Wednesday, 25 March 2020

Oi Fritillaaria

Nyt niitä nousee! Keisarinpikarililjoja, kaikkia ihania – olen istuttanut niitä monenlaisia, sillä niitä ei syödä, mikä vain lisää niiden ihanuutta. Keltareunalehtinen 'Aureomarginata' on sähäkän näköinen maasta punnertaessaan. Punaiset versot kuuluvat 'Chameleon' -metsätyräkille.

Keltakukkaiset keisarinpikarililjat ponnistavat maasta vaaleanvihreinä...

... vanhat punaoranssit näyttävät värinsä jo nysinä.

Hailakamman oranssi 'Vivaldi' on hitusen vähemmän punainen jo tässä vaiheessa. Nämä ovat todella hauskoja persoonia, lisäksi ponteva tuoksu on merkittävä kevään parhaimpien aikojen muisto jo lapsuudesta.

Tämä tyyppi on aivan pitelemätön. Fritillaria raddeana, jonka kuvasin noin viikko sitten pakkassuojassa heinä-lehtimujun alla, on viskannut suojat sivuun ja kohottaa nuppuista varttaan yhä korkeammalle, vaikka ihan pari yötä sitten mittari kävi –7,5:ssä.
Pikarililjojen versot ovat yleensä huhtikuun juttu, ja nuppuja alkaa näkyä toukokuussa – tosin tämä tyyppi oli täydessä kukassa viime vuonna jo toukokuun alkupäivinä, eli on selvästi aikainen.

Kostean kevätniityn kirjopikarililjoja ei vielä näy, mutta alppipenkistä puskee tämä Fritillaria sewerzowii, josta olen hyvin iloinen! Tämäkin on niitä kokeiluja, jotka nyt ovat pärjänneet kahden talven yli. Sipulikukkien kukkiminen istuttamista seuraavana keväänä on melko taattua, mutta jos ne pärjäävät seuraavankin vuoden yli, kertoo se jo, että talvenkestoa löytyy.
Mitään suojausta en tälle tarjonnut, eikä alppipenkki ole vielä edes kuiva talvisin. Tarkoituksena on ollut laittaa navettaan räystäskourut, sillä vesi tippuu katolta suoraan tähän alppipenkkiin tehden monenlaista tuhoa. Kivikkokasvit kaipaavat talvelta kuivuutta, lisäksi katolta tippuva vesi estää kasvun tippumislinjalta. Räystäskourut täytyy ottaa tämän vuoden työlistalle.

Sain pystytettyä myrskyn kaataman portinpylvään nyt, kun jalan valu oli ehtinyt kovettua. Toivottavasti tämä nyt pysyy pystyssä. Edellisestä jalasta napsahti hitsaus poikki. Aurinkokenno-valosarja on kokenut kovia, johto oli mennyt parista kohtaa poikki samassa rysäyksessä. Korjasin sitä jesarilla ja kyllä sarjassa nyt himmeä valonkajo on, mutta pari–kolme lamppua ei silti syty. Harmillista, täytynee hankkia uusi. Kertakäyttökulttuuri ahdistaa sitä enemmän mitä enemmän ikää kertyy.

Pari päivää sitten oli ihanan tyyni sää. Alkuillan kevättunnelma oli kohdillaan, naapurin saunan piipusta nousi kotoisa savu.

Heinolassa saattoi hyvinkin olla eilen +10 astetta, meillä oli ja on noin kolme; saariston ihanat lämpimät keväät! Tuuli on kova ja hyytävä, seisauttaa veret suoniin.
Pysy lämpimänä ja terveenä!


Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Metsätyräkki – Euphorbia dulcis

30 comments :

 1. Tänä keväänä ollaan saatu tuulesta nauttia...kuka nyt nauttiikin, kuten minä..:)
  Nuo tuulen tekemät vahingot harmittavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse kuulun niihin, jotka nauttivat enemmän tyynestä. Silloin on niin ihmeellisen hiljaista! Mutta tuuleen on tottunut. Kyllä täällä lentää kumoon milloin mikäkin, ei voi mitään.

   Delete
 2. Sinulla on ihania piippoja näkyvissä. Keisarinpikarinliljoja minulla ei ole yhtään. Vai onko yksi. Niitä ei siis peurat ja puput syö?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä ei taida kukaan syödä, ei minun kokemukseni tai kuulemani mukaan ainakaan. Haju on melkoinen ;-) Mutta kirjopikarililjaa minun pihallani silloin tällöin syödään, joten varmuuden vuoksi suojaan kaikki nuo erikoisemmat pikarililjat, joita on esimerkiksi vain yksi kappale. Keisarinpikarililjoja ei siis tarvitse suojata. Tarinan mukaan niiden haju karkottaa myös myyriä, mutta siihen ei pidä täysin luottaa.

   Delete
 3. Ihanan keväisiä ja tomeran näköisiä versoja ♥
  On siellä kyllä kova tuuli, kun portinpylväätkin kaatuvat!
  Mekin löydettiin eilen Ruusan kanssa sinivaleunikon karvakorvat, Ruusa tosin lähti sisälle ennen karvakorvalöytöä, hän ei jaksanut sitä tuulta, joka sekoitti hänen turkkinsa.
  Tänäänkin täällä taas tuulee, varmaan lujempaa kuin eilen,
  vaikka mittarissa on +8 astetta, ei kyllä siltä tunnu!
  Tuulee onneksi lounaasta, eikä suoraan pohjoisnavalta.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Tolpanjalka taisi olla maanantaikappale, se kyllä murtui jo viimetalvisessa myrskyssä ja tämä talvi teki siitä lopullisesti selvän. Mutta kyllä mulla aitaakin kaatuilee silloin tällöin, tuuli on täällä merellä kova jopa keskellä saarta.
   Voi Ruusaa, meni turkki sekaisin ♥
   Tunnen luissani, että nyt alkaa olla vähän leudompaa kuin eilen, vaikka puuskaista on edelleen.

   Delete
 4. Ooh,ihania haisuleita💚 Tänä vuonna voisikin ottaa ohjelmaan pikarililjojen lisäämisen. Muutamana syksynä nyt ollut vähän hiljaisempaa. Ai mutta nouseehan mulla ruukussa muutama F. elwesii. Minulle uusi tuttavuus. Ruo raddeana ei täällä noussut mutta se olikin kotimaasta tilattu surkeassa kunnossa oleva sipuli☹️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooh, elwesii onkin todella kaunis! Riippuu tosiaan paljon sipulin kunnosta, kuinka sen elämä lähtee sujumaan.

   Delete
 5. Taas opin uutta, vai on pikarinliljojakin noin monia erilaisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä on vaikka kuinka! On jännää, miten jotkut ovat hyvin näyttäviä, kuten keisarinpikarililja, jonka kukka näkyy kauas; ja sitten on pienikukkaisia ja hentoisia lajeja, joilla on jännät vihreänruskeat kukat - tavallaan melko huomaamattomia, mutta erikoisen kauniita.

   Delete
 6. ekan kuvan värimaailma hivelee silmää, kuten kauniit pihanäkymätkin.
  hankin pari viikkoa sitten Kukkatalosta liljojen sipuleita ja lisää miekkaliljoja. miekkaliljoja en uskaltanut laittaa viel esikasvatukseen, ehkä kuitenkin jo parin viikon päästä. liljat kasvavat ennätysvauhtia isoissa ruukuissa, voin kyl viel niidenkin kanssa joutua pulaan, kun ulos niitä ei parane viel aikoihin viedä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, ollaan vielä aikaisessa keväässä ja pakkasöitä voi hyvinkin tulla vielä viikkojen ajan. Toivottavasti liljasi kestävät! Itse istutin helmikuussa hankittuja pioninjuurakoita ruukkuihin ulos, mutta käärin ruukut vanhaan villatakkiin. Kurkistin niihin tänään, ihan hyviltä näyttävät. Vähän on vaaleanpunaisia nenänkärkiä näkyvissä.

   Delete
 7. Voi hyvänen aikatuota sinun kevään etennemistä. Niin monenlaista jo kukkiii ja on pinnassa. meilläkin täällä suomeselällä kovin jo piikkejä, sentin mittaisia, on osin pinnassa ja nyt sitten pelkään niiden puolesta miten käy kun vielä yöpakkasia täällä tulee kuitenin. Kun ei ole yuoys lumen suojaa niillä. Toivon sinulle ihanaa kukkakevättä josta mekin saamme kuvien kautta nauttia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näyttävät ne kestävän melkoisia pakkasia, kun ei edes tuo -7,5 taivuttanut tuota korkeaa Fritillarian vartta. Pikkuruisia kukkia on ihan maanpinnassa myös, pienet kurjenmiekat ovat nyt parhaimmillaan!

   Delete
 8. Ompa siellä tomerat pikarililjat nousemassa! Kerran oon kokkeillu ja ei keväällä noussu mittään, oiskohan uuvestaan kokkeiltava. Tuuliaista on ollu tiälläkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, mutta kannattaa kokeilla uudestaan!

   Delete
 9. Paljon hienoja värisävyjä ja eroja löytyykin niistä. Eilen meilläkin tuuli sen verran, että välillä eteenpäin meno tuntui jumittavan, kun vastusta tuli tuulesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli melkoiset puuskat. Ihanalta tuntuu, kun tuuli on tänään rauhoittunut tavallisesi puhalteluksi.

   Delete
 10. Aina yhtä hienoa huomata uuden ponnistavan maan uumenista, kevät on ihanaa aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tämä niin ihanaa, kun talvi on selätetty. Toivottavasti tautikin on pian selätetty, tämä huoli hillitsee keväästä nauttimista. Kunpa kaikki pysyisivät terveinä tai toipuisivat hyvin.

   Delete
 11. Fritillaria raddeana tunkee jo nuppujakin! Onhan nyt selvästi aikainen kevät, mutta silti tuntuu ihan yllättävältä katsella keisarinpikarililjojen tunkevan itseään voimalla mullasta, meilläkin.
  Eilen ja tänään on kerrassaan upea ilma, vaikka eilen tuulikin aivan valtavasti. Kyllä tämä väkisinkin nostaa hymyn huulille ja toivon mieleen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo F. raddeana on ihan älyttömän aikainen. Minusta keisarinpikarililjat ovat olleet aikaisia ollakseen niin kookkaita. Mutta tuo on lähes yhtä korkea ja vielä aikaisempi. Ihan hämmästyttävää. Tähän aikaan "pitäisi" olla vain kukkia lähellä maan pintaa, sellaisia pieniä ja nopeita, ei tällaista näyttävyyttä osaa kuvitella maaliskuuhun. Mutta ilolla otan vastaan! Todennäköisesti kyllä kukkii vasta huhtikuun puolella.
   Onneksi luonnosta ja puutarhasta tulee toivoa, ja keväästä ylipäätään. Olen miettinyt, miten lohduttomalta tuntuisi, jos tämä pandemia olisi sattunut syksyyn, jolloin muutenkin tuntuu siltä, että kaikki tekee kuolemaa.

   Delete
  2. Minustakin pandemian osuminen kevääseen on lohtu tässä kriisissä. Nyt voi iloita valosta ja kaikesta, mikä mullasta nousee. Aikaa voi viettää ulkona ja kääntää ajatukset myönteisiin asioihin.

   Delete
  3. Voimia ja iloista mieltä Between ♥ On tämä lamaannuttavaa aikaa. Mutta ohi tämäkin menee, kunpa kaikki vaan pysyisivät terveinä.

   Delete
 12. Meillä on nyt 12 astetta mittarissa, ja olikin lämmin kun olin ulkona Elmon turkin leikkuu showussa...ihan hiki tuli, kun nyt ei tuulekkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 12!!! Jopas jotakin. Täällä ei todellakaan niin lämmintä ollut, mutta kylmän tuulisiin päiviin verrattuna ihanaa. Viikonlopun aikana saamme kai lisää niitä kylmiä viimoja.

   Delete
 13. Mulla ei ole lainkaan pikarililjoja. Pitäisi varmaan korjata tämäkin vääryys. Täällä oli eilen ihanan lämmintä, vaikka tuulikin kovaa. Tänään on ollut pilvistä ja sateista, niin puutarhahommatkaan eivät oikein ole houkuttaneet. Katselin nyrpeänä sääennusteita, ensi viikolle on nimittäin luvattu tänne pakkaspäiviä. Niiden päivien yli voisi vaikka nukkua. Toivottavasti sinne on luvassa parempaa säätä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä edes jotakin pikarililjaa tarvitsee olla, ne on niin ihania! Voi harmi, että siellä oli sateista, tosin täällä olen joutunut jo aloittamaan joidenkin kasvien kastelun, tuuli on kuivattanut maan pinnan jo tomuksi paikoitellen. Hirmu nopeaan tuo maa alkaakin kuivua, kun vasta pari viikkoa sitten oli litimärkää.
   Inhaa, toivottavasti voit vetäytyä talviunille pakkaspäivien ajaksi.

   Delete
 14. No jopas teillä on keväistä. Meillä on vielä lumet maassa, joten tuollaisista maisemista vain haaveillaan. Nyt kun olen matkan takia karanteenissa olisi hyvää aikaa vaikka puutarhatöille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on isot erot nyt. Täällä ei ole ollut lunta... no, lauantaiaamuna sai kyllä herätä valkoisen ohuen vaipan peittämään maisemaan, mutta se oli muutamassa tunnissa sulanut.
   Olisi todella kiva, jos voisit päästä jo pihalle puuhailemaan, onneksi sinulla on se! Karanteeni neljän seinän sisällä olisi kurjaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!