Sunday, 1 May 2016

Nälkäpätkä


Olen parin viime kuukauden aikana törmännyt termiin Hungry gap, ensin skotlantilaisessa kirjassa ja pian sen jälkeen skotlantilaisessa blogissa. Termillä tarkoitetaan niitä viikkoja, jolloin syksyn sadonkorjuun varasto alkaa ehtyä ja uutta satoa ei vielä ole. Ristin termin nälkäpätkäksi.
Vaikka en olekaan säilöjä enkä varastoija, on silti mukavaa, kun puutarhassa alkaa versoa uutta satoa. Parhaita varhaissadon tuojia ovat villiyrttien lisäksi sipulit. Ystävältä saatu pillisipuli versoo aikaisin, otin tämän kuvan jo yli kaksi viikkoa sitten, ja kuten kuvasta näkyy, olin jo korjannut satoa tuolloin. Siitä on riittänyt leivän päälle, keittoon ja salaattiin.

Onion times
I came across the term hungry gap in a Scottish book, and soon after, in a Scottish blog. In my own garden there are some Alliums that bring greens to the table in the spring.


Syksyllä istutettujen valkosipulien versot ovat näin komeita, kai näitäkin saa käyttää?

Vappulounas oli näin herkullinen. Leivän päällä käärmeenlaukan versoja. Tässä on ihana valkosipulin maku. Laji on muinaisten merenkulkijoiden tuoma ja se pitää taatusti keripukin loitolla.

Käärmeenlaukkaa kasvaa vuokko-esikkopuutarhassani. Tätä täytyy varoa kitkemästä, sillä lehdet muistuttavat leveää heinää. Tuoksusta huomaa kyllä nyhtäneensä väärän kasvin!

Vuokko-esikkopuutarhassa kasvaa runsaasti heinää ja koiranputkea, sillä en varsinaisesti perustanut tätä ikinä, aloin vain istuttaa heinikkoon. Kyllä. nimenomaan älä tee näin -tyyppisesti. Mutta ihan hyvin tässä ollaan selvitty jo kymmenen vuotta. Tänä keväänä katoin maan pinnan kedolta haravoimallani heinällä. Sen mukana tulee varmaan heinän siemeniä, mutta se on yksi lysti tässä konkurssissa.
Keskellä kuvaa kasvaa japaninvaahtera, jonka oksia ei kerrankin syöty, sillä se oli verkon sisällä talven ajan. Oksien kärjet ovat kyllä paleltuneet.

Hämyvuokot nuppuilevat.

Sinivuokko on parhaassa vedossa, kun muotopuutarhan paahteisemman paikan sinivuokot jo lopettelevat.

Musti huomauttaa, että ei tässä mitään nälkäpätkää ole ollutkaan, aina voi mennä myyräkiskalle hakemaan evästä.
Navetan edustalla on uusi kivimuurin pätkä, jonka esittelin tarkemmin Yhteishyvän -blogissani Nainen ja moottorisaha. Tässä on nyt lämmin eteläseinusta ja kohotettu kivikkopuutarhapenkki, johon sopivat kaikenlaiset kivikkokasvit, englanniksi alpines (vuoristokasvit, oikeastaan, ja useimmiten sillä tarkoitetaan vielä kääpiökasvuisia muotoja). Joten ristin tämän alppipenkiksi. Se odottaa vielä istutusta, kasveja on jo haalittu.


Loppuun päivän 'Lilac Wonder' -rusokoiranhammaskuva, tänään kukat avautuivat aivan selälleen. Taustalla kukkii yhä unkarinsinivuokko.


Sitten päivän skoolauksen aihe, ensimmäiset tulppaanit ovat avautuneet! Nämä ovat 'Persian Pearl' -tähtitulppaania, ehkä ihanin tulppaani ikinä. Näitä kukkii monessakin penkissä muotopuutarhassa. Kukkavarret ovat vain kymmensenttisiä.
Skool – kuohuviini puuttui, täytyi tyytyä valkoviiniin – iloisia kukkapäiviä kaikille!


Hämyvuokko – Anemone nemorosa, sinertävät ja punertavat lajikkeet, kuvan laji on forma caerulea
Japaninvaahtera – Acer palmatum
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Pillisipuli – Allium fistulosum
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Sinivuokko – Hepatica nobilis
Tähtitulppaani – Tulipa humilis
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica

30 comments :

 1. Minusta esikkopuutarhassasi osa viehätyksestä on juuri siinä että se on niin villi, ei säntillisessä rivissä eikä kurissa. Tähtitulppaanit on huippuihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No onhan se toisaalta, itsekin tykkään. Tosin välillä se on semmoinen rytöläjä, mutta sitten kun taas kitkee ja saa koristekasveja enempi esille, on se taas aivan ihana, ja taakse rakentamani kivimuuri vielä sopii just tuollaiseen villiin menoon ;-)

   Delete
 2. Ihanat ekat tulppaanit! Todellakin skoolauksen paikka :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niin on, ihanaa! Yllättäen ja todella äkkiä nämä avautuivat, viimeksi kun huomasin, olivat nuput vasta ihan pieniä ja vihreitä.

   Delete
 3. Elämä menee nyt aika lailla lasia nostaessa;)
  Mutta lasi päivässä tekee varmastikin hyvää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pelkkää kippistelyä tämä kevätelämä ;-)

   Delete
 4. Vau! Ekat tulput! Ihanaa. Ja onhan tuolla vaikka mitä muutakin ihanaa. Kuten narsisseja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, todella! Tänä vuonna eivät ehtineet huhtikuun puolelle, mutta hyvää kannattaa aina odottaa. Kaikkea ihanaa on nyt kukassa, ja lisää koko ajan kun on lämmintä.

   Delete
 5. Sellainen nälkäpätkä voisi kyllä olla varsin hyödyllinen itsekullekin aina välillä, vaan eipä ole sellaista vielä tullut vastaan. Tänäänkin kakkua ja kuoharia pisteltiin poskeen.....
  Meilläkin oli tänään kaksi tulppaania kukat ihan apposen avoimina, en vaan ehtinyt niitä päivällä kuvaaman ja illalla olivatkin jo menneet nukkumaan!
  Ihanan värinen koiranhammas!
  Näppärä se myyräkiska, avoinnakin taitaa olla ympäri vuorokauden!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, vai nälkäpätkää kaipaat. Sama Mustilla, koko ajan on ruokaa, nytkin se luuhaa myyräkiskalla, haluaisin jo mennä nukkumaan!
   Ihanaa, kun tähtitulppaanit avautuvat, mutta niitä saa tosiaan vahtia haukkana ja sännätä heti hakemaan kameraa ennen kuin ehtii tulla varjo tai iltahämy.

   Delete
 6. Oi kuinka upea tuo lilac wonder! Meidän tulppaneista näkyy lehden kärkeä. Skool sinun tulppaneille ja kaikille kukille! Kaunista kukkakuuta! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rusokoiranhammas on tosiaan aivan ihana, nyt se kukkii ensimmäistä kertaa pihallani, ja tuota ihanuutta täytyy vähän väliä käydä katsomassa. Tykkään tuosta tulppaanin hehkuvasta aniliinistakin, ei sen puoleen. Ihana auringossa syttyvä väri.
   Kiitos, kaunista kukkakuuta sinullekin!

   Delete
 7. Oi, oi... Siellä ei kauneuden nälkäpätkästä ole ainakaan tietoa. Tuo ruskokoiranhammas ja tulput ovat kyllä juhlan paikka.
  Ja nuo sinun leipäsi saivat veden herahtamaan kielelle ja tuoksun tuntumaan täällä asti.
  Mukavaa ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo ei ole nyt kauneudessa pula-aika, päin vastoin! Ja hyvä niin, sillä puolen vuoden nälkäkausi juuri lusittiin ;-)
   Kiitos, samaa sulle!

   Delete
 8. Rusokoiranhammas intoilee oikein kunnolla ja satoakin siellä jo korjataan :) Iiks, miten ihana tuo Persian Pearl! Täällä vasta lehtiä pukkaa tulemaan, yhtään ei vielä kuki ja laadutkin ovat hiukan tavanomaisempia. Sen sijaan tätä viikkoamme ilahduttaa hoidossa oleva upea persikkakerman värinen karvatulppaani :) Aurinkoista viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ihanaa, persikkakermaiset karvatulppaanit on kaikkein ihanimpia, jos ei ole mustia tai harmaaraidallisia käsillä ;-)
   Persian Pearl on niin ihana väripilkku, kuin jalokivi, ei sitä osaa edes kuvailla. Vasten valoa se on kuin pieni liekki.

   Delete
 9. piti oikein googlata tuota käärmeenlaukkaa ->"Kasvi tunnetaan ainakin ranskalaisen kulttuuripiirin kulinaristien parissa paremmin rokambolina, ja sitä käytetään pitkälti valkosipulin tapaan"... Onko puutarhavalkosipuli jalostettu juuri noista entisaikojen karhun-, käärmeen- ym. laukoista? mielenkiintoinen ja laaja suku tuo Allium - hannah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Se on rocambole, tai "ail rocambole", mutta varsinainen valkosipuli on Allium sativum, oma lajinsa, jonka villistä alkumuodosta on sitten jalostettu muhkeakyntisiä lajikkeita.
   Alliumit on todella ihania, sekä koristeellisia että herkullisia. Käärmeenlaukasta kerään satoa lauhana talvenakin, joskus ihan lumen seasta, se on sitkeä.

   Delete
 10. Noihin laukkoihin pitäisi perehtyä paremmin, käärmeenlaukka nimestään huolimatta on aika mielenkiintoinen! Ihana on myös tuo pillisipuli, tykkään siitä enemmän kuin ruohosipulista, on parempi suutuntuma! Valkosipulisi ovat hyvässä kasvussa, meilläkin ne jo piipottaa katteen alta!

  Että nautin tästä ajasta, ihanat värikylläiset kukkijat ovat pitkän talven ja kylmän kevään jälkeen sielulle ja silmille mannaa! Tuo 'Persian Pearl' on superihana!

  Myyräkiska taitaa olla suosittu meilläkin, valoisat kevätillat houkuttelevat poikia retkelle...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laukat ovat ihania, itse olen ihan ihastunut käärmeenlaukan herkulliseen makuun.
   Musti käy sisällä piipahtamassa, paitsi että nukkui pitkät yöunet kanssani, kun viimein tuli sisään. Ransu mammanpoikana on nytkin sängyssä, eikä sitä haittaisi jos köllähtäisin viereen ;-)

   Delete
 11. "Myyräkiska", hihi!

  Meille kaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laitan teille paketin tulemaan pikana, mamma käy huomenna postissa kuulemma! MUSTI

   Delete
 12. Todellakin skål tähtitulppaanille. Ne ovat niin herkkuja!

  ReplyDelete
 13. Ainakin talven jäljiltä kurniva värinälkä tulee tuolla kukkakirjolla varmasti tyydytettyä :)! Esiintyykö tuo käärmeenlaukka muuten luonnonkasvina siellä vai oletko sinä kylvänyt sen? Minulla on nimittäin käärmeenlaukan siemeniä jemmassa, joten kiinnostaisi tietää, kuinka hereästi se itää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä saattaisi olla käärmeenlaukkaa, mutta en ole huomannut. Se kasvaa vanhojen merenkulkureittien varsilla. Löysin sitä Korpoströmistä ja otin itusilmuja omalle pihalleni, ne itävät todella helposti, tuossa on vähän heinikkoistakin, mutta se ei ole itämistä estä. Kasvi kylväytyy itse helposti, mutta minusta se ei ole mikään riesa, kun on niin kaitakasvuinenkin.

   Delete
 14. Löysin puutarhastani käärmelaukkaa ja nyt yritän etsiä tietoa miten sitä käytetään. Tämä kirjoituksesi pomppasi haussa esiin.
  Mitä osia siitä käytetään? Tunnistin sen vasta tällä viikolla ja nyt varret ovat jo puisia. Jos käytän nuoret varret miten varmistan, etten hävitä koko harvinaisuutta vaan saan sen säilymään tuleville vuosille?

  Myös karhunlaukkaa minulla kasvaa ja sitä ymmärsinkin jo keväällä hyödyntää.

  Asumme Kuopiossa ja muutimme vuosi sitten taloon, jonka pihalla kasvaa runsaasti minulle vieraita perinne kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei ja anteeksi, kun kommenttisi ei heti tullut näkyviin, olen laittanut tarkistuksen päälle kaikkiin vanhoihin postauksiin niihin tulevien roskakommenttien valtavasta määrästä johtuen.
   Onnittelut käärmeenlaukan ja muiden perinnekasvien löytämisestä pihaltanne! Käärmeenlaukastakin käytetään lehtiä, kuten karhunlaukasta. Kukinnan jälkeen alkaa lehtiä tosiaan olla häviävän vähän, joten se on lähinnä kevätkauden vihannes. Tosin voipi olla, että googlettamalla nimellä "rocambole" saattaa löytyä muitakin ohjeita - itse kun en ole oikein ruuanlaittaja.
   Joten jos keräät vain lehtiä, etkä nosta kasvia sipuleineen maasta, et hävitä kasvia. Toisaalta kukinnan jälkeisten itusilmujen määrä varmistaa kasvin jatkuvuuden melkoi hyvin - niissä tuntuu olevan erinomainen itävyys.
   Maasta nousevia lehtiä on hieman vaikea erottaa heinästä, kun ne ovat niin kapeita, mutta ihanasta vienosti valkosipulimaisesta tuoksusta ne tuntee. Täällä vähälumisessa lounaissaaristossa käärmeenlaukan satokausi alkaa jo tammi-helmikuussa, se on todella erittäin aikainen vihannes! Loppukesällä on sitten muita satokasveja.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!