Friday, 5 September 2014

Tehdään kevättä

Huomasin ilokseni, että sipulipussit ovat ilmestyneet taimiliikkeisiin! Siksipä onkin syytä muistuttaa yhdestä tärkeästä asiasta. Kaikkia sipuleita ei kannata hillota kaapin uumeniin siinä pelossa, että kasvit alkavat versoa liian varhain. Eräät sipulit eivät nimittäin lainkaan kestä kuivumista. Jo kaupassa ja kuljetuksissa on osa sipuleista saattanut kuivua, siispä on hyvin tärkeää saada sipulit aikaisin maahan, niin aikaisin kuin mahdollista, mielellään heti kun ne on ostettu!
Tällaisia heti-istutettavia ovat lumikellot (kuvassa puistolumikello)...

... ja talventähdet. Talventähden mukula on kuin rusina, pieni ja ryppyinen. Sitä on hyvä liottaa ennen istuttamista. Talventähden mukulat eivät kestä edes sitä, että maa on kuivaa syksyllä, joten jos ei sada, kastele paikkaa, johon ne istutit. Niin hölmöltä kuin se tuntuukin.

Tästä voimme siis päätellä, että kaikilla sipuleilla ja mukuloilla ei suinkaan ole pitkää lepokautta, jonka sipuli sietää olla täysin kuivana, kuten tulppaaneilla. Nehän voidaan istuttaa vaikka rautakangen kanssa jo kohmeiseen maahan. Monella sipulilla on vain minimaalinen lepokausi, jonka jälkeen kaivataan taas kosteutta, sillä juuristossa on jo eloa. Narsissitkin ovat tällaisia, vaikka eivät niin herkkiä kuivumiselle kuin lumikellot. Narsissi kasvattaa juuria jo syksyllä, vaikka maan päällä ei näykään mitään. Siksi narsissi on kaikkein kiireellisimpien jälkeen listalla toisena, tai kolmantena, sillä toiseksi kannattaa istuttaa kirjopikarililja.

Kirjopikarililjat viime kevään vappusäässä.

Takaisin lumikelloihin.
Jos mitään ei nouse, ei huolta. Nousee ehkä seuraavana vuonna, tai sitä seuraavana. Voi myös nousta pelkkiä lehtiä, kuten nämä kaksi vuotta sitten istutetut lumikellot, jotka puskivat maan pinnalle vasta viime keväänä. Pussissa luki turkinlumikello, mutta ensimmäisenä keväänä nousi vain yksi kukkiva kasvi ja se oli selvästi tähtilumikello. Tässä kohdassa, mistä nämä nyt nousivat, ei edellisvuonna noussut mitään. Nämä taitavat nyt olla niitä turkinlumikelloja!

Tämäkään kukkanen, joka on ilmeisesti turkinlumikello, ei kukkinut eikä edes tehnyt lehtiä toissa keväänä, vaikka tämäkin on kaksi vuotta sitten istutettu. Viime keväänä tuli näin nätti kukka täysin yllätyksenä. En edes muistanut, että olin istuttanut lumikellon sipuleita näin laajalle alalle.

Tämä on se tähtilumikello, joka nousi jo ensimmäisenä keväänä ja viime keväänä uudestaan.
Lumikellojen suhteen ei siis totisesti kannata heittää toivoa. Jos maan päällä ei näy mitään, voi olla, että mullan uumenissa tapahtuu.

Lopuksi Ransun terveiset keväiseltä kylätieltä.

Voi kevät ♥
Tule pian!

Kirjopikarililja – Fritillaria meleagris
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Talventähti – Eranthis
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähtilumikello – G. elwesii

34 comments :

 1. Noita ihanaisia lumikelloja just ostin monta pussia. kevät se jo mielessä minullakin. Herkkä kuva Ransusta tuossa tiellä!

  ReplyDelete
 2. Ransu on sellainen herkkä kaveri ;-)

  ReplyDelete
 3. Kiitos tiedoista! Sipulit onkin jo tilattu ja odottelen niitä istutettavaksi:) Söpö Ransu!

  ReplyDelete
 4. Kyllä tuo Ransu on upea! Jahas, pitää kiireesti istuttaa lumikellon sipulit.

  ReplyDelete
 5. Emäntä: Sipuleita, niitä pitäisi hankkia. Enpä olisikaan tiennyt niiden istutusten kiireellisyydestä. Kiitos infosta! Pepsi lähettää Ransulle rakkaat ♥ terveiset ja pahoittelee ettei kevät ihan vielä tule.

  ReplyDelete
 6. Kyllä noita sipuleita pitää taas ostella, kevään kukkaloisto pitää aina varmistaa.

  ReplyDelete
 7. Tärkeä muistus! Itse olen yrittänyt nyt olla ajoissa ja maahan on uponnut lumikelloja, talventähtiä ja narsisseja. Kastella pitäisi viitsiä silloin tällöin, jos sadetta ei tule lähiaikoina. Voi kyllä mullakin käy kevät jo mielessä, kun katselee väsynyttä puutarhaa. Onneksi siellä on vielä jotain kaunistakin.

  ReplyDelete
 8. Jaa nyt saa sipuleita? No hyvä. Nyt ko vaan muistais, että mitä sipuleita yritin sillon ostaa ko myytiin eioota. Tarttee selata näitä sun postauksias, niistä se muistuu. :-)

  ReplyDelete
 9. Pitääkin lähteä sipuliostoksille..:)

  ReplyDelete
 10. Ooo uutta tietoa, kiitos. Kävin hyötykasviyhdistyksen kaupassa ja hipelöin sipuleita, mutta pysyin kovana (Ostamani valkosipulit olivat yllättävän kalliita). Katsotaan miten käy seuraavalla kerralla kun mokomia sattuu eteen.

  ReplyDelete
 11. Kiitos neuvoista.
  Ihania ovat lumikellot, kevään ensimmäiset kukat.

  ReplyDelete
 12. Hyödyllistä tietoa mullekin. :) Mä en ole uhrannut sipuleille vielä ajatustakaan...ehkä pikkuhiljaa vois virittäytyä niiden tasolle taas.

  ReplyDelete
 13. Kesä jatkui niin lämpimänä, että iso sipulitilaus jäi tekemättä! Onneksi lähikaupassakin oli monenmoista, täytyy vain keräillä niitä. Pikkusipulat ajattelin istuttaa jo tänään, lumikellojakin on muutama pussillinen. Niitä ei minulla olekaan ennestään, on vaan niitä kevätkellojako ne on ne toiset - pitäis kurkata sieltä sipulikirjastasi taas:)

  ReplyDelete
 14. Rohkaisevia vinkkejä. Minulla ei keväällä noussut kuin jokunen edellisenä syksynä istuttamistani lumikelloista ja vain yksi pikarililjoista. Odotetaan sitten toiveikkaasti ensi kevättä. Aion kyllä istuttaa niitä tänä syksynä lisääkin.

  ReplyDelete
 15. Maarit; Mukavia istutushetkiä!

  Satu; Kyllä, heti maahan vaan!

  Pepsi + Max; Voi, eikö kevät vielä kolkuttele ovella. Mikä pettymys!

  Kosotäti; Joka vuosi jotakin, kyllä vain.

  Maria; Olet selvästi paneutunut aiheeseen :-) Eikä ihme! Kevät on aina mielessä, ja onneksi välillä sen aika on myös oikeasti.

  Maija; Olisikohan olleet hyasintteja?

  Irmastiina; Kyllä :-)

  Kummitustalon Stella; Ei sipulikukkia voi vastustaa :-)

  Sylvi; Teillä varmaan jo tiedetään kaikki tämä, olette sellaisia viherpeukaloita!

  Teija; Keväistä kukkaloistoa kannattaa ajatella!

  Inkivääri; Kevätkello onkin harvinaisempi, aivan ihana sekin.

  Paula; Toivottavasti ensi keväänä teillä on jo runsaammin kukkia! Nuo ovat tosiaan vähän kranttuja, ja myös sellaisia, että jos pelkkiä lehtiä nousee, ovat ne niin kapeita, ettei niitä välttämättä edes huomaa.

  ReplyDelete
 16. Tämä oli erittäin hyödyllinen postaus, kiitos! Olen juuri se tyyppi, joka ostaa sipulit ajoissa, etteivät vaan lopu kesken ja hilloaa niitä sitten viime hetkeen. Keväällä tämä tyyppi ihmettelee miksei kukkaa nouse, huonoja sipuleita :)
  Kukkia sipuleista -kirjasi on ollut kovassa käytössä viime aikoina kun kevät on jo mielessä. Saisi minun puolestani tulla heti kun on saatu ruska nautittua ja sienisato talteen.

  ReplyDelete
 17. No mutta onpa hyvä, että tuli tarpeeseen! Tulppaanit voi rauhassa jättää hilloutumaan, ja ehkä myös sipuli-iirikset, mutta näitä muutamia muita on hyvä alkaa ajatella ajoissa.
  Ihan samoilla linjoilla kevään tulon suhteen olemme! Joulua voi viettää vaikka vappuna ken haluaa, silloinhan saattaa tulla luntakin ;-)

  ReplyDelete
 18. Kevätkevätkevät! Voi kun tulisit heti syksyn jälkeen!

  ReplyDelete
 19. Siellä taitaakin asustaa kesämiehen lisäksi kevätmies :-)

  ReplyDelete
 20. Hain tänään ja eilen Lidlistä pussin jos toisenkin kukkasipuleita. Tulppaaneja, narsisseja, pikarililjoja ja laukkoja. Tulisi jo kevät, niin samaa mieltä :)
  Lumikellot on kyllä kauniita, ehkä kevään kauneimpia kukkijoita.

  ReplyDelete
 21. Nyt pitääkin kaivaa sipulikirjasi esiin, jotta ehtii omaksua tarpeellista tietoa. Postauksesi oli tuli tarpeeseen, sillä minäkin kuulun niihin sopulien kerääjiin ja sitten odottelen tarpeeksi syksyisiä säitä istuttamiseen.
  Sipuleita on myös tilattu ja niitä tässä odotellaan, mutta talvea ja kylmyyttä en odota. Kuulun siis heimoon, jonka mielestä alkusyksyn jälkeen voisi samantien siirtyä kevääseen.
  Komealla kissalla on komea varjo!

  ReplyDelete
 22. Onneksi muistutit. Tänään noudin (ekan) satsin sipuleita. Juuri niitä, mitkä kannattaa jo nyt istuttaa. Saa nähdä, monta reissua vielä tulee. Pikkuisia ja aikaisia kukkia mahtuu penkkeihin vaikka kuinka paljon, kuten lumikelloja. On tosi vaikea vastustaa suuria tulppaaneja, kun niitä ei tänä vuonna oikein mahtuisi mihinkään, siis uusia. Harmillinen ongelma.

  ReplyDelete
 23. Katja; Ahaa, näenkin blogisi pikkukuvassa ja otsikossa tuossa blogilistallani jotakin lupaavaa... täytyy tulla katsomaan, mitä olet hankkinut!
  Lumikellot ovat ihmeellisiä, kun silloin kun ne kukkivat, versoo tuskin mitään, kukkimisesta puhumattakaan.

  Between; Voi miten hauska näppäilyvirhe: sopulien kerääjä :-)
  Juu, olisi ihan kivaa, jos ei olisi puoli vuotta kauhean kylmää. Ihan lyhty aika riittäisi, tai ei yhtään...

  Vaalean vihreää; Voi apua, kauhea ongelma, jos pihalle ei mahdu sipulikukkia! Onneksi niitä pieniä sentään mahtuu.

  ReplyDelete
 24. Kiitos muistutuksesta! Minulla odottaa pari sipulipussia eteisessä. Huomenna kaivan ne maahan :)
  Lähetin sinulle muuten s-postia äsken. Uusi s-postiohjelmani heitti nimesi ja osoitteesi sulkuihin, jostain syystä. Tulikohan se ollenkaan perille?

  ReplyDelete
 25. Minäkin ostin lumikelloja jo, pitääkin laittaa ne jo huomenna multiin:)

  ReplyDelete
 26. Jos sipulit eivät keväällä nouse, voiko siitä syyttää liian kovaa maata?

  ReplyDelete
 27. Vau,miten ihana kuva kirjopikarililjoista lumisina ! Tosi herkkä !
  Minä en ole vielä edes ehtinyt sipuliostoksille... jospa ensi viikolla ; )

  ReplyDelete
 28. Mitä ihania kevätkuvia! Tuo valo tuossa alimmassa kuvassa <3 Mä en ole ostanut vielä yhden yhtäkään sipulia, uudella pihalla ei ole vielä oikein paikkaa mihin niitä lykkäisi etteivät joudu myllätyksi. Noh, voin sit ens keväänä ostaa senkin rahan edestä kaikkea kivaa ;)

  ReplyDelete
 29. Jos laskemme kevään alkavaksi vaikka helmikuun alusta, niin eihän tässä ole enää kuin vaivaiset neljä kuukautta kevääseen!!!

  ReplyDelete
 30. Sipulit on hankittu, must-sipuleita tilasin Korpikankaalta ja Kauppilasta, löysin myös ruokakaupasta yllättävän mielenkiintoisen lajitelman ja sieltäkin lähti mukaan pusseja, siis lapasestakin lähti (olen opiskellut perusteellisesti kirjaasi), ja kun olen ruumiillisen työn kiellossa ollut jo jokusen viikon, niin onneksi kummityttö tulee pelastamaan ensi kevään ja saamme yhdessä kaikki maahan, voi sitä riemua. Koiranhampaat tosin laitoin jo kipulääkkeiden kanssa maahan, kannatti kärsimys kun iloa tiedossa.

  Ihana tuo alinkin Ransu-kuva, kaunis ja harmoninen värimaailma.

  Terveisin

  Kivipellon Saila

  ReplyDelete
 31. Hei, onpa hyvä että muistutit, sillä minunkin täytyy alkaa ajattelemaan sen verran kevättä, että saan kukkasipulit maahan! :)

  ReplyDelete
 32. Omenaminttu; Kiitos, tuli perille kuten olet jo huomannut :-)

  Pioni; No niin, sitten vaan tuoli viereen ja niitä kukkia odottelemaan ;-)

  Myrsky ja Minna; Kyllä varmaan. Olisi ehkä hyvä ajatus lisätä istutuskuoppaan/paikkaan hiekkaa.

  SariW; Vielä ehtii! Tälläkin vasta kaksi sipulitilausta tehty ;-D

  Tiina; Ai vain valo, ei yhtään ihana Ransu? ;-)
  No mutta sitten kannattaakin todella pitää välivuosi ja ottaa vahinko takaisin korkoineen vuoden päästä.

  Akileija; Ihana ajatus :-) Eikä nyt vielä ole talvikaan onneksi pitkään aikaan! Täällä merellä talvi tulee ehkä vasta joskus joulun jälkeen, toivottavasti ei silloinkaan ;-)

  Kivipellon Saila; Ihanaa, että kummityttö tulee ja pelastaa :-)

  Elina; Kevättä kannattaa aina ajatella ;-) Sinulla taitaa tosin olla jotakin muuta mielessä tähän aikaan vuodesta (tai aina)!

  ReplyDelete
 33. Saila, minulla eivät lumikellot ikinä nouse ja olen syyttänyt myyriä...Niin epistä minua kohtaan. Tänä vuona istutan ruukkuun ja vien kellariin, jossa pitäisi olla juuri niille sopiva kosteus.

  Puutarhakirjat usein hokevat, että mitä isompi sipuli, sen varhemmin se pitää istuttaa, mutta se ei sitten koskekaan tulppaaneita.

  Koska scilla on niin kiitollinen leviäjä, aion istuttaa sitä pitkästä aikaa lisää tiettyihin 'ongelmakohtiin.'

  Saatan Vierhlandiassa hurahtaa johonkin tulppaani- tai narsissierikoisuuteen. Valkoiset varjoliljat ovat jo matkalla minulle.

  Kaunista, aurinkoista syyskuuta! Lähden nyt nostamaan ystävälle valkoista iiristä, keisarinkruunua ja päivänliljaa, sillä teen tilaa valkoisille kaunottarille.

  ReplyDelete
 34. Harmi, etteivät lumikellot ole nousseet. Toisaalta, niitä on vaikea tunnistaa, jos eivät kuki, joten voi niitä silti pihassasi ollakin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!