Sunday 15 September 2024

Asteri viidakossa

 Jos on toukokuussa vaaleansinistä, niin on sitä parhaillaankin. Mutta ensin kuva kuukauden takaa.

Kaukasiankirahvinkukkien pitkä kukinta oli kääntymässä kohti loppuaan elokuussa. Nämä ovat todella ihania; kuin verho, jonka läpi silti näkee. Perhosiakin on kirahvinkukissa niin kauan kuin kukkivat, kuvaan on päässyt ainakin yksi amiraali – niitä oli loppukesällä paljon. Nyt olen nähnyt enää valkoisia kaaliperhosen tapaisia.

Nyt tilanne on se, että kaukasiankirahvinkukkien on vuoro väistyä. Ne tekevät sen verran siementaimia, että pohdin, nyhdänkö kukkavarret suoraan maasta juurineen. Yleensä ainakin osan kasveista saa sillä metodilla juurineen. Niin niitä tulisi vähän harvennettua. 

Varjoliljojen kukkavarretkin taidan samalla leikata. Kuivien varsien viidakon keskellä kun kukkii mitä kaunein asteri, 'Little Carlow'. 
Se tulee aivan täyteen kukkia, nämä ovat vasta ensimmäiset – ja soisin, että se näkyisi mahdollisimman hyvin. Kohta se on vaaleansininen kukkapilvi, tai hailean liila, miten kukin sen sävyn näkee. Korkeutta on alle metri, tämä asteri on ihanan kompakti.

Hyvin haileaa liilaa löytyy myös syysleimusta Flame Blue eli 'Bareightysix', joka on edelleen täydessä vedossa omenapuun alla.

Muotopuutarhan reunassa kasvava vanha 'Åkerö' tuottaa mukavan omenasadon tänä vuonna. Osa on pudonnutkin, mutta osa saa vielä kypsyä oksilla. Kerään oksilta vain ne, jotka irtoavat kevyesti vetämällä.

Viime kuussa istuttamani elokuunasteri 'Rudolph Goethe' kukkii edelleen kauniisti. Ihanaa, että se ei nuutunut, kun en ollut kastelemassa ja oli aika lämmintä sekä kuivaa. Vaikka tänne kyllä tuli jokunen ukkoskuuro elo–syyskuun vaihteessa, se varmasti auttoi.

Samassa penkissä kukkii myös valkoinen myskimalva seuranaan mirrinminttu 'Six Hills Giant'. Molemmat loistavia syyskukkijoita. Mirrinmintun varret kannattaa leikata keskikesän jälkeen, niin se kukkii syksyllä sitäkin paremmin.

Ruusuna kakun päällä on portlandruusu 'Comte de Chambord', mainio syyskukkija sekin. Täytyy vain muistaa poistaa ohikukkineet, niin uusia kukkia tulee ja tulee. Toki ei niin runsaasti kuin keskikesällä, mutta vähempäänkin on syksyllä tyytyväinen!


Asteri 'Little Carlow' on risteymä Symphyotrichum -suvussa
Elokuunasteri Aster amellus
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Myskimalva Malva moschata
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Syysleimu Phlox paniculata

13 comments :

  1. Ehdin juuri ajatella tuosta ekasta kukasta tuota verhomaisuutta, kun kirjoitit samoin :) Syksyllä riittää tosiaan vähempikin kukinta, jos vain kukintaa vielä kuitenkin on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, ja myöhemmin pienikin kukka on oikea ihme. Sitten alkaa kevät jo onneksi olla lähempänä :-D

      Delete
  2. On kiva, kun puutarhasta löytyy vielä syksylläkin kukintaa. Kaunis syysleimu ja ihana ruusu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syksyiseen kukintaan kannattaa panostaa – ihan kuin keväiseenkin.

      Delete
  3. Kaikki syyskuun puolessavälissä kukkiva tuottaa silkkaa iloa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä. Vielä kun keli on sellainen huippu, kuten eilen oli. Pelkkää aurinkoa koko päivä ja yli 19 astetta varjossa!

      Delete
  4. Kirahvinkukka on alanut tehdä meilläkin siementaimia, ihan joka paikka ei niitä sentään ole täynnä. Kukkaverret leikkasin pois ettei tapahdu juuri sitä täyttymistä. Asterit ovat kivoja, kukkivat pakkasiin saakka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leikkaaminen on hyvä, mutta nyt jos leikkaan, varisevat siemenet kuitenkin. Sama tapahtuu kyllä, jos kiskon ne. Olisi voinut toimertua aikaisemmin, mutta ei raaski niin kauan kuin kukkia on.

      Delete
  5. Voi kun on ihania astereita. Vaalea lilaan vivahtava sininen loistaa hienosti ruskavärien lomassa. Åkerö on mainio omena. Viileässä ne säilyvät pitkälle kevääseen ellei joku syö sitä ennen. :) Tuo on totta, että syksyllä vaikkapa yksittäinen ruusun kukka ilahduttaa kovasti. Täällä mm
    Pohjolan kuningatar ja kanadalainen Frontenac ovat näitä syyskuulle ja joskus myöhempäänkin kukkivia.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Åkerö on tosiaan loistava säilyessään ja sopii minunkin vatsalleni yllättävän hyvin, ei ala niin pahasti nipistellä kuin muut omenat.Mitä lie ainesosaa siinä sitten on vähemmän.
      Ihanaa, että sielläkin on syksyisiä ruusunkukkia!

      Delete
  6. Meilläkin 'Åkerö' tekee ihan huippusatoa tänä vuonna. Ja valkoinen myskimalva yllätti varsin runsaalla toisella kukinnalla.
    Kauniita ja tervetulleita ovat kaikki syyskukkijat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että sielläkin. Minä kun en itse juuri käytä omenoita, olen iloinen, kun voin antaa naapureille ja ystäville muutamia herkkuomenoita. Åkerö on hyvän makuinen, ei lähes ollenkaan sellainen ikävän hapan kuten omenat yleensä.

      Delete
  7. Asterit ovat ihania syksyn kukkijoita - upea sininen sävy! Åkerö on hyvä omena, sitä lapsena (muistaakseni) käärittiin sanomalehteen kellariin talven varalle.

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!