Tuesday, 30 April 2019

Vappukukat

Pelargonit rynnistivät vappukukkien ykköseksi silkalla kukkivien lajien määrällä. Ne ovat ihan tosissaan aloittaneet kesäkauden!

Ruusunnuppupelargoni 'Brightstone' ja passioköynnös Passiflora morifolia; viime vuonna kylvettyjen passioiden talvi sujui moitteettomasti ja nyt ne ovat kovassa kasvussa.

Ystävältä saatu hempeä perintöpelargoni.

'Cheeky Chappy' sekä ystävältä saatu limenvihreälehtinen pelargoni, ei nimitietoa.

Mårbackapelargoni 'Prins Nikolai' katsoo kuvajaistaan ikkunasta. Ruukusta nousseen juurivesan kukat ovat vaaleanpunaiset, olisiko vesa vaihtanut identiteettiä tavalliseksi Mårbackaksi. Kummallakin on sama mårbackalainen kasvutapa: korkea hujoppi.
Oikealla on riippapelargonin nuput. Se menestyy vuodesta toiseen, vaikka sitä väitetään vaikeasti talvetettavaksi.

Palsamipelargoni 'Lady Plymouth' kehitti kukkia, mutta sitten unohdin kastella ja moni nuppu kuivui. Kevätaurinko yllättää: yhtäkkiä kaikki kasvit huutavat vettä, kun talven aikana ne on saanut lähes unohtaa!

Tähtipelargoni 'Bev Foster' on ahkera kukkija, siinä on lähes aina jokunen pieni kukkaterttu.

Ilta hämärtyy kylän ylle. Munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple' kukkii uskollisesti lähes ympäri vuoden. Kapeat lehdet kuuluvat kriinumille ja ritarinkukille.

Loppuun vielä lähes ensimmäisiä dreijauksiani, olen nyt käynyt parilla dreijauskurssilla ja tässä ensimmäisen tuotokset: pari minikokoista kukkaruukkua (reiät pohjassa – ihanaa, kun voi tehdä itse ruukut, niin saa niihin kaikkiin reiät!) sekä pikku kippo lakritseille yms.
Näihin ruukkuihin täytyy nyt keksiä pikku kasveja, esimerkiksi pelargonin pistokkaita.

Iloista vappua!


Munankuori-, tähti- ja ruusunnuppupelargonit sekä mårbackat kuuluvat kotipelargoneihin, Pelargonium Zonale-Ryhmä
Palsamipelargoni – Pelargonium × graveolens
Riippapelargoni – Pelargonium peltatum

38 comments :

 1. Kauniit ruukut. Instassa katsoin että sopivan nimistä lakritsia :)
  Pelakuut on hyvät vappukukat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sailat taisivat olla alkujaan (tutustuin niihin ensimmäistä kertaa joskus 90-luvun alussa) minttupastilleja, ovat sittemmin laajentaneet lakritsiin ja muihin makuihin.
   Pelargonit sopivatkin iloisen värisinä hyvin vappuun.

   Delete
 2. Ihania vappukukkia!
  Itse ajattelin kuvata tänään vappukukaksi ensimmäisen avautuneen voikukan, mutta unohdin :( Meillä voikukat kyllä yritetään kitkeä melko tarkkaan, mutta kevään ensimmäiset saavat kukkia medenkerääjien iloksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voikukka, ihanaa! Onhan se riesa, mutta kevään ensimmäiset ja syksyn viimeiset riemastuttavat. Hyvä pointti tuo mesikasvi, sitähän se on. Voikukka on muuten todella kaunis kukittaessaan laajan nurmialueen.

   Delete
 3. Hianot ruukut ja mikä färi! Omavaraasuusasteki taas nousi :) Ihanat vappukukat! Mullon vasta muutamis nuppuja. Hassu tua vesajuttu. Iloosta vappua!

  ReplyDelete
 4. Hyvin sulla talvehtii pelakat! Täälläkin jo nuppuillaan, sillä alan vähin erin löytää pelakuiden ihmemaan itsekin! Hienot ruukut ja vielä ihan itse tehdyt. Tuolla ei voi monetkaan kehua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne talvehtivat todella hyvin. Vuosien saatossa on vain muutama menetys tullut, ja niissä on kaikissa ollut se turvenappi tyven ympärillä, eli varmaan sen keräämä kosteus talvella on ollut tuhoisaa. Nykyään poistan sen heti uusista hankinnoista.
   Kiitos! Minusta aika moni harrastaa keramiikkaa, mutta se johtunee siitäkin, että käyn kursseilla ja pajalla :-D

   Delete
 5. Kauniit ruukut. Mikä etu onkaan tehdä ruukut itse. Saa juuri sellaisia, joita tarvitsee ja haluaa.
  Pelaguut sopivat hyvin vappukukiksi. Omanikin aloittivat kukinnan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan ihanaa voida tehdä omia astioita. Tosin itse tehdyt eivät useinkaan vastaa sitä visiota, joka silmissä siintää :-D
   Ihanaa, nyt nautitaan pelargonien kukista syksyyn asti - vähintään!

   Delete
 6. Voi kuinka kauniit ruukut! Itse tehty on aina paras!
  Pelargonitkin on upeita, en vain saa silmiäni irti ruukkujen lumoavasta väripinnasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, kiitos! Ihana lasitus on kurssin opettajan itse sekoittama ja tekemä, minustakin taivaallisen kaunis!
   Tajusin kommentistasi, että en ole nähnyt blogiasi pitkään aikaan - se oli hävinnyt blogilistaltani! Joskus siivoan sitä(kin) vähän turhankin ronskisti, näin on käynyt ennenkin. Nyt se on siellä takaisin ja tulen heti käymään ja lukemaan väliin jääneet jutut.

   Delete
 7. Ihanat ruukut! Taitava olet. Ihania pelakuita, etenkin tuo hempeä perintöpelargoni on niin kaunis. Hyvää vappua! :)

  ReplyDelete
 8. Ruukkusi ovat kauniita ja arvoa nostaa itse tehty status! Pelargonien määrä on hieno ja noin monta jo kukassa! Ostin itselleni tänä vuonna ensimmäisen tähtipelargonian taimen, nyt toivon saavani sen kasvamaan niin, että näkisin sn kukkivankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tovottavasti saat pian nauttia sen erikoisista kukista! Taisin nähdä tähtipelargonin ensimmäistä kertaa Tukholman puutarhamessuilla ja heti sellainen kotiutui minulle. Kukat ovat kuin pieniä ilotulituksia, mutta eivät pidä ääntä ja roskaaminenkin on hillittyä.

   Delete
 9. Kaunista pelargonikukintaa! Upea lasite pikkuruukuissa. Siitä se dreijais lähtee! On jo yli 10 vuotta aikaa kun olen dreijannut. Minulla on monta pientä kippoa, mutta kovin isoihin esineisiin eivät taidot vielä riittäneet. Onkohan taito vielä tallella.....omat ruukut ois nyt ihania. Niin ja ruukkujen aluslautasiakin voi muuten dreijata!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan sinulla on vielä taidot näpeissä! Kokeilin ekaa kertaa joskus 90-luvun alussa opintojeni yhteydessä, siitä syntyi kaksi ihmeen säännöllisen muotoista esinettä - en muista, mutta epäilen, että opettaja avusti melko rankasti ;-) Siitä jäi kumminkin tunne, että tätä voisin kokeilla uudestaankin.
   Nyt sitten päätin keskittyä tähän parin kurssin voimin, jatkan harjoituksia itsekseni pajalla silloin, kun pääsen. Viime kurssilla koin ekaa kertaa jotakin tajuavani ja hallitsevani, tuntevani saven sormenpäissäni. Mahtava ahaa-tunne. Sain tehtyä vähän korkeampia ruukkuja jo.
   Totta, kerrankin saisi kivan näköisiä ruukkuja aluslautasineen, kun jostain kumman syystä ne värilliset/kuvioilliset tuppaavat aina olemaan vain reiättömiä suojaruukkuja.

   Delete
 10. Piti ihan googlettaa tuo dreijaus, kun oli itselleni ihan vieras sana :D Ihania ruukkuja!

  Kauniita pelargonioita. Omani menetin talven loppumetreillä, kun saunatupaan pääsi pakkanen. Voi kökkönen. Toisaalta, olin meinannutkin, että tänä vuonna en laita ruukkuihin juurikaan kukkia, kun en ehdi niitä tarpeeksi hoitamaan saati niistä tarpeeksi nauttimaan. Tulen aina kesällä näin virtuaalisesti nauttimaan pelargonioiden kukinnasta <3

  Mukavaa toukokuuta. JEEEE; toukokuu on niiin parasta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kökkösen kökänderi. Mutta onneksi saat nauttia tuhansista tomaatin ja paprikan kukista ;-D
   Jeeee!

   Delete
 11. Täällä kukkivat nuo kaksi veemeviikolla ostamaani pelakuut...tuo vanha ei muuta ole tehnyt, kuin kasvanut komeutta..niin ja tomattini kukkii!!..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kohta saat siis tomaattisatoa! Ehkä ne pelakuutkin siitä innostuvat kohta kukkimaan.

   Delete
 12. Kivoja ruukkuja! Minulla oli vakaa aikomus opetella joskus dreijaamaan, mutta se vaikutti ihan epätoivoiselta, kun kokeilin jokusen kerran :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Epätoivoiselta se alkuun tuntuukin, täytynee harjoitella muutama vuosikymmen :-D

   Delete
 13. Nuo sinun ruukut ovat tosi kauniita, koskahan niitä ilmestyy nettipuotiisi? Pelakuu on mitä ihanin vappukukka! Pah, kaikilla muilla ne kukkivat, mulla ei ja odottaisin kukkia jo! No kukkii mulla juuri ostetut aarteet, mutta varmaan siksi vanhoissa ei kukkia näy kun latvoin ne pistokkaiksi. Pelakuut ovat ihania ja uusi hurahduksenaiheeni! Mulla kävi kerran kanssa noin, että pelakuusta tuli oksa (taustaa: sain pelakuun kummitytöltä ja me molemmat emme pidä lohenpunaisista(kaan) kukista ja hänellä ei ole koskaan ollut lohenpunaista pelakuuta huushollissaan), no pelakuu nuputti ihan oudosti ja kas kukka aukesi lohenpunaisena...en voinut kiskoa haaraa pois vaan kestin sen kuin mies - lohenpunaisen(voi mikä sana) nimesin korallinpunaiseksi - sen sanan kestää paremmin.

  Mukava Vapun jatkoa ja rapsut vappuheiloille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy varmaan harjoitella vielä jonkin aikaa, ennen kuin kehtaan alkaa myydä ruukkuja.
   Vai ei lohenpunainen kuulu suosikkeihin, niin herkullinen väri! :-D

   Delete
 14. pelakat ovat vaan niin ihania, tykkään erityisesti näistä siroista vanhoista lakikkeista, joilla ei ole niin massiivinen kukkaterttu.
  dreijaus, uusi aluevaltausko? tuo sininen lasitus on kaunis. kiva nähdä millaiset kukat saavat niistä kodin:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, ihan aluevaltaukseksi ei vielä voi dreijausta kutsua, olen dreijannut vasta alle kymmenen kertaa elämässäni :-D Mutta mukavaa se on, siinä on haastetta ja uuden oppimista niin paljon.
   Ruukut ovat niin pieniä, että laitoin niihin pari mehikasvia: mehitähden ja lyydianmaksaruohon jakopalat. Niiden pitäisi kestää, vaikka multa välillä kuivuisikin.

   Delete
 15. Kauniit on nuo siun vappukukat. Miulla vielä pelakuut varastossa. Tännään vien tuohon pihamökkiin. Hyvin oot onnistunu tuossa dreijauksessa, ja kaunis lasitekkin. Toivottavasti tähän meijän kansalaisopistoon saisivat keramiikasta enstalavelle päiväryhmän. En illalla kehtois pitkeematkoo pimmiillä ajjoo! Vettäkin nyt suahaan, pakkasia ei toivota!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti saatte sen päiväryhmän, keramiikka on niin mukava harrastus ja teet niin kauniita juttuja!
   Vesi tekee hyvää, mutta pakkasta ei tosiaan enää kaivata.

   Delete
 16. Pelakuut sopivatkin vappukukiksi oikein mainiosti. Minulla alkoi vasta ensimmäinen nuppu pikkuisen raottua, eli eivät ihan ehtineet vappupalloiksi. Aika jännä tuo eri värinen kukinto. Olisiko tapahtunut jokin mutaatio vai haalenisiko kukinto pian oikean väriseksi? Erikoista. Mukavaa toukokuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin mutaatiota, minusta aiemmin eivät nuput ole olleet noin punaiset tuossa. Pelargonit tuntuvat joskus taantuvan esim. niin, että kirjavalehtisiin tulee vihreälehtisiä versoja (Lady Plymouth teki esimerkiksi juuri sellaisen), tai että kirjavakukkainen munankuoripelakuu tekeekin punaisia kukkaterttuja. Silloin ne siis taantuvat takaisin kohti perus-pelargonia. Mietin, että jos valkokukkainen Prinssi Nikolai on kerta mårbacka-tyyppejä, niin jos sen juurivesa taantuu kohti sitä tavallista vaaleanpunakukkaista mårbackaa. Tämä on vain omaa pohdintaani siis.

   Delete
 17. Voi miten kauniita ruukkuja😍 Olen itsekin innostunut saviruukuista tänä keväänä ihan uudella tavalla kun tilasin viisi aitoa saviruukkua Englannista, Whichford Potterylta. Olusipa upeaa päästä joskus kokeilemaan dreijausta. Onko se sinusta vaikeaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea sanoa, onko se vaikeaa :-D On se sellaista, että mennee satoja dreijauksia ennen kuin voi kuvitella saavansa aikaan jonkin normaalikokoisen ruukun. Siihen asti teen munakuppeja :-DDD Tänäänkin kävin pajalla dreijaamassa ja kaikki kolme yritelmää menivät vinoiksi.

   Delete
 18. Ihanat pelarkoniat. Meillä ei vielä pelarkoniat kuki. Leikattiin niin myöhään keväällä.
  Aurinkoisia, lämpimiä ilmoja sinne Saaripalstalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun minä en leikkaa, vaikka syytä olisi - monesta kasvaa kauheita hujoppeja.
   Kiitos, nyt juuri olisi lämpö ja aurinko ihan tarpeen, siellä varmasti myös!

   Delete
 19. Ompa valtavasti kukkia, täällä taisi olla leskenlehti ainut joka yritti rönsyillä ojanpientareella

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukkia on ja koko ajan avautuu lisää, tämä on ihanaa aikaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!