Tuesday 24 October 2023

Ruusukierros

 Ja vähän muutakin.

Vielä riittää nuppuja, mutta arvoitukseksi jää, moniko niistä avautuu. Tämän pitäisi olla köynnösruusu Giardina eli 'Tan97289', mutta vielä se ei ole innostunut tekemään pitkiä, köynnösmäisiä versoja. Kukkia on alle polvenkorkuisiin varrentynkiin kumminkin tullut jo kesällä ja nyt on uudet nuput. Kukat ovat erittäin ihanat, hyvin kerrotut, pehmeän vaaleanpunaiset.

Austin-ruusu Lady of Shalott meinaa, ettei kukinta vieläkään ollut tässä. Syyskuussa se oli tavattoman runsaskukkainen.
Samaa mieltä tuntuvat olevan harmaakäenkukat, jotka tuottavat aina vain uusia kukkia.

Ja kun niitä on paljon, on kukkiakin paljon! Harmaakäenkukat ovat erittäin ansiokkaasti kansoittaneet ruusujen välit ruusutarhassa.

Kasvimaan kulmauksen pikku penkin Austin-ruusu Tranquillity on valkokukkainen ja pystykasvuinen – hyvä, niin se näkyy jatkossa paremmin muiden takaa, kunhan tuosta kasvaa. Uusimmat nuput ovatkin sopivasti latvoissa, kun kesäinen kukinta tapahtui lähes maanrajassa.

Muutaman metrin päässä alkaa Rohan ja siellä kukkii toinen valkea Austin-ruusu Winchester Cathedral. Oikealla on japaninkirsikka 'Royal Burgundy' ja taustalla pensasaidan tylppöorapihlajien syysväriä. 
On mukavaa, kun puutarhan alueet muuttavat olemustaan syysvärien myötä. Matalalta paistava aurinkokin tekee paikoista eri näköiset kuin kesällä.

Muotopuutarhan Austin-ruusu The Pilgrim taisi viime vuonnakin olla myöhäisin ruusu kukassa, kun kuvasin sen kukkia vielä marraskuun puolivälissä juuri ennen talven tuloa. Nuppuja on runsaasti ja jos säät ovat suosiolliset, näemme marraskuun ruusunkukkia tänäkin vuonna.

The Pilgrimin juurella kasvaa uskollinen tupas valkokukkaisia 'Album' -syysmyrkkyliljoja.

Tavanomaisempaa ruusujen syysasua esittelee muotopuutarhan vaahteran toisella puolella kasvava tarhapimpinellaruusu 'Papula'. Se on tavattoman kaunis syksyllä mustine kiulukoineen.

Juhannuksen aikoihin otin kuvan papulanruususta keskellä yötä kello puoli viiden aikaan. Silloin oli näin valoisaa! Siis että voi kuvia ottaa! 
Nyt yhä pimenevät illat kuristavat kurkkua, mutta parin kuukauden päästä aletaan kulkea kohti valon aikaa... jaksaa jaksaa...

Hedelmätarhan ylärinteessä kasvaa ihastuttava myskiruusu 'Ghislaine de Féligonde', joka yllättää lokakuisilla nupuillaan. Ne ovat tällaiset aprikoosinväriset, mutta avautuvat valkoisiksi – ihana, ihana ruusu!

Ojennan sinulle kuitenkin tämän täydellisen kukan, jonka löysin The Pilgrimin alaoksalta nuokkumasta lähes piilossa.
Aurinkoista syyspäivää!


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Myskiruusu Rosa Moschata-Ryhmä
Syysmyrkkylilja Colchicum autumnale
Tarhapimpinellaruusu Rosa Spinosissima-Ryhmä
Tylppöorapihlaja Crataegus monogyna

14 comments :

  1. Kukkivatpa sinun ruususi vielä tosi kauniisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jatkuvakukintaiset ruusut ovat hyviä syyskukkijoita. Meillä ei ole käynyt vielä kuin asteen verran pakkasella muutamana yönä.

      Delete
  2. Kiitos ruususta kaunis on . Minulla ei ruusuja kovinkaan montaa ole ja nekin leikkasin nyt lyhyeksi . Leikkasimme kaikki perennat alas ja haravoimme penkit , kitkeä en ole joutanut. Ainoastaan maksaruohot sai jäädä koska niissä on hyvä kukinta meneillään ainakin tähän asti . Nyt saimme ensi lumen yöllä joten nekin on voinut mennä huonoon kuntoon .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, nyt jo valkoista. Ehkä maksaruohot kestävät senkin.

      Delete
  3. Kiva, että saat vielä ihailla ruusujen kukintaa. Täällä on ollut sen verran napakasti pakkasta monena yönä, että lukuisat ruusujen nuput jäivät kyllä aukeamatta ja muutenkin koko puutarha on jo luovuttanut. Maksaruohot ovat sitkeitä kukkijoita ja onneksi vielä osa lehtipuista ja -pensaista pitänyt ruskaväriset lehtensä, mutta ennusteita silmäillessä näyttää vahvasti siltä, etteivät lehdet kauan pysy puissa.
    Pimeys vyöryy kalenteria käännellessä, mutta yritetään jaksaa kevättä kohti. Aivan ihana tuo viimeinen ruusu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loput nuput jäävät aina aukeamatta, se on sääli, mutta toisaalta ne ovat aika söpöjä lumisinakin.
      Mukavaa, että ruskaa vielä on ja toivottavasti pysyy mahdollisimman pitkään. Kylmyys ja pimeys eivät innosta, mutta uusi kevät on päivä päivältä lähempänä!

      Delete
  4. Kiitos ihanasta Pilgrimistä! Jaksan aina vain ihmetellä luonnon taitoa värittää ja sommitella kukkiaan ja lehtiään.
    En ole yhtään perehtynyt Austin-ruusujen hoitoon. Laitatko niille jotain talvisuojausta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. En ole ainakaan viime aikoina enää suojannut. Ehkä, jos on tullut hommattua ruusu ihan syksyn viimeisistä alennusmyynneistä, mutta en muista viime syksynäkään suojanneeni tuota Tranquillitya, joka oli tosiaan ihan syksyn loppumetreillä hankittu. Enkä myöskään poistaneeni siltä suojauksia keväällä.
      Köynnösruusut suojaan varmuuden vuoksi, kun ne ovat kai arempia: kiedon niiden tyvelle jonkun vanhan reikäisen villapaidan. Tai kasaan lehtiä, multaakin voisi, jos löytyy.

      Delete
  5. Siis vieläkin kukkii! Täällä vain sisäkukat 😁

    ReplyDelete
  6. Ihanaa että sinulta löytyy vielä kukkivia ruusuja!
    Meillä oli tänä aamuna 13 astetta pakkasta, ei taida löytyä enää muita kuin kuurankukkia pihalta:)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Ihania! Vaikka eivät avautuisikaan, ihania silti.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!