Sunday, 5 May 2019

Narsissimaratooni

Heippa! Mammalla on asiaa.

Täällä kukkii.

Nyt se meinaa puhua narsisseista.
Tässä on pienitorvinen 'White Lady'; vasta aloittamassa pitkää kukintaansa.

Tässä on torvinarsissi 'British Gamble' ja karhunlaukan lehtiä.

Kaulusnarsissi 'Love Call'. Nämä kaksi viimeistä narsissia on istutettu viime syksynä, siksi niitä on vasta muutama.

Tontin laidalla kivimuurin edustalla on niin monta narsissia, että toivon pysyväni kärryillä siitä, mitä ne ovat! Tämä on varmaankin tasetti 'Minnow'.

Nunnannarsissi 'Bell Song'. Runsastunut selvästi viime keväästä.

Samassa penkissä on muutakin mukavaa: taempana Narcissus lobularis, isohelmililja ja ruusuherukat kukassa.

Oranssissa penkissä kukkii valloittava kauluskukkainen 'Palmares'. Takana voi nähdä vilahduksen 'Jetfire' -syklaaminarsissista.

Vanha 'Orangerie' kuuluu samaan ryhmään, tätä olen levittänyt vähän sinne sun tänne – kaunis täyteläinen keltainen väri.

Ihastuttava valkoinen torvinarsissi 'Genève' kukkii esikkoniityllä, keltavuokko seuranaan. Kohta avautuvat kevätesikot.

Syklaaminarsissi 'Cotinga' on haalennut lähes valkoiseksi, torvessa on enää häivähdys aprikoosia. Tämä on se kukka, joka avautui lähes kokonaan keltaisena pari viikkoa sitten.

Mäntyjen alla metsäpuutarhassa kukkii suurikukkainen torvinarsissi 'Teal'.

Koivikossa kukkii puolestaan söpö ja matalahko 'Peeping Jenny' -syklaaminarsissi.

Ensimmäinen viime syksynä istutetuista isotorvisista 'Snow Frills' -narsisseista kukkii. Tässä on jännä valko-keltainen väritys, olen aika innostunut näistä.

Punahevoskastanjan häkin vierellä kukkii nunnannarsissi 'Golden Echo'.

Punahevoskastanja on taas tehnyt kukkanuput! Tällä kertaa isompi terttu, viime vuonnahan siinä oli muutama kukka. Enpä tunne toista näin pian istuttamisen jälkeen tai näin pienenä kukkivaa puuta! Tämä on vasta noin polvenkorkuinen.

Autopaikan vierellä kukkii kerrannainen, ihastuttava 'Delnashaugh'.

Kauluskukkainen 'Cassata': olen aivan ihastunut tähänkin.

Loppuun vielä kostean kevätniityn Narcissus moschatus assyrianpikarililjojen ja posliinihyasinttien seurassa.
Yksi unohtui kuvata, huomasin juuri, mutta narsisseja avautuu vielä lisää: kaikki valkonarsissit, esimerkiksi. Joten vähintään toinen narsissipostaus on vielä tulossa!


Assyrianpikarililja – Fritillaria uva-vulpis
Isohelmililja – Muscari lobularis
Isotorvinen narsissi – Narcissus ryhmä 2
Karhunlaukka – Allium ursinum
Kaulusnarsissi – Narcissus ryhmä 11a
Keltavuokko – Anemone ranunculoides 
Kerrannainen narsissi – Narcissus ryhmä 4
Nunnannarsissi – Narcissus Jonquilla-Ryhmä, 7
Pienitorvinen narsissi – Narcissus ryhmä 3
Posliinihyasintti – Puschkinia scilloides
Punahevoskastanja – Aesculus × carnea 'Briotii'
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Tasetti – Narcissus Tazetta-Ryhmä, 8
Torvinarsissi – Narcissus ryhmä 1

34 comments :

 1. Onpas siinä kaunis narsissi poikineen! Kolme viimeistä sai sydämen ihan kunnolla väpättämään, niin ihania ne on! Mikäs olikaan se hyvä hollantilainen kukkasipuleiden tilauspaikka? (Vai uskallanko edes kysyä, mopon karkaamista todennäköisesti tiedossa...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseissa on niin ihania! Olen tilannut sekä P. C. Nijsseniltä (linkki tuossa blogin oikeassa reunassa) että Eurobulbilta, molemista hyvät kokemukset ja ihana valikoima. Mopo kyllä keulii, ei varmaan toivoakaan maltillisesta tilauksesta :-D

   Delete
  2. Kääk, mutta kiitos tiedosta! Elokuussa voi varmaan alkaa katselemaan, mitä niiden tarjonnassa onkaan...

   Delete
  3. Toisaalta, kotimaisissa hyvissä puutarhamyymälöissäkin on ihana valikoima, joka vuosi jotakin uutta. Mutta noissa verkkokaupoissa on kyllä kymmeniä ellei satoja lajikkeita jo pelkkiä narsisseja, melkoinen valinnanvara!

   Delete
 2. Kiitos alkukuvien ihanalle esittelijälle!
  Cassata on todella kaunis! En ole kauniimpaa narsissia koskaan nähnyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cassata on minustakin oikeastaan sellainen, että en ole kauniimpaa nähnyt. Löysin sitä jossakin taimikaupassa ruukussa kukkivana toissa keväänä, en vain voinut kävellä ohi.
   Ransu kiittää kiitoksista :-)

   Delete
 3. Oih, näitä narsissipostauksia olenkin odotellut! On ne niin kauniita. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on toinen toistaan ihanampia, oikea ilo puutarhurille :-)

   Delete
 4. Upeita ja hienoa että lisääntyvät, minulla kun vain taantuvat. Onko tuossa 'Cotinga' kuvassa kaikki tummat kasvit jouluruusua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Kamalaa, jos taantuvat. Ne tuntuvat tykkäävän jopa melko erilaisista kasvupaikoista, joten ehkä kannattaa vain kokeilla eri paikkoihin.
   Cotinga-kuvan tummat kasvit ovat meträtyräkkiä (Euphorbia dulcis 'Chameleon'). Se nousee maasta noin tummana, mutta vihertyy kesän mittaan.

   Delete
 5. Oi että miten erilaisia ihania narsisseja; Delnashaugh ja Cassata ovat aivan ihania ❤️❤️ Ransu osasit esitellä hienosti! - emäntä

  ReplyDelete
 6. Tällaiset maratonit ovat minun mieleeni. Mökillä kasvaa kaikenlaisia narsisseja ja joka vuosi istutan lisää erilaisia. Siellä on jotain vanhaa kantaa alunperin, jotka kukkii missä vain ja jakaantuu hurjasti. Narsisseissa on mahtavaa myös se, etteivät maistu eläimille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhat perinnenarsissit ovat ihania! Tällä pihalla ei ollut yhtäkään, mutta olen saanut ystävältä kerrottua valkonarsissia täällä :-)
   Sanos muuta, tuo on niin tärkeä aspekti, että saa oikeasti nauttia niistä kukista ja ilman stressiä, että tulevat syödyksi minä yönä tahansa. Justiin katsoin ikkunasta, kun peurat vasoineen kerääntyivät kyläniitylle: siellä niitä oli ainakin 15 pari tuntia sitten. Alkavat epäilemättä opettaa vasansa ruokailemaan pihallani seuraavaksi.

   Delete
 7. Voi kauheeta, kun nauran nyt väärässä kohtaa...:) Sinusta ja minusta kertonee jotain se, miten me kauris/jänisverkotamme miltei kaiken! Ja arvaappa mitä: Nyt kun olemme äitienpäivänä länsirannikolla, mepä jätämme verkot vieläkin olemaan ovat rumat tai eivät. Enää ei napsita atsaleoiden nuppuja.

  Kaikki kukat kiveä vastan ovat kauniita. Siinä sun kirjassa ihastuin siihen vanhanajan kukkaan oliko se nyt petunia tms., aprikoosinvärinen. Olen näyttänyt kuvan äidillekin ja muistutellut, miten hänellä oli niitä ennen aina, mutta kylläkin sisällä.

  Meillä vasta esikot ja scillat valkoisina ja sinisinä sekä tietty onnenpensaat ja näsiät. Kohta valkovuokot...Sinivuokka on vähän sellaisessa paikassa, jossa lumi viipyy kauan.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Atsalean nuput ovat tärkeämpiä kuin estetiikka :-D
   Kivi on tosiaan ihana tausta kukille.
   Nyt en yhtään muista petuniakuvaa, muistan vain, että joskus mainitsit jonkin begoniakuvan, joka sykähdytti. Mukavaa, että kirjoista tulee keskustelun aihetta!
   Ihanat scillat... täälläkin kukassa ja näsiä sekä onnenpensaat myös. Ihan ensimmäiset valkovuokot aloittelevat täälläkin. Hauskaa, että kevään eteneminen vähän laantui, ettei kaikki mene ohi hujauksessa!

   Delete
 8. Hyvä maraton. Ihastuttava määrä narsisseja. Tästä saa myös ideoita, mihin narsisseja voisi istuttaa. On hyvä, että kaikki eivät kuki samaan aikaan. Riittää kukintaa pitkäksi aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseissakin on ihanan paljon valinnanvaraa, ja monilla lajeilla saa tosiaan pitkän kukinta-ajan! Niistä tulee niin kauniita värejä, erityisesti tykkään niistä koivikossa nykyään, koivujen valkoiset rungot ja raikkaan väriset narsissit ovat ihanat yhdessä.

   Delete
 9. Menen sekaisin Ransuu....
  Voi mahditon miten ihania narsisseja ja pikkunen Minow on ylisöpö. Oli nimi kateissa, hyvä kun kerroit sen Ransu ,😘
  Miks mulla ei oo Ruusuherukkaa..hmmm...
  Taivas miten ihania kukkia 💛💛💛💛💛

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuherukka olisi ihan sun värinen! Kevätkukat on ♥

   Delete
 10. Ihana maratooni, jaksoon oikee hyvi loppuhun asti. Ei ollu montaa tuttua, vaikka mullaki niiton ollu. SE talavi hävitti suurimman osan narsissiista. Joka syksy niitä kuitenkin lisään muutaman pussillisen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kauheeta, jos narsisseja on hävinnyt! Toivottavasti niin ei käy ikinä enää. Narsissit ovat niin ihanan luotettavia juuri siinä, että niitä ainakin nousee kukkaan asti, jos ei mitään muuta. Mutta ihan kaikki lajit eivät viihdy täälläkään, olen kokeillut joitakin erikoisempia luonnonlajeja, pieniä vuoriston lajeja ja ne voivat olla kranttuja.

   Delete
 11. Johan on narsisseja, mahdottoman montaa lajia, toinen toistaan ihanampia! Kiitos tästä maratonista, olisin jaksanut pidempäänkin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikä tässä vielä kaikki, monta on vielä tulossa kukkaan. Onneksi jaksoit :-)

   Delete
 12. Kylläpäs kukkiikin! Kiitti Ransu esittelystä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olepa hyvä! Kukkaisa kausi on kunnolla alkanut, ihanaa.

   Delete
 13. Ihana narsissikokoelma. Minulla on kumma taito istuttaa narsissinsipulit sellaisiin paikkoihin, että ne eivät lisäänny yhtään, päinvastoin taantuvat ja parissa kolmessa vuodessa häviävät.

  Ihastuttava on myös tuo pieni hevoskastanjan taimi, joka kukinnosta päätellen kuvittelee olevansa jo isokin puu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, kun narsissit juuri olisivat niin kivoja siitä, että niitä ei ainakaan puput tai peurat syö.
   Hih, hauskasti sanottu, luulee olevansa isokin puu!

   Delete
 14. Narsissit ovat niin ihania! Mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän tykkään noista ihan pikkuisista narsisseista. Niitä jaksan aina odotella, toki runoilijoita ei voita mikään. Meillä narsissipenkin kukinta taantui ja ne nostettiin kaikki ylös, kaksi leipälaatikollista sipuleita, toisen annoin kummitytölle ja toisen istutin - noin 1000 sipulia. Aika pian - jo toisena keväänä kukinta alkoi ja tulevaisuudessa lisää. Olen selkeästi myös torvinarsissien ystävä ja 'Jetfire' todellinen suosikki. Mutta ihana on 'Minnow' ja 'Havera' sekä peeping-narskut. Narcissus bulbocodium -tyyppisiin olen myös ihastunut, niin minejä! No onhan tietty nunna- ja syklaaminarsissitkin todella kauniita. Narsissit ovat mun kukkia, jotenkin niihin aina silmä etsiytyy maailmalla kulkeissakin - villisti tupsahtelevat sieltä täältä kukittuan painuvat ruohon sekaan voimia keräämään uutta kukintaa varten ja mikä parasta - myyrät eivät niistä tykkää! Tarpeeksi helppoja minulle! Täytynee tehdä omista inventaario jo syksyn tilauksiakin ajatellen.

  Ihanuus-Ransu - niin kaunis pikkuinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseissa on juuri tuo hyvin tärkeä ominaisuus, että pääsee ihailemaan istuttamiensa sipulien kukintaa. Tulppaaneihin ja muihin vastaaviin hermostuu, kun ne syödään lähes aina. Joidenkin vuosien päästä niistä ei jaksa enää oikein innostua, kun niiden kukkia ei kaiken vaivan jälkeen kumminkaan todennäköisesti näe.
   Paitsi juuri tuo bulbocodium ei minulla kyllä ikinä elä kuin korkeintaan sen ekan talven yli, jos sitäkään!
   Narsissit ovat niin ihania ja niitä on niin paljon, että onneksi yhä uusia ihania lajikkeita riittää kokeiltavaksi, vaikka tilaisi uusia joka syksy!

   Delete
 15. Kiitoksia ihana Ransu 💛 Kyllä näitä narsisseja kelpaa esitellä, minulla ei kuki vielä edes kylmänkukka, voitko tajuta:) White Lady ja valkoinen torvinarsissi olivat lemppareitani ja tuo ihastuttava Cassata, ikinä en ole kuullutkaan mokomasta kaunottaresta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää huomiosta!
   Ei täälläkään ole kylmänkukat lähelläkään kukkimista vielä. Menee vähän eri rytmissä kukinnat eri paikkakunnilla.
   Cassata oli minullekin ihan uusi tuttavuus, löysin sen toissa keväänä ruukkukukkana kukkakaupassa, oli kukassa silloin ja pakkohan se ruukku oli ostaa. Se on todella kaunis.

   Delete
 16. Kauniisti siellä narsissit kukkii. Ja noin monta sorttii. Ei ihme jos Ransukin on esittelemässä. Narsissija tulis istuttoo enemmänkin. Eivät etes myyrän kehvelit niistä tykkee! Pyhänä maljakkoon otin, tuomenoksien kanssa.
  Käki kukku ensimmäisenkerran eilen. Tänä keväänä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissit ovat juuri siitä ihania, että niiden kukkia pääsee ihailemaan, elleivät sitten jostakin syystä taannu. Mutta ainakaan tuholaiset eivät niitä syö!
   Ooh, käki! Sitä en olekaan vielä kuullut tänä vuonna.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!