Wednesday 18 September 2024

Muutaman lehden kaalisato

Eli juttu kasvimaan kupeesta. 

Alkukesästä kehuin, että palmukaalit saavat kasvaa melko rauhassa, kun niiden kasvupaikalta nousi myös itsestään kylväytynyttä tilliä melko tiheänä viidakkona. On totta, että kaalin lehdet ovat yllättävän ehjiä, kun ottaa huomioon, ettei niiden suojana ole missään vaiheessa ollut harsoa. Mutta muuten sadolla ei oikein pääse kehuskelemaan. 
Ehkä kerään tänään muutaman lehden, sillä muistin juuri, että jääkaapissa on ruusukaaliakin. Niistä voisi yhdessä tehdä jotakin kaaliherkkua.

Mutta koska en ole varsinainen hyötykasvi-ihminen, loppuu kasvimaajutun hyötyosuus tähän ja jatkuu muilla asioilla, kuten tällä näkymällä kasvimaalta kohti Rohania. Sieltä noustaan pari porrasaskelmaa tänne ja maanpinta jatkuu kiveyksenä, mutta kivien väliin on kylväytynyt kaikkea koivusta alkaen – rehotus on aika saada kuriin ja kiveys esiin.
Siinä yksi tämän syksyn projekteista.

Edellisen kuvan oviaukon pielessä olevan penkin on valloittanut hervottomaksi kasvanut tiibetinkoirankieli. Enpä tiennyt, että kesäkukasta voi tulla tuon kokoinen! Aivan kuvan vasemmassa reunassa voi juuri ja juuri nähdä 'Strawberries and Cream' -isomaksaruohoa. Koirankieli peittää lähes kaiken muun näkyvistä.

Viime päivinä on ollut ihania puutarhurointisäitä, mutta sunnuntai oli huippu! Yli 19 astetta varjossa eikä pilvenhattaraakaan taivaalla koko päivänä. 
Nyt siirrytään kasvimaan viereiseen ruusutarhaan, kuvassa oikealla, sillä siellä on muutamia kukkia. Ihan kuvan oikeassa reunassa on karhunvadelma 'Loch Ness', joka tuottaa jatkuvalla syötöllä herkkumarjoja. Juuri sopivan määrän päivässä, että on kätevin heittää ne suoraan suuhun.

Toisessa kartiossa kasvaa teivadelma eli karhunvattu 'Tayberry', mutta sen maanpäälliset osat paleltuivat talvella, joten satoa ei tänä vuonna tule. Karhunvadelmat ovat kuin vadelmia: marjat tulevat edellisvuoden versoihin. Mutta on täällä muuta nähtävää. Kartion juurelle siirtämäni jakopala 'Royal Ruby' -syysasterista on kaikkein rehevin pihani kolmesta yksilöstä – oikea silmänilo! 
Ihanaa, jos se tästä vielä kasvaa ja leviää.

Kultakärsämö kukkii edelleen, tosin tämä taitaa olla vuoden viimeinen kukinto. Muut ovat jo ruskistumassa. Aika hyvä saldo: kukinta alkoi kesäkuun viimeisinä päivinä.

Ruusutarhassa kun ollaan, ruusujakin on. Lady of Shalott kärsi talvesta ja aloitti kukkimisen vasta elokuussa. Tämä on nyt sen tämän kesän kolmas kukka, ja kasvu on sen verran vaisua, ettei enempää ehkä tule. Vannomaan ei pidä mennä, sillä viime vuonna viimeiset kukat yrittivät avautua vielä marraskuussa, kun tuli talvi lumettomaan puutarhaan. Se lieneekin tämänvuotisen kituliaisuuden syy.
Austin-ruusut kukkivat yleensä hyvin vielä lokakuussa, joten onneksi tämä ehtii ainakin jatkaa kasvuaan ja vahvistumistaan.

Tämä hieman harmittaa. Bourbonruusu 'Honorine de Brabant' on asunut ruusutarhassa kolme vuotta, mutta kukkinut aina vaisusti. Nyt siihen oli pullistumassa lupaava nuppu korkeaan varteen, mutta elo–syyskuun vaihteen kovat sateet turmelivat sen. Tuostakin voi vähän nähdä ihanaa raidoitusta.

Tässä vielä Lady of Shalottin tämän kesän ensimmäinen kukka elokuun viimeisinä päivinä.
Täytyy toivoa, ettei tällä kertaa tulisi kovaa talvea! Useimmat Austineistani ovat viettäneet kesänsä kukkien vain vähän ja toipuen talven aiheuttamasta järkytyksestä. Ei tähän heti perään toista samanlaista kestä, ei ihminen eikä ruusu.


Bourbonruusu Rosa Bourbon-Ryhmä
Isomaksaruoho Hylotelephium telephium
Kultakärsämö Achillea filipendulina
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Tiibetinkoirankieli Cynoglossum amabile

18 comments :

  1. Ihan naurattaa, kun katselin tuota palmukaaliasi. En nauranut kaalillesi, vaan muistolle, jonka se toi elävästi mieleen muutaman vuoden takaa. Olimme mieheni kanssa Latviassa reissaamassa ja kävimme useissa kasvitieteellisissä puutarhoissa. Siellä ihastuin perennapenkeissä rehottaneisiin lehtikaaleihin ja päätin kotona kokeilla samaa. No, eihän ne lehtikaalit ehtineet kasvaa edes niin isoiksi, että olisin kerinnyt niitä perennapenkkiin siirtää, ennen kuin puput olivat jo parturoineet ne alas. Totesin vain, että ehkä se kokeilu jäi sitten siihen! Ainoa tapa meillä kasvattaa lehtikaalia on hyvin verkotettu lava tai kasvimaa🙁
    Tuo 'Lady of Shalott' on kyllä huikean värinen. Toivotaan sille ja muillekin ruusuille lempeää talvea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaleilla on ikävä kyllä monta syöjää! Koska olen aidannut pihani kauriiden takia, eivät puputkaan enää oikein pääse pihalleni. Meillä kyllä on täällä vain metsäjäniksiä, mutta kyllä nekin uskaltavat pihoille tulla.

      Delete
  2. Replies
    1. Sen väri on ihan uskomaton, ja tuo kaunis kukan muoto.

      Delete
  3. Ei voi kuin ihanilla näitä värejä ja tätä valoa mikä kuvissasi on!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Valoa on ollut, tänäänkin aurinko pilkahtelee pilvien välistä. Ihanat kelit.

      Delete
  4. Tuo ruusu on aivan ihana. Minä en ole ruusuja edes kokeillut kasvattaa, sillä mulla on pelko tai sellainen käsitys että niihin tulee aina kirvoja. En tiedä pitääkö paikkansa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän ruusuissa usein jonkin verran kirvoja on, mutta en näe siinä ongelmaa. Leppäkertut ja linnut löytävät pian apajat, ja voihan kirvoja liiskata ruusunnupuista sorminkin. Kaiken kaikkiaan minusta ruusut ovat tosi luotettavia kukkijoita.

      Delete
  5. Onpa hieno tuo Royal Ruby -syysasteri. En silti taida hankkia enää yhtään uutta syysasteria, kun entisetkin vyöryvät yli muiden perennojen.
    Voin täydestä sydämestä yhtyä Lady of Shalottin kauneutta ylistämään. Mikä muoto, mikä väri!!! Harmi tuon Honorine Brabantin kohtalo. Sade ei kohtele ruusuja helläkätisesti.
    Moni kasvi on kukkinut tavallista pidempään, joku jopa aloittanut toisen kierroksen. Kultakärsämöt ovat minulla jo kaikki ruskeita.
    En laittanut tänä vuonna yhtään kaalikasvia. Yleensä ne kelpaavat ötököille niin hyvin, että meikäläiselle jää vain rippeet. Tänä kesänä varmaan kotilot olisivat hyökänneet kaalienkin kimppuun, vaikka lavakauluksissa niitä kovin paljon ole näkynyt. Osaavat kyllä kiivetä vaikka kahteen metriin, mutta mikälie etteivät lavakauluksia ole vallanneet - ainakaan vielä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla ne viihtyvät, täällä ovat pikemminkin hävinneet tai ei ainakaan vielä tähän mennessä yksikään ole alkanut vyöryä, toiveestani huolimatta.
      Onneksi Honorine varmaan taas kukkii ensi kesänä. Tämän kesän kukinta oli monella ruusulla aika vaisu, lienee talvi ollut järkytys aika monelle niistä. Ihanaa on tosiaan katsella uusintakukintoja ja muuten vain pitkiä kukinta-aikoja. Kelpaavat nämä säät ihmisellekin!

      Delete
  6. Royal Rubylla on ihana väri! Ja tuo Lady of Shalott vie sydämen...

    ReplyDelete
  7. Lady of Shalott on upea, ehkäpä se on seuraava austinini. Kaikki kolme edellistä kun ovat hengissä ja kaksi niitä kukkikin tänä vuonna, toinen aloittelee pian toista kukintakierrosta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla, että selvisivät siellä talvesta ja kukkiakin vielä tulee! Ladya voin kyllä suositella.

      Delete
  8. Säät ovat suosineet niin paljon että tänne blogistaniaan ei millään meinaa ehtiä ja se on toisaalta harmi, mutta pihan ruokkoaminen ja uuden metsäpuutarhan rakentaminen vie ajan ja aivot mennessään!
    Tuo on aivan uskomattoman ihana tuo asteri eli meni hankintalistalle heti ja päätin, minkä Austinin haluan meille ensimmäisenä (kunhan löydän ja vasta keväällä) eli tuo ihana Lady of Shalott - niin upea!
    Ihana kaalinkasvataja olet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että säät ovat olleet kohdillaan ja mikä on parempaa kuin kunnon tekemisen flow puutarhassa!
      Heh, kasvimaani on tosi huonolla hoidolla, mutta jotakin satoa sieltä aina tulee. Eilen söinkin lopulta mangoldia ja jätin palmukaalit vielä kasvamaan.

      Delete
  9. Voi miten ihanat syksyä hehkuvat kuvat ja värien loistoa.
    Todellakin ilmat ovat suosineet ja tuonut syksylle jatkoa kesään.
    Mukavia hetkiä loppuviikkoosi.

    ReplyDelete
  10. Minä olen kerran kasvattanut palmu kaalia ja saanut hyvän sadon . Nyt kasvatan tavallista lehti kaalia . Laitoin juuri valkosipuli kanaa uusissa ja liemeen laitoin pari kourallista kuivattua kaalia ...hyvää oli.
    Ruusuja olen minäkin koettanut kasvattaa mutta laihoin tuloksin .

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!