Saturday 7 October 2023

Mä ♥ mun vaja

Viimein valmis!

Paikkansa heinäkuun lopussa löytänyt vaja nökötti lähes tyhjillään monta viikkoa ennen kuin ennätin aloittaa sen parissa. Elokuun lopulla syntyi rakenne hyllykölle ja ruukutuspöytä, sen jälkeen sivuseinään ikkuna. Sitten projekti odotti taas lähes kuukauden ennen kuin ehdin jatkaa. Onneksi tällaiset projektit eivät karkaa mihinkään!
Seuraavaksi tein hyllyt ja kiinnittelin seiniin muitakin pikku säilytyskalusteita, joille ei ole löytynyt paikkaa muualla.

Nyt vajassa näyttää tältä. Melko täyttä! En edes siivonnut kuvaa varten, vaan tuossa on myös esim. muovikassillinen taimikasseja, joka todennäköisesti löytää järkevämmän paikan jostain korkeammalta. Kun on vain vähän tilaa, kannattaa seinät ja ripustaminen hyödyntää maksimaalisesti.

Niinpä olenkin ripustanut seinälle niin paljon työkaluja kuin olen voinut. 

Ruokaostoksilla Piispanristin Prismassa äkkäsin loistavat koukut, ostin ne kaikki (5 kpl). Siihen on nyt saanut osan työvälineistä. Minulla on liikaakin puutarhatyökaluja, sillä olen halunnut säästää kaikki vanhat ja kauniit. Niille voisi toisaalta rakentaa museon...

Kaksi isoa ikkunaa vie harmillisen ison osan seinäpinnasta, mutta toisaalta on kätevää, että nuo ovat tässä kasvimaan vierellä. Noita ikkunoita käytän keväällä viljelylaatikon kantena, jotta kylvökset ja varhaisperunat ovat suojassa yöpakkasilta.
Olisi vain kiva saada moottorisahalle ja sen tarvikkeille vielä säilytystila, nyt ne ovat lattialla ikkunoiden edessä... no, kaikkea ei voi saada.

Haluan, että on tilaa kulkeakin ja toisaalta tavaroita kauniisti ja selkeästi esillä. Yhden jo seinään kiinnittämäni hyllykön poistin, kun alkoi tuntua ahdistavalta. Toisaalta osa hyvistä ideoista tulee aina vasta ajan kanssa.
Sivuseinän uusi ikkuna tuo ihanan paljon valoa, alun perin oli vain pikkuikkuna päädyssä. Vaikka päätyseinä on etelään, ei siitä kovin paljon valoa tullut. Sivuikkuna on länteen eli sieltä paistaa koko iltapäivän.

Ikkunasta on myös kiva näkymä kasvimaalle vähän uudesta vinkkelistä: hieman ylempää kuin jos seisoisi samalla paikalla.

Aurinkoisena syyskuun iltana otettu kuva paljastaa, että ikkunan voisi pyyhkiä, vaikka mielestäni sen kyllä pyyhkäisin sen jälkeen, kun olin sen tehnyt ja paikoilleen asentanut. Mutta tästä näkee, että siitä tulee valoa vielä illallakin.

Ikkunan ja oven välissä on vain vähän säilytyskalusteita, jotta tuosta pääsee kulkemaan. Minitilojen kalustamisen konkarilta, Oravankesäpesän Katilta, tuli vinkki, että ei kannata latoa vajan perimmäiseksi mitään, jota saattaa tarvita. 
Tätä ajatellen mietin, että enpä tuokaan tänne kesäkalusteita varastoon talveksi, vaikka niin olin vähän ajatellut. Kun kuitenkin tarvitsen aina jotakin, moottorisahaa vähintään, keskellä talveakin. Yritän pitää kulkuväylän avoimena.

Entisen saunan naulakko pääsi tänne, vaikka siinä on hölmön pienet tapit työkaluille. Siinä oli hölmön pienet tapit kylläkin myös vaatteille ja pyyhkeille: ne putoilivat siitä aina. Mutta kyllä tuohon jotakin sai roikkumaan.

Ruukutuspöytää pääsin jo testaamaan, kun äidille ottamani begonianpistokas piti istuttaa.

Seinän yläosaan ruuvasin monta ruuvia, niistä suurin osa on vielä tyhjinä, mutta ei varmaan pitkään. Samoin katon vanerisiin kaarirakenteisiin voi vielä kiinnittää monia koukkuja sellaisiin kohtiin, joissa roikkuviin tavaroihin ei lyö päätä.
Ikkunan eteen mietin ikkunalautaa, mutta vajassa ei ole niin paljon tilaa, etteikö siihen löisi kyynärpäätään – ehkä huono idea.

Hyllytkin vetävät mukavasti tavaraa, muun muassa taimikasvatustarvikkeita. Puutarhavajan puuttuessa taimikasvatuslaatikoita on ollut kellarissa, vintillä ja entisen saunan eteisessä, eli olen aina joutunut aloittamaan hommat etsimällä tarvikkeita.
On muuten ollut ihanaa kerätä kaikki ruukunsirpaleet, ruukuntassut, narut, taimikyltit ja muut pikku asiat lukuisista eri jemmoista tänne hyllylle omiin kulhoihinsa! 
Alimman hyllyn tein nätisti uudesta puusta (muistaakseni), mutta sitten äkkäsin vanhan saunan edessä kasan siitä irrottamiani, vihreitä seinälautoja. En vain voi vastustaa kierrätystä, vaan tein niistä loput hyllyt. Hyllykkö olisi kyllä nätimpi ja yhtenäisempi samanlaisesta puunvärisestä laudasta tehtynä, mutta ei voi mitään. Tuo nyt ainakin näyttää minun tekemältäni. 

Oven viereen ulkopuolelle kiinnitin pienen vanhan hattu- /vaatekoukun, jotta siihenkin voi ripustaa jotain. Vesiletkulle on oma teline, joka on toistaiseksi kellarin ovessa. Olisi kuitenkin kiva, että sekin olisi tässä käyttöpaikkansa eli kasvimaan tuntumassa, joten kiinnitän telineen varmasti tälle tyhjälle ulkoseinälle. Kesällä letku lojuu kasvimaalla, mutta talveksi sen saisi tuohon siististi kiepille.

Tällainen vaja on oikea jokatytön unelma!

42 comments :

  1. Vaja on kaikin tavoin ihana ja voin hyvin kuvitella kuinka onnellinen olet siitä. Onnittelut sen valmistumisesta!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Olen todella aivan hykerryksissäni tästä pienestä lisäyksestä, joka tuli niin tarpeeseen, vaikka en siitä osannut oikein edes haaveillakaan.

      Delete
  2. Vajaa aina tarvitaan, eikä se ole koskaan liian suuri. Miten sinne aina kertyykin tavaraa. Mutta kun ajattelee raivaavansa turhat pois, niin eipä niitä turhia kovinkaan paljon löydy. Hieno järjestys on sinulla vajassasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvin sanottu, ei vajassa kumminkaan turhaa tavaraa ole. Pitää vain yrittää aikaansaada ja ylläpitää järjestystä.

      Delete
  3. Todella tarpeellinen on vajasi! Kaikenlaista tarpeellista puutarhatyökalua ja vastaavaa säilytettävää on ihan hurjan paljon ja kiva, että ne saa aika lailla koottua yhteen tilaan. Ruukutuspöytä on hyvä juttu ja voihan siinä nikkaroida jotain muutakin. Peukut kierrätykselle ja sille, että sait vajasta omanoloisen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pieni mutta niin ihana ja tarpeellinen, yllättävän paljon tuonne saa mahdutettua ja etenkin tuollaista pientä ruukutus- ja taimikasvatussälää.

      Delete
  4. Aivan mahtava vaja! Ihastuin! Kaikki tarvittavat tavarat samassa paikassa <3

    ReplyDelete
  5. Käytännöllinen ja kiva! Paljon oletkin saanut mahtumaan seinille ja kaikki näyttävät olevan silti ihanan helposti otettavissa esiin ja laitettavissa takaisin paikoilleen, kun vain säilyttää tuon keskusraitin siinä tyhjänä.
    Minulla on yksi vanha ulkovessa vähän vastaavassa käytössä, mutta olen tyhmästi täyttänyt kulkureitinkin. Ja toisekseen tykkäisin käyttää sitä ihan puutarhavessana mieluummin. Siis unelma olisi noin hieno vaja! Kodikkaat ovat näkymätkin vajastasi, tykkään kovasti tuosta kiveyksestä. Se ja nuo puiset kasvipenkit tekevät kasvimaasta ihan kuin vähän sisätilan jotenkin, vaikka ulkona onkin.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhahuussi on tosiaan ihana ja tarpeellinen. Toivottavasti saat oman unelmien vajan! Voisin yrittää kerätä siemeniä tästä omastani ;-D
      Jännä tuo ajatuksesi sisätilasta ulkona. Totta! Tuossa kun on "lattiamateriaali" ja tuollaisia rakenteita, vähän kuin rakennettu tila.

      Delete
  6. Pakko sanoa että tarpeeseen tuli tuo vaja kun heti on täynnä tavaraa, Nyt voit vain ihailla ,siinä ne on kaikki tarpeelliset työkalut. kaikki paikalla ja paikka kaikilla. Hyvää syksyn jatkoa, meillä jokunen täplä valkoista maassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tuli todella tarpeeseen, sen viimeistään ymmärsin, kun kävin keräämässä puutarhatarvikkeita monesta paikasta ja löysin monta asiaa, joista olin ihmetellyt, missä ovat, kun olivat niin piilossa jossain ruukun sisällä kellarin hämärässä.
      Toivottavasti talvi vielä viivyttää tuloaan hyvän tovin, että saadaan viettää ruska-aikaa.

      Delete
  7. Ymmärrän nyt hyvin tuon sydämen otsikossasi; minulla ainakin olisi houkutus viipyillä vajassa vain ihastellen aikaansaannosta. Niin hieno ja käytännöllinen.
    Meillä yhden matalan varaston katossa on sellaiset telineet, kaksi yksinkertaista puista niinkuin leveän U-kirjaimen muotoista noin 15 cm katosta alaspäin. Niiden varaan saa hyvin pitkävartisia työkaluja, ym pitkää ja ohutta . Puukatoksen katonrajassa on taas poikkipuita, joiden päälle saa lautoja, rimoja, työkaluja, vanerilevyjä, mm näitä siellä näyttää olevan entisen omistajan ajoilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä tuonne tulee poikettua ihan vain siitä ilosta, että nyt minulla on söpö puutarhavaja. Ja suunnittelemassa kiinnityspaikkoja. Tuollaiset rimat kattorakenteiden välissä olisi varmasti hyviä, kunhan niihin saa tavaraa siten, etteivät taaempana olevat ole hankalasti saatavissa - vajani kun on niin pieni, ettei siihen paljon tilaa väliin jää. Johonkin kohtaan laitan varmasti sellaisen "vaatetangon", hyvä idea. Kuokat ainakin ripustaisin mielellään yhteen paikkaan ja ne saa yleensä hyvin käyrästä päästään roikkumaan.

      Delete
  8. Hohoo, miten oivallinen vaja! Tulee mieleen Viiru ja Pesonen kirjojen Pesosen paja. Sielläkin on kaikkea tarpeellista <3

    ReplyDelete
  9. Tuallaane oma puutarhavaja on varmasti jokaasen puutarhurin unelma. Siitä tuli hyvin käytännolline, ku se imaasoo nuan palio tarpehellista tavaraa. Sitä kummasti kertyy :) On hyvä, että paikkoja on vaan yks. Moon vallannu liianki montaa kohtaa markilta ja aina kaikki tarvittavat o "vääräs" paikas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella unelma. Kaikkea ei tuonne tietenkään mahdu, kuten ruohonleikkuri, oksasilppuri jne. Haraviakaan en ole vielä mahduttanut, enkä ehkä mahdutakaan. Entisen saunan uusi funktio on vielä auki ja siellä on ehkä hyvä säilyttää isompia puutarhatarvikkeita. Tuolla voi sitten olla ainakin kaikki ruukut, putelit, käsityökalut, taimikasvatustarpeet sun muut pienemmät tarvikkeet. Se on jo iso plussa, että tietää, mistä ne löytyvät.

      Delete
  10. Onhan tuo nyt sekä söpö, että tarpeellinen ja harvalla kuitenkaan vaja noin mainiolla näköalalla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on todella ihanan söpö, en olisi osannut kuvitellakaan tuon näköistä vajaa. Ja nyt en voisi kuvitella enää olevani ilman.

      Delete
  11. Puutarhavajaasi mahtuu yllättävän paljon tavaraa ja paikka kasvimaan kupeessa on oivallinen. Kaikki tarpeellinen ihan käden ulottuvilla. 👍😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasvimaa kun on pihan perällä, oli sinne aiemmin "pitkä matka" (suhteellinen käsite, ei pihani niin iso ole) roudata tarvikkeita. Nyt onkin sitten pitkä matka pihan toiseen päähän tuolta vajalta, mutta ainakin kasvimaata tuo palvelee hyvin. Ehkä jatkossa hoidan kasvimaata paremmin, kun sen luona tulee käytyä useammin?

      Delete
  12. Todellinen unelmapaikka ja hieno näköala! Mahtavasti vajaasi mahtuu tavaraa ja olet järkevästi jättänyt tilaa kulkemiselle.

    Se on hyvä, että kaikille tavaroille on oma paikkansa. Alkukesästä jaksan pitää varaston siistinä, mutta jossain vaiheessa iskee laiskuus ja sullon tavarat vain ovesta sisään. Sen jälkeen onkin hankalaa löytää etsimäänsä ja ottaa mitään esille. Silti sitä vain tekee ennen kuin (liian pitkän ajan päästä) hermostuu totaalisesti ja kantaa kaiken ulos ja järjestelee paikoilleen. Tämä siis varoituksena, älä tee näin. :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Että osaa ihminen olla onnellinen vajasta!
      Kuulostaa tutulta... YRITÄN pitää tuon varoituksesi mielessä! :-D

      Delete
  13. Vau, ihana näköala ja niin söpö vaja! Kyllä on kiva tuonne laittaa ja ottaa! Seinäkoukut ovat juuri hyvät, itsellä myös mökillä sama periaate että vajassa olisi mahdollisimman paljon seinille ripustettuina tarpeellisia juttuja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, lisääkin kohtia koukuille keksin, mutta en ehtinyt vielä niitä kiinnittää. On ihanaa, kun tavaroille on paikka ja niin kiva paikka vieläpä!

      Delete
  14. Taitaa olla söpöin puutarhatarvikevaja, jonka olen nähnyt.
    Kuvista näkee, että vaja tuli todellakin tarpeeseen. Miten kivaa onkaan laittaa työkalut, ruukut ja muut puutarhatarvikkeet omille paikoilleen. Ruukutuspöydälle löytyy varmasti myös paljon käyttöä. Kierrätystarpeista tehdyt hyllyt ja naulakot ovat fiksu ratkaisu. Järjestys saattaa vielä hyvinkin muuttua, kun käytäntö osoittaa järkevimmät paikat kullekin tavaralle.
    Mikä parasta, tuon unelmavajan voi kytkeä auton perään ja huristaa minne haluaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On niin ihanaa, kun tuo on ulkoakin niin kivan näköinen. En toivo, että se huristaa pihastani enää yhtään mihinkään :-D
      Ruukkuja on vielä tulossa tuonne jonkin verran, kunhan jaksan kantaa niitä vintiltä tuonne.

      Delete
  15. Se näyttää juuri siltä miltä puutarhavajan kuuluukin, täynnä kaikkea tarpeellista tavaraa!
    Meidänkin vaja on aika pieni, vanha leikkimökki. "Hyvin" sinne silti mahtuu kaikki tarvittava;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, täynnä on :-D Ihmeen hyvin tosiaan pieneenkin mökkiin saa ainakin pienempiä tarvikkeita.

      Delete
  16. Aivan ihana vaja, sekä sisältä että ulkoa! <3
    Tämä muistuttaa mua siitä, että oma vaja pitäisi siivota. Yhdyn Katin huomioon, että perälle ei kannata laittaa mitään, mitä tarvitsisi. Mulla on nyt se tilanne, että käytävä on täynnä, enkä pääse perälle ollenkaan. Se ärsyttää ja harmittaa joka kerta, kun vajasta täytyy hakea tai sinne täytyy viedä jotain.
    Mutta puutarhavaja on kyllä aivan must. Siellä on niin kiva fiiliskin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, toivottavasti saat pontta ja innostusta siivota - lopputulos palkitsee. Vajan fiilis on tosiaan yllättänyt: sinne tulee piipahdettua ihan fiilistelemään. Ihanaa olla kaikkien puutarhatarvikkeiden keskellä.

      Delete
  17. Mikä hurmaava maja! Sulla on siellä kaikkea ihanaa, ruukutuspöytä ja jopa näköala. Keritsimet ovat tosi hyödyllinen työkalu, ja niin nerokkaasti suunniteltu. Isäni rakenteli meille kotiin joskus tuollaisen puutarhavajan ja sille annettiin nimeksi Pömpeli. Tätä sun vajaa katsellessa tulee mieleen se sama puutarhavajatunnelma, ruukkuja hyllyllä, työkaluja riippumassa seinällä... Olet taitava tyttö! Onnellisia puutarhapäiviä 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea ihanaa tosiaan on, puutarha-asioiden ympäröimänä on mukava olla. Ihana muisto sinulla Pömpelistä :-)

      Delete
  18. Siinä on pieni tilaihme ja selvästi tuli tarpeeseen, kun tavaran määrää katsoo. Hyvät näkymätkin sieltä on. Jos hyllyjen erilainen puutavara häiritsee, niin voihan ne kaikki maalata samalla värillä. Vaikka sitten, kun on aika tehdä perusteellinen suursiivous ja inventaario :D Toisaalta puutarhavajaan oikeastaan kuuluukin sellainen kierrätysmeininki ja eriparisuus. Sisustuslehtien tyylikkäät vajat eivät ole puutarhaa (ja multaisia työkaluja) nähneetkään.
    Minulle tuli mieleen sama idea kuin Annalle tuossa aiemmin, että kattotilaa voisi hyödyntää vielä enemmän. Meillä on yhdessä varastossa sukset laitettu seinän ylärajaan vaakatasoon mutta sama idea toimii mille tahansa pitkävartiselle työkalulle. Erityisesti sellaisille, mitä tarvitaan harvakseltaan. Ensimmäisenä bongasin tuon ison lumilapion, jonka käyttösesonki on teillä melkoisen paljon lyhyempi kuin täällä. Talvella olettaisin sen olevan kätevästi jossain ulko-oven tai muun kulkuväylän lähistöllä, joten tuskinpa sen tarvitsee kesällä olla heti ensimmäisenä esillä muistuttamassa olemassaolostaan... :D Mahtuisiko se siis vaikka poikittain katonrajaan noiden "kattotuolien" taakse piiloon? Riittääkö vajassa leveys?
    Tuo ruukutuspöytä on mainio: kaikki tarvikkeet käden ulottuvilla ja jos sattuu kovin tuuliset kelit, niin vasta ruukutetut pistokkaat tai koulitut taimet voivat viettää ensimmäiset päivät vajan suojissa totuttelemassa uusiin purkkeihinsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täytyy mitata leveys, voi olla siinä ja siinä. Vaja on todellakin pieni. Ja matala: minun hiukseni hipovat noita kattorakenteita, kun kuljen vajassa, eli yhtään minua pidemmälle ihmiselle vaja ei sopisikaan :-D Siksi sinne ei voi hirveästi ripustaa ainakaan mitään kovasti roikkuvaa.
      Lumilapiota tarvitsen juuri tuossa päässä tonttia, jonne auton parkkeeraan, joten on hyvä, että se on tuossa lähellä. Usein tilanne on niin akuutti, että mantereelta kotiin palatessa pitää äkkiä kaivaa autonmentävä reitti vähintäänkin aurausvallin poikki, ellei pidemmällekin, jotta pääsen pois tukkimasta tietä, kun tiemme on vain yhden auton levyinen. Kesällä lapiolle ei tosiaan ole käyttöä (paitsi että toinen lumilapio asuu lähes vakituisesti vanhan talon vintillä, sillä se on loistava vintin välipohjan mujujen lapiointiväline).
      Toistaiseksi olen miettinyt, että en uskalla jättää taimia tuonne vajan pöydälle, sillä olen niin hajamielinen, että kun ne ovat siellä poissa näkyvistä, unohtaisin taatusti tykkänään kastella niitä :-D

      Delete
  19. Tässä on juurikin samat tunteet ja ainekset kuin meidän mökki keittiön valmistuminen . Sai kaikki omille paikoilleen vaikka purkit eivät olleetkaan kansiltaan samanväriset jne....
    Nyt löydät helposti oikeat asiat tarvittaessa .
    Minä järjestelin kotona suurta tammikaappia uuteen uskoon kun sain vietyä mökille keittiöön täällä säilyttämiä tavaroita ja astioita . Olin vaan tyrkännyt ne sinne ja ovet kiinni . Hyvin mahtuivat .
    Nyt kun tosiaan järjestelin tavarat uudestaan niin ei meinanut millään mahtua vaikka sieltä oli tavaraa viety paljon pois ? En ymmärrä ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä olikin jännä juttu tyhjennetyn kaapin suhteen :-D Tavara elää joskus omaa elämäänsä!
      On niin ihanaa saada tavarat paikoilleen. Vasta vajan valmistuttua olen huomannut, kuinka paljon olin sellaista kaivannut.

      Delete
  20. Vau! Oikea monitoimitila. Hyvä ehkä jättää tilaa myöhemmin tuleville ideoille. Minua lautojen erilaisuus ei haittaa, se vain kertoo, että hyödynnetään sellaista materiaalia joka on jo olemassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, ideoita tulee kumminkin käytön myötä.
      Ja sekin on totta, ettei tämä nyt mikään olohuone ole, jossa tarvitsisi olla siistit hyllyt, vaan vaja vain. Silti vajan sisätilan puiseen tunnelmaan olisi paremmin sopineet puunväriset hyllyt, mutta en nyt mene silti uusia rakentamaan sen takia :-D

      Delete
  21. Komppaan yllä olevia kommentoijia, että oletpa onnellinen vajan omistaja! Ja varmasti tarpeeseen tullut paikka, kun olet niin saanut sen tärkeillä tavaroilla täytettyä. Kun vajassa on mukana tunnetta, on siellä mukavakin käydä hakemassa tai viemässä jotakin. Paljon kekseliäisyyttä myös mukana kaikkine koukkuineen ja hyllyineen! Iso ilo pikkuruisesta vajasta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen niiiin onnellinen. Ja kun keksin lisää säilytysratkaisuja - ja kommenteissakin on tullut loistavia ideoita - olen entistä onnellisempi!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!