Thursday, 12 May 2016

Söpöjä pikkareita


Laitoin otsikoksi hauskan lukihärön edellisen kirjoitukseni kommenteista, ajattelin kylläkin puhua pikarililjoista. Toivottavasti joku nyt ei karvaasti pety, kun ei tule alusvaate-esittelyä...
Kostealla kevätiitylläni avautuu ensimmäinen assyrianpikarililja. Pidän kovasti näistä ruskeakukkaisista pikarililjoista, ne ovat niin jänniä.

It's Fritillary time!


Samalla niityllä ovat kirjopikarililjat viimein avanneet kukkansa kunnolla. Nämä ovat toisaalta ehkä vielä assyrianpikarililjaa ihanampia...


Rohanissa nuppuilee yksi, jota luulin Fritillaria elwesiiksi. Mutta sen ei pitäisi olla ruudullinen. Mitähän olen tähän istuttanut.. ehkä kuitenkin jonkun ruukullisen kukkivana ostettua kirjopikarililjaa viime keväältä? Kylläpä siitä tuntuu olevan ainakin tuhat vuotta, ei voi millään muistaa. Muinaisten faaraoiden aikaa, oikeastaan.


Rohanissa on myös tulossa kukkaan upea tumma pihaesikko. Tällä on hurja keppi- ja verkkosuojaus, sillä pihaesikot kuuluvat joidenkin pihani vierailijoiden suosikkiruokiin. Ihanaa päästä näkemään näitä kukassa, yksi toinenkin hyvin suojattu on tulossa kukkaan muotopuutarhassa! Siellä kasvaa myös kalvaspikarililja, joka esiteltiin edellisessä postauksessa.

Hyppäämmekin nyt muotopuutarhan yli punaiseen villiin penkkiin, sillä tuli lukijan pyyntö esitellä se. Tässähän se on, siellä kukkivat keisarinpikarililjat ja muutama narsissi ja punainen suikeroesikko, jota ei tästä kuvasta erota.


Keisarinpikarililja kuuluu lapsuuteni lemppareihin, tätä kasvoi kotini pihalla ihan portaan pielessä ja pidän jopa tämän tuoksusta (tai hajusta), sillä se liittyy vuoden ihanimpaan aikaan, toukokuu oli sitä jo lapsena. Myös vanhojen narsissien tuoksu vie lapsuuden ihaniin keväisiin.

Keisarit ansaitsevat useamman kuvan. Nämä ovat lapsuudenkotini kantaa.


Viimeisimpänä on kukinnan aloittanut kerrannaiskukkainen 'Manly' -narsissi. Kukat ovat suuria ja niistä tulee mieleen lumpeenkukka. Apteekkarinruusun risumaiset vielä paljaat oksat tuntuvat olevan juuri näiden kukkien edessä joka kevät, mutta minkäs teet. Onpahan ainakin tukea raskaille narsissinkukille, sillä tämän lajikkeen varret saattavat taittua kukan painosta.


Siinä se oli, villin punaisen penkin pikainen kevätesittely. Paljon on nousussa ja joitakin vasta odottelen maan pinnalle. Toivottavasti pääsen pian raportoimaan lisää kukintaa, mutta sillä välin on vaikka kuinka paljon raportoitavaa pihan muista osista...
Iloisia ja kauan odotettuja sadepäiviä kaikille!


Assyrianpikarililja – Fritillaria uva-vulpis
Keisarinpikarililja – Fritillaria imperialis
Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Pihaesikko – Primula pubescens

34 comments :

 1. Jännää - luin pikareita... Vaikka kyllä siinä lukee pikkareita.
  Tumma pihaesikko on todella viettelevä.
  Mikä Sinun keisarinpikarililjojen salaisuus on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa, mikähän olisi salaisuus? Olisiko vanha, kestävä kanta. Olen nakannut niille huussijätekompostia muutaman vuoden välein, kun kuulin, että tykkäävät lannoituksesta.

   Delete
 2. Kivoja pikkareita - pikareita! Meillä vasta katsellaan mitä talven jälkeen alkaa nousta. Jopa vuorenkilpiä on tuhoutunut :( . Ja mun kasvihuoneen lattia uhkaa romahtaa, kun myyrät kaivaneet sen alle tunneleita :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eeiiii, vuorenkilpiäkin mennyt. Ja kasvarin lattia. Voi änkeröinen.

   Delete
 3. Hyvä, että huomautit! Minäkin luin otsikon väärin :D :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä sillä ole väliä, pikarit tai pikkarit :-D

   Delete
 4. Voi ei, olispa mullakin muutamat kirjopikaripikkarit! Pakko saada ensi syksynä, innostus niistä on vyörynyt päälle oikein kunnolla. Lindexin sijaan katselen niitä ehkä kuitenkin taimikaupoista : )) Oi että tuo esikkokin on mieletön. Melkein ostin sellaisen eilen siitä minigolfin vierestä, on ehkä pakko tehdä sinne uusintareissu.

  Hauskaa, että lapsuudenkotisi keisarinpikarililjat kukoistaa sinulla saaressa! Olen viime päivinä puhunut sujuvasti keisarinpiparililjoista, jää varmaan sanavarastoon, vaikka ei haluaisikaan.

  Mukavaa viikonloppua odotetun sateen merkeissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjopikkarit ja keisarin piparit :-D
   Kyllä sun nyt täytyy hankkia pikareita, onneksi kirjopikareita saa ihan tavallisista kaupoista, vaikka ei ehkä Lindexistä. Luulen, että tuokin esikko on vieltä minigolfin vierestä viime vuonna hankittu. Pihaesikot kannattaa ostaa kukkivina, kun niitä myydään sekoituksina, niin muuten ei saa juuri sellaista väriä mistä tykkää. Nuohan voivat olla lähes minkä värisiä vain!
   Kiitos, samaa teidän poppoolle!

   Delete
 5. Todella kauniita pikarinliljoja. Minulla on muutamia kirjopikarinliljoja ja ne ovat todella kauniita. Keisaripikarililja on todella upea; niitä oli runsaasti Monet'n puutarhassa Ranskassa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä kiva kuulla, että kuuluisa esteetikko Monet myös arvosti näitä. Minustakin keisarinpikarililja on upea, se on niin näyttävä kevätkukaksi, kuin toiselta planeetalta kaikkien pienten kevätkukkien joukossa. Ja saapuu näyttävästi lemun kera :-D

   Delete
 6. Söpöjä ovat! Kevät on ihanaa aikaa <3

  ReplyDelete
 7. Iik, miten ihania keisareita. Miten kummassa minä en saa niitä koskaan kukkimaan sen ensimmäisen kerran jälkeen. Joku ohjeisti lannoittaman keisareita kunnolla ja annoin omilleni viime kesän lopulla palanutta hevosenlantaa. Ei ainakaan vielä auttanut.

  Saahan sitä tietenkin alusvaatteita esitellä, kunhan muistaa oheen laittaa näitä kasvimaailman ihanuuksia. Kaikkien kevätpettymysten rinnalla kirjopikarililjat ovat tänä keväänä kukkineet todella komeasti ja näyttää, kuin ne olisivat edellisestä vuodesta vain pörhistyneet ja komistuneet. Viime syksynä uutena istuttamistani keltareunapikarililjan viidesta sipulista vain yksi nousi kukkimaan. Sitä onkin nyt sitten ihailtu kerran jos toisenkin.

  Manly on todella kaunis, hiukan ruusumaiseltakin kukka tuossa kuvassa näyttää. Siinäpä taas uusi vinkki syksyn hankinnaksi. Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iik! En tiedä, moni sanoo samaa. Minullakin keisarit ovat joskus pitäneet välivuoden ja silloin olen muistanut nakata niille huussikompostia. Ehkä lantakuorrutus auttaa vasta ensi vuonna, keisarit taitavat olla lepokaudella jo kesän lopulla.
   Olisipa muuten aikamoinen pettymys lukea vaate-esittelyä puutarhablogista :-D
   Ihanaa, että sinulla ovat kirjot runsastuneet! Mullakin tuntuu aina kukkivan vain yksi assyrialainen kerrallaan, vaikka useita lehtiä kyllä näkyy. Joten on niitä enemmänkin hengissä kuin se yksi, joka kulloinkin päättää kukkia.

   Delete
 8. Hienoja kevätkuvia. Minullakin keisarinpikarililjat kohta kukkivat. Oi että odotan sitä, sillä se on yksi (niistä monista ja monista) lempikasveistani. Tuo manly-narsissi on tosi hauskan näköinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keisarien kukinta on hieno hetki, ja niitä onkin kiva yhdistellä monien kevätkasvien kanssa. Sitten niiden lehdet menevät ruokottoman rumiksi lakastuessaan ja kesä alkaa.

   Delete
 9. Voi hitsi, mun ajattelematon kommentti päätyi tänne otsikoksi :D Wow tuo esikko, onko uusia hankinta kenties? Manly on myös tosi ihana, vaikka sen nimi ei nyt oikein kuvaa sen habitusta. Kiitos punaesittelystä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sun kommenttiin tuli Minna-mamman hauska lisäkommentti lukuvihreestä, siitä nappasin tämän idean! Ihan parasta, että virtuaalisestikin pystyy heittämään repliikkejä ja luomaan keskustelua :-)
   Tuo esikko on viimevuotinen hankinta Taimiasta, siellä oli tuollaisia upeita tummia ja ehkä joitakin muitakin, mutta tuo oli tummin ja sen nappasin. Kuten totesin yllä Inkalle, nämä kandee ostaa kukkivina, kun muuten voi tulla minkä väristä kukkaa tahansa, kotimaisilla taimistolla ei ikinä ole lajikkeita myynnissä (miksi ei!!!???).
   Manlylla on tosi hassu nimi. Onhan se roteva, toisaalta, mutta silti. Punakaarti on vielä vähän köyhä, täytyy odotella korallikeijunkukkaa, pioneja ja liljoja ja ruusua ja Tulipa sprengeriä.

   Delete
 10. Voi olla että saat pian miespuolisen kävijäryntäyksen blogiisi kun hakukone poimii söpöt pikkarisi ;-D
  Onpas komeita keisareita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olishan täällä miehille katsottavaa tuossa miehekkäässä narsississa sitten :-D
   Voi ei, alan olla väsynyt, kun luin sun kirjoittaneen että onpas komeita kalsareita. Aika mennä nukkumaan ehkä, ollut piiiiitkä työviikko...

   Delete
 11. Replies
  1. Onhan ne. On pieniä ja siroja ja sitten noita valtavia kukkapamppuja.

   Delete
 12. De där små liljorna är såå fina, speciellt de rutiga men egentligen alla! Mina rutiga har inte synts till på ett par år men de enfärgare är fina de med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. De är fina men det finns någon som äter dom till och med!

   Delete
 13. Kylläpäs on kaikkea kivaa! Nuo pikkarit ovat ihania, niin keisarinpikkarit (joita meillä lisätään mahdollisuuksia mukaan), kalvaspikkari ihana! Kirjopikkarit....kaikki siis ja nuo aikaisempien postauksien esikot! Jokos olet siis nurmikkoakin ajanut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko pikkarien suku on aivan ihanaa yksi toisensa perään!
   Nurmikonleikkuukauden jouduin korkkaamaan jo alkuviikosta. Tästä alkoi sitten puolen vuoden juoksulenkkeilyrupeama leikkurin perässä, plääh. No, tuleepahan oltua ulkona (sekin aika).

   Delete
 14. Kauniita pikareita. Vaikka otsikossa luki pikkarit, luin se kyllä, että pikarit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika harvat pikkarit on NÄIN kauniita!

   Delete
 15. Olen kyllä ollut liljafani aina, mutta tämä pienten pikkareiden suuri ihanuus on kyllä saavuttanut minut vasta nyt. Jossain blogissa oli suorastaan hurmaava pikkaripelto (ja nyt alkoi tämä kaksoismerkitys jo vilistää kuvina silmieni editse :).
  Ruohonleikkuri meni eilen huoltoon, se ei sitten suostunut käynnistymään talven jälkeen. Paha ajankohta, kun jonoa on nyt yli viikon verran. Ehkä luottonaapurimme lainaa omaansa, ennen kuin lopullinen viidakko yllättää. Meillä on kyllä ollut aika hyvä avunantosopimus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ruohonleikkuu jotenkin hoituu, kauheen pitkänä se vaan lakoaa ja sitten menee hermo.
   Ihana pikkaripelto oli ainakin Kivipellon Sailan blogissa :-D

   Delete
 16. Minä jo vähän ajattelin että mitähän se Saila oikein meinaa:D (En pettynyt, se täytyy vielä kertoa.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisin tietty voinut esitellä Mustin ja Ransun kalsareita, niin olisit ehkä jopa ilahtunut!

   Delete
 17. Apua miten ihana toi 'Manly'!! Pakko saada!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se kyl on. Tilasin nuo aikoinaan Ruotsista, mutta sittemmin olen nähnyt jossain kotimaisessa myymälässä. Naapurini meinaan sanoi ihan samat sanat, kun nuo näki :-D Sitten metsästin noita monta vuotta. Tuo ei ole kova lisääntymään, joten omistani en ole voinut jakaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!