Tuesday, 24 May 2016

Uudessakaupungissa


Vietimme poikien kanssa ihanan viikonlopun Uudenkaupungin saaristomaisemissa. Tästä on muodostunut jo perinne joko kukkamessujen tai vanhojen talojen tapahtuman aikaan. Ihana mökkisaari on Koratian siirtomaa.
Ransu havaitsi pian viileänraikkaan merituulen edut saunalaiturilla...

Wonderful weekend
We had a great weekend at Uusikaupunki a little up the west coast. Garden fair, a great friend's company and a tiny island with a sweet old cottage – the recipe for best weekends.

...toivuttuaan ensi järkytyksestä. Onneksi tällä kertaa kukaan ei mennyt uimaan! Se olisi ollut vielä järkyttävämpää.


Musti suorittaa pantteritutkimuksia.

Saunalaiturilta oli hyvä tarkkailla mm. vedessä kelluvia paisteja.


Metsähommiakin oli.


Ja kun sääkin tuntuu olevan aina niin hyvä.

Rentouduimme täydellisesti.


Kiitos isäntäväelle, meillä kaikilla oli ihanaa! Kukaan ei olisi halunnut pois, mutta Musti puki meidän kaikkien ajatukset parhaiten sanoiksi paluumatkalla autossa. Mouuuu-määä-yyyyyh!

Minulle Uudessakaupungissa oli mökkisaariparatiisin lisäksi toinenkin houkutus. Kukkamessut!

Vakka-Opiston puutarhapiiri oli toteuttanut minipuutarhoja, niitä oli ihana tarkkailla, mutta keskittyminen oli vaikeaa. Myyntipöytä toisensa jälkeen notkui houkuttelevia taimia, niitä oli pakko päästä hypistelemään, ettei vain mene joku herkku sivu suun.
Tapasin myös Kivipellon Sailan, se oli tosi hauskaa! Olen vain sellainen putkiaivo, että en oikein kykene sekä seurustelemaan että nuuskimaan taimipöytiä samaan aikaan, mutta onneksi näemme pian bloggaajatapaamisessa, ja toivottavasti silloin keskittyminen on helpompaa.

Samaan aikaan olisi ollut myös Minifarmimessut, mutta meitä ei Koratian Jennin kanssa innostanut ajatus halliin roudatuista eläimistä eikä myöskään niiden ympärillä pyörivistä lapsilaumoista, joten suuntasimme torille jäätelölle. Käväisimme myös Pellavasydämen puodissa, käsityötarvikkeiden valikoima on hyvä ja on upeaa, että puodissa on esillä paljon esimerkkejä ja vinkkejä – esimerkiksi valmiiksi raidoitetuista langoista ei saa keränä mitään kuvaa raitojen asettumisesta, niinpä niistä oli kudottu näytteitä. Puikkojakin sai kokeilla. Mahtava palvelu!


Tässä saalis. Kuvassa näkyy myös lomakastelijani, Sametti Hortensian mainio vinkki: pullo!

Koska joku utelias nimeltä mainitsematon juuri äsken mainittu kumminkin kysyy, mitä ostin, niin tässä lista.

Vakka-Taimelta:
 • Thalictrun kiusianum
 • Maianthemum stellatum
 • Sorbus vilmorinii
Mattilan taimistoilta:
 • Rubus 'Loch Ness'
Lemun kartanon puutarhalta:
 • Mentha spicata 'Moroccan' (myytiin kyllä vesimintun nimellä)
Yksityisiltä myyjiltä:
 • Vancouveria hexandra
 • Dicentra cucullaria (oman epäilyni mukaan, tai joku muu Dicentra)
 • Arisaema (joku muu laji viimein kuin amurense, jota ostin vahingossa viimeksi eri nimellä vaikka minulla oli sitä jo)
 • Dodecatheon meadia
 • Clematis recta (vaikka minulla pitäisi jo olla sitä, mutta se on niin kaunis)
 • Agastache rugosa
 • Allium zebdanense
 • Pulmonaria saccharata, jossa on hieno lehtikuviointi, tosi paljon vaaleaa.

Hyvin hillitty saalis siis. Tässä kuvassa pelkät perennat. Olen etsinyt imikkää, jossa olisi mahdollisimman paljon vaaleita laikkuja, mielellään lähes koko lehden peittäviä. Tuo on aika hyvä, eikö olekin. Vasemmalla kukkiva on Maianthemum (ent. Smilacina).
Osa myyjistä myy jakopaloja pihastaan, joten kaikista taimista ei ole tarkkaa laji/lajikenimeä. Ymmärrettävää – kaikkien taimipottien varustaminen nimikyltillä on hirmu homma.  Ja sitten nimien muistaminen on omasta päästä kiinni siinä hälinässä. Mutta se juuri tekee Ugin kukkamessuista niin ihanan, että siellä kohtaavat harrastajat ja ammattilaiset aidosti!

34 comments :

 1. Melkoinen paratiisi viikonloppu. Pojat on niin hauskan näköisiä tässäkin ympäristössä. Oliko Koratian omat pojat paikalla?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koratian kaikki pojat olivat kaupunkikodissa, niinpä mun pojat saivat nauttia kahden kissamamman huomiosta. Voisi tulla sitä paitsi väliselkkauksia, joten parempi näin.
   Ugin viikonloppu on poikkeuksetta vuoden kohokohta!

   Delete
  2. No näin vähän ajattelinkin. Tuo Kukka messut on ollut ajatuksissa, täytyisi varmaan viedä toteutukseen.

   Delete
  3. Suosittelen lämpimästi Uudenkaupungin tapahtumia!

   Delete
 2. Varsin kohtuulliset ostokset. Muutaman kasvin tunnistin latinankielisestä nimestä, tässähän alkaa oppia jotain! Minulla on tuntematon laukka kasvikeräilijän/harrastajan pihasta, muistuttaa kovasti sinun ostamaasi laukkaa. Saattaa olla libanonin laukkakin, osaatko sanoa mitä eroa niillä on? Helpottaisi minun tunnistusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laukkoja on niin kamala määrä (koko maailmassa noin 700 lajia ja meilläkin niistä voi kasvattaa lähemmäs sataa vähintään), että vaikea sanoa. Blogisi kuvan ja kukinta-ajan perusteella voi kyllä veikata libanoninlaukaksi.
   Näissä mun kuvissa ei ostamani laukka oikeastaan näykään, se on rytyssä imikän lehtien alla. Isossa ruukussa kasvaa ruijanruohosipuli.
   Hitsi, en jaksa kaivaa suomenkielisiä nimiä noille, itse kun muistaa paljon paremmin tieteelliset nimet, ne on niin loogisia, kun alkaa sukunimellä. Hyvä, että jonkun tunnistit!

   Delete
 3. Ihania kuvia pojista lomalla! - Pepsi

  ReplyDelete
 4. Mahtava reissu, epäilemättä!

  ReplyDelete
 5. Ihana reissu varmasto ♥ Koratian siirtomaa näyttää olevan hyvin maalauksellinen paikka!

  Vaan mikä Ransua niin järkytti, ja miksi uiminen on erityisen järkyttävää?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on ollut totaalisen tyrmistynyt silloin, jos joku on pulahtanut veteen. Ehkä sille nyt tuli asia mieleen, kun noin järkyttyneeltä näytti. En tiedä. Onneksi se siitä rauhoittui, ettei tarvinnut viedä terapiaan.

   Delete
 6. Koko perheen lomamatka, upeaa. Nero ei myöskään tykkää, että menen uimaan, se on kissasta varmaan luonnotonta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perhelomat on parhaita! Paitsi joskus olisi ihan kivaa, ettei tarvitsisi herätä siihen, että kissa haluaa sisään tai ulos tai ruokaa tai huomiota muuten vain.. (luulen, että Jenni nukkui huoneensa ovi kiinni :-D)

   Delete
 7. Miten kauniisti he osaa olla vieraisilla! MItes isäntäväkikissat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isäntäkissat olivat kaupunkiresidenssissä autuaan tietämättöminä mammansa mökkeilystä.

   Delete
 8. Teillä on näyttänyt olevan ihanaa :) Ja kiva kun kissatkin lomailee...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissat olivat selvästi lomalla, Mustikin ehti nukkua vaikka kuinka paljon ja otti selvästi rennommin kuin kotipalstalla.

   Delete
 9. Hihhihii, löytyihän täältä lista, kiitoksia :) Ajattelin huolestuneena, että eka lista onkin ehkä alkon kun oli tuo sorbus (vitsi). Tosi upea imikkä!! Sori vaan uteliaisuuteni...Tykkäsin enemmän tuosta smilacina-nimestä kuin maianthemumista, pitikö mennä muuttamaan murrr. Loch Ness on muuten hengissä yhä täällä, jipii. Wau mikä paikka tuo saari, pojat selvästi ihan tohkeissaan. Mä haluan kanssa tuollaisen paikan minne voi paeta maailmaa...äää...Ransua lainaten mou-mää-yyh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myydäänköhän sitä klassikkojuomaa enää... Vakka-Taimella onkin superhyvä sorbusvalikoima! Siellä on yksi toinenkin, joka on ostoslistallani, joten joudun senkin ennen pitkää hankkimaan.
   Maijat ehkä pitävät Maianthemumista, heh. Nimien vaihto on kyllä aina sekaannuksia aiheuttavaa eikä uusia välttämättä tahdo muistaa. Nyt kyllä muistaa, jos muistaa sen, että ne ovat nykyään oravanmarjan sukua...
   Saarille on muuten tosi hyvä paeta maailmaa, saarilla on aina sellainen vaikutus, että on ihanasti eristyksissä, vaikkakin samalla maailman keskipisteessä ja kaiken oleellisimman äärellä. Vaikea selittää, mutta niin se on!

   Delete
 10. Olisi kiva joskus käydä Uudenkaupungin kukkatapahtumassa. Hyviä löytöjä olet tehnyt. . Tyttäreni asuu Raumalla ja hän oli myös Uudenkaupungin kukkatapahtumassa. - Hienoa kun kissatkin pääsivät matkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on todella kiva tapahtuma, varsinkin jos onnistut yhdistämään tyttären luona kyläilyn!

   Delete
 11. Hieno postaus pojista. ♥ ♥

  ReplyDelete
 12. Voi mahtavaa, Ransu ja Musti on aivan lomailemassa! Kyllä tuollaisissa maisemissa kelpaakin tepsutella, hauska tuo yhteinen laiturikuva. Oh, Ransu on tosiaankin aika kauhistuneen näköinen, no onhan uimisen muistokin toki ihan märkää puuhaa.
  Emäntäkin taisi nauttia reissusta, paitsi muutenkin, niin myös kasvilöydöistä päätellen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli mahtilöydöt, olen supertyytyväinen ja pojatkin taisivat nauttia. Varsinkin, kun kukaan ei mennyt mereen!

   Delete
 13. Ihanat kisut. Eiks ne lähde omille teilleen tuolaisessa paikassa?
  Uuteenkaupunkiin minäkin vielä joskus..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on siitä ihana paikka, että se on ihan pienen pieni saari, sieltä ei voi lähteä omille teilleen. On ne olleet joskus mantereellakin ystävän mökissä, ovat kyllä pysyneet hyvin siellä missä minäkin olen. Mammanpojat, ilmeisesti.

   Delete
 14. Kyllä on Siirtomaa upea paikka! Ja pojille vaihtelua oman saaren maisemista.Siis hienoahqn sielläkin on.
  On jännän näköisiä lehtiä joissain ostamissasi kasveissa. Sulla lienee lista laadittuna tulevista V-Taimen hankinnoista.
  Sorbuksesta tulee aina mieleen Helsinginkadunmiehet 80-luvulla, kun vauhdittivat opiskelijatyttösten jumppatuntia (opiston pihalla )juoman voimalla. Siinä ois itsekin saanut ryypyn jos toisenkin.
  Ransu on niin murean näköisenä kuvissa ja Pantteri niin isäntää =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh heh, kuuluisa Hesari!
   En ole vielä ehtinyt perehtyä Vakka-Taimen valikoimaan, toivottavasti ensi viikolla, mutta pahoin pelkään, että listasta tulee järjettömän pitkä. Olisi ehkä parempi jos yrittäisi katsoa sivuja vain toisella silmällä ja pitää sitäkin vain puoliksi auki... Vakka-Taimen valikoima on käsittämätön, ja sitä käsittämättömämpi, kun sieltä löytyy paljon sellaista mitä ei mistään muualta saa.
   Murea Ransu :-)

   Delete
 15. Hienot maisemat, hyvä seura ja hillittyä shoppaamista! Mikäs sen parempaa :D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!