä siirtyä oranssivoittoiseen ruskopenkkiin. Keltakukkainen 'Blushing Apeldoorn' osoittaa Apeldoorn-lajikkeiden ylivertaisuuden.  Ne viihtyvät ja lisääntyvät tavallisissa puutarhaolosuhteissa, en nimittäin istuttanut niitä alun perin ollenkaan noin montaa sipulia!
Apeldoorn-lajikkeilla taitaa kaikilla olla tuollaiset laajat, kookkaat kukat. Niihin kuuluu myös kirkkaanpunainen 'Apeldoorn', klassikko 1950-luvulta, joka sinnittelee vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen – kuten puhtaankeltainen kaverinsakin 'Golden Apeldoorn' vuodelta 1960. Ne kuuluvat kuuluisiin, kestäviin darwinhybrideihin.
Oranssi liljakukkainen tulppaani on ihastuttava 'Ballerina', joka ei ainakaan edellisellä istutuskerralla kukkinut kuin kerran. Korkeammat oranssinpunaiset ovat upeaa lajiketta 'Brown Sugar'. Se on kukkinut hyvin jo muutamana keväänä ja kuuluu triumftulppaaneihin.

Papukaijatulppaani 'Texas Flame' on melkoinen yllättäjä. Se on kukkinut jo ainakin viisi vuotta! Etualalla on 'Ballerina'. Se on niin soma, että totisesti toivon sen nyt viihtyvän vähän pidempään.

Toisaalta tulppaanien kanssa on selvää, että niitä on joka tapauksessa hankittava lisää joka syksy.

Mainitaan lopuksi vielä viherraitatulppaanit, jotka kukkivat verraten myöhään. Minulla on niistä loistavia kokemuksia. Ne eivät lisäänny, mutta kukkivat muuten vain vuosikausia. Kokemusta on 'Spring Green'- ja 'Chinatown' -lajikkeista jo monen vuoden ajalta. Sitten on tämä tuntematon historiallinen punakukkainen viherraita, jonka olen istuttanut mahdollisesti jo vuonna 2007. 

On muutamia tulppaaneja, joista en niin välitä – raita- ja lummetulppaanien kukan muoto, raitatulppaanien lehtien raidat, ripsureunatulppaanien levottomat ripsut, ja sitten terttutulppaani. Sen kukat ovat yleensä silmiä vihlovan punaiset. Ja jotenkin ne ovat liian lyhyitä ja pönäköitä leveine lehtineen.
Mutta kun kaupassa tuli vastaan herkullisen vaalean oranssi 'Shogun', olihan se pakko ottaa! Täydellinen ruskopenkkiin!

Eikö tulppaanien kukinta-aika olekin vuoden kauneinta aikaa? Kun samalla kukkivat kukkapuutkin – kuvassa rusotuomipihlajat.

Jokunen vanha puna-valkoinen 'Carnaval de Nice' sinnittelee yhä, mutta olen istuttanut niitä lisääkin. Se on kerrannainen myöhäinen 'Angeliquen' tapaan. Punaisessa villissä penkissä näyttää viihtyvän myös pehmeän oranssinpunainen 'Orange King' -triumftulppaani. Taustalla on ruskopenkki.
Tätä kohti!


Balkaninvuokko Anemone blanda
Darwinhybriditulppaani Tulipa Darwinhybridi-Ryhmä
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea
Liljatulppaani Tulipa Liljakukkaiset-Ryhmä
Metsätulppaani Tulipa sylvestris
Mukulaleinikki Ficaria verna
Papukaijatulppaani Tulipa Papukaija-Ryhmä
Raitatulppaani Tulipa Greigii-Ryhmä
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Terttutulppaani Tulipa praestans
Triumftulppaani Tulipa Triumph-Ryhmä
Tähtitulppaani Tulipa humilis
Viherraitatulppaani Tulipa Viridiflora-Ryhmä

18 comments :

  1. Kyllä tuo aika on puutarhan kauneinta aikaa! Oi oispa pian kevät:)

    ReplyDelete
  2. Oi kun kaunista. Tulee jo kevättä ikävä ja kukkasipulikuume nousee! Pari ensimmäistä pussukkaa täälläkin jo hankittuna: ’Pink Star’ -tulppaaneita sekä ’Acropolis’ ja ’White Marvel’ -narsisseja kun näyttivät niin ihanille. :) Jääkaappiin ne eivät mahtuneet kun se on nyt täynnä luumuhilloja ja säilykkeitä. :D Pakko vielä sanoa kun nyt kaikkia sun kesäjuttuja luin että kyllä on ihana tuo talon sininen sävy. Niin täydellisen ihana! Kova urakka on ollut, mutta niin hienoa jälkeä. <3 Terkut Mustille ja Ransulle!
    -Linda & Aapeli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunkin jääkaappi kertoo prioriteereista ;-)
      Ihana kuulla, kiitos! Pojat kiittävät – Mustin kanssa ollaan käyty munuaiskontrollissa – ja Aapelille rapsutukset!

      Delete
  3. Narsissirakastajallakin tulppaaneja täytyy olla nousemassa sieltä keskeltä kauniisti piristämään 💚! Appeldoorn on kyllä ikuinen ja lisääntyy reippaasti, niitä on juurikin iloisen punaisia ja pari hyvin vanhaa keltaista. Mutta luonnonlajit ovat lähellä sydäntä, ihastunut olen liljakukkaisiin ja ripsureunaisiin ❤️, tilasin myös nyt muutamaa lajiketta niitä ruusu(?)tulppaaneita. Angelique täytynee kokea uudelleen, kerratuista isokukkaisista tulpuista en oikein välitä. Rembrant-tulput olisivat ihania, mutta niiden värimaailma ei oikein hivele silmää. Siis luonnonlajit, metsätulppaanit ja 'Akebono' ovat ehdottomasti suosikkejani. Luonnonlajien kukkamatot ovat kyllä ihania ❤️! Tuo kevätkin on ihmisen parasta aikaa ja syksyn ahkeruus palkitaan keväällä 💚!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Molemmissa on puolensa. Tulppaanin luonnonlajit ovat kyllä ihania... mutta toisaalta joka ikinen tulppaani on ihana, niin että kyllä niitä sitten kaikenlaisia tulee hommattua. Minulle taas rembrandtit olisivat toiveiden täyttymys, mutta harvemmin ne vain viihtyvät montaa vuotta. Täytynee niitäkin kumminkin taas hankkia...
      Ihana kuulla, että löysit ruusutulppaaneja!

      Delete
    2. Minullakin olisi juttutoive - raakavillan käyttö puutarhassa

      Delete
    3. Apua, en tiedä, onko siitä niin paljon asiaa, että kokonaiseksi jutuksi riittäisi! Olen käyttänyt raakavillaa kasvien talvisuojaukseen: repinyt villaa ohuemmaksi ja laittanut köynnösruusujen ja arkojen puskien tyville ja ympärille. Ja talvenarkojen perennojen päälle kasaksi. Viime talvi oli kyllä semmoinen, että ne kaikki perennayritykset kuolivat (arka tyräkki, fenkoli, latva-artisokka yms). Puskat ja ruusut selvisivät kyllä. Sittenhän sitä voi käyttää peurojen karkottamiseen, mutta kyllä ne syövät 20 cm:n päässä olevan oksan, jos viereinen on villan peitossa. Niin että käytännössä villalla pitäisi kuorruttaa koko puutarha. Ja voihan sitä käyttää katteena, ruukun pohjalla yms., eli kaikkialla.

      Delete
  4. Kaunista. Pitääkin ostaa paljon tulppaaneja. Uusi asia minulle tuo sipulien säilytys jääkaapissa. Miksiköhän ne ovat kaupoissa ihan lämpimässä tilassa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niitä ei pitäisi pitää lämpimässä ja kuivassa, mutta monissa myymälöissä ei ole vaihtoehtoja. Jääkaapissa on ilmankosteus ja viileys kohdillaan, säilyvät paljon paremmin! Tulppaanin sipulit kestävät kuivumista hyvin, mutta moni muu ei (narsissit, pikarililjat, lumikellot, talventähdet...)

      Delete
  5. Hyödyllinen postaus :). Angelique olisi minunkin mielestäni juuri sopiva muotopuutarhaan. Lisäksi se tuoksuu, mikä on ehkä tulppaanille harvinaista? Exotic Emperor on myös tuoksuva, kestävä tulppaani. Yhdistin näitä kahta ja ovat kukkineet jo 3 vuotta. Hyvä saavutus kerratulle tulppaanille. Kevättä odotellessa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuoksu on tosiaan harvinaista tulppaaneissa, tai ainakin sellainen tuoksu, joka tuntuu puutarhassa. Sinun yhdistelmäsi onkin todella ihana!

      Delete
  6. En ole muutamaan vuoteen oikein innostunut tulppaaneista, varsinkaan niistä isommista lajikkeista, mutta nyt jotenkin huomaamatta lähti litukan sipulilaarista useampi tulppaanipussi mukaan. Jääkaappiin en niitä kyllä tunkenut, olisi saattanut perheellä tulla vähän sanomista :D Jospa ulkovaraston hyllyllä olisi tarpeeksi viileää niille.
    Liljakukkaisista 'Doll's Minuet' on tuntunut parin vuoden perusteella olevan kestävää sorttia. Ostin sitä nyt pussillisen lisää, jotta saan niitä johonkin muuallekin. Joku vaaleampi liljakukkainenkin olisi ihana, vaikka tuo 'Ballade'. Tai sitten 'Marilyn', jota äidilläni oli joskus ikuisuus sitten. Se ei kyllä tainnut olla kovin pitkäikäinen, mutta oli muuten todella kaunis. Ja nyt kun edellisessä kommentissa puhuttiin tuoksusta, niin 'Angelique' täytyisi myös saada testattavaksi. Nyt on kyllä joku tulppaanikuume tainnut päästä yllättämään pahemman kerran....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvikuumeilua nousee aina välillä, se kai kuuluu harrastuksen luonteeseen ja on ehkä ihan tervettäkin ;-) Toivottavasti nämä nyt hankkimasi ovat pitkäikäisiä. On fiksua hankkia niitä lajikkeita lisää, jotka on todennut hyviksi.
      Tuo muotopuutarhani penkki, jossa Balladea eniten on, on vaahteran vieressä, joka aiheuttaa maan kuivuutta. Se tuntuu sopivan tulppaaneille ihan hyvin. Kuvassa aurinko paahtaa värit vaaleiksi, oikeasti se on aika keskipurppurainen valkeilla reunuksilla. Minulla on samassa penkissä kärhö 'Propertius' ja se on juuri samaa sävyä.

      Delete
  7. Oi, oi. Toivottavasti jaksan urakoida tänä syksynä sipuleja maahan. Uskaltauduin ensimmäistä kertaa tilaamaan lähetyksen Hollannista, koska yksi kesän puutarhavieras kertoi hyvistä kokemuksistaan kyseisen firman kohdalta. Jää nähtäväksi, ovatko sipulit tilattuja vai jotain ihan muuta. Ainakin postin saapumisilmoitus tuli jo. Nämä tilaamani tulppaanit ovat aika perusjuttuja ja ajattelin sijoitella niitä arboretumiin kevään iloksi - hinta oli ainakin paljon edullisempi kuin pieniin pusseihin paketoiduilla. Oli kiva lukea sinun kokemuksistasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän niissä ole ihan hyvä onnistumisprosentti – minulla on hyviä kokemuksia useastakin hollantilaisfirmasta. Mutta toki Hollannin tukuista ne sipulipussit Suomeenkin tulevat, eli lajikkeiden sekoittuminen voi aina tapahtua jo aiemmassa vaiheessa.
      Isossa puutarhassa on hinnalla tosiaan suuresti väliä!

      Delete
  8. Wau miten hienoja nuo sinipunaiset! En muista koskaan nähneeni vastaavaa. En ole kyllä nähnyt paljon muutakaan, kuten jääkaapin täytteenä kukkasipuleita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpas sinulta jäänyt olennaisia asioita näkemättä ;-) Tulppaaneissa on joskus sininen keskus, mutta harvemmin. Tällä pikkuisella lajikkeella on todella näyttävät kukat!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!