Wednesday, 10 April 2019

Odottelua

Kylmenemisen myötä kaikki tuntuu pysähtyneen. Yksikään kukka ei avaudu, verso ei veny. Vain linnut pitävät elämää. Kottaraisia saapuu parvina ja minulle uusi tuttavuus, punakylkirastas, parveilee pihalla noukkien matoja mehevästä maasta. Käpytikalla tuntuu olevan hirmuinen kiire.

Osa linnuista napsii kukkapenkeistä raakavillaa, jota laitoin loppusyksyllä joidenkin kasvien talvisuojaksi. Voi olla, että se on auttanut suojaamaan kevätkukkia peuroilta, sillä pienet kurjenmiekat ovat tällä kertaa saaneet kukkia rauhassa.
Mikä mukavinta, villasta tulee tipuille ihanaa pesänvuorausainetta. Kun kuvailin ystävälle, miten sinitiainen otti nokkaansa villanriekaleita ja pahoittelin, että se on niin märkää juuri nyt, ystävä huomautti, että sinitintti varmasti ripustaa villat kotona narulle kuivumaan.

Omenapuu sai vielä kevyen kevätleikkuun, vaikka olin sen alkusyksyllä leikannut. Leikkaan yleensä kaksi kertaa vuodessa – tapa, joka jäi päälle, kun toivottoman muotoiseksi kasvanutta puuta piti ensimmäiset viisi vuotta muotoilla uutterasti. Syysleikkuussa ei näe kunnolla, miten oksat menevät, sillä silloin puu on lehdessä, joten pientä korjaamista riittää joka kevääksi.

Odottelen yhden upouuden krookuslajin kukkia kuin kuuta nousevaa. Kaksi kukkanuppua on jo esillä, mutta ne tarvitsevat varmasti aurinkoisen päivän avautuakseen. Kuten monilla krookuksen luonnonlajeilla, nuput ovat niin kapeita, että niitä tuskin huomaa.
Myös tätä tulppaania odotan kukkaan – ja kas, sehän oikeastaan on jo kukassa, sitä ei vain tajua. Kyseessä on Tulipa acuminata, joka on niin erityinen, että istutin sipulit astiaan syksyllä, jotta ne eivät varmasti häviä muun kasvillisuuden sekaan.
Tällä on kapeat, korkeat kukat. Ne muuttuvat kukinnan edetessä punaisiksi. Terälehdet ovat keihäsmäiset ja lähes kymmenen senttimetriä pitkät, silti vain senttimetrin levyiset. Kukkia nousee lehtien suojista, nyt ne ovat vaaleanvihreitä, vaaleampia kuin lehdet. Hahmotatko kuvasta?
Lupaan enemmän kuvia, kunhan kukat värittyvät!

PS. Olen Tampereen Koti & Piha -messuilla Oma PIHA -lehden osastolla, tulehan moikkaamaan, jos siellä liikut!

26 comments :

 1. Hyytävä tuuli ja niin kylmä, vaikka mittarin mukaan vain -3 C oli aamulla. No, kevät on arvaamaton!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todellakin erittäin kylmää! Lämpimämpiä säitä odotellessa...

   Delete
 2. Ku sanoot, nii löytyy siitä tosiaan, kukkia.
  Meillä satoo liki kymmen senttiä, viäläki o maas ja nii turkasen kylymä tuuli. Orotethan, jospa ens viikolla olis taas lämpööset säät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukat näyttävät niin lehdiltä, ettei niitä tahdo huomata. Ensin ajattelin, että tämä(kin) tulppaanit ruukussa -kokeilu epäonnistui, ei tule nuppuja ennen kuin tajusin, että nuppuja on jo auki.
   Voi turkanen sentään, mikä määrä lunta! Ja juuri uutisista kuulin, että Pohjois-Karjalaan on tullut 20 cm. Ihan kuin sinne olisi sitä jotenkin lisää kaivattu.

   Delete
 3. Teilläkään ei vielä silmuja puissa? Mä odotan joka päivä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei, hyvänen aika! Toukokuussa vasta... tänne tulee myöhemmin lehdet kuin sinne! Hyytävä merituuli, nääs.

   Delete
  2. Niin paljon lämpöä luvattu, että odotan silmujen näkyvän jo ensi viikolla! Nurmet viheriöi.

   Delete
  3. Toivottavasti niin käy pian!

   Delete
 4. Teki mieli pysähtyä itsekin ja paeta takaisin peiton alle kun näki aamulla valkoisen maan. Hoin vain itselleni että kestää, kestää :)
  Mukavaa messuilua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, talviunille talvipesään paluu tuntuu juuri nyt siltä oikealta vaihtoehdolta. Vaan viikonlopun lämpötilat ovat jo melkoisen lupaavat, sääennusteen mukaan!
   Kiitos!

   Delete
 5. Erikoinen tulppaani. Taisin hahmottaa tulppaanin lehdet.
  Nyt on talvisäät, lohtua tuo ensi viikon ennusteet. Talvivaatteet päällä tarkenee onneksi, vaikka halua olisi siirtyä keväthommiin, kevätvaatteisiin jne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo acuminata on todella ihmeellinen tulppaani, toivottavasti pääsen pian ikuistamaan sen kukkia, kunhan punastuvat.
   Kevät olisi nyt kova sana, talvitamineissa on kuljettu jo puoli vuotta!

   Delete
 6. Villahan on hyvä pesänvuorausmateriaalina, sillä se lämmittää märkänäkin. Ei siis tarvita pyykkinaruja tintinpesiin :D Erikoinen tulppaani. Tarkkaan saa kyllä katsoa, että löytää kukat. Pohjois-Savoonkin tuli vuorokaudessa yli 20cm lunta. Voi rähmä, sanon minä! Heti kun aurinko pilkistää, kipaise pihalle kuvaamaan niitä teillä kukkivia ihanuuksia. Täällä tarvitaan kevätterapiaa! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi rähmä! Selvä, toivottavasti pian paistaa aurinko ja avautuu uusia kukkia - ja teillekin tulee kevät!

   Delete
 7. No nyt eivät kevätkukat häviä päivässä! Ei näillä keleillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on kyllä totta. Ei mene kevät hujahtamalla ohi näillä lämpöasteilla.

   Delete
 8. Hyisiä päiviä on nyt ollut, mutta parempaa näyttäisi olevan tulossa.
  Aika ihanasti sanottu tuo sinitintin villan kuivattaminen. Lintujen touhun seuraaminen onkin ollut mukavaa korviketta keväisempiä kelejä odotellessa. Täälläkin tikka hakkaa nokkansa kohta sentin lyhyemmäksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Linnut ovat tosi söpöjä ja touhukkaita, heh, tikan nokka lyhenee... sellaista nakutusta ne pitävät, että en yhtään ihmettelisi! Tikoilla tuntuu olevan maaninen kausi menossa ;-)

   Delete
 9. Meille tuli ihan uusi talvi, lumi ei ole yhtään sulanut pois minkä satoi. Kukkamaat olivat jo paljaana ja alkuja sipulikukilla valtavasti. Nyt ovat suojassa lumen alla kun tuli nuo kovat yöpakkast, viimeyönä_-8° ja ensiyöksi ennustettu -10° Ihan saa olla iloinen tuosta lumesta nyt, vaikka ensin harmitti. Sitten pitäisi helpottaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten kevät varmasti tulee! Aikamoiset pakkaset. Onneksi tuli se lumi. Täälläkin kävi yöllä -5:ssä, mutta lunta ei ole ollenkaan. Ihmeen hyvin ovat kaikki kevätkurjenmiekat sun muut pystyssä kukkimassa edelleen, kestivät juuri sen verran pakkasta ilmeisesti.

   Delete
 10. Onpa kiva, kun sinitintti kuivattaa villoja, mukavasti sanottu. Lumien sulamista täällä odotellaan, välillä jo sai katsella kevätkukkien avautumista. Mukavia messuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuli jo kerran kevät, toivottavasti se palaa pian! Tänään onkin ainakin täällä niin upea auringonpaiste, että eiköhän se tästä vielä riemuksi muutu.
   Kiitos!

   Delete
 11. Meillä käy jo pesässä kuhina...pehmusteita kantavat sisään. Toivotaan, että pesiminen onnistuisi tänäkin kesänä..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti onnistuu ♥ Lintujen touhua on niin mukava seurata.

   Delete
 12. Toihan on kätevää, ensin suojataan kukat ja sitten rakennetaan pesät. Kierrättämistä parhaimmillaan. Me tehtiin silleen kun meillä kävi vielä yks täti leikkaan Pyry koiran turkin kotona. Niin ne karvat vietiin aina ulos. En osaa sanoa veikö ne tuuli, linnut vai mikä, mutta ne hävis aina viimeistä karvaa myöten.
  Kyllähän nuo tulppaanin kukat tuolta lopulta löytyi, kun aikansa etsi.
  Tuleppas käymään pitkästä aikaa aurinkokujalla kylässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiran karvat ovat varmaan olleet ihanaa pesänpehmikettä!
   Kiitos, poikkean visiitille!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!