Saturday, 6 April 2019

Sinivuokkoja näkyvissä ohoi!

Mitä kummaa ja ohoi, taisin henkäistä samalla hetkellä,  kun näin nämä unkarinsinivuokkojen nuput. Ne ovat nousseet aivan tyhjästä, juuri kun kerkesin todeta, että mantereella eteläisessä Suomessa nämä kukkivat aina aiemmin kuin täällä. Ehkä tänä vuonna ei sittenkään, ainakaan kovin montaa päivää aiemmin!

Myös muotopuutarhassa asustava punertava sinivuokko on herännyt kevääseen. Oi että! Tämä on mahtavan värinen, Uudenkaupungin kukkamessuilta harrastajan pöydästä hankittu aarre.

Pikkusinililja 'Rosea'. Näitä on jo kylväytynyt nurmikollekin, mihin ensimmäinen reaktio oli, että ne täytyy siirtää kukkapenkin puolelle. Onneksi samassa tajusin, että kukkiva nurmikko on toiveiden täyttymys, en tietenkään siirrä.

Persiansinililjat kukkivat lähes joka paikassa, mutta tämä muistuttaa olemukseltaan enemmän idänsinililjaa, tosin väri on sellainen, että tämä olisi jokin lajike. Punaista vartta ei juurikaan persiansinililjoissani näy ja ne ovat matalampiakin, ja varressa yleensä enemmän kukkia. Täytyy tutkia asiaa. Järjen mukaan tämä kuitenkin olisi persialainen. Edessä on narsissin lehtiä.

Kevätlumipisaran ensimmäiset kukat ovat auenneet!

Päivän lumikellokuva: 'Dionysus'. Ainokaista kukkaa täytyy kuvata joka kuvakulmasta ennen kuin se lakastuu.

Olen tullut muuten tehneeksi kotikutoisen lumikellokokeen. Tilasin syksyllä 'Hippolyta' -lumikelloa niin myöhään, että halusin saada niistä ainakin osan heti multaan. Koska olin kaupungissa, pistin puolet kymmenestä sipulista ruukkuun, puolet säästin avomaalle istutettavaksi. Ruukussa kasvaneet lähtivät kasvuun jääkaapissa jo tammikuussa ja kolme viidestä olisi kukkinut, ellei olisi ollut niin paukkupakkaset, että ruukkua oli pakko pitää jääkaapissa viikkotolkulla versomisen jälkeenkin. Niiden nuput surkastuivat. Avomaalla kolme sipulia viidestä on tehnyt lehdet, mutta niissä ei ole jälkeäkään kukkimisen aikeista.
Mitä tästä voi päätellä? Ehkä sen, että lumikellot hyötyvät siitä, että niiden sipulit istutetaan välittömästi, kun ne on hankittu. Ehkä senkin, että hyvälaatuinen pussimulta on niille parempi kuin ainakin minun tapauksessani melko laiha maa, jossa on hiekkaa ja tiilenpaloja, toki humustakin olen yrittänyt lisätä. Ja sitten vielä sen, että leuto talvi saattaisi olla enemmän niiden mieleen kuin kovat pakkaset, sillä ruukku oli korkeintaan muutaman asteen pakkasessa. Lisäksi yritin kastella sitä säännöllisesti.

Päivän 'Clairette' -kevätkurjenmiekat.

Atsurihelmililjat ovat alkaneet avata alimmaisia kukkiaan. Niiden kaverina kukkii sinisahrami 'Blue Pearl'.

Etelänkevätesikot eivät petä koskaan, ne ovat lähes heti kukassa, kun lumi sulaa päältä pois.

Loppuun jymyuutinen: minulla on uusi katto, ja räystäskourut!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Etelänkevätesikko – Primula elatior
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Lumikello – Galanthus
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Sinisahrami – Crocus biflorus
Sinivuokko, lehtosinivuokko – Hepatica nobilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

34 comments :

 1. Upeat kuvat ja niin kauniita kevään ensi merkkejä! Ihana kun kevät on alkanut:) Hieno uutinen!! Mukavaa viikonloppua❤

  ReplyDelete
 2. Söpöä. Söpöä. Söpöä.
  Katto on hieno! Jee.

  ReplyDelete
 3. Tänään minäkin näin ensimmäiset sinivuokot ja ensimmäisen perhosen :)

  ReplyDelete
 4. Olen kulkenut nenä maassa, josko näkisin sinivuokkoja....veilä en ole..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ne joku päivä sinut yllättävät!

   Delete
 5. Kaikkea ihanaa löytyy jo sun puutarhasta!
  Meillä ensimmäiset lumikellot avasivat tänään nuppunsa!

  ReplyDelete
 6. Onnea uudelle katolle ja räystäskouruille! On tärkeää että ne ovat kunnossa. Itse en ole joutunut huolehtimaan niistä, mutta muistan lapsuudenkodistani kuinka niitä painotettiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! On se tärkeää. Tässä talossa ei aiemmin räystäskouruja ollutkaan, etenkin ylärinteen puolella se on ollut kaivattu parannus.

   Delete
 7. Ihanaa kevättä! Minäpäs olen kanssa tehnyt tänään keväthavaintoja: ensimmäiset leskenlehdet ja - tämä se vasta onkin! - ensimmäinen sitruunaperhonen! Kevät ♥

  ReplyDelete
 8. On aina yhtä ihmeellistä nähdä sulta kukkapostauksia käytännössä ihan talvella. No NYT on jo vähän kuin kevät, mutta olethan sä esitellyt näitä kasveja pitkin ... Hei ONNEA uudelle katolle ja räystäille! N eon melko tärkeitä nääs.

  ReplyDelete
 9. Komea katto ja räystäät, onnittelut! Meillä mökillä unkarinsinivuokko kukki jo maaliskuussa, tänään olin mökillä piipahtamassa ja sinivuokot olivat nyt myös kukassa, vaaleanpunaisissa ja valkoisissa sinivuokoissa näkyi jo nuppuja. Yksi atsurinhelmililja väläytteli sinisyyttään ja pari krookuslajia oli avannut terälehtensä. Siinäpä ne kevään kukkijat meillä nyt, joten siellä sinulla on kyllä paljon enemmän kaikkia ihanuuksia puutarhassa jo nähtävänä. Harmittaa, että ensi viikoksi on taas luvattu yöpakkasia. Saisivat jo nyt väistyä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, olipa teillä aikainen unkarilainen!
   Toivottavasti ei tule kovin kylmää, siihen on taas vaikea tottua.

   Delete
 10. Onnea uudelle katolle ja räystäskouruille! Olkoot iloa niistä useita vuosikymmeniä! Sinivuokkoja on löydetty meiltäkin päin, työkaveri kertoi omasta löydöstään!

  ReplyDelete
 11. Sellaista kukkatykitystä, että olen ihan pökerryksissä. Tämä talvi on mennyt jotenkin niin nopeasti, että en ole ehtinyt kärsiä kevään odottamisen tuskasta, joten on pakko ehtiä nyt nauttimaan joka hetkestä, vaikka ei vielä edes ole kunnolla meillä lumet sulaneet.

  Onnea katosta! Iso juttu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai on talvi mennyt nopeasti :-D No ehkä siellä osoitteessa... edellisestä kasvukaudesta tuntuu olevan valovuosi. Mutta pääasia on, että talvi on ohi!
   Kiitos!

   Delete
 12. Oi ihanat vuokot, ne on olennainen osa kevättä. Onnittelut uudesta katosta, se on komea ja niin tykkään kun laitoit huopakaton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kolmiorimahuopa on niin nätti. En ole ihan tyytyväinen lopputulokseen, mutta pääasia on nyt, että se ainakin pitää vettä. Eikä lahot räystäslaudat enää putoile, ja räystäskourutkin on! Pistän vielä ketjut räystäiden päihin johtamaan vettä alas.

   Delete
 13. voi näitä kevään ihanuuksia.
  Hyvän näköinen on kattosi.
  Mukavaa kevättä sinne Saaripalstalle.

  ReplyDelete
 14. käyn ihastelemassa tääl Sinun puutarhassasi kevään ihania kukkijoita, omassani vain piippoja, vaik lunta ei ole enää ollut muutamaan viikkoon. noita Dionysus kaunottaria haluaisin, vihreän ja valkoisen liitto raikas!
  onko tuo huopakatto? sopii täydellisesti ja miten kaunis onkaan talosi päätyikkuna!
  siel taisi eilen olla todella lämmintä, tänäänkin näyttäisi tulevan kaunis kevätpäivä puuhastella pihamaalla:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, on huopakatto. Rakastan niin vanhanajan kolmiorimahuopaa, siilä on pehmeyden tuntua, jota ei muissa katoissa ole. Ihan kuin se olisi samettia. Päätyikkuna puuttui vintiltä kokonaan, niinpä otin mallin yhdestä luhistumaisillaan olevasta talosta lähiseudulla, se näyttää yksityiskohtien perusteella saman rakennusajan talolta, ja tilasin pokat puusepältä.
   Mistähän tuo Dionysus taas kotiutuikaan? Saattaa olla, että ruotsalaisesta Lökar & knölar -putiikista. Kannattaa katsoa sen valikoimaa syksymmällä.
   Aurinkoista kevätpäivää sinne!

   Delete
 15. Ihunat kevätkukkijat puutarhassasi ♡ Kaikki tämä jo nyt kukassa. Miksi ihmeessä ajattelet, että olisitte jotenkin jäljessä, eikö saaristossa ole aina ensimmäisenä kukkimassa! Upea katto, nyt se on valmis. Tuntuu varmaan mahtavalta. Eikö tuo punavartinen voisi olla scilla libanotica, ei siis puschkinia vaan sinililjasukua. Nimim. sipulikirjaa koko talven lukenut....Onnellisia kevätpäiviä ja paaaljon kukkia ja kissoja ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on kaikki muu edellä mannerta, mutta sinivuokot tulevat helpostikin pari viikkoa myöhemmin kukkaan kuin esim. Lohjalla! Ja näsiä kukkii mulla aina kans viikkoja sen jälkeen kuin sinun puskasi. Kylmä tuulihan täällä on keväisin, meri on hyytävä. Sipulikukkia se ei näytä haittaavan, mutta kaikkia muita kyllä :-D Puutkin tulee myöhemmin lehteen kuin mantereella.
   Luulen, että tuo on kumminkin persiansinililja. Sitä olen nimittäin istuttanut pihalleni vähän joka puolelle. Tutkin tarkasti yksittäisiä, ja on niissä tuonkin näköisiä, punavartisia ja vähän korkeampia myös. Eivät vain erotu, kun kasvavat yleensä ryppäinä, ei yksittäin, niin kuin tämä kuvan tyyppi.
   Kiitos, sinnekin ihanaa kevättä!

   Delete
 16. Suloinen tuo ’Rosea’, siitä taitaa tulla kukkanurmikon prinsessa. Minä huomasin ilokseni nurmikolla useita kukintaa aloittelevia idänsinililjoja ja juuri sieltä, minne olen kukkanurmikkoa haikaillut.

  Oi, myös kevätlumipisara on kukassa. Minä olen istuttanut ne hiukan väärään paikkaan, sillä juuri siitä kohtaa lumi ei ole vielä sulanut.

  ’Dionysus’ <3 ja mielenkiintoinen lumikellokoe. Hieno katto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että tulee kukkiva nurmikko! Tänään huomasin tuota pikkusinililjaa yhdessä toisessakin penkissä, sinne sen on täytynyt siirtyä jonkin kasvisiirron mukana, sillä sinne on hieman matkaa. Ihanaa, että se valloittaa puutarhaani vähän joka puolella.
   Kevätlumipisarani kasvaa aika varjoisassa paikassa, mutta se ei sitä näytä haittaavan, onneksi.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!