Friday, 27 March 2020

Epäilemättä kevät

Muotopuutarhan pieni salaa jostain tullut lumikello kukkii yhä. Tähtilumikello se on selvästi ja toivottavasti kansoittaa maan. Juuri eilen ihastelin vanhan talon viilliintynyttä pihaa, jossa on oikeat lumikellomeret.

Saniaistarhan 'Kildare' ei ole vieläkään kunnolla auennut, mutta suloinen se on näinkin. Ulompien kehälehtien vihreä häivähdys on niin hento, ettei sitä kunnolla erota. Tämä on hienostuneen kaunis kukka. Yritän olla kameran kanssa heti valmiina, kun se kunnolla aukeaa!

Talventähdistä on kohta muisto vain, kun on siirrytty kunnolla kevääseen. Krookukset tulevat tilalle ja niitä onkin paljon, olen istuttanut niitä joka syksy ja tänä keväänä ei pieni turpa ole vielä käynyt verottamassa niitä paljonkaan (vaikka juuri äsken huomasin, että lähes kaikki kerrotun puistolumikellon kukat on syöty). Täytyy kirjoittaa krookuskavalkaadista toisella kertaa. Nämä kermanvaaleat ovat 'Cream Beauty' -krookusta, ihana ja luotettava risteymälajike.

Yritin ottaa puuskaisessa tuulessa kuvaa etelänkevätesikosta. Melkoinen tuuli, kun maan tasallakin olevat kukat heiluivat. Eilen ja tänään on ihanan rauhallista, nautitaan tästä niin kauan kuin voidaan, sillä huomenna alkaa hirmuinen pohjoisviima. Onneksi se ei käy ollenkaan niin pahasti omalle pihalleni kuin lounaistuuli.

Lisää keltaista on tulossa, superaikainen syklaaminarsissi 'Jetfire' on jo kohottanut nuppunsa lähes kukintakorkeuteen. Tämän valtti saattaakin olla mataluus, silloin kukan ei tarvitse kuluttaa aikaa venymiseen!

Pihaltani löytyy sellainenkin erikoisuus kuin syödyt narsissinlehdet. Yleensähän kukaan ei koske narsisseihin, mutta nyt on ollut tosi kokeilunhaluinen tyyppi kyseessä. Syötyjä lehtiä löytyy tästä penkistä enemmänkin, joten yhteen suupalaan se ei jäänyt.
Oikeassa reunassa näkyy muuten käärmeenlaukan lehtiä, se on todella aikainen satokasvi ja sikäli erittäin tärkeä. Nyt, kun täytyy miettiä, mitä syödään, jos yhteysaluksemme miehistö sairastuu, sillä siihen loppuu laivan kulku ja ruuan saanti, nousee kaikki pihasta ja lähiluonnosta saatava ravinto erityisen suureen arvoon.

Kevään merkkejä on sekin, että projektit ovat alkaneet. Aloitin navetan puuttuvan ikkunan tekemisen, ikkuna-aukon päällä oli naulattuna kaksi toisenlaista ikkunaa kaikki nämä vuodet. Ostin jo vuosia sitten suunnilleen sopivan kokoisen Porin varaosapankista, siinä vain on lasi rikki.
Kevät on siitäkin ihanaa aikaa, että on kuivaa. Ei ole huolta, jos ikkunaa ei ole parin viikon ajan. Sateita ei juurikaan ole luvassa ja jos on, kuivuu kosteus hyvin äkkiä. Olen jo alkanut kastella paria kasvia, jotka näyttävät melko kuivilta. Siinä kohdassa pintamaa on jo ihan tomua. Yllättävän äkkiä maa kuivuu; pari viikkoa sitten kuului litsis lätsis joka askeleella.

Edellisessä kuvassa näkyy navetan takana koivikkoa. Siitä tuli mieleen, että otin tammikuussa näitä kuvia erilaisista kuvakulmista kuin yleensä, kun Minna Mama's garden -blogista pisti sellaisen kivan haasteen liikkeelle. Melkoinen ero valon määrässä, kun vertaa tätä tammikuista kuvaa tähän päivään!
Pieni koivikkoni näyttää ehkä ihan rytöläjältä, mutta minun silmissäni se on aivan ihana. Se on harvinainen kohta tontillani siksi, että sen voi antaa olla luonnontilassa, ja silti se ei kasva vyötärönkorkuista nokkosvadelmaheinikkoa. Tosin ei tämäkään koskematonta luontoa ole: vielä muutama vuosikymmen sitten tässä oli rivissä pari pientä talousrakennusta navetan jatkeena, joka oli oikeastaan keskellä rakennusten riviä. Perustuskiviä löytyy ja kaikenlaista rojua. Mutta ihanaa on, että kasvillisuus on kuivaa harvaa heinikkoa kesälläkin. Tietysti olen hieman "parannellut" koivikkoa: harventanut ja istuttanut siihen narsisseja, tuoksumataraa, valkoisia sormustinkukkia ja onnenpensaankin tuonne portin kulmalle. Ajatus on, että valkoisten koivunrunkojen kanssa kelta-vihreys on kaikkein kauneinta.

Ransu tammikuussa nauttimassa lumettomuudesta pihatiellä. Tien alapuolella on puolestaan kasvimaa.

Tässä kuva parin viikon takaa, jolloin kasvimaan kiveys eteni muutamalla neliömetrillä uusimman kohopenkin viereen. Se onkin kauniisti harmaantunut vuodessa.
Kiveyksen vasemmalla puolella on pieni ruusutarha, kartioissa kasvaa karhunvadelma ja liuskavatukka.

Kiveys etenee sen verran kuin minulla on laastia tai betonia täällä. Kiviä kyllä löytyy, ja maasta nousevat lukuisat tiiletkin tulee tähän käytettyä. Suurin osa niistä murenee tiilimurskeeksi, mikä on ihan kiva maanpinnoite sekin. Taustan kiveyksen punainen väri tuleekin siitä. Keskellä on hajonneita kattotiiliä, niitä käytän pohjaksi. Kaikkien alimpana on naapurin entiset kattohuovat pitämässä nokkos-mesiangervopöheikköä tunkeutumasta kiveyksen läpi. Mustaa huopaa näkyykin kuvassa vähän. Näin keskeneräisenä tässä on aika hauska kimara eri sävyjä!

Nyt on ihan mahtihieno sää. Merikotka liitelee sinitaivaalla.

Sisällä on 'Evergreen' -jaloritarinkukka tehnyt toisen kukkavanan. Lähikontaktien välttämis -suosituksesta huolimatta on Passiflora morifolia ojentautunut ottamaan kiinni Pelargonium sidoidesista.

Aurinkoista ja toiveikasta viikonloppua!


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Jaloritarinkukka – Hippeastrum Hortorum-Ryhmä
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Talventähti – Eranthis
Tähtilumikello – Galanthus elwesii

28 comments :

 1. No, on kyllä epäilemättä kevät! <3
  Mahtavia keväänmerkkejä. Nuo esikot saivat sydämessä ihan läikähtämään. Ajatella, että maaliskuussa näyttää jo tältä.
  Kevät tuo tullessaan kaikenlaisia projekteja täälläkin. Ei vain tiedä, mistä alottaisi. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla.
  Ja uskon, että tänä kesänä oman kasvimaan ja villivihannesten suosio nousee huippuunsa. On ihana, kun on edes himpun omavarainen, vaikka ei saarella asuisikaan.
  Toivotaan, että kaikki säilyttäisi terveinä ja elintärkeät jutut toimisivat.
  Aurinkoista viikonloppua ja paljon uusia keväänmerkkejä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maaliskuu on joskus yhtä jääkautta, tällainen piiitkä jo helmikuussa alkanut kevät on oikea taivaan lahja. Tuo on muuten niin totta, että on vaikea tarttua, kun projekteja on niin paljon. Itse harrastan listasysteemiä ja siitä aina valitsen jotakin. Vuorelta tuntuva tehdävien määrä pilkotaan sopiviksi murikoiksi.
   Nyt on tosiaan hyvin tärkeää saada lähiruokaa. Olisi ihanaa, jos kukaan ei sairastuisi vakavasti ainakaan.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 2. No ihan selvä kevät. Juuri tulin ulkoa sisälle, vapaapäivä ja lapsenlapset hoidossa joten tauko on pidettävä, muuten olisin pihalla koko päivän niin hieno on sää tänään. Kevät on parasta aikaa ikkunaremontille, on kuivaa ja maali kuivuu nopeasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, että pystyit kunnolla keskittymään pihaan!

   Delete
 3. Kevät on ihana asia! Siellä jo esikotkin kukassa, eilen kurkin omiani, muttei vielä näkynyt nuppuja. Kasvimaan kiveys on hieno, istuu niin luontevasti tuohon. Onnea kaikille projekteille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummemman keltaiset kevätesikot eivät vielä kukikaan johonkin aikaan, mutta tämä etelänkevätesikko on todella aikainen. Usein ihmettelen sen nuppuja tammikuussa, mutta kukkii kunnolla tietysti vasta keväällä.
   Kiitos Cheri, onnea ja terveyttä!

   Delete
 4. No nyt on kyllä kevät, ei epäilystäkään!
  Täällä on nyt +11 astetta! Jotenkin tuntuu lämpöiseltä, vaikka tuuli taas viilentää ilmaa.
  Siellä sinulla on kevät pidemmällä kuin täällä, vaikka luulisi siellä meren huokuvan viileyttä.
  Meillä sentään naapuri kaatoi metsänsä tuosta etelän puolelta varjostamasta, mutta eipä paljon lämmitä sekään. Nyt vaan pääsee tuulemaan paremmin! Ei edistänt kevään aikaistumista se avohakkuu!
  Mukavia ja palkitsevia projekteja sinulla, näkee heti työnsä tuloksen :)
  Mukavaa viikonloppua ja pojille terveisiä ja pusuja ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, mikä helleaalto!
   Onneksi en ole rannalla vaan keskellä saarta etelärinteessä ja avoimella paikalla etelän suuntaan. Tämä on paras mahdollinen kevätsijainti, siksi tämän ostinkin ;-) Rannalla on eri näköistä, ulkosaaristosta puhumattakaan!
   No huh, tuulisuuden lisäys ei ole kovin kivaa, mutta eipähän homehdu omenapuut :-D
   Kiitos, pojat kiittävät pusuista, välitän ne heti. Sinnekin kaikille terkkuja ja terveyttä!

   Delete
 5. On se...kevät. Kova tuuli on ollut täällä mantereen puolellakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se on :-D Oli kova tuuli ja huomenna se tulee taas.

   Delete
 6. Ilmiselvä kevät. Siellä vielä enemmän, kuin täällä, mutta perässä tullaan.
  Kiveys sopii erinomaisesti pihaasi. Kivisestä maaperästä on sinun tapauksessasi suuri hyöty, sillä olisipa aikamoinen urakka rahdata niitä mantereelta saareen. Katselin navettasi kivijalkaa. Saisipa tuollaisia paasia omaan pihaan. Tai saahan niitä, mutta hinta lienee kova tänä päivänä.
  Tällaisilla säillä kaikki ulkotyöt maistuvat ja kummasti niitä keksii lisääkin. Oletko sinä päättänyt jäädä omaehtoiseen karanteeniin saareen? Toivottavasti yhteysaluksen miehistö ei sairastu ja pääset tarvittaessa mantereelle. Näinä aikoina luovuudesta on iloa ja hyötyä. Uskon ja toivon, että tästä kriisistä on myös hyviä seurauksia.
  Rapsutuksia pojille ja mukavia kevätpäiviä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiviä löytyy vieri vierestä ja toinen toisensa alta. Tämä on varmasti ollut muinaisranta silloin, kun edessäni oleva kyläniitty oli merenlahti. Istutuskuopan kaivaminen on usein melkoisen hankalaa, kun kivet ovat jumissa toistensa lomassa.
   Tuollaiset kivijalat ovat mielettömän hienoja.
   Olen täällä kotosalla saaressa juu. Olin ajatellut jo tänne viimeksi tullessani viipyä, sillä jokainen reissu mantereelle on riski koronan levittämisen kannalta. Saaristossa porukka on iäkästä ja työpaikoilla valmiiksi pienet miehitykset. Laiva on meille elinehto, joten miehistön sairastuminen olisi melkoinen kriisi. Ei meillä nykyään ole omia lehmiä, kanoja ja peltoja. Kalastaa voi toki, ja pureskella kuusenhavuja :-D Jos tämä ei olisi pandemian takia huolestuttavaa, olisi suorastaan lottovoitto joutua olemaan kotona kevään ihanimmat viikot. Yleensä tähän aikaan pitää käydä puutarhamessuilla sun muissa tapahtumissa vähän väliä kuin vieteriukko. Nyt voin jopa esikasvattaa, kun en reissaa kahden kodin väliä, jihuu! Lisäksi yliopiston kurssi, jota suoritan, siirtyi kokonaan nettiin, joten senkin voin suorittaa täällä kotona.
   Uskotaan, että tämä tuo mukanaan arvojen muutoksen. Jotain hyvää tästä täytyy seurata.
   Kiitokset pojilta myös, ihania aurinkoisia päiviä!

   Delete
 7. Kevät todellakin! Siellä varsinkin, mutta kyllä täälläkin jo selvästi keväiseltä tuntuu. Lämpöä oli tänään varmasti lähemmäs 10 astetta ja aurinko paistoi. Ensimmäinen perhonenkin jo lepatteli ja yksinäinen joutsen lensi matalalta yli. Vielä kun mustarastaat saapuisivat, niin ai että! Enpä ole ennen nähnyt, että narsissienkin lehdet kelpaisivat jollekin! Lienee haju- ja makuaistiton ahmatti. Kasvimaan kiveyksestä tulee hieno! Nuo isot kivenjärkäleet ja kallion huiput (?) yhdistyvät luontevasti muuhun kiveykseen. Aurinoista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa siellä lämmintä! Tänään olin ihan kuulevinani kottaraisten sirkutuksen, luulen, että ne ovat saapuneet.
   Hih, ehkä narsissin syöneellä on korona eikä hän haistanut ;-)
   Tuo yksi iso kivi kasvimaalla on niin kookas, ettei sitä voi siirtää, mutta se on oikein hyvä ruusutarhan kulmakivi tuossa ja sitä paitsi se toimii melkoisen hyvin istuimena.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 8. On, on! Siltä tuntuu jopa täälä. Kivan näkööstä kiveystä. Kiva, ettei tartte kiviä kovin kaukaa raharata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiviä löytyy joka kerta kun pistän lapion maahan, ja sopivan paksuiset kannan tuonne kasvimaan viereen kasaan. Siitä on sitten hyvä ottaa. Kunpa vain saisi jostain ison kasan hiekkaa ja muurauslaastia.

   Delete
 9. Ihana kevät! Siellä on jo monenlaista kukkijaa. Tosi kiva tulee tuosta kiveyksestä. Iloa ja terveyttä!

  ReplyDelete
 10. Ihania kevään merkkejä. Meillä on syöty mm jouluruusn lehtiä. Luulin jouluruusn olevan myfkyllinen, mutta missään ei näy kuollutta jänistä.

  Pienikin omavaraisuus nousee nyt tärkeäksi eri tavalla. Ehkä mantereella se tarkoittaa vaihtelua ja tuoreita yrttejä. Toivotaan kovasti, että kaikki elintärkeät palvelut pysyvät teillä saaristossa yllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluruusuja syödään täälläkin ahkerasti, raivostuttavan ahkerasti. Näsiääkin syödään, sen pitää olla vuoden ympäri verkossa. Samoin marjakuuset. Tuo myrkyllisuus tuntuu olevan eri lajeille erilaista.

   Delete
 11. Kevät on ihanaa aikaa, kasvit alkavat heräilemään talven jäljiltä ja aurinko alkaa lämmittää mukavasti.<3
  Mukavaa viikonloppua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on vuoden parasta aikaa ♥
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 12. Joka vuosi haukon henkeäni, kun siellä teilläpäin kevät tuntuu etenevän ihan järkyttävällä nopeudella.
  Etsipä käsiisi Garden Illustrated helmikuun numero. Siinä oli laaaaja artikkeli lumikelloista kuvineen. Erityisesti hämmästelin miten valtavan monia erilaisia lumikelloja yleensä on olemassakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Asun avaralla paikalla etelärinteessä ja seudulla, jossa on talvisin vain vähän lunta... siinäpä hyvä varhaisen kevään yhtälö. On täälläkin suuria paikallisia eroja sen mukaan, onko piha etelä- vai pohjoisrinteessä esimerkiksi. Tai ihan rannalla vaiko täällä muutaman sadan metrin päässä rannasta saaren keskellä, missä on keväällä huomattavasti lämpimämpää. Minun pihaani ei tämä kylmä pohjoistuuli edes osu.
   Se lumikellonumero on ihana! Minulle tulee Gardens Illustrated. Tänä talvena onkin ollut oikein herkkunumerot, kun tammikuussa oli jouluruusuja, helmikuussa nuo lumikellot ja uusimmassa numerossa pieniä sipulikukkia ♥

   Delete
 13. Jälkijättöisesti Mustille tsemppiä ja vähän onnittelujakin ikähuollosta, hyvä kun näitä asioita hoidetaan. Semmoista olisin kysynyt, että oletko parantanut maata siellä koivikossa (joka näyttää ihan hyvältä eikä rytöiseltä) niitä digitaliksia varten? Itse viime vuonna heittelin omia sekasiemeniä sinne, mutta en tehnyt muuta, eikä tuloksesta vielä mitään tiedä. Jaksavatkohan ne ihan normisuomalaisessa metsikössä? mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti kiittää! On todella tärkeää seurata ikääntyvän lemmikin terveyttä, verikokeista näkee jo paljon, mutta nyt tuli sitten isompi hammasjuttu. Kohta Mustin voi jo päästää ulos, mutta tikit eivät ole ihan sulaneet vielä, enkä uskalla riskeerata mitään, kun täältä saaresta on vähän pitkät matkat eläinlääkäriin.
   En ole yhtään parantanut maata enkä aiokaan, etten vain tee tuota aluetta ravinteikkaammaksi ja siten reheväkasvuisemmaksi. Kokemukseni rohtosormustinkukasta on, että se pärjää kuivassa heinikossa. Lapsuuteni kesähuvilalla oli sitä ja se kylväytyi itsekseen siihen rinnetontille, jossa ei takuulla ollut mikään ravinteikas maa. Kannattaa aina kokeilla sekasiementen heittämistä, tosin kaikki eivät ehkä löydä sitä kaipaamaansa multakosketusta silloin. Itse kasvatin sormustinkukan taimet poteissa ja istutin ne tuonne koivikkoon. Sitten, kun ne kukkivat ja tekevät siementä, tulee niitä kymmeniä tuhansia, niin pakostakin aina muutama löytää hyvän itämispaikan.

   Delete
 14. Oi, siellähän kukkii vaikka mitä!
  Projektit alkaa, keväthän se. Ja valon myötä tulee hurjasti lisävirtaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti kukkii, nyt ei edes mahdu kaikki kukkivat enää samaan postaukseen! Valo on ihmeellinen asia, sitä oikein hyrisee ja olo on kuin latautuneella patterilla.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!