Friday, 4 July 2014

Mediapaastolla

Keväällä aloin pitää mediapaastoa, mikä tarkoitti lähinnä sitä, että suljen tv:n kun siirryn tietokoneen ääreen, jotta se ei ole päällä yksinään taustalla hälisemässä. Sitten tietokoneeni alkoi temppuilla ja viime viikolla jouduin viemään sen huoltoon. Tietokoneeton aika venyi viikoksi, mikä oli hankalaa, sillä hoidan lähes kaikki työni tietokoneella – ja esimerkiksi nettikaupan pitäminen edellyttäisi päivittäistä tilausten seurantaa.
Hankaluuden lisäksi huomasin tilanteessa muitakin puolia. Oli helpottavaa, kun joka asiaa ei voinut googlettaa, seurata tai postata blogiin. En käynyt viittä kertaa päivässä katsomassa säätiedotusta ja tarkastanut tv-ohjelmia verkosta, jolloin takerruin sinne aina pidemmäksi aikaa.
Elämästä oli varkain tullut sellaista, että avasin koneen ensimmäiseksi aamulla – ja vielä viimeiseksi ennen nukkumaan menoa piti tarkistaa, onko blogiin tullut kommentteja. Ilman tietokonetta ja nettiä ehdin tehdä kaikenlaista, kuten tehdä pientä remonttia ja jatkaa ikuisuusprojektiksi venynyttä tuolinpäällistä.

Ransu esittelee (tosin päällinen ei vieläkään ole valmis).

Siksakkeihin rakastuneena aloin virkata uutta puseroa.

Vietin laatuaikaa Ransun ja Mustin kanssa.

Musti rakastaa leikkiä nauhan kanssa ja vaatii minua leikkimään useita kertoja päivässä. Nyt tottelin.

Välillä ratkoimme ristikkoa Mustin kanssa sängyssä...

... kunnes paikalle tuli häirikkö, joka ei ristikoiden päälle ymmärrä.

Ehdin myös leipoa kirsikkatomaattipiiraan toukokuun Pirkka-lehdestä ja viettää laatuaikaa ystävien kanssa.
Tuntuu, kuin olisin ollut viikon lomalla. Sillä aikaa olenkin tehnyt lisää hyviä päätöksiä medioita koskien. Nyt en laita tietokonetta päälle ensimmäiseksi aamulla ja suljen sen johonkin aikaan jo alkuillasta. Se, että koneeni on ollut päällä koko valveillaolon ajan, on merkinnyt, että olen ollut koko ajan töissä!
Vapauttavaa keskikesää kaikille ja antoisia hetkiä käsitöiden, ruuan, remonttien ja parhaiden ystävien kanssa kaikille muillekin!

I was without computer for a week. What a revelation! I had not realised how time-consuming a machine can be. Now I don't turn it on first thing in the morning, neither do I check emails last thing at night.

42 comments :

 1. Tarttis ottaa susta mallia. Tosin avvaan konneen aina vasta illalla, mut nää älypuhelimet on niin petollisia. Koko ajan sitä pittää räplätä, että oonko saanu kommentteja tai mitä muut on postannu. Ja tartteeks sitä säätä tarkistaa kännykästä yhtä mittaa, näänhän mää sen pihallaki.

  ReplyDelete
 2. Sama vika täälläkin. Pakko käydä netissä mennen tullen ja vielä siinä välissäkin :)
  Yks kysymys ois sulle. Käy katsomassa meillä, jos tietäisit, mikä mun pionia vaivaa.

  ReplyDelete
 3. Ollaan kaivattu Sailaa ja mietitty mihin olet "tipahtanut"! Mutta Musti ja Ransu ovat selvästi nauttineet ajastasi heille - niitäkin meidän oli ikävä. Meillä on ollut tässä välissä blogissa kuvia meidän nukkekodistakin.

  ReplyDelete
 4. Ihana postaus.
  Samaa olen ajatellut ja
  hiukan pyrkinyt toteuttamaankin.
  On elämää ilman nettiä
  tai ainakin jatkuvaa koukuttumista siihen.
  Ollaan silti olemassa täällä,
  mutta enimmäkseen muualla.

  Kesäkin tuli, ainakin meille.
  Jo aamusta oli lämpöä +16,
  ja nyt jo enemmän.
  Voi hyvin.

  ReplyDelete
 5. Sun postauksia ehti tulla jo ikävä! Ja poikia! Mutta siltikin, ruutuaikaa täytyy itsekin joskus rajoittaa. Onneksi työssäni sitä ei pahemmin tarvitse, mutta harrastuksissa kyllä :)

  ReplyDelete
 6. Minulle jäi tämä päälle nyt keväältä... En avaa edes joka toinen päivä konetta, mikä tietysti harmittaa kamujen blogien ja omankin blogin takana. Mutta muuta on ehtinyt kyllä tehdä! :)

  ReplyDelete
 7. Vapauttavaa kesää sinullekin! Se on hyvä päätös tuo!

  Minulla ei sentään telkkari ole päällä muulloin kuin silloin, jos aion sieltä jotakin katsoa. Sitä taas ei normaalioloissa tapahdu välttämättä kuin kerran viikossa. Mutta tässä tietokoneella tulee kyllä roikuttua ihan liikaa. Sitten välillä sitä tosiaan hämmästyy miten paljon saa tehtyä, kun ei istu tässä!

  Mutta Ransulle ja Mustille sellaisia terveisiä, että meillä oli kyllä teitä jo ikävä siltikin!

  ReplyDelete
 8. Musti ja Ransu järjestävät ohjelmaa.♥
  Välillä on hyvä olla mediavapaita hetkiä. ;)

  ReplyDelete
 9. Saila, kuvailit juuri elämän, jota minä olen viettänyt jo yli viisi vuotta. Mietin asiaa tosi, tosi paljon, sillä luonteessani on heikkous, joka saa minut sekä aloittamaan että lopettamaan päivän koneella ja se ei tunnu ihan elämältä.

  Minullakin on pieni heikkous kädentaitoihin, muuhunkin kuin puutarhailuun ja kaikki ne ovat vuodesta toiseen tekemättä. Ovat olleet tekemättä jo kuudetta vuotta...

  Kunpa osaisin kutoa/neuloa/virkata puseroita. Upeita villalankoja, pehmeitä, on vaikka kuinka...

  Hieno tuolin päälinen ja Ransu hallitsee sitä valtiaan olemuksellaan.

  Eilen rakeita ja ukkosmyrskyä, nyt sataa...

  ReplyDelete
 10. Sama juttu...kone aamulla auki ja illalla viimeiseksi pitää viellä vilkaista onko jotakin mielenkiintoista tapahtunut...pitäsikin pitää kunnon tauko täälläkin pyörimiseen..:)

  ReplyDelete
 11. Hyvä kirjoitus! Paasto on siis ollut oikein hyvä kokemus. Ihan turhaan täälläkin räplätään koneita jos jonkinlaisia. Liian paljon.

  ReplyDelete
 12. Tuollainen paasto tekisi kyllä hyvää ja aikaa riittäisi oikeasti tärkeisiin asioihin. Tuon lisäksi kun poistaa puhelimen datayhteyden, niin vieroitusoireet ovat varmat.

  ReplyDelete
 13. Nettipaasto tekisi hyvää, itse kullekin varmaan. Minä olen pohtinut samaa omalta kohdaltani. Mutta on se vaikeeta. Kun kokoajan tekis mieli jakaa kaikki mitä tapahtuu, tavallaan kaiken sen kivan minkä näkee...Hieno peitto. rauhalliset värit

  ReplyDelete
 14. Pieni paasto tekee aina hyvää:)
  Ihanan sinistä siksakkia teetkin.
  Miekin olen hullaantunut tuohon siksakkiin.

  ReplyDelete
 15. Samoja huomioita minäkin olen tehnyt. Tämän päivän tekniikka vetää ihmisiä entistä enemmän puoleensa ja yllättäen huomaamme istuvamme tuntitolkulla yksinämme jonkun vekottimen ääressä. Tietokoneen ääressä ei oikein voi edes jutella jonkun toisen kanssa, kuten telkkua katsellessa sentään on mahdollista. Muutaman päivän kesävieraanani ollut pikkuveljen 12-vuotias tytär oli kaiken aikaa kuin liimattu kännykkäänsä. Juttele siinä sitten mitään kuulumisia, kun toinen selaa ja näpyttelee omaa ruutuaan. Enää ei lueta kirjoja, ja telkkukin alkaa olla out, kun jokaisella on kohta oma tabletti tai känny, josta voi seurata elämänmenoa. Mutta kenen elämän?
  Kaunis tuolinpäällys ja ilmeisesti myös Ransu on siihen tyytyväinen.
  Mukavaa viikonvaihdetta! Nyt on luvassa lämpöä ja aurinkoa, ah niin ihanaa!!!

  ReplyDelete
 16. Maija; Juu, älypuhelin olisi kamala. Minulla ei ole nettiä puhelimessa, kun sen verran olen sentään tajunnut, että silloinhan olisi pakko keskellä yötäkin herätessä katsoa, onko tullut tilauksia tai kommentteja. Huh. Niitähän kilahtelisi jatkuvasti, tai kai sen saisi äänettömälle jostakin asetuksista, mutta silti. Puhelimenräplääjät ovat ärsyttävää sakkia, siis silloin kun ollaan seurassa, yksinäänhän saa räplätä mitä huvittaa :-D

  Amalia; Tulen katsomaan, mutta en ole yhtään mikään pionispesialisti!

  Pepsi + Max; Pojat nimenomaan ovat nauttineet tilanteen hedelmistä ja aion postata harvemmin jatkossakin. Jotenkin liian helposti surahtaa siihen moodiin, että kaikki pitäisi raportoida. Huoh. Miten vapauttavaa, kun niin ei tee! Joten koettakaa kestää ;-)

  Rva Pioni; Voi kiitos, ja hyvinvointeja teillekin koko poppoolle! Olemassa olemme, me ja muut, vaikka siitä ei koko ajan raportoisikaan tai kävisi toisten raportteja katsomassa.

  Katja; Se on hyvä, ettet työksesi ole koneella. Kun sitten työ ja harrastukset ovat paremmin erikseen. Vaikka kai ne aina kotona työskentelevällä sekoittuu.

  Elina; Se on hyvä vaihde jäädä päälle ;-)

  Henna, Friede ja Figo; Musti ja Ransu ovat voineet oikein hyvin :-) Itse katson telkkaria päivittäin, koska teen käsitöitä ja katson samalla tv:tä. Muuten en saisi ikinä tilaustöitä tai muita töitä joulumarkkinoille tehtyä!

  Sirpa ja Kollo; Kyllä, ehdottomasti!

  Leena Lumi; Voi... Toivottavasti pystyt pitämään peintä paastoa joskus, se oli ihanaa ainakin omalla kohdallani. Rakeita, huh!

  Irmastiina Ruusukummusta; Suosittelen!

  Mamma N; Kyllä, olen kiitollisuudenvelassa hitaille koneen korjaajille ;-) Keskittyminen hiljaisuuteen ja koneettomuuteen on kivaa (jos ei muuten, niin vaihteeksi!)

  Pinuski; Juu, minulla kun ei ole datayhteyttä puhelimessa, niin olin täysin netittä. Ja hyvää teki! Suosittelen.

  Auli; Kiitos! Peiton kaikki muut värit ovat lampaanvärejä ja kasvivärjättyjä paitsi siniset raidat. Punainen on punapuulla värjätty.

  Kosotäti; Siksakki on ihana kuvio, vaikka vinoraidat ovatkin inhokkini. Mutta niissä on joku vissi ero :-D

  Between; Hyvä kysymys, kenen elämän. Juuri luin jostain lehtijutusta, että kuolinvuoteella kukaan tuskin miettii tv-sarjan (tai vaikka jonkun bloggaajan) elämänkäänteitä, mutta sitä tulee mietittyä, miksi en viettänyt enemmän aikaa vaikkapa läheisten kanssa. Nautitaan kesästä!

  ReplyDelete
 17. Hyvä, että sait pakollisesta mediapaastosta noin paljon irti. Ihan teräviä huomioita. Paljon olisi taas itselläkin korjattavaa. Taidan siis lähteä ruohoa leikkaamaan, samalla ei voi olla koneella.

  ReplyDelete
 18. Kyllähän tietokone koukuttaa. Mutta varo myös virkkuukoukkua... Siinä vasta koukuttaja.=) Hieno tuolinpäällinen, ja juuri oikeat värit.

  ReplyDelete
 19. Oi, aika vapauttavaa! Olen ihan samanlainen holisti koneen kanssa :D Aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi ja nukkumaan mentyä vielä puhelimella pikku kierros netissä peiton alla. Oikeesti! Ihan järkyttävä riippuvuus....... Ja tähän pystyy niin hyvin unohtumaan tuntikausiksi. Nökötän sellaisessa koppakuoriaisasennossa näppäimistön päälle kumartuneena :D

  ja tiedätkö, sekin on huvittava piirre vaikka nyt tässä blogitouhussa, että mun piti pari päivää sitten oikein tarkistaa, että koska olet viimeksi päivittänyt ja pohdiskelin, että oletkohan lähtenyt matkalle vai onko kenties sattunut jotain VAI MIKÄ NYT ON KUN EI PÄIVITY!!! :D

  ReplyDelete
 20. Mediattomuus/netittömyys tekee hyvää. Olen onneksi vieroittanut itseni tv:n katselusta (nykyään huomaan ettei mielenkiintoni edes riitä katsomaan sitä yhtään). Ilman nettiä saa laatuaikaa rakkaiden kanssa ja mikäpä sen ihanampaa.

  Sähköttömyys sen sijaan syö naista:D

  ReplyDelete
 21. Minäkin laitan joskus itselleni ruuduttoman päivän, niitä pitäisi olla vähintään yksi viikossa...

  ReplyDelete
 22. No niin, heti pyörrän hienon päätökseni ja olen illalla koneella :-D Puolustuksekseni sanon, että tämä kellonaika on minulle vasta alkuiltaa ja että sain vasta äsken kirjanpidot valmiiksi, joiden jälkeen ajattelin äkkiä kurkata blogeihin ennen kuin suljen koneen...

  Vaalean vihreää; Onneksi kukaan ei (kai) ole keksinyt ruohonleikkuria, jossa olisi netti!

  Riitta Jylhä; Heh, varsinainen koukku!

  Nettimartta; Olen ollut tyytyväinen, myös siihen keväiseen, ettei ole kaikki koneet päällä yhtä aikaa. Se on pitänyt, ja uskon että tämä pitää myös.

  Tiina; Outs... onneksi mulla ei ole nettiä puhelimessa, muuten kävisi samoin! Ja se koppakuoriainen, kun vielä kirjoittaa työkseen, on ihan mahdoton. Eikä sekään auta, että puutarhassakin saa hääriä koppakuoriaisena.
  Itsekin olen ollut joskus ihan huolissani ystävästä, jonka blogi ei päivittynyt moneen päivään. Taisin lähettää hänelle sähköpostiakin. Siihen sä et sentään vielä ehtinyt ryhtyä!

  Myrsky ja Minna; Apua, sähköttömänäkö siellä eletään? Vai oletteko telttailemassa? Nyt täytyy tutkia asiaa blogistasi. Pikaista sähkön paluuta!

  Pioni; Se on hyvä päätös. Ei munkaan tarvitsisi hoitaa työasioita esim. sunnuntaina, voisi ihan hyvin olla kokonaan avaamatta konetta silloin.

  ReplyDelete
 23. Kyllä se varmasti on ihan ok pitää pientä taukoa kaikista härpäkkeistä.
  Telkkaria en olekkaan katsellut juurikaan kolmeen vuoteen. Jotakin menee tallentavaan ja katson ehkä marraskuussa. Joskus tulee mieleen se aika ennen nettiä..hih

  ReplyDelete
 24. Peitossasi on hurmaavat värit ja sopivat täydellisesti Ransuun.
  Minä taas poden usein jonkinlaista tyytymättömyyttä itseeni, jos en ole avannut konetta koko päivänä tai avaan vasta joskus myöhään illalla. Ikään kuin olisi jokin velvollisuus... vaikkei ole.

  ReplyDelete
 25. Kiva, kun olet taas linjoilla, tuli jo ikävä : ) Hyviä päätöksiä olet tehnyt, tietokoneelle riittää varmasti vähän vähempikin aika vuorokaudesta! Tsemppiä paaston ylläpitoon!

  ReplyDelete
 26. Onneksi olkoon viisaasta äätöksestä! Tuosta kun osaisin itsekin ottaa malliaOikeastaan aika pelottavaa, miten me aikuiset, jotkasentään vietimme netittömän lapsuuden, olemme jääneet nin koukkuun. Mitäköhänmahtaa olla näiden nykylasten kanssa, josta ovat melkein syntyneet sormet näppämistöllä.

  tv Leena

  ReplyDelete
 27. Onneksi olkoon päätöksestä.
  Pitäisi kai munkin tehdä sama päätös.
  TV_tä en kyllä ole katsonutkaan, mutta usein käyn koneella.
  Vaikka on mullekin tää kone tärkee kun teen radio-ohjelmia, ei muuten onnistuisi.
  Olin myös lomalla koneesta viikon.

  ReplyDelete
 28. Tosi hyvä postaus, sama riippuvuus on mullakin. Välillä yritän pitää taukoa, mutta se on vaikeaa, joskus onnistuu, useimmiten ei. Tuo yksi päivä viikossa poissa medioista vois olla hyvä, vähän kuin paastopäivä:)

  ReplyDelete
 29. Tietokone on salakavala aikavaras. Jos aikoo vain nopeasti käydä kurkkaamassa jotakin, juuttuukin helposti tunneiksi virtuaalimaailmaan. Televisiota en ole avannut moneen kuukauteen, katson joitain seuraamiani ohjelmia Areenalta tabletilla silloin kun minulle sopii = olen niin väsynyt, etten jaksa muuta. Työkonetta en ole avannut nyt kun olen melkein lomalla, mutta kyllä tabletin kanssakin saa ajan mukavasti kulummaan (hukkaan?)

  ReplyDelete
 30. Minulla on käynyt pädin kanssa vähän vastaavasti. Pelaan pelejä ja surffaan netissä. Välillä kyllä pistää miettimään, mihin aikaani kulutan. Seuraamiani blogeja olen jo karsinut kaupallisesta päästä aika tavalla. En halua liiemmälti uusia materiaalisia tarpeita lukemalla niistä kyllästymiseen asti blogeista.
  Tuo lainavirkkaus on ihanaa. Minäkin teen (taas) uutta torkkupeittoa tuolla mallilla Auli-siskon innoittamana. Ja aivot ihan kiittää lomalepuutuksesta!

  ReplyDelete
 31. Tervetuloa takas ja heti perään kiitos tuoreista kissikuvista!

  ReplyDelete
 32. Mä pidän toisinaan ihan tietoisia "koneettomia" päiviä, heittomerkeissä siksi, että kone on päällä ja sielt saa tarkastaa jonkun asian joka vaivaa, mutta sen eteen ei saa jäädä istumaan eikä Facebookkia saa avata. :D
  Toisaalta blogin suhteen pitäisi juuri ryhdistäytyä, hävettää oikein miten vähän nykyään postailee ja miten postaukset on niin lyhyitä, lähinnä pari kuvaa, eikä nekään edes ole Annista! Lukijatkin on varmaan jo kaikonneet kun ovat kyllästyneet odottamaan. :P

  ps. Yhteishyvässä oli myös aivan ihana tomaattipiirakka, näyttää itseasiassa aika samanlaiselle, ranskalainen tomaattipiiras-nimellä löytyy (netistäkin).

  ReplyDelete
 33. Taina T; Niinpä, ja aika ennen kännyköitä!! Siitäkin on niin vähän aikaa, että minä hankin kännykän vasta 2000-luvulla. En vain halunnut olla aina tavoitettavissa. Mihinköhän se tunne ja mielipide on kadonnut :-D

  Paula; Vai niin päin, sepä hassua!

  Inka; Kiitos! Tämä on erittäin kiva paasto, tulee tehtyä kaikkea kivaa :-) Ties vaikka uimaan lähtisi ;-)

  Leena; Niin, tai ehkä juuri siksi ;-) Jos nuoremmille netissä ei vaikka olisikaan sellaista viehätystä.

  Sylvi; Ilman tietokonetta olisi moni asia toisin ja moni työ jäisi tekemättä.

  Leena; Sinulla on kuitenkin niin asiapitoisia postauksia, eikä tällaista tyhjänpäiväistä hölinää kuten minulla! Tuskin yhden päivän netistä poissaolon aikana voi tapahtua mitään hirveän mullistavaa.

  Cheri; Aikavaras, juuri se se on.

  Päivi; No Aulin blogista tuon virkkausmallin alun perin löysinkin ja nyt innostuin tuosta paidan virkkaamisesta, siitä tulee (toivottavasti) kiva.

  Zepa; Sua on helppo miellyttää ;-) Ei tarvita kuin pari komeaa kissapoikaa!

  Sea; Onneksi en oleile facebookissa oikeastaan ollenkaan. Ei se minusta yhtään haittaa, jos postaat harvoin. Se kyllä haittaa, jos et laita kuvia Annista :-D

  ReplyDelete
 34. Hienosti kerrot kokemuksestasi! Kannustaa muitakin elämään enemmän muualla kuin koneen ääressä.

  ReplyDelete
 35. Olipa todella hyvä postaus! itsekin tunnen oireet: kun päättää tulla koneelle katsomaan vain säätiedotuksen ja sähköpostit, huomaa yhtäkkiä taas surffailevansa milloin milläkin kiinnostavalla sivulla... toisaalta tälläkin jutulla on puolensa ja puolensa, olen löytänyt monia oikeasti hyviä ja käyttökelpoisia ideoita ja tällaisten 'päättömien' surfailujen ansiosta.

  Leppoisaa mediapaastoa!

  p.s.: ihanat kuvat, varsinkin mustin 'ristikkoposeeraus'= <3

  ReplyDelete
 36. Mediapaasto tekee kyllä välillä hyvää ;) Siinä tulee konkreettisesti huomattua, miten paljon netti vie ajasta.
  Hassua tuo jatkuva sääennusteen vilkuilu, harrastan nimittäin sitä samaa. Siihen on jäänyt jotenkin koukkuun ; )

  ReplyDelete
 37. Pystyisinpä samaan. Telkkaria en ole juurikaan aukonut kuukausiin, mutta tietokone ja känny ovat orjuuttaneet mut pahasti.

  ReplyDelete
 38. Akileija; Toivottavasti!

  Kaisa Reetta; Sekin on totta, esimerkiksi kaikenlaisia käsityöohjeita on netissä paljon, ja ideoita. Eri asia on, kuinka monta elämää niiden kaikkien toteuttamiseen tarvittaisiin ;-)
  Musti tykkää kelliä vatsa pystyssä :-)

  SariW; Se on tosiaan ihan hassua. Kun ei se sitä säätä miksikään kumminkaan muuta, ja säätilan näkee kun menee ulos, ja jopa sisältä ikkunasta katsomalla ;-D

  Susanna; Kyllähän sä pystyt mihin vaan, sen uskon! Eilen tein enkat: kone (ja siis samalla myös ainoa nettiyhteyteni) oli päällä tunnin, sitten laitoin sen kiinni. TUNNIN!! OMG. Enhpä olisi uskonut. Ja ilta oli todella rauhoittava ilman nettiä.

  ReplyDelete
 39. Eilen laitoin useamman jutun tulemaan taas ajastuksella. Pitää alkaa käyttää tuota ajastusta ahkerammin, kun ei muuten saa mitään aikaiseksi. Annistakin on siis tulossa kuvia! :D (Kissakuviahan ei koskaan voi olla liikaa.)

  ReplyDelete
 40. Hyvä juttu, että tärkein ei pääse unohtumaan ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!