Wednesday 11 October 2023

Modernia eleganssia ja juoruja 30-luvulta

 Yksi projekteista on vanhemman talon välipohjan eristäminen, jotta saan vielä joskus tehtyä vintille lattian. Puuhaan sisältyy vanhojen mujujen siirtoa. Käytän ne uudestaan, sillä kuiva sammal on varmaan edelleen ihan kelpo eristettä uuden selluvillakerroksen lisänä. Mutta mujujen alle haluan paperit estämään purun karisemista raoista alas, siksi siirtelen. Ja on muutenkin kiinnostavaa kaivella, mitä kaikkea mujun seasta ja alta löytyykään.

Paikallislehtemme painoksessa 25. syyskuuta 1929 kerrotaan muun muassa, kuinka Suomen urheilujoukkue on matkalla maaotteluun Ranskaan. Ensimmäinen etappi on Bore II -laivalla Turusta Tukholmaan. Laiva lähti satamasta ja lipui runollisesti Airiston sumuun.

Husmodern-lehdet ovat olleet ilmeisen suosittuja, niistä on sanaristikotkin tehty. Nämä ovat kaikki vuodelta 1933.

Lehdissä on ajankohtaisia juoruja, kuten Hollywood-tähti Nils Astherin äidin paluu Tukholmaan oleskeltuaan poikansa luona Hollywoodissa kaksi ja puoli vuotta.

Lähes sadan vuoden takaiset elokuvatähdet ovat vähän tuntemattomia. Monissa tämän ikäisissä lehdissä hauskinta ovat mainokset. "Säästä 40 puhdistuspäivää vuodessa Röda Björn -metallinpuhdistuspulverin avulla!"

Blå Cheviot -puku on ilmiselvästi erinomaisen tyylikäs.
 
Jottei elämä menisi silkaksi materialismiksi, hengenravintoakin tarvitaan. Sitä tarjoavat Den Gode Herden -lehtiset, suomeksi Hyvä paimen.

Kaikkein innostunein olen kuitenkin täydellisestä ja erittäin hyväkuntoisesta Åhlén & Holm Ab:n postimyyntikatalogista talvikaudelta 1935–1936.

Voi, miten hienoja pitsejä, liinoja ja pusseja: omat pussinsa pyykille, sukille, lehdille ja jopa pyöreä pussi näkkileivälle!

Tyylitietoiselle miehelle Collijnin puku – ensin pitää vain selvittää, onko ruumiinrakenne suora, taipunut vai mahdollisesti korpulentti. Ja miten upea urheiluasu onkaan tuossa oikealla sivulla!

Naisille on tarjolla muun muassa modernin elegantteja sukkia.

Juuri tuollaisen lavuaaripeilin haluaisin, silmälasitkin vaikuttavat huokeilta.

Kataloogin välissä on iskemättömiä tilauskuponkeja. 
Kovasti tekisi mieli tehdä tilaus, mutta voiko postiin nykypäivänä luottaa?

32 comments :

  1. Vanhat lehdet ovat kuin ikkuna menneeseen aikaan. Tosi mielenkiintoisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin ovat, tapahtumat, henkilöt, kieli ja muotikin ovat aito kurkistus menneeseen.

      Delete
  2. Minäkin olisin innostunut tähän postimyynti luetteloon mutta siitä olisi varmaan monet muutkin ja hyvään hintaan . Vanhat Anttilan luettelotkin on kuumaa kamaa nykyään . En lähtisi tilaamaan luulen että tavarat on loppuneet . Minä lähetin yhdelle ihmiselle pari kirjeenä menevää ohutta pakettia ehkä kahden viikon välein kumpikaan ei mennyt perille .Siinä oli minun nimenikin ei ole palautunut kumpikaan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi itku, posti on tosiaan mennyt aika epäluotettavaksi.Todella kurjaa.

      Delete
  3. Hienoja löytöjä. Onkohan Åhlén & Holm Ab kotimaisen Kalle Anttilan esikuvana? Anttila aloitti Postitusliike Solpana 1952. Löytämässäni uutisessa hänen tosin sanottiin saaneen idean Amerikassa ollessaan.
    Nyt vain vikkelästi tilaamaan peilejä ja tyylikkäitä sukkia. Mikäs on puutarhassa lapioidessa, kun jalassa on elegantit sukat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, tuollaisia sukkia ei ehkä kumisaappaisiin tohtisi piilottaa.
      Voisi tosiaan kuvitella ensimmäisten postimyyntiliikkeiden olleen Amerikassa. Sieltä sitten rantautuneet Ruotsiin ja vähän myöhemmin Suomeen. Ihania tuotteita sivuilta löytyy, moni on tuttu vanhoista kodeista, kuten nuo pussit ja keittiöpyyhkeen peittävät koristeliinat.

      Delete
  4. Jopa teit hienoja löytöjä, remontilla on siis monia hyviä puolia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Remontti etenee hitaasti, kun kaikkia löytyneitä aarteita pitää syynätä ;-)

      Delete
  5. Varsinaisia aarteita löysit. Laivan lähdössä on aina jotain runollista. Nyt vaan tilaamaan pitsejä ja elegantteja sukkia ja sitten tuollaisen golfhousuherran kanssa lipumaan Airiston sumuun. Tulee ihan mieleen lordi Peter Wimsey joka on salapoliiseista ehdoton suosikkini. Näen jo hänet ja sinut Harriet Vanena Boren salongissa. Hyvää matkaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No nyt kyllä täytyy tutustua lordi Peter Wimseyyn! Kuulostaa aivan loistavalta lukemiselta. Olen nauttinut 20-luvulle sijoittuvasta Hämeen-Anttilan Björk-sarjastakin.
      Jos noin tyylikkäästi pukeutunut gentlemanni tulisi laivan kannella vastaan, minulla menisi polvet hyytelöksi.

      Delete
    2. Harriet Vane astuu mukaan tarinaan kirjassa Myrkkyä. Hyviä lukuhetkiä! Ja terveisiä golfhousuiselle Ransulle sekä isäntä Mustille :)

      Delete
    3. Selvä, kiitos! Ransulla on tosiaan golfhousut omasta takaa :-D

      Delete
  6. Onpa hienoja löytöjä. Hävittelen tässä juuri kaappiin kertyneitä sisustus-ym. lehtiä. Pitäisikin mennä tarjoamaan niitä seinärakenteisiin kätkettäviksi läheiselle työmaalle, jossa rakennetaan kuutta paritaloa. Ehkä nyt jätän kuitenkin menemättä. Entäs Saila, jos - leikkimielisesti ajatellen - kunnon nylonit tipahtaisivatkin postilaatikkoosi, löytyykös piirongin loorasta sukkanauhaliivit? Muuten eivät pysy ylhäällä. :D
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi varmaan yhtä kiinnostavaa tuleville sukupolville ne sinun lehtesi! Kyllä se niin on, että liivitkin pitäisi tilata samalla, muuten ei sukista olisi mitään iloa :-D

      Delete
  7. Ihanat löydöt! Löytyisipä meidänkin kotimme seinien välistä moisia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä hauskaa tällaista löytää, tuulahduksia lähes sadan vuoden takaa.

      Delete
  8. Ihania lehtiä! Jos laittaisi tilauksen postiin, niin mahtaisiko Ruotsin posti palauttaa sen lähettäjälle ja minkälaisin kommentein? 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh! No ihan tuon asian selvittääkseen joutuu ehkä lähettämään tilauslomakkeen :-D

      Delete
  9. Korpulentin voisi ottaa sanana käyttöön, vaikka taitaakin olla pahimman luokan svetisismi. Kotoinen lihava (lihaa omaava?) ei kuulosta lainkaan yhtä hienostuneelta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa, johdatit lempiaiheeseen eli etymologiaan. Luulen, että sana on tullut Ruotsiin ranskan kielestä, kuten moni muukin "sivistyssana". Englannin kielestäkin se löytyy, ja Oxford dictionary mainitsee sen tulleen latinasta, corpus= keho. Suomeksi sana olisi siis kehokas tai kehoisa :-D
      Sivistyssanakirjani vuodelta 1924 kertoo, että korpulentti merkitsee pyylevä (lat. corpus = ruumis). Siinäkin on mainio jo lähes unohduksiin painunut ilmaisu, hienostuneempi kuin tuo lihava. Sen sijaan ruumis-sanasta ei oikein voi johtaa hyvää sanaa. Ruumikas, äh. Ruumiillinen, tarkoittaa muuta.
      Joka tapauksessa sivistyssanakirja vuodelta 1924 on viihdyttävää lukemistoa, joka muistuttaa mieleen monia muitakin ilmaisuja, joita voisi käyttää, esim. korrespondeerata, kostyymi, nostokrana (nostokurki).

      Delete
  10. Kerrassaan kiehtovat löydöt historiallisesta talostasi. Aiotko kehystää seinälle? Åhlen & Holm on Åhlens nykyään ja Åbo underrättelser on Suomen vanhin lehti ja elävä legenda! Kumpikin toiminnassa edelleen, ei voi kuin ihailla liikeideaa. Edelliseen postaukseen viitaten, mahtava tarvikevarasto peräkärryssä, aivan uniikki ja niin kaunis. Keksit kyllä tosi hyvän idean. Ahmaisin nyt kerralla kaikki kirjoituksesi ja ihastelin kasvanutta kolmiokaa ja kiinanpunapuuta, love it! Onnea paljon vielä kissasenioreille ♥
    -Samettihortensia siis kommentoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehdet ja kataloogin säilytän kokonaisina, seinillä ei muutenkaan ole tilaa... ja vanhassa talossa, jota en ole vielä tapetoinutkaan, on seinäpinnat jo buukattu :-D
      Mukavaa kuulla sinusta pitkästä aikaa! Pojat kiittävät terveisistä ja onnitteluista!

      Delete
  11. Kivoja löytöjä oot tehny ja mielenkiintosta on varmaan lueskella noita, ihan aikamatkoo suat tehä. Kauniit kuvatkin on.

    ReplyDelete
  12. Mahtavaa, mitä löytöjä! Todella hauskaa! Arvokas aarre säilytettäväksi. Minä pelkäisin, että säilytän väärin ja menevät pilalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä niitä paljon enemmän väärin voi säilyttää, kun ovat lojuneet vintin lattian mujuissa :-D Yritän harjata sivut puhtaiksi ja laitan laatikkoon, jossa on aiemmatkin vastaavat löydöt.

      Delete
  13. Olipas mielenkiintoisia löytöjä. Nykyelämää eläessä ei aina edes tule ajatelleeksi, miten elämää on ollut meitä ennenkin ;) Kaikki on ollut toisenlaista. Uskomukset ja tavat ovat muuttuneet ja moni vaate ja tavara on muuttunut käytännöllisemmäksi.
    Uusi vajasi on tosi hieno! Ihana saada tavarat järjestykseen ja samaan paikkaan, ettei tarvitse aina etsiskellä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä kun opiskelen harrastuksena historiaa, niin menneet ajat ovat jatkuvasti mielessä :-D
      Onneksi pukeutuminen on nykyään helppoa. Mutta joskus tuntuu, että kauniisti pukeutuminen on valitettavasti lähes kadonnut.
      Vaja on niin ihana!

      Delete
  14. Ihana katalogi. Voin kuvitella, että sitä on selattu ahkerasti. Ja löytyisi vaikka mitä tällaiselle korpulentille :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi malleja löytyy joka vartalolle :-D

      Delete
  15. Vau mitä löytöjä! Onpa mielenkiintoisia juttuja ja tuo katalogi, nyt vaan tilausta vetämään!

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!