Monday, 22 April 2019

Uusia kukkia länsireunalla

Seuraava narsissi on avannut kukkansa tontin länsireunalla, rakentamani kivimuurin edessä. Tämä on narsisseille varmaan hyvä paikka, sillä maa on hieman kosteaa, mutta ei märkää. Tämä on Narcissus lobularis. Suloinen pienikasvuinen ja siro tyyppi.

Sen juurella alkavat kukkia isohelmililjat. Näissä on ihanaa tuo leveä lehti, johon tieteellinen nimi latifolium viittaakin. Muuten tämä ei ole mitenkään erikoisen iso, melkoisen siro ilmestys oikeastaan.

Tein virheostoksen Tampereen puutarhamessuilla. Kuvittelin ostavani tummanpunakukkaisen kevätesikon, ja sitten nuput avautuivat ja ne ovatkin inhokkiväriä aniliininpunaista. Mutta... voiko yksikään esikko olla virheostos. Myyjän mukaan tämä on etelänkevätesikko, taitaa tosin olla jokin sen risteymä. Elatior-hybridit luetaan kai nykyään Polyantha-Ryhmään eli loistokevätesikoihin.

Syklaaminarsissi 'Jetfire' täydessä kukassa ja parissa vuodessa mukavasti runsastuneena. Enää en huolestu kukkien väärästä väristä, sillä tiedän, että torvi muuttuu koko ajan enemmän oranssiksi kukan ikääntyessä samalla, kun kehälehdet kääntyvät yhä voimakkaammin taakse.

Ransu esittelee.

Loppuun vielä kuva muotopuutarhasta, missä villan peittämistä kukkapenkeistä nousee monenlaista versoa. Joka ilta saan katsella peuroja kyläniityllä (kuvassa taustalla), mutta ne eivät vielä ole syöneet tulppaanien ja laukkojen versoja. Ehkä painotus on sanalla vielä. Mutta ehkä villasta on apua.
Huopuneita kohtia, sillä tämä oli se osa, jota ei voinut lähettää kehräämöön, täytyy nostella versojen päältä, sillä ne saattavat olla niin painavina tiiviinä levyinä, etteivät kasvit saa kulkuaukkoa puhkottua.


Isohelmililja – Muscari latifolium
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä

22 comments :

 1. Onpas jännä tuo isohelmililja. Lehti tekee siitä jotenkin hyvin viehättävän.
  Auttaisikohan tuo villa myös rusakoihin? Meillä ne ovat taas syöneet nuorta syyshortensiaa, josta olin niin aikonut kasvattaa nopeasti pikkupuun. Ei taida auttaa kuin suojata se verkolla ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isohelmililjan lehti on melkein kuin tulppaaninlehti.
   Villa voisi hyvinkin auttaa, meillä ei ole rusakoita, mutta metsäjäniksiä on, eivätkä nekään ole parturoiteet istutuksia (vielä ;-)). Mutta mistähän löytäisit tällaista oikein likaista, lampaanhajuista villaa :-D Lampoloillehan se on ongelmajätettä, voisivat säkittää ja myydä puutarhureille.

   Delete
 2. Ihanaa, kuinka kevät etenee kohisten. Luin muuten Riippumattomammaksi-blogia, jossa oli laitettu ylijäämät villat viljelylaatikon pohjille. Niissä selvisivät kasvit paremmin kuin laatikoissa, jossa vastaavaa ei ollut. Siis viime kesän sateettomassa kesässä. Syynä ehkä villan taipumus imeä itseensä kosteutta. Postausta en enää löytänyt, mistä tämän luin. Jos sinulla on siellä ylijäämävilloja, niitä voisi hyötykäyttää lisää.

  Uskomattoman hienoa, että narsisseja kukkii jo useampaa lajiketta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiinnostava kokeilu! Nyt minulla ei ole enempää raakavillaa varastossa, viskasin alkutalvesta kaikki tuonne kukkapenkkiin, kun tuli pakkasia eikä lunta ollut. Olkoot siinä, jos niistä tosiaan on tuholaistorjunta-apua, vaikka eivät villat mitenkään kukkapenkkiä kaunista...
   Narsissit ovat niin ihania, niiden raikkaat värit ilahduttavat juuri tätä ihanaa kevätvaloisuuden aikaa, ne oikein loistavat.

   Delete
 3. Lämmin auringonpaiste saa kaikki kasvamaan ja kukkimaan kiivasta tahtia. Sinulla jo narskutkin ovat täydessä kukassa. On tämä ihanaa aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jetfire on täydessä kukassa, mutta muuten narsisseista ei kuki vielä kuin tuo yksi ainoa lobularis. Lajikkeita ja laatuja löytyy pihaltani varmaan parikymmentä, eli suurin osa vielä tuloillaan - onneksi! On mitä odottaa.

   Delete
 4. Voi mitä kaunokaisia! Sinulla on se hyvin mittava narsissikokoelma. Onko ne peurat nyt pysyneet loitolla, sehän on aivan loistavaa! Luin juuri, että ihmisen virtsa voisi myös toimia. Pitäisiköhän sun lorotella kukkapenkkeihin? Onko tuo villa peurankarkoitus, anteeksi olen pudonnut aivan kärryiltä. Ransun pesut siellä kukkien keskellä, aika hellyyttävää♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsissikokoelma täydentyi viime syksynä taas muutamalla laadulla. Ne on niin ihania, kun niitä saa lähes varmasti nähdä kukassa.
   Hmm, peurat eivät ole pysyneet loitolla, kyllä niitä näkyy... tietysti niillä on nyt suvunjatkamiskiireet myös, sillä ne meinaavat kovaa tahtia valloittaa koko maapallon. Juuri tänään huomasin 'Claude Shride' -liljan jo nousseen maasta, ja kaksi kolmesta oikein lupaavan paksusta versosta on syöty maata myöten. Voi ääh.
   Villat viskelin kukkapenkkeihin alkutalvella, kun sortteerasin hyvät villat huonoista pihalla, hyvät lähetin kehräämöön. Ne olivat siis ensin arkojen kasvien pakkassuojana, sittemmin peurasuojana ja linnut saavat kerätä siitä pesämateriaalia minkä lystäävät.
   Vähän olen miettiväinen sen suhteen, montako kymmentä litraa pitäisi pystyä lorottelemaan, jotta peurat häipyisivät...

   Delete
 5. Oikein hyvän värinen esikko :) Onko isohelmilija avautuessaankin kaksivärinen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taitaa olla sinun värimaailmaa ;-)
   Isohelmililjan kukassa on tosiaan aina tuo tumma alaosa, avauduttuaankin. Se on aika hauska.

   Delete
  2. Nimi muistiin, josko noita löytyisi syksyllä istutettavaksi.

   Delete
  3. Sitä ei löydy läheskään yhtä usein kuin tavallisinta tummahelmililjaa, mutta jos onnistaa, niin sitten se tulee vastaan! Kannattaa vähän kierrellä eri myymälöissä syksyllä.

   Delete
 6. Sulla on niin paljon kukkia auki siellä jo! Mitä Ransuun tulee, sanoisin pikemminkin että peppu häntä kiinnostaa eikä mitään esittelyt!:-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu pitää hyvän huolen villapöksyistään ;-) Siinä paikassa, missä se on, kasvaa kissanminttua - silläkin voi olla osuutensa paikanvalintaan. Muuten kasvillisuus ei hirveästi Ransua kiinnosta.

   Delete
 7. Ihanuuksia! Siellä on kevät jo pitkällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin katsoin sääennusteen ja sinne kaakkoon on luvassa 20 astetta! Kevät etenee nyt rytinällä, ihme lämpötiloja huhtikuulle. Ei valiteta :-D

   Delete
 8. kevät on todella jo pitkällä siellä, unohdin sen ihan hiihdellessäni metrisillä hangilla! pyssäsimme muutamaksi päiväksi maalle, tääl hieman viel paikoin lunta, mut olen päässyt hieman rapsuttelemaan pihamaata ja kivikkopenkkiä. Rauniopuutarhan toinen pääty viel lumenpeitossa, saas nähdä ehtiikö sulamaan ennen kuin lähdemme.
  rakastan keltaisia narsisseja, minulle ne ovat ehdottomia kevään kukkijoita pihamaalla:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aina yhtä hämmästyttävää, kun täällä on jo täysi kevät, että esim. Pohjois-Karjalassa on monikymmensenttinen hanki vielä. Ja heille ihan yhtä hämmästyttävää, että täällä alkaa olla maa vihreänä. Suomi on monien ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeiden maa, todella.
   Keltaiset narsissit ovat maailman kauneimmat valoisassa koivikossa valkoisten runkojen alla, tajusin sen pari vuotta sitten ja nyt odottelen taas paria uutta narsissilaatua kukkaan pikku koivikossani.

   Delete
 9. Voi kevätiloa! Viikossa on tapahtunut aika paljon sillä aikaa kun olin poissa. Hauska kierrellä kurkkimassa mitä penkeistä löytyy. Ja jännittää mitä kanit ovat kaivelleet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi, toivottavasti pahoja tuhoja ei löydy. Kevät on edennyt vauhdilla ja jos lämpötilat tällä viikolla ovat, mitä ennustavat, tulee meille kohta jo kesä.

   Delete
 10. Oi miten kaunista kukintaa siellä jo on! Aina näin keväisin huomaa miten kovasti noita kukkia ja vihreää onkaan kaivannut:) Leppoisaa alkanutta viikkoa💖

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä on tosiaan kaivannut. Tänään olen sitä mieltä, että lempiväriyhdistelmä keväällä on vihreä, valkoinen, keltainen - mutta voi olla, että huomenna se on jo toinen :-D Ihanaa, kun kukkia on!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!