Friday 24 May 2019

Kauniita pensaita ja yllätyskärhö

Kun huomasin tämän kärhön nuput, ajattelin, että olin istuttanut alppikärhön tähän koivikon laidalla olevaan aitaan. Nyt, kun kukat ovat auki, muistan: istutin siihen syksyllä 'Maidwell Hall' -tarha-alppikärhön! Tämä on taivaallisen kaunis, suurikukkainen ja kauniin värinen. Onneksi tartuin siihen jossakin alennusmyynnissä.

Kääpiömantelit kukkivat, mutta kuten tavallista, kukinta on parissa päivässä ohi. Tämä olisi oikein kiva pensas, jos kukkisi hieman pidempään!

Pensasmainen pyökki 'Rohan Weeping' saa sen sijaan täydet pisteet koko kasvukauden mittaisesta näyttävyydestä. Vastapuhjenneet lehdet ovat tiilenpunaiset, edessä kasvava vaskivarjohiippa 'Orangekönigin' on todella hyvän näköinen sen kanssa. Parissa viikossa pyökin lehtien väri tummenee mustanpuhuvan viininpunaiseksi.

Kultaherukka saa myös papukaijamerkin, se on ollut kukassa jo pari viikkoa. Samoin ruusuherukat.

Ransu lähettää terveisiä Orkneyn-siroverenpisaroiden viereltä. Raukat lähes kuolivat kuivuuteen, kun ei ollut satanut, kun olimme poissa. Ne pitää varmaan ruukuttaa, sillä paljussa on pienoinen viidakko. Voisikohan jonkun niistä istuttaa pihalle, jos sen kietoisi talveksi oikein paksuihin vällyihin? Epäilen silti.. talvemme ovat melko erilaisia. Orkneyllä oli kuulemma viime talvena kerran -1 astetta, se oli talven kylmin. Huokaus!
Lisäksi ne viileät kesät sopisivat Ransulle paremmin kuin hyvin. Onneksi nyt viileni sellaiseen sopivaan Lofoottien-lämpötilaan, joka passaa norjalaisille.


Kultaherukka – Ribes aureum
Kääpiömanteli – Prunus tenella
Pyökki – Fagus sylvatica
Siroverenpisara – Fuchsia magellanica
Tarha-alppikärhö – Clematis Atragene-Ryhmä
Vaskivarjohiippa – Epimedium × warleyense

30 comments :

  1. Ruusu- ja kultaherukka sekä pensasmainen pyökki, pakko saada nuo kaikki, en muuten edes tiennyt, että tuommoisia herkkuja on olemassa.
    Terkut kissoille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kissapojat kiittävät terkuista! Painuivat molemmat ulos, sillä äsken ripsoi hieman ja tunnetusti se saa vesimyyrät mehevöitymään.
      Löysin tuon pyökin joskus Plantagenista, mutta en tiedä, onko heillä sitä joka vuosi valikoimissa, se tuntuu vaihtelevan ainakin noiden erikoisempien kasvien suhteen.

      Delete
  2. Kaunista kukintaa ja tuo kärhö on aivan upea! Oli tosiaan onni että sen olit syksyllä jostakin napannut! Silityksiä suloisille puutarha vahdeille:)♥ Leppoisaa lauantaipäivää ja ihanaa viikonloppua♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puutarhavahdit kiittävät silityksistä!
      Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Delete
  3. Aleostokset ovat hyviä. Saa kaunista, ei mene paljon rahaa ja keväällä yllättyy itsekin.

    Rohan-pyökkisi on mahtava värisävyineen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, keväällä on kuin karkkikaupassa kaikkien uusien kasvien keskellä, joita ei muista edes hankkineensa :-D

      Delete
  4. Kyllä kelpaa katsella yllätystä, niin uljas sininen. Joskus tekee uskomattoman hyviä löytöjä syksyn aleista, ja sitten keväällä yllättyy uudemman kerran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanopa muuta :-D Luulen, että en edes tiennyt tuota kärhöä hankkiessani, mihin aikaan se kukkii. Ihanaa, että kukkii heti näin keväällä. Lisäksi se näköjään sietää laihaa maata, sillä tuossa koivikossa on kuivaa enkä juurikaan parantanut maata sen istutuskuopassa, voi olla, etten lainkaan. En oikein harrasta sellaista, vaikka pitäisi - kasvit kasvaisivat vähän paremmin.

      Delete
  5. Kaunista. Varsinkin tuo viimeisen kuvan karvaturri♥..:)

    ReplyDelete
  6. Maidwell Hall on superkaunis! Ihana väri myös. Ja upeita kisuleita kuvissa! Minullekin käy paremmin Ransu-kelit. Nooh, ehkä sellainen +20 olisi ihanteellinen, mutta ei yhtään enempää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu-kelit :-D No nyt on kyllä hieman viileää (paitsi Ransun mielestä)!

      Delete
  7. Onpa hieno pyökki. Heti alkoi päässä pyöriä, mihin sellaisen voisi istuttaa. Se voisi olla sopiva vastine japaninvaahteralle. Edellyttäen, ettei ole yhtä arka. Pitääpä tutustua tarkemmin.
    Ransun katse menee suoraan sydämeen. Aikamoinen hurmaaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla japaninvaahteratkin ovat ihan talvenkestäviä, tosin eivät kasva juurikaan. Siihen varmasti vaikuttaa se, että joku syö rankasti niiden latvoja ja oksankärkiä talvisin, vaikea sanoa, miten kasvaisivat ilman tuota typistystä. Pyökkiä ei sen sijaan kukaan syö, paitsi pensasaidaksi ojan viereen istuttamieni pyökkien muutamat juuret on vesimyyrä vienyt niin, että kuiva juureton keppi on vain maassa ja lähtee kevyesti nostamalla ylös.
      Ransu osaa huomion herättämisen taidon :-D

      Delete
  8. Vieläkin on kevät voittanut jään ja paatisen kuoren
    https://penniajatuksistani.wordpress.com/2019/05/25/eka-sakeisto/

    ReplyDelete
  9. Minusta tuntuu että Ransu osaa nauttia oli keli mikä vain. Minun pyökit ovat selvinneet talvista hyvin, molemmat kasvaa pensasmaisesti mutta sekin sopii, punapyökki on selkeästi tavallista hitaampi kasvuinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu osaa ainakin huomionkerjäämisen taidon ;-)
      Ihana kuulla pyökkien pärjäämisestä! Niitä kun on niin vähän istutettu kotipihoihin Suomessa. Täällä lounaassa olen nähnyt yhdessä pihassa ihan monimetrisen pyökkipuun, jo kauan sitten. Omat pensasaitataimeni, jotka ovat tavallista metsäpyökkiä, ovat viimein alkaneet kasvaa korkeutta noin viisi vuotta istuttamisen jälkeen. Korkeimmat ovat jo yli metrisiä.

      Delete
  10. yllärit on niin kivoja! minä puolestani ilahduin kovin huomatessani kuolleeksi luulemani Endless Summer hortensian työntävän lehtiä karreksi kuivuneiden oksien juuresta. ostin taimen Kukkatalon syysalesta eurolla. olin sitä jo nyhtämässä pois viime viikolla, mut päätin viel odottaa. ja odottaminen palkittiin tällä kertaa onneksi!
    kävin viikolla Ruissalossa ja siellä ihastelin myös kulta- ja ruusuherukoita. olis tehnyt mieli niitä ostaa tuohon risuaidanteen penkkaan, mut ajattelin niiden kasvavan siihen liian korkeiksi, joten päädyin istuttamaan siihen lamoherukkaa.
    onnea kissapojille myyräjahtiin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepä oli hyvä, että et nyhtänyt sitä! Kasveja ei varmaan kannatakaan vielä toukokuussa julistaa kuolleiksi, eikä edes kesäkuun alkupuolella. Minullakin muuten sama hortensia versoi vain tyveltä, kun joinakin keväinä se tekee lehtiä vähän ylempääkin.

      Delete
  11. Ihku kärhö ja ihan ouron nimine. Täälä mitää tuallaasia oo. Kääpiömantelit o tosiaan nopeeta. Pistää viäläki vihaksi ku tössiin parahimman kukinnan kuvaamisen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt en edes muista, mistä puodista tuon kärhön löysin.
      Voi hitsi, kääpiömantelin kukinnan kuvaamisessa pitää tosiaan onnistua kerrasta, seuraavana päivänä on usein liian myöhäistä. Minäkin missasin parhaan kukinnan taas kerran, kun satuin olemaan silloin poissa, kun kukat aukesivat. Silloin se on kyllä ihana, mutta eihän se kukinta-ajan ulkopuolella mikään erityisen koristeellinen pensas ole.

      Delete
  12. Tuo oranssi varjohiippa onkin melkoisen innokas leviämään ja todella upea yhdistelmä tumman kanssa. Taidankin jakaa omaani hieman myös tummalehtisen pähkinäpensaan juurelle👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ostin alun perin kolme noita varjohiippoja, ja niistä on tullut täydellinen pieni alue juuri tuon puun (tai pensaan, pitäisi olla max 2 metriä) ympärille. Ihanaa, kun on hyvännäköinen kasvi, joka toimii erinomaisesti maanpeittokasvina - jolla on noin kauniit lehdet ja kukatkin vielä. Varmaan aivan ihana pähkinäpensaasi juurella!

      Delete
  13. Voi miten kaunis kärhö! Tämän päivän lämpötilat olivat varmasti Ransun mieleen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransulla ei ollut eilen kuuma, eikä tänäänkään, auringosta huolimatta :-)

      Delete
  14. Todella kaunis kärhö! Meilläkin kultaherukka on kukkinut jo toista viikkoa ja kääpiömantelikin nyt kauemmin kuin viime vuonna varmaankin viileämpien kelien ansiosta. Vuosi sitten sen kukinta meni melkein kokonaan ohitse viikonloppureissun vuoksi. Mukavaa toukokuun loppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kääpiömanteli on juuri tuollainen, siitä ärsyttävä, että jos sattuu käymään jossain, niin se kukkii juuri silloin ja kotona vastassa on useimmiten kuihtuneet kukat. Onneksi nyt ehdin nähdä sentään kukinnasta jotakin.
      Apua, nyt on tosiaan jo toukokuun viimeiset päivät menossa - mihin tämä ihana kuukausi taas hujahti.

      Delete
  15. No voihan mikä kärhö! Alppikärhöjen salattu maailma on avautunut minulle vasta aivan äskettäin. Pitkään olin siinä luulossa, että alppikärhö tarkoittaa vain sitä perinteistä kasvia, joka kasvaa melkein missä vaan ja pärjää lähes hoidotta. Mutta totuus on paljon parempi: tarha-alppikärhöjä on jos jonkinlaisia, ja ne kaikki ovat paljon helppohoitoisempia kuin myöhemmin kukkivat jalokärhöt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen onnistunut kyllä menettämään myös pari alppikärhön lajiketta ja tarha-alppikärhön, kärhöt ylipäätään ovat aivan mystisiä. Joskus ne vain menestyvät, joskus taas helpoinkin kärhö ei lähde kasvuun. Tarha-alppikärhöissä on vaikka mitä kauniita lajikkeita, ja ne kukkivat nyt ihanasti alkukesällä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!