Thursday 26 October 2023

Muutama muu kukka

 On nimittäin muitakin kuin ruusuja.

Preerian oranssikeltanot eivät meinaa lopettaa ollenkaan.

Samoin ryytisalvia, siinä on aina vain muutamia kukkia. Olen niin onnellinen siitä, että puska selvisi viimekesäisestä siirrosta ja on yhtä kookas kuin aiemminkin. Se on nimittäin todella kaunis ja haen mielelläni siitä teetarpeita ympäri vuoden.

Muotopuutarhassa kukkii valkokukkainen ranskantulikukka 'Album' komeammin kuin varmaan koskaan aiemmin! Taustalla voi erottaa myskimalvan ja mirrinmintun kukkia, nekin ahkeroivat yhä.

Kirjavalehtinen syysleimu 'Crème de Menthe' lopetti sentään kukinnan, mutta se on koristeellinen kauniiden lehtiensä ansiosta. Kukinnasta huolehtii jättiverbena, joka haarautuu haarautumistaan.

Osa siirtämistäni 'William Dykes' -myrkkyliljoista on kallistunut kurjenmiekan sekaan, mutta siirto on silti onnistunut – nyt kukat näkyvät eivätkä ole muiden takana.
Taustalla on suosikkisalviani: ryytisalvian violettilehtinen muoto 'Purpurascens'. Sen päälle olen toistaiseksi heittänyt talvisuojaksi jonkin kankaan, jotta se talvehtii varmemmin. Lajikkeet ovat jalostetumpina usein arempia kuin perusmuodot.

Latva-artisokastakin toivon talvehtijaa, toistaiseksi en ole onnistunut. Enpä ole onnistunut kasvattamaan syksyyn mennessä tämän kokoista taimeakaan aiemmin, vaan ovat kasvaneet kituliaammin. Ehkä tällä kertaa onnistun. Tämä on keväällä muotopuutarhaan istuttamistani kahdesta taimesta kookkaampi. 

Muotopuutarhan kulmalla on kohta, jossa salaoja yhtyy tienvarren ojaan. Rakensin siihen jyrkän kivipengermän, jonka reunalle istutin 'Darjeeling Red' -vuorikonnantatarta ajatuksella, että se kansoittaa pengermän päällisen ja tuottaa nurmikolle kivan reunan. 
Ensimmäinen toteutui, jälkimmäinen ei – kyllä tuohon joku järkevä reunustus tarvitaan, sillä tatar hakeutuu etelään eli tielle päin ja heinä levittäytyy pihasta päin sen sekaan.

Kitkin heinikkoa tattaren seasta minkä kykenin ja otin uuden kuvan. Tämä on täydellinen syksyn kaunistuskasvi!

Herukkasalvia kukki koko kesän ja kukkii edelleen. Siirsin sen rikkinäisestä kastelukannusta järkevämpään ruukkuun, otin sisälle ja toivon hartaasti, että se talvehtii.

Tarharuostekukka 'George Davison' ansaitsee mitalin syyskukinnasta, sillä viimein vauhtiin päästyään siinä on koko ajan vain enemmän kukkia. Se siirtyi eteiseen, kun yöt ovat niin kylmiä.

Verikurjenpolvien ruska on yhtä komea kuin niiden kukintakin. Taustalla on marja-aronia sävy sävyyn.

Myrkkylilja 'Lilac Wonder' jaksaa vielä kukkia, siinä on hieno intensiivinen sävy.

On myös kukkia, jotka nyt vasta nousevat: syyssahramit! Ihan ihmeellistä, että nämä ilmestyvät nyt ensi kertaa tänä vuonna, vielä myrkkyliljojakin myöhemmin. Tuoreena ja uutena, kuin kukkaset keväällä!


Herukkasalvia Salvia microphylla
Jättiverbena Verbena bonariensis
Latva-artisokka Cynara cardunculus Scolymus-Ryhmä
Marja-aronia – Aronia Prunifolia-Ryhmä
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Myrkkylilja Colchicum
Myskimalva Malva moschata
Oranssikeltano Pilosella aurantiaca
Ranskantulikukka Verbascum chaixii
Ryytisalvia Salvia officinalis
Syysleimu Phlox paniculata
Syyssahrami Crocus speciosus
Tarharuostekukka Crocosmia × crocosmiiflora
Verikurjenpolvi Geranium sanguineum
Vuorikonnantatar Bistorta affinis 

28 comments :

  1. Jotenkin epätodellisen tuntuista, että eletään lokakuun loppupuolta ja Sinulla ryytisalvia ja muut kaunottaret ovat niin raikkaan vehreitä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotkut kasvit jaksavat kukkia yllättävän pitkään. Salvia on vihreä, tai tuollainen harmaanvihreä, koko talven, se on ihana.

      Delete
  2. Ihanaa että löydät vieläkin kukkia puutarhastasi! Meillä syyssahramit ovat aina todella myöhäisiä, tänä vuonna niitä ei ole näkynyt ollenkaan, jännityksellä odotan kuinka käy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syyssahrami on hankalan myöhäinen. Sen kukat hautautuvat aina puiden pudonneisiin lehtiin. Luulisi niiden jaksavan vielä kohmeisestakin maasta ponnistaa.

      Delete
  3. Sinullahan kukkii siellä vielä vaikka mitä. 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yllättävän monta tuli kameralla ikuistettua, en olisi uskonut. Kun yleisnäkymä on kaikkea muuta kuin kukkaisa.

      Delete
  4. Uskomatonta miten paljon ja kauniita kasveja on vielä kukassa. Edellisen jutun ruusut kukki niin kauniisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meri estää pakkaset niin tehokkaasti, että saaristossa saa nauttia kukista pitkälle syksyyn, se on ihanaa.

      Delete
  5. Siellä näyttää vielä aika vihreältä muutenkin. Myrkkyliljassasi on tosiaan kaunis sävy. Haaveilen joskus laittavani niitä omaankin pihaan. Voi kestää hetken ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa laittaa ensi syksyn ostoslistalle ;-)

      Delete
  6. Olet saanut syyssahramit kukkimaan, luin että ovat vaikeampia kuin keväällä kukkivat sahramit. :)
    Istutan vielä narsisseja, mutta voiko niitä istuttaa nurmikolle? Menestyvätköhän niin. Yhdestä jutusta luin että voi laittaa nurmikolle. Ootko laittanut kukkapenkkiin vai nurmikolle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syyssahramien hankaluus taitaa olla se, että ne eivät aina ehdi kukkaan ennen talven tuloa. Minun pihassani ne kyllä ehtivät yleensä, mutta ohuet varret hautautuvat puista putoavien lehtien alle. Pitäisi laittaa niitä enemmän sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole jotain vaahteraa tai muuta isolehtistä puuta vieressä.
      Istutan narsisseja useammin muualle kuin kukkapenkkeihin, sillä viihtyessään ne voivat levitä kukkapenkissä liikaakin. Riippuu tietysti kovin paljon istutusalueesta, onko siinä herkkiksiä ja hentoja perennoja vieressä vai vaikkapa pensaita. Narsisseissakin on todella paljon eroja; jotkut leviävät, jotkut eivät, ja jotkut eivät kunnolla talvehdi jne. Istuta vaan rohkeasti nurmikolle. Puiden ympärillä ne ovat erityisen ihania.

      Delete
    2. Hyvä kun voi istuttaa nurmikolle, tilaa riittää. Ehkäpä ensimmäiset narsissit tällä tontilla kukassa keväällä. :)

      Delete
  7. Oletko kenties hinauttanut saaresi muutaman sata kilometriä etelämmäs?
    Moni kasvi on kukkinut poikkeuksellisen myöhään ja pitkään, mutta sinulla ne ovat unohtaneet pohjoisen kasvukauden rajallisuuden tykkänään. 'Darjeeling Red' -vuorikonnantatarin runsaus on niin hienoa. Kannatti kitkeä heinikkoa tuon näyn paljastamiseksi. 'Lilac Wonder' meni oitis hankintalistalle. Saadapa tuollainen väri lokakuiseen puutarhaan, vau! Ruostekukan vasemmalla puolella taitaa vielä syysvuokkokin kukkia.
    Creme de Menthe on kiitettävän myöhäään kukkiva kasvi. Muutenkin sen valkokirjavat lehdet tuovat kivasti eloa ja valoa pimeneviin päiviin.
    Minulla on toistaiseksi noussut yksi ainokainen syyssahrami, vaan ei taida avautua näissä pikkupakkasissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen, että meillä syksyn kukkeuteen vaikuttavat rutikuivan kesän jälkeen elokuussa alkaneet sateet, jotka saivat monen kasvin kunnolla kasvamaan vasta silloin. Vuorikonnantatar kukkii joka vuosi pakkasiin asti, se on mainio.
      Ruostekukkakuva on viime viikolta, silloin syysvuokossa oli vielä muutama kukka. Toivottavasti syyssahramisi avautuu ja saa kavereitakin! Ihan kuin olisin nähnyt sääennusteessa ensi viikolle paljon lämpimämpiä asteita.

      Delete
  8. Ruskan värit ja pehmeän rusehtavat syyssävyt korostavat niin kauniisti kukkia, mitä siellä vielä saa ihailla, niin monilajista, ruusujakin vielä. Verikurjenpolven ruskaväri on kirkas. Minunkin oma pieni kaksi vuotta vanha verikurjenpolviyksilö on helppo löytää näin syksyllä.
    Kiva kuulla, että hieno ryytisalviapuskasi ei ollut muutosta millänsäkään; siinä on myös tosi somat kaksiväriset yrttikukkaset.
    Kaunis ranskantulikukka ja jättiverbenakin hehkuu kuin lamppu kirjavalehtistä syysleimua vasten.
    Siellä ei varmaan ole tainnut olla yhtään pakkasia tuosta satumaisesta kukkaisuudesta päätellen.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verikurjenpolvi on aivan ihmeellinen ruskakasvi, oikeastaan niitä voisi istuttaa pelkästään ruskan takia!
      Meillä on varmaan ollut pakkasta korkeintaan -1 astetta vielä toistaiseksi.

      Delete
    2. Verikurjenpolvi on mahtava kasvi, kukki pakkasiin asti täällä etelässä. Vielä ruskaväri ja helppohoitoinen, paahdetta kestää.

      Delete
    3. Niin on. Ainoastaan liian varjoiseen paikkaan istuttamani kuoli, sitä se ei kestänyt.

      Delete
  9. Oi, vieläkin kaikkea kovin kaunista! Syksyn värit♥

    ReplyDelete
  10. Vuorikonnantatar kukkii hienosti, ihanaa että on kukkia jotka jaksavat tähän aikaan vuodesta edelleen kukkia noin runsaasti. Jäinpäs nyt pohtimaan ovatko vuoritatar ja vuorikonnantatar nyt siis sama laji, ensimmäisen nimellä hankin aiemmin kesällä omaan puutarhaani täydennystä enkä sen tarkemmin alkanut nimeä edes tutkia. Kauniisti kukkii oli tarkempi nimi mikä hyvänsä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vuorikonnantatarta myydään myös lyhyemmällä vuoritattaren nimellä. Virallisesti se kuuluu konnantattarien sukuun Bistorta. Tattaret ovatkin vaikeita, kun niin moni aivan eri sukua oleva kasvi on nimetty tattareksi! On ukontattaret (Persicaria) ja pihatattaret (Polygonum), jotka on sittemmin siirretty useampaan eri sukuun, joista yksi on pahamaineiset kiertotattaret (Fallopia), joihin kuuluu haitallinen vieraslaji japanintatar. Paitsi ettei enää olekaan, sillä se on siirretty jättitattariin (Reynoutria) :-D Soppaa vielä sekoittaa tattari, siis viljatatar, joka on aivan eri sukua. Varmaan kasveja, joilla on keihäänkärjen / pitkulaisen sydämen mallinen lehti, kuten viljatattarilla, on laitettu toistensa sukulaisiksi aikoinaan ja siitä sekavuus lähti.

      Delete
  11. No onpas siellä vielä kukintaa ja hienoja ruskavärejä ja lisää vielä tulossa, kun syyssahramit pääsevät vauhtiin. 'Creme de Menthen' ja jättiverbenan yhdistelmä on ihanan raikas. Tulee ihan heinäkuun fiilikset, jos ei ajattele sitä, että leimu on jo kukkinut.
    Komeasti kukkii ruostekukkasi. Siitä on varmaan pitkäaikainen ilo nyt kun se pääsi turvaan kylmiltä öiltä. Mukavaa päivää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivon, että onnistun ruostekukan kanssa. Avomaalla ne ovat talvehtineet joskus, ja sitten taas jonakin talvena hävinneet. Joka tapauksessa ne ovat aina nousseet myöhään, kasvaneet kituliaasti ja ehtineet hädin tuskin kukkaan avomaalla. Sisällä olen onnistunut talvettamaan tähän mennessä paremmin, mutta sitten yhtenä keväänä istutin ne puutarhaan ja ne hävisivät sen tien. Luulen, että tuo muoviruukku, jossa multa ei kuivu niin pahasti, tulee olemaan näiden ruostekukkien pysyvä elinsija, sillä saviruukussa ne tuppaavat kärsimään kesäisestä kuivuudesta. Tuossa ei ole pohjareikää ensinkään ja se osoittautui tänä kesänä hyväksi – ja jopa syksyllä veden täyttämänä.
      Syyssahramien hennonliilat kukat ovat ihania ruskalehtien seassa, jos vain pääsevät sieltä esille!

      Delete
  12. Nuo syyssahramit on kyllä ihan parhautta, kuin lupaus keväästä pimeimpään aikaan vuodesta. Minulla on myös kellarissa ruukutettuna 'Snow Fox' lumikelloja, joista toivon iloa ehkä jo joulukuuhun. Toivottavasti ne nousevat, voin vain kuvitella miten huumaavaa niitä olisi läheltä tutkia ja ihastella💚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juuri tuollainen ajatus syyssahramien kanssa tosiaan tulee!
      Ah kuinka ihana ajatus nuo lumikellot! Minäkin laitoin yhden pussillisen ruukkuun, olisi mukava saada niistä aikaista kukkasatoa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!