Tuesday, 16 September 2014

Ei vielä luovuteta

Kun vastaan tuli tämä ihana kuva kesäkuulta, pääsi huokaus. Oi ja voi. Akileijat, sormustinkukat ja viimeiset tulppaanit. Pasuunassa oli kesän ensimmäiset tuoksuvat kukat.
Silti, on liian helppoa luovuttaa ja jäädä huokailemaan oita ja voita. Kyllä nytkin kukkii! Pasuunaan on tulossa paljon uusia kukkia.

There are still flowers, although when I found the above picture, taken in June, I had to sigh. I wish it was June again! Or, better still, April!

Pasuunan vieressä kasvava ruotsinköynnöskuusama tekee ahkerasti uusia kukkia. Köynnös on aika koristeellinen, kun siinä on marjat ja kukat samaan aikaan.

Ensimmäinen syksyllä kukkiva asteri pihallani on aloittanut kukinnan, tämä on elokuunasteri 'Rudolf Goethe'. Sen takana kukkii harjaneilikka, joka on myös aloittanut uuden kukintakierroksen. Taimmaisena on hempeän vaaleanpunainen jalohortensia 'Bailmer'.
Syysasterit kukkivat vasta myöhemmin, onneksi. Ja syysmyrkkyliljat! On vielä mitä odottaa, eikä padogikärhökään ole vielä ehtinyt kukkaan.

Peuran poikki puraisema kellohyasintti on tehnyt uuden kukkavanan, hienoa! Siinä niitä kukkia nyt killuu somasti, uusia avautuu koko ajan. Tämä ihanuus, kuten pasuunakin, on kotoisin Raakkilasta.

Kellohyasintin vieressä on mukava yllätys, nimittäin ohdake Cirsium rivulare 'Atropurpureum'. Tämähän kukki kertaalleen kesäkuussa, nyt se on tehnyt uudet kukat.
Iloista kukkasyksyä!

Elokuunasteri – Aster amellus
Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Kellohyasintti – Galtonia candicans
Pagodikärhö – Clematis chiisanensis
Pasuuna – Brugmansia
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Syysasteri – Aster novi-belgii
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale

25 comments :

  1. Vielä on paljon kukkia. Osa kukista alkaa uusintakierrokselle.

    ReplyDelete
  2. Ihana pasuunakukka ! Niiden tuoksu on kyllä vertaansa vailla.
    Meillä on sellainen vanha, joka ei ole vielä suostunut kukkimaan... ehkä ensi kesänä ; )
    Ei todellakaan vielä luovuteta... pihalla on tosi paljon kukkivia! Myöhäiset asteritkin ovat vasta nupussa.

    ReplyDelete
  3. Taina T; Niinpä! Ei ole aika vielä kääriä pakettiin ;-)

    SariW; Juu, asterit ja syyshohdekukkakaan ei ole minulla vielä avautunut. Toivottavasti vanha pasuunanne kukkii ensi vuonna.

    ReplyDelete
  4. Vielä on kukkia, eikä hallakaan vielä ole osaansa ottanut. Toivotan pitkää lämmintä kauttaa, saadaan vielä paljon iloa kukista. Syysasterikin aloittelee, muutama kukka auki jo.

    ReplyDelete
  5. Tuoksuköynnöskuusama on niin kaunis, ja tuoksuu ihanalta. En tiennyt että siitä on olemassa ruotsalainenkin lajike :). Syysastereita odotellessa, minä pelkään että viime syksyn pihan perkaustalkoissa olen vahingossa tuhonnut syysasterien juurakot kun en ole vielä löytänyt alkuja pihaltani :/.

    ReplyDelete
  6. Ihanasti siellä kukat vielä kukkii, miullakin alko alppiruusu vasta nyt kukkimaan.

    ReplyDelete
  7. Kyllä sulla on kukkia. Yks tyhmä kysymys. Istutetaako kaikki Iirikset niin, että se mukula jää näkyviin?

    ReplyDelete
  8. Ihanaa että vielä kukkii! Ja sitten nopeasti huhtikuuhun, ainakin siellä saaristossa ;)

    ReplyDelete
  9. Ei vielä voikaan luovuttaa, syksy on niin kaunis!

    ReplyDelete
  10. Meilläkin vielä ja taas kukkii. Onkohan tässä kesässä ja syksyssä jotakin erikoista, kun kukat, jotka kukkivat jo aikaisemmin, kukkivat syksyllä uudestaan, meillä esim. arovuokko, malva ja ritarinkannukset. Kuusamasi on kaunis, koko ajan alkaa tehdä mieli sinun esittelemiäsi ihanuuksia.
    Suloinen on myös kellohyasintti. Yhtenä suvena minulla oli kolme kaunista kellohyasinttia, mutta syksyllä ne unohtuivat maahan. (Mies oli yksin nostamassa daalioita ylös, mutta en ollut huomannut sanoa, että kellohyasintitkin pitää ottaa talveksi ylös maasta ja panna kellariin.)

    ReplyDelete
  11. Olin tässä jo kovaa huutamassa, että mulle kans kellohyasinttia, mutta Paula palautti maanpinnalle. Eihän mulla ole paikkaa mihin talveksi nostaa juurakot ja mukulat. Mutta kaunis on kukka!

    ReplyDelete
  12. Kaikki vapaa-ajat menee lapion varressa ja mullan kanssa touhutessa eli kuka tässä ehtii luovuttamaan.
    Ja kukkia sinulla näkyy olevan ihan kesäiseen tahtiin.

    ReplyDelete
  13. Tavoitteeksi vain viime vuotinen, silloin istuttelin ja muokkasin maata vielä joulun pyhinäkin <3 Harmi vain kun valoisa aika vähenee :(

    ReplyDelete
  14. Kyllä tämä tuntuu vielä aikalailla kesältä -kesäkukat taitavat olla parhaimmillaan ja sää suosii.

    ReplyDelete
  15. Huumaavaa kevättä ja ihanan raukeita ja voimakkaita syksyn värejä, huomattaisiinkohan laisinkaan kevättä jos talvea ei olisi? Köynnöskuusama on hyvin kaunis, onko se myrkyllinen? Nyt on aika valmistella keväthuumaa, Kivipeltoon on piilotettu ainakin kottikärryllinen sipuleita. Oliko Ransu jossain kuvassa piilossa?

    Pölyhuiskaa kaipaava...

    Kivipellon Saila

    ReplyDelete
  16. Ei onneksi vielä ole luovuttamisfiilistä, kun on vielä lämpöä. Ensi viikolla taidan tarvita vähän tsemppiä kestää kylmää ja kukatonta aikaa. Näin myöhään omat syyskukkijat voivat vaikka jättää kukkimisen väliin, kun piha alkaa olla niin varjoinen.

    ReplyDelete
  17. Mummeli; Ihanaa, toivotaan että lämpöä kestää niin asteri ehtii kukkia kunnolla.

    Elmeri; Köynnöskuusamia on aika monta lajia! Harvalla on yhtä voimakas tuoksu kuin tuoksuköynnöskuusamalla. Tämä ruotsinköynnöskuusama tuoksuu miedosti.

    Kosotäti; Vai alppiruusu! Onpa hassu ajoitus.

    Amalia; Iirikset, joilla on pötkömukula, istutetaan hyvin pintaan. Ei sen nyt ihan näkyvissä tarvitse olla, mutta pötkön päällä vain sentti tai pari multaa. Ja mielellään niin, ettei juurta varjosta mikään rehevä naapurikasvi kesällä. Sipuli-iirikset istutetaan syvempään, 3 x sipulin syvyys.

    Elina; Juu, tai ei vielä... täällä kun kukkii vielä marraskuussakin! Ja maaliskuuta ei voi jättää väliin, jos se on niin ihanan keväinen kuin tänä vuonna <3

    Mamma N; On ihan kivaa aikaa tämä, kun ei ole vielä pimeää. Sen pelko vaan takaraivossa jomottaa jo.

    Paula; Toukokuu oli niin lämmin, että tänä vuonna kasvukausi on ollut pitkä, vaikka kesäkuu olikin viileä. Esimerkiksi Englannissa monet kasvit kukkivat alkukesällä ja sitten syksyllä uudestaan. Saatiin tällainen englantilainen kesä!

    Katja; Kellohyasintti on niitä kasveja, joiden kanssa voi elää vaarallisesti: voi peittää sen kasvupaikan esim. havuilla ja toivoa, että se selviää talven yli.
    Pääsin tänään köymään Lidlissä ja siellä oli juuri yksi pussi Woodstockia odottamassa minua :-)

    Between; Ei ehdi luovuttaa, lihaskuntokin alkaa nyt olla huippuluokkaa puolen vuoden treenikauden jälkeen :-D

    Minna; Oi ihana puutarhajoulu! Valon puute alkaa tosissaan pännimään kohtapuoliin.

    Saraheinä; Onneksi on ollut ihanan lauhaa!

    Kivipellon Saila; Voi, pölyhuiska puuttui taas! Kuusamat taitavat olla myrkyllisiä, eikun... eikös sinikuusamaa (vai onko se marjakuusama, Lonicera caerulea) voi kai syödä... vai muistanko väärin? Äh, en uskalla sanoa mitään tähän nyt.

    Vaalean vihreää; Voi harmi, jos jää jokin kukinta väliin! Toivotaan, ettei niin kylmää tule.

    ReplyDelete
  18. Ihana tuo kellohyasintti.
    Meillä kukkii jo syysmyrkkyliljat.
    kiva kun toiset kukat kukkii jo toista kertaa.

    ReplyDelete
  19. Kellohyasintti on todella kaunis, täytyy yrittää nyt saada ne talvehtimaan! Syysmyrkkyliljat eivät vielä ole puutarhassani kurkistaneet mullan pinnalle, vaikka kovasti olen niitä kuikuillut.

    ReplyDelete
  20. Ruotsinköynnöskuusama on tosi kaunis. En ole koskaan kasvattanut pasuunakukkaa, mutta ehkäpä ensi vuonna :)

    ReplyDelete
  21. Ruotsinköynnöskuusamassa on kivan moniväriset kukat, ihastuin siihen jo joskus vuosia sitten Englannissa.
    Pasuuna on hauska ja ilokseni se ei enää tänä vuonna suurentunut kovasti, mullakin on toiveita mahtua talooni talvella ;-)

    ReplyDelete
  22. Ihania loppukesän kukkia! Ne ovat minusta arvokkaimpia kukkia (jopa arvokkaampia kuin kevään ensimmäiset): tuovat lohtua kesästä luopumisen tuskaan.

    Tuosta marjakuusamasta haluaisin tarkentaa. Sinikuusaman (Lonicera caerulea) marjat eivät ole syötäviä, mutta marjasinikuusaman (jossain törmäsin myös nimeen hunajamarja) Lonicera caerulea var. kamtschatica tai var. edulis marjat ovat syötäviä. Satoon tarvitaan eri lajikkeet (nimim. kokemusta on, siis ei-sadosta). t. Pia

    ReplyDelete
  23. Kiitos tiedosta! Tuohan on olennainen ero.

    ReplyDelete
  24. Tänään ehdinkin pihalle puuhailemasn, otan myös kameran mukaan ja etsin kukkivia:)

    ReplyDelete
  25. Hyvä, ihanaa päästä näkemään mitä sinulla kukkii :-)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!