Tuesday, 31 March 2020

Lumikurjenmiekat

Eilen aamulla hieraisin silmiäni.

Kyllä, totta se on. Yön aikana oli tullut talvi. Enemmän talvi kuin talven aikana oli.
Mustia täytyy vielä ulkoiluttaa valjaissa torstaihin asti, jolloin se on ollut pehmeällä ravinnolla kaksi viikkoa. Musti sai oikein lumihepulin, mutta sitä en valitettavasti voinut ikuistaa.

Sisso. Kaikki kukat, joita olin viime päivinä ikuistanut, olivat peittyneet lumeen.

Vain muutama 'Pickwick' -kevätsahramin nenänpää näkyi muotopuutarhassa.

Niin, ja korkeiksi venyneet pikarililjat. Tämä on keisarinpikarililja 'Vivaldi'.

Fritillaria raddeana on korkein, ja se oli hieman platku aamulla (yöllä oli ollut -3,5), mutta iltapäivällä se näytti jo tältä.

'Vivaldi' oli iltapäivään mennessä myös silmin nähden reipastunut.

Olin siinä luulossa, että seuraava yö ei enää olisi niin kylmä, mutta vähänpä tiesin. Viime yönä mittari painui -10,5:een! Tänään Fritillaria raddeana on näyttänyt koko päivän tältä. Ei se aivan toivottomalta vaikuta, lehdet ja nuput näyttävät ihmeen reippailta. Puuskainen viima on ollut melkoinen, joten kyllä minäkin kyyristelisin. Tänään on 30 sekunnin ulkoilun jälkeen tuntunut siltä kuin saapuisi sisään kuukausien naparetkeltä, hampaat kalisten ja syväjäässä.

Yllä olevassa kuvassa voi myös erottaa sinisiä läiskiä. Ne kuuluvat lumikurjenmiekoille, jotka paljastuvat lumen alta aivan täydellisinä, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan!
Olin kuvannut kurjenmiekkoja ennen tätä jääkautta omaa postaustaan varten, mutta nyt sain kuvata ne uudestaan lumessa. Tämän muuten väitettiin olevan purppurainen ja toivoin jotakin 'Georgen' tapaista, mutta tämähän on sininen eikä mikään purppura. Silti, tervetuloa vain tälle, ja hankitaan sitä purppuraa sitten syksyllä.

Ihana taivaansininen kevätkurjenmiekka 'Clairette'.

'Painted Lady'.

Tänään lumen pinta on yhä laskenut ja sieltä alkaa vähitellen paljastua kukkasia. Tässä on avautuva lumikurjenmiekka ja atsurihelmililjoja.

Ihana kirjokevättähti 'Pink Giant' on myös ilmestynyt esiin. Oikeastaan tämä lumestanousemisleikki on aika hauska.

Persiansinililjat.

Vaaleanpunaiset pikkusinililjat ('Rosea').

Talventähdet.

Tänään iltapäivällä Pickwickien tilanne näytti jo tältä! Vaaleanvihreät lehdet kuuluvat valkokukkaiselle lehtoakileijalle.

Kyllä tästä selvitään.
Tsemppiä kaikille!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kirjokevättähti – Scilla forbesii
Lumikurjenmiekka – Iris histrioides
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Talventähti – Eranthis

40 comments :

 1. Hauskoja kuvia lumisista kukista. Vai lumessa olevista kukista. Kylmää oli yöllä ja vielä aamulla. Tuo lumikirjenmiekka ja helmililja-kuva on hauska.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt viimein alkaa helpottaa, tämä viime yö mentiin juuri ja juuri plussalla.

   Delete
 2. No kappas, siellähän on tullu enemmän lunta mitä täällä, vaikka satoi sitä meilläkin. Mut ei täällä vielä mitään nouse mistään, jospa ne sun kukkaset toipuu takatalvesta. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa piti ihan hieraista silmiä, oli vähän muuta kuin vain ohut lumivaippa. Näyttää hyvin toipuvan, viime yö mentiin plussalla ja Fritillaria raddeana on noussut jo lähes pystyyn!

   Delete
 3. Replies
  1. On jotenkin tosi hauskaa, miten noita kukkia tulee lumesta esiin sitä mukaa kuin lumi sulaa.

   Delete
 4. Vaikka harmittaa, että takatalvi iski, mutta ehkä "pahassa on hyvä puoli"...kukkien kauneus on voimistunut lumen peitosta huolimatta ;) Niiden värit jotenkin niin kirkkaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat toden totta kauniimpia lunta vasten kuin ruskeaa maata!

   Delete
 5. Kuvauksellista, kun värikkäät kukat nousevat keskeltä puhtaan valkoista lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava kontrasti tulee. Melko epätodellinen yhdistelmä, kuin kesä ja talvi samaan aikaan.

   Delete
 6. Ompa teillä paljon lunta! Hauskoja kurkistelijoita hangessa, toivottavasti ei mittäänn pakkanen ota mukkaansa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi alkaa pian olla huvennut, eilisillasta asti ollaan oltu plussalla. Ja äsken vasta muistin, että halusin lumipestä pari mattoa - tänä talvena sitä ei ole voinut tehdäkään! Nyt alkaa olla kiire, pihassa taitaa enää olla yksi riittävän kokoinen lämpäre lunta... äkkiä se sulaa, aurinko nousee jo korkealle.

   Delete
 7. Tiiätkö, täällä myös eilen illalla rupesi satamaan lunta. Lumi on edelleen maassa ja aamulla satoi ihan pyryttämällä lisää. vieläkin tulee, mtutta vähän maltillisemmin. Sääennuste sanoi vähäistä lumisadetta, ei pidä paikkaansa... onneksi en putsannut mitään kukkapenkkejä vaikka mieli teki, ehkä ne alut nyt siellä roskien alla säilyvät. Orvokit peitin pyyhkeellä ja toivon, että ainakin juuret säilyivät niin nousevat sitten uudestan kun tämä talvi loppuu. Onhan tämä ihan tähän vuoden aikaan kuuluvaa, mutta kun on koko talven ollut ilman lunta, niin ei sitä nytkään kaipaa... Mukavaa viikkoa, kyllä tästä(kin) selvitään<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai vähäistä, no toivottavasti se tarkoittaa, että ei ole pitkäkestoista! Ihmeen hyvin kasvit pärjäävät. Tuntuu kyllä vähän oudolta, kun on elänyt kevättä tammikuusta asti :-D

   Delete
 8. Meillä oli eilen aamulla ja päivällä vielä ihan lumetonta, mutta iltapäivällä / illalla alkoi satamaan lunta. Asutaan muuten Katin kanssa ihan lähekkäin, joten samalta näyttää kuin edellisessä kommentissa.
  Nää sun kuvat ovat ihan hellyyttäviä. Pienet suloisuudet värjöttelevät lumen seassa. Tekisi mieli mennä peittelemään ne lämpimillä vilteillä. Mutta ihmeestihän nuo kevätkukkijat aina pärjäävät. Uskon ja luotan siihen.

  Mukavaa ja lämpimämpää viikkoa! <3
  Mutta tämä on kyllä enemmän sääntö kuin poikkeus keväällä. Toivotaan, että on viimeinen lumisade ja kylmyysjakso ja alkaisi sitten lämpenemään uudestaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukat ovat tosi sitkeitä, pikkuiset kurjenmiekat etenkin ihan legendaarisia. Ihme, kun ovat jotenkin eksoottisen näköisiä. Mutta kotiseuduillaan korkeilla vuorilla ne tietysti tottuvat kaikkeen, mukaan lukien porotukseen päivällä ja sitä seuraavaan hirveään pakkasyöhön. Ja tuo korkea Fritillaria raddeanakin alkaa olla ihan normaalissa pystyasennossa!
   Totta, tämä vaihtelevuus kuuluu tähän vuodenaikaan, ja koko huhtikuunkin ajan voi hyvinkin tulla lunta ja pakkasta. Tänne tuli jo lämpimämpää, eiköhän se ennätä sinnekin pian!

   Delete
 9. Hui! Tätä se on kun jemmataan lunta koko talvi, keväällä huomataan, että parasta ennen lähestyy ja kipataan koko varasto äkkiä maahan.
  Meilläkin tuli pienesti valkoista maahan ja hyytävä tuuli saa linnoittautumaan sisälle sekä akan, että kissan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe :-D
   Yyh, täällä oli jäätävä tuuli eilen, mutta tänään tuntuu jotenkin paljon lämpimämmältä! Asteita on toki pari enemmän, mutta tuulen suuntakin on kääntynyt pohjoisesta lounaaseen, ja aurinko paistaa siniseltä taivaalta. Toivottavasti sielläkin lämpenee!

   Delete
 10. Täällä ei juurikaan paljon lunta satanut,ei mainittavasti. Tänään on edelleen kylmä tuuli.. taivaskin meni pilveen, jonka alta aurinko yrittää kurkistaa..vaan toiseksi jää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi! Täällä on ollut ihana päivä, äsken kävin laivarannasta hakemassa postit pyörällä ja tuli ihan hiki.

   Delete
 11. Aikamoinen lumisade teillä on ollut. Kyllä tämä on kaikenkaikkiaan erikoinen talvi. Minun tyttäreni asuu Raumalla ja heillekin oli tullut lunta ihan runsaasti. Pääsivät pulkkamäkeen ensimmäistä kertaa tänä talvena. Mukavaa alkanutta huhtikuuta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika hassua tosiaan. Mutta eihän lumi tähän aikaan kauaa kestä, kun on näin aurinkoista ja lämmintä, se on kohta taas hävinnyt.

   Delete
 12. Hassua katsoa kuvissa sinun lumista puutarhaa, kun koko talven se on näyttänyt ihan syksyiseltä tai keväiseltä :). Lumikurjenmiekat esittäytyvät siis nimensä mukaisesti - kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on! Ei tämä edes harmita, kun kasvit näköjään selvisivät lumesta ja pakkasesta loistavasti. Lumesta ei edes ole saanut yliannostusta tänä talvena, niinpä oli ihan hauskaa vaihtelua. Sain lumipestyä maton :-D

   Delete
 13. Oi miten paljon siellä on tullut lunta..Toivottavasti nuo kevätkukkijat selviävät tuosta lumen tulosta! On kyllä melkoinen kontrasti kun kirkas lumi värikkäiden kukkien taustana:) Kaunista on noinkin!! Mukavaa alkanutta huhtikuuta🌷🌞💕

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi tuli ja meni (no on sitä ihan vähän vielä)! Pikatalvi oli ihan kiva, olisipa aina tällainen ;-)
   Kiitos, hyvää huhtikuuta sinullekin!

   Delete
 14. Painted Ladyn sävy, aah! Liekö ihanampi näin lumenvalkoista vasten. Ja juuri ajattelin että onpa hauskaa, että kuvasit, niin jo kirjoititkin sen. Kiitos uniikeista kuvista ja kissoille terveisiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Painted Lady on satumaisen kaunis mitä tahansa taustaa vasten ♥ Kiitos sinulle, terveiset välitetään heti!

   Delete
 15. Kieltämättä lumesta kurkkivat väripilkut ovat kauniita. Ei tuollaisia kuvia välttämättä joka vuosi saa. Toivottavasti seuraavat sateet tulevat silkkana vetenä.
  Eilen aamulla täälläkin mittari näytti -10 astetta ja järkyttävän kova tuuli sai koko päivän tuntumaan hyytävän kylmältä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei saa tosiaan, täytyy olla ensin lämmintä ja lumetonta, että kukat nousevat ja sitten tulla lunta niskaan. Aika herkulliset olosuhteet kuvaamista ajatellen! Nyt ennusteessa on silkkaa plussaa 10 vuorokautta, joten talvi oli kai tässä ;-)

   Delete
 16. Samoja hurjia pakkaslukemia ja lumisadetta täälläkin. Ja lisäksi hyytävä tuuli! Uskoin, että jo nousseet kevätkurjenmiekat ja krookukset on menetetty, mutta hyvältä näyttävät. Sinulla on siellä jo paljon enemmän ihanuuksia kukassa, ja ainakin kuvista päätellen ei takatalvi saanut niitä nitistettyä - mahtavaa! Harvinaisen ja upean kuvakoosteen saitkin ikuistettua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihmeen hyvin kaikki kestävät, pienet erinomaisesti, mutta korkeat tarhajouluruusut ja pikarililjatkin ovat nostaneet nyt vartensa pystyyn ja jatkavat nuppuineen päivineen kuin mitään ei olisi tapahtunut! Ja ne olivat tosiaan niin korkeita, ettei lumi mitenkään niitä suojannut pakkaselta ja hyytävältä viimalta. Ihmeellinen sietokyky.

   Delete
 17. Lunta ja pakkasta oli täälläkin. Edelleen on maa paksulti valkeana, mutta eiköhän se tuosta ala taas sulaa. Nyt on jo 3,5 astetta lämmintä. Vaikka lumi ei mikään iloinen yllätys kukkiville kasveille olekaan, niin hienoja kuvia siitä kyllä saa. Sinisen sävytkin oikein korostuvat lumen kanssa. Toivottavasti keisarinpikarililjoillesi ei käy kuinkaan. Silloin ainokaisen kerran kun omani oli tehnyt samankokoiset nuput, ne eivät jaksaneet enää aueta muutaman asteen pakkasyön takia. Seuraavana vuonna nuput olivat pienempiä hallayön iskiessä, mutta samoin kävi. Seuraavaa kevättä sille ei tullutkaan, sillä iskin koko sipulin vahingossa halki muita kasveja siirrellessäni... :D Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi sun, se koki paloittelusurman koettelemustensa lopuksi! Saapi nähdä, miten näille käy, kun pakkasta oli tosiaan yli 10 astetta. Mutta nuput eivät näytä näin silmämääräisesti olevan mitenkään kärsineitä, sisäisistä kärsimyksistä en sitten tiedä.
   Kyllä kuvat ovat erikoisia ja sen vuoksi tämän parin päivän pikatalven otinkin ihan ilolla vastaan - pääasia on, että se loppui jo :-D Yhden matonkin sain lumipestyä, jee. Sitä kun ei voi vesipestä kesällä rannassa. Ja siinä oli kissanoksennustahra :-D
   Kiitos, hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Delete
 18. Hienoja lumikuvia, erityisesti siniset kukat valkeaa lunta vasten näyttävät kauniilta. Kaikille huhtikuisia terveisiä, kevät keikkuen tulevi! Niin, ja erityisterkut lumihepuilijalle, tietty! <3 Musti taitaa olla jo päässyt kahleista irti, maailma on taas auki sankarille!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! Nyt se on ollut vapaana jo pari päivää ja se on todella onnellinen. Tulee sanomaan kur, kur minulle vähän väliä. Se onnistui vielä kolme päivää sitten valjaissa saamaan myyrän pyydystettyä. Yhdistetty myyrä- ja lumihepuli vasta olikin jotakin! Siinä vieressä seisoessani jouduin väistelemään lentävää myyrää oikealle ja vasemmalle. Mutta sitten, kun Musti olisi iskenyt hampaansa siihen kunnolla, vedin sen pois ja kannoin sisään. Voi tyrmistyksen päivää. Luulen, että se on nyt ottanut kaiken kärsimänsä takaisin.

   Delete
 19. Lumenpaljoudesta tuli mieleen äääää-pu-pu-pu-pu.

  Sillä tavalla minä olin pienenä todennut, kun kaaduin suksilla pää edeltä lumihankeen. Onneksi hangesta pääsevät nousemaan sekä pienet tytöt että kukat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äääää-pu-pu-pu-pu :-DDD ♥ Ihana!
   Musti kyllä kaatuu tahallaan pää edellä lumihankeen, kun saa lumihepulit. Onneksi nyt tuli tuo lumi, niin sai edes ne yhdet hepulit tänä vuonna.

   Delete
  2. Pantterin lumihepuli ♥ On onni, että teillä edes joku tykkää lumesta. Silloin se on toistenkin ehkä helpompi kestää!

   Delete
  3. Tuo on ihan totta, kyllä Mustin lumihepulointi vetää suupielet korviin :-)

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!