Saturday 28 October 2023

Ne asterit

 Viimein! Nämä totisesti ansaitsevat oman juttunsa.

Syysasteri 'Royal Ruby' on tullut esiteltyä jo jokin aika sitten. Syysmyräköissä se on kellahtanut vasten valkokukkaista kurkkuyrttiä. Oikeastaan aika hauska näky. Harmaakäenkukkakin on änkeytynyt mukaan kuvaan aidon linssiluteen tavoin. Tässä ruusutarhassa niitä kasvaa niin paljon, että vaikea on tähdätä ilman, että joku sen kukista kuvaan osuisi.

Toinen syysasteri kukassa on 'White Ladies'. Se elää Rohanissa tummalehtisen japaninkirsikan vierellä; puun toisella puolella erottuu valkoinen ruusunkukka, se on muutaman päivän takaisen ruusukierros-jutun Winchester Cathedral.
Enempiä syysastereita minulla ei taida ollakaan. Olen kyllä istuttanut, mutta ne ovat heittäneet henkensä. Purppurakukkaisen 'Winston S. Churchillin' häviäminen harmittaa; se on kauniin värinen. Täytyy hommata uusi.

Onneksi on muita astereita. Kaita-asteri 'Prince' on myöhäinen kukkija, mutta tänä vuonna se tuli kukkaan riittävän aikaisin ehtiäkseen täyteen kukoistukseensa. Kasvi vain on matala, polvenkorkuinen, kenties kuivan kesän syytä. Onneksi se asustaa kukkapenkin etuosassa, niin se näkyy silti.

Prinssin kauneutta täytyy katsoa läheltä, sillä kukat ovat pikkuruisia, viiden sentin kolikkoa pienempiä. Joskus suurin kauneus asustaa pienimmissä kukissa.

Tuoksuasteri 'Herbstschnee' on kerrankin pysynyt pystyssä ilman tukea, ehkä kuivan kesän ansiota sekin. Taustalla sitä komppaa täysin vapaaehtoisesti täydellinen rikkaruoho, saunakukka. Että osasikin valita sopivan paikan! 

Samassa penkissä kahden edellisen asterin kanssa on isotähtiputki 'Star of Fire'. Se aloitti kukinnan vasta syksyllä, samaa tekivät muutkin tähtiputket, tai ne harvat, jotka pihallani selviävät. 
Nämä eivät kunnolla viihdy eivätkä todellakaan leviä riesaksi, kuten joillakin pihoilla. Hyvä, jos pysyvät hengissä. Mutta tätä kukintaa voi jo kutsua runsaaksi!

Tähtiputken vieressä on Geranium shikokianumin viimeiset kukat tältä vuodelta.

Runsaskukkaisin asteri löytyy muotopuutarhasta, Musti esittelee.

'Little Carlow' on risteymälajike eli sitä ei lueta mihinkään lajiin. Se on syys- ja hertta-asterin välinen risteymä. Sen sinivuoletti sävy on aivan ihana syysvärien kanssa. Kuvassa on tarha-alppikärhö, jonka keltaisuus korostaa asteria täydellisesti.

En muista, näinkö ensin kuvan vai kasvin livenä, mutta joka tapauksessa se napsahti haluttavien kasvien listalle saman tien. Kukkia on joka ikinen vuosi yhtä paljon: kasvi on käytännössä kuorrutettu kukkiin. Sävykin on äärimmäisen kaunis.

Kasvutapa on mukava: matala ja tuuhea, ei leviä, eikä kaatuile. Täydellinen asteri!

Siinäpä ne olivatkin, onneksi on edes nämä, mutta haaveilen kyllä enemmistä astereista. Täytyykin jo kirjata ensi vuoden ostoslistalle.


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Hertta-asteri Symphyotrichum cordifolium
Isotähtiputki Astrantia major
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kaita-asteri Symphyotrichum laterifolium
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Tarha-alppikärhö Clematis Atragene-Ryhmä
Tuoksuasteri Symphyotrichum novae-angliae

22 comments :

  1. Minulla on joku vaaleampi liila asteri ja jestas mikä kaatuilija se on. Ei pysy pystyssä syyssateissa yhtään. Toinen, tummempi taas pysyy hyvin pystyssä. Kummankin olen saanut joten lajikkeet eivät ole tiedossa. Tuo miniasteri on kaunis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minusta tuntuu, että puutarhassani asterit(kin) jäävät matalammiksi kuin muilla pihoilla, joissa olen nähnyt samoja lajikkeita. Kaatuilijat ovat kyllä ongelmallisia!

      Delete
  2. Aivan ihastuttavia astereita sinulla Musti!

    ReplyDelete
  3. Minulla ei isotähtiputki kukkinut. Ostin kaksi, paahteessa ei tykännyt olla ja nyt taitaa olla liian varjossa. Ei taida siis olla kovin herkkä kukkimaan tämä isotähtiputki jos sullakin samoja kokemuksia? Lehtiä ja kokoa on kasvattanut varjossa mutta kukkia ei täällä näkynyt.

    Istutin syysasterin ja malvan vierekkäin, molemmat olivat pörriäisten suosikkikasveja loppusyksyyn saakka. Asteri varmaan vielä enemmän kuin malva.
    Syysasteri taitaa olla kova leviämään? Se perus violetti lajike, marketista mulla, noitakin on niin montaa erilaista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä tähtiputket minusta aika hyvin kukkivat, tosin eivät mitenkään kukkapilvenä. Puolivarjopaikka taitaa olla eniten niiden mieleen, ja sitten se, ettei olisi kovin kuivaa, mikä onkin sitten todellinen kompastuskivi. En uhraa niille tippaakaan kasteluvettä, kun on aina tärkeämpääkin kasteltavaa, kuten uusia istutuksia, etenkin harvinaisempia kasviaarteita. Kaikille ei riitä vettä eikä huomiota.
      Syysasterin vanhat kannat leviävät, mutta eivät nekään kai mitenkään räjähdysmäisesti.

      Delete
  4. Kylläpä onkin kerrassaan kaunista asterien kukintaa. ❤️

    ReplyDelete
  5. Kaita-asteri 'Prince' on kyllä aika hurmaava. Se ei taida olla kovin yleinen meidän puutarhamyymälöissämme, kun googlen osumat johtivat kaikki sinun blogiisi. Tänä vuonna syysasterit pysyivät yllättävän kivasti pystyssä. Usein ne rötköttävät pitkin pituuttaan, mikä puoltaa matalampien astereiden hankkimista. Näin ollen Little Carlowkin ansaitsee peukutuksen.
    Minun Star of Fireni aloitti kukinnan vasta alkusyksystä. Sitä istuttaessani joku kehotti varomaan sen tehokasta lisääntymistä. Eipä ole kesän 2016 istutuksen jälkeen levinnyt juuri mihinkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, astereita ei ylipäätään ole myynnissä kovin monia erilaisia. Tämän jutun astereista 'Prince', 'Little Carlow' ja 'White Ladies' on hankittu Päivölän koepellolta, tosin White Ladiesiä olen nähnyt jossakin puutarhamyymälässäkin. Soisi niissä valikoimien laajenevan myös astereiden osalta!
      Meillä on sitten samanlainen kokemus Star of Firesta. Kiva, että kukkivat edes syksyllä, minun kappaleeni on parantanut kukintaansa sitä mukaa kuin syksy etenee.

      Delete
    2. Ilmankos en saanut yhtään osumaa. Usein harvinaisuuksienkin kohdalla sentään joku yksittäinen kauppias niitä kasvattaa.
      Tärkeintä kai, että kummankin Star of Fire on elossa ja kukkii vaikkapa sitten myöhäänkin. Onhan noita ahkerasti leviäviä muutenkin.

      Delete
    3. Joo, astereiden erikoisempia versioita tai lajeja kuten kaita-asteria tulee harmillisen harvoin vastaan!

      Delete
  6. Kaita-asteri ’Prince’ on suloisuuden huippu. ’Little Carlow’ on tosi nätti, jonka nimen pistän mieleeni. Pihassani on jäljellä vain harmaan ja ruskean asteikoilla olevia värejä, joista asteri ’Kesseler’ tekee violetin poikkeuksen. Senkin kukat ovat ihan nuutuneet, mutta väriä on jäljellä. Korkeana se kaatuilee, mutta se on paikassa, jossa sopii hyvin, että se myös leviää, eikä tukahdu alueella olevien hm. luontaista voimaa omaavien kasvien (kuten vadelma yms.) rinnalla. Kolmisen viikkoa sitten ’Kesseler’ oli ihan täpösen täynnä joitakin mehiläisen tapaisia, en tutkinut niitä pörriäisiä sen tarkemmin.
    Tähtiputki hävisi minultakin nopeasti omenapuun alta, jossa kevätkaihonkukka on levinnyt matoksi ja kevätesikko siementää myös ja viihtyy. Ehkä maasta puuttuu jotakin tähtiputkelle tärkeää.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesseler onkin todella kauniin värinen. Hyvä, että sille on sopiva paikka.
      Ehkä tähtiputki ei siedä kilpailua?

      Delete
  7. Kiitos esittelystä, minulta puuttuvat asterit tällä hetkellä. Joskus oli (en muista lajiketta), mutta se hävisi paikaltaan mystisesti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään! Kyllä ne tosiaan joskus häviävät. Kannattaa vain hankkia uusia. Sopisivat ihanasti puutarhasi moniin syysväreihin.

      Delete
  8. Kaita-asteri on erityisen hieno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on todella nätti, onneksi on viihtynyt jo pari vuotta. Joskus muinoin hankin kaita-asteri 'Horizontaliksen', mutta se oli varmaan liian talvimärässä savimaassa ja kuoli ensimmäiseen talveensa.

      Delete
  9. Upeasti kukkivia astereita ja vielä muutama muukin kukkanen. 'Prince' on hirmuisen söpö. Ihanasti kukkien keskusta on vaaleanpunainen, kun avautumattomien terälehtien alapinnat ovat vielä näkyvillä. Samanainen ilmiö kuin belliksillä.
    Luulin ensin, että tarkoitit Mustia sillä "runsaskukkaisimmalla asterilla", mutta olihan siellä taustalla ihan oikea kukkapehkokin :D
    Mukavaa marraskuuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Runsaasti ovat kukassa. Prinssin koko hede-emihässäkkä on tuollainen punainen, kuvasta ei oikein hyvin erotu, mikä kukan osa se on. Se on todella ihana asteri, onneksi on talvehtinyt jo joitakin vuosia ja kesti kesäkuivuudenkin.
      Vai Musti vei huomion :-D
      Kiitos, aurinkoista marraskuuta!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!