Friday, 11 July 2014

Hempeä muotopuutarha

Muotopuutarha on siirtynyt kevään sipulikukkailoittelusta kesän hempeisiin pastellisävyihin. Rohtosormustinkukat, pioniunikot ja kiinanpionit kukkivat sikin sokin.

My pastel-coloured English Cottage garden is doing well!

Tänä vuonna mustalaukkoja kukkii useita, kun viime vuonna taisi kukkia vaivainen yksi. Laukat ovat selvästi tehneet siementaimia muutamassa vuodessa.


Muotopuutarhan kulmalle on kylväytynyt vaaleanpunainen unikkomeri tuossa reunalla pari vuotta sitten olleesta ruukullisesta unikoita. Tänä vuonna aion heitellä näiden siemeniä kedolle yhdessä ketoneilikoiden siementen kanssa.

David Austin -ruusu 'The Pilgrim' vaikuttaa olevan pomminvarma talvehtija ja muutenkin erittäin terve. Se on joka vuosi yhtä komea, ja kaunis.

Ruotsinköynnöskuusama 'Serotina' on kivan kaksivärinen. Taivutin tämän alimman oksan maahan rautakoukun avulla, jospa se juurtuisi. Silloin saisin saman köynnöksen toiseenkin köynnöskaareen.
Tuossa taustalla muuten hujottaa sikuri. Kuuluuko sen tosiaan kasvaa yli kaksimetriseksi, vai onkohan tämä tyyppi käyttänyt kiellettyjä aineita?

Ripauksen sinistä on tuomassa joukkoon ritarinkannus. Näistä kaksi on onneksi tänä vuonna säästynyt peurojen hampailta, kolmannen ne ovat syöneet niin, että se ei kuki, ja Rohanissa on kaikki pienet ritareiden taimet tuhottu. Mutta nyt ei mietitä harmillisia takaiskuja, vaan ihaillaan juuri nyt kukkivia ihanuuksia.

Sormustinkukista osa on aprikoosinväristä 'Apricot Beauty' -lajiketta, jonka toivon pysyvän jatkossakin värivalikoimassa. Tietyn värin siirtyminen siementaimiin on epävarmaa, sillä eri värit risteävät keskenään.

Tänä vuonna muotopuutarhan uutuutena on harjaneilikka. Nämä SariW:n lähettämistä siemenistä kasvatetut taimet kukkivat viimein! Tosin en tainnut edes kylvää siemeniä kovin pian ne saatuani. Mikä iloinen yllätys; nämä ovat ihania ja täydentävät muotopuutarhan sävyjä loisteliaasti. Tämän kaksivärisen pinkin lisäksi on valkoinen ja sellainenkin, jonka jokaisen kukinnon kukista osa on vaaleanpunaisia, osa valkoisia. Aika huikeaa!

Toinen uutuus on tämä: Taimimoision monen taimen alekassissa viime kesänä ostettu "joku Geranium". Geraniumpa hyvinkin, ja miten hienosti sekin sointuu muihin pastellikasveihin! Nyt täytyy mennä Taimimoision sivuille katsomaan, mikä tämä saattaisi olla.
LISÄYS: Kasvi vaikuttaa olevan dalmatiankurjenpolvi.

Lopuksi poikien terveiset. Kukin nauttii pihasta omalla tavallaan ja kaikilla aisteilla. Ransu mutustelee heinää seljapuskien varjossa.

Samoin Musti. Krhm, ruoho on venähtänyt vähän pitkäksi. Luulen, että nyt en ota enempää puutarhakuvia ennen kuin se on leikattu.
Hempeää viikonloppua!

Dalmatiankurjenpolvi – Geranium dalmaticum
Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Mustalaukka – Allium nigrum
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Ritarinkannus – Delphinium
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sikuri – Cichorium

49 comments :

 1. Ihanalle näyttää. Kauniita, hempeitä värejä ja mun lempparikukkia. Minäkin sain eka kerran harjaneilikat kukkimaan. Monena vuonna olen niitä kasvattanut siemenistä, vaan koskaan ei ole ennen onnistunut.

  ReplyDelete
 2. Just sopivan kirjavaa ja muodosta mulle.
  Ihania.

  ReplyDelete
 3. Satu; Taidat olla hempeää tyyppiä ;-) Puutarhavideosi kivat balladit saivat ajattelemaan sitä myös.
  Hassua, että noilla harjaneilikoilla voi kestää monta vuotta, kun eikös kyseessä ole kaksivuotinen kasvi. Minulla ne kasvattivat lehtiä ehkä kolmisen vuotta, nyt en tosin muista tarkasti.

  Rva Pioni; Kyllä, juuri sellainen sekalainen kukkakimppu ;-)

  ReplyDelete
 4. Hempeät pastellivärit ovat ihania!
  Mustalaukka sopii hienosti tuohon seuraan.
  Tuoksuuko tuo ruotsinköynnöskuusama?
  Unikot ovat lemppareitani.
  Harjaneilikkaa olen nyt kahtena vuonna kylvänyt. Enkä ole ainakaan vielä nähnyt yhtään neilikkaa. Toivossa on hyvä elää!
  Aivan ihastuttava postaus!

  ReplyDelete
 5. Ruotsinköynnöskuusamassa ei ole ainakaan sellaista ympärille leviävää tuoksua kuin tuoksuköynnöskuusamassa. Läheltä kukissa taitaa olla mieto tuoksu, täytyy tarkistaa!
  Kyllä ne harjaneilikat näköjään sitten kukkivat, kun ovat asettuneet ensin muutaman vuoden ;-)
  Kiitos!

  ReplyDelete
 6. Oikeasti on kauniin hempeää ja ihania erilaisia lajikkeita täydentämässä toisiaan.

  ReplyDelete
 7. En yhtään ihmettelisi vaikka tuossa istuskellessa keiju koputtaisi olkapäähän...

  ReplyDelete
 8. vallan ihanaa on taas kuvissasi, ja nuo kissat, mahtavia taas.

  ReplyDelete
 9. Ottaisin nuo kaikki ihanuudet ja kissat myös. :D

  ReplyDelete
 10. Muototarhasi on niin vehreä ja kaunis. Ei voi muuta kuin ihailla =) Tuo mustalaukka näyttää todella upealta, niitä pitänee suorastaan hankkia meillekin =)

  ReplyDelete
 11. Kyllä siellä on kaunista ja komeaa!

  ReplyDelete
 12. Voi ihana mitä kukkaloistoa! Tuosta sormustinkukasta tykkään...vanhan kodin pihassa sellaisia olikin, mutta täällä ei...pitääpä korjata tilanne..:)

  ReplyDelete
 13. Akileija; Niin, ja on siellä vielä akileijojakin, vaikka olen ollut laiska poistamaan siemenkotia. Minäkin pidän monilajisesta sekakukkapenkistä.

  Maikki; Hih, niin voisi vaikka käydä!

  Mummeli; Niin on, molempiin :-)

  Nettimartta; :-D Siellä sulla on kotonakin paljon ihanuuksia omasta takaa!

  Jori; Mustalaukan kukissa on nuo söpöt tummanvihreät ("mustat") navat, siitä nimi. Se on tosi hyvä korkea ja tanakka kukka täydentämään istutuksia ja valko-vihreänä sopii kaikkiin värimaailmoihin.

  Mamma N; On, ja komeudesta pitävät tietenkin myös pojat huolen ;-)

  Irmastiina; Se tilanne korjaantuu ripottelemalla siemeniä kukkapenkkiin, kahden vuoden päästä on kukkia :-)

  ReplyDelete
 14. Ihania kukkia! Toivottavasti sinunkin harjaneilikkasi houkuttelevat perhosia. Kun minulla oli niitä pihalla, harjaneilikoissa vieraili amiraaleja. Se oli huikeaa aikaa!

  ReplyDelete
 15. Voi huokaus mikä satujen pastellipuutarha! Se sulta saamani haisukurjenpolvi ei talvehtinut, mutta maanantaina nyhtäessäni ruohoa penkistä löysin sen siementaimen <3 Jotkin arkoina ja erikoisina myytävät ruusut osoittautuvatkin varsin kestäviksi ja terveiksi, esim. mulla on se Easy Elegans-ruusu 'Great Wall'. Se kyllä paleltuu joku talvi niin kuin sen "kuuluukin", mutta se tekee innokkaasti uutta ja kukkii aika runsaasti.

  ReplyDelete
 16. Kiitos tästä kauniista näystä tälle lauantaille:) niin kauniita.

  ReplyDelete
 17. Oikein hempeää ja samettisen pehmeää viikonloppua Saaripalstallekin!

  ReplyDelete
 18. Oi miten ihana kukkien runsaus ja tunnelma!

  ReplyDelete
 19. Ehtoisa emäntä; Toivottavasti. Juuri nyt näyttää perhosia olevan todella vähän. Laventelin ensimmäiset kukat ovat auenneet, ja yleensä se on varsinainen perhosmagneetti. Tänään olen nähnyt yhden ainoan perhosen koko päivänä.

  Tiina; Sun kynsilakan sävyjä ;-D Onneksi tunnistit haisun siementaimen, luonnonkasvina se onkin aika hyvä leviämään siemenestä. Ja ties vaikka emotaimet olisivatkin lyhytikäisiä, esim. yksivuotisia, en ole perehtynyt.

  Zelda; Kiitos itsellesi kommentista!

  Myrsky ja Minna; Kiitos, samaa teille! Samettisten tassujen kanssa :-)

  Tuire; Tuossa on kyllä värit ja villin vapaa tunnelma kohdillaan :-)

  ReplyDelete
 20. Vackra färger! Jag beundrade pionerna som syns från vägen när jag körde förbi. Verkligen en vacker syn för alla förbipassernade!

  ReplyDelete
 21. Hempeät värit sopivat aurinkoisiin kesäpäiviin. Täällä näyttää olevan useampi muukin, jotka ovat tänä kesänä onnistuneet kukittamaan Harjaneilikkaa. Se on piristävä väriläikkä hempeyden joukossa.

  ReplyDelete
 22. Aivan mahtavan ihanat ja hempeät värit, nuo unikot ja harjaneilikat, ym,
  Mie kylvin syksyllä sormustinkukkaa ja ainoakaan ei itäny ja niin haluaisin niitä puutarhaan omenapuiden alle.

  ReplyDelete
 23. Ihanan kesäistä!

  Ja noi hurmurit ♥

  ReplyDelete
 24. Ihanan pehmeitä pastellivärejä! Unikot ja pioniunikot ovat erityisen ihania (ja tietty pionit) :)

  ReplyDelete
 25. Carita; Bra! Det är meningen :-)

  Between; Olen aivan ihastunut harjaneilikkaan, jokaisessa yksilössä näyttää olevan vähän oman sävyisensä kukat.

  Kosotäti; Voi harmi! Minusta ne näyttävät kylväytyvän niin mahdottoman helposti, maa on usein ihan vihreänä niiden pieniä siementaimia syksyisin. Lähetän sinulle syksyllä siemeniä, jospa onnistuisi uudemmalla kerralla. Kyselen sitten osoitettasi.

  Taru; Kesä ja kesäpojat :-)

  Anna S; Ovat, ihania kaikki! Elän toivossa, että pionisi pitävät välivuoden. Kai se on mahdollista, jos Pionien kodistakin niin sanottiin. Minulla piti usea laukka viime vuonna välivuotta, siis ei versoneet mullan pinnalle laisinkaan, mutta nyt ovat taas hengissä!

  ReplyDelete
 26. Ihana postaus <3 Samoja sävyjä kävin itsekin äsken kuvailemassa. Unikkosi kukkivat pian täälläkin, tykkään niistä ihan hirveän paljon!

  ReplyDelete
 27. Kaunista, hempeää. Ihania kuvia. Ja tuota mustalaukkaa pitää muistaa itsekin istuttaa.

  ReplyDelete
 28. Minna; Unikot ovat kyllä ihania, vaikka kukkivatkin niin lyhyen ajan. Mutta jos niitä on paljon, kestää kukintakin pitkään! Ja ilokseni huomasin, että yhä uusia siementaimia on nousussa, kukintaa riittää varmasti syksyyn asti.
  Siemenet lähetti muuten Marian koti ja puutarha -blogin Maria, hän oli saanut ne vanhalta rouvalta, jolla tuota kasvaa puutarhassa Laihian seudulla.

  Vaalean vihreää; Mustalaukka on todella kiva. Tässä aurinkoisella paikalla ne viihtyvät mainiosti, ensimmäinen istutuspaikka on aika varjoisa ja siellä ne ovat vähän hiipuneet.

  ReplyDelete
 29. Ihkuja pastellisävyjä;)
  Mullakin uutuutena kukkii harjaneilikkaa, viime vuonna ostamaani ja edellisvuonna kylvämääni. Ja sulta saamani rohtosormustinkukka kukkii myös, juuri tuo aprikoosin värinen, kaunis!

  ReplyDelete
 30. Kiva, että sormustinkukasta tuli oikean väristä! Harjaneilikat ovat mahdottoman suloisia ja niin kivan vaihtelevan sävyisiä.

  ReplyDelete
 31. Kivat kuvat.
  Olen joskus lukenut blogiasi, ja jouduin jälleen tänne etsiessäni netistä tietoa, mistä löytäisin vanhaan ompelukoneeseen hihnan. Sinulla oli suhteellisen tuore postaus siitä. Muistatko, mistä hankit sen.
  Kiitos tiedosta
  OP

  ReplyDelete
 32. Yllättävän hempeää, jotenkin. En tiedä, miksi en osaa odottaa sinulta näitä sävyjä... Kaunista silti!

  ReplyDelete
 33. Kaunista kukintos.
  Kiitos taas tästä ihanasta postauksesta. ♥ ♥

  ReplyDelete
 34. Voi miten söpöjä juttuja! Jännä juttu, en ole lainkaan mieltänyt Sinua noin romanttiseksi :) Osaat yllättää! Ihanin kaikista on tuo Austinruusu. Lääh puuh, ja Ransuli tietysti myös.

  ReplyDelete
 35. Pioniunikot ovat aivan mielettömiä kylväytymään, mutta sehän ei haittaa! Aivan upea tuo ruotsinköynnöskuusama. Ostin tänään toisen tuoksuköynnöskuusaman ja tein sille kaariportin kasvihuoneelle. Tuli vähän hutera rakennelma, mutta taimi oli vanttera kuin mikä. Tuo mustalaukka täytyy laittaa korvan taakse, se on tosi hieno. Ja harjaneilikoita pitäisi vihdoin kylvää, siemenet on ostettu ties miten monta vuotta sitten.

  ReplyDelete
 36. OP; Muistanpa hyvinkin: Espoon Tapiolasta, Heikintorilla sijaitsevasta ompelukoneliikkeestä.

  Intopii ja Sametti Hortensia; Yksi puutarhan parhaista puolista on se, että siellä voi toteuttaa värimaailmoja, joita ei esimerkiksi pukisi ylleen. Juuri tällainen on tuo muotopuutarhani. Ja keltaista taloa vasten hempeät värit vain sopivat niin kivasti, ainakin omasta mielestäni.

  Sylvi; Kiitos itsellesi!

  Maria; Tuo sinulta saatu unikko on oikea aarre! Niin loistava täydennyskasvi joka paikkaan. Kuusamissa on muuten pitkä kukinta-aika, jos hankkii eri lajeja. Tuoksuversio kukkii kai ensin, sitten tämä ja joskus syksyllä ne oranssikukkaiset, oliko ne tulikuusamaa tms.
  Harjaneilikkaan olen ihan rakastunut, se on vielä ihanampi livenä kuin kuvissa.

  ReplyDelete
 37. Haa, meidän Pojat on samikset pihatekemisten suhteen. Mutta nuo kukkasi, ohhoh, aivan upeita. Ja mähän en edes tykkää hempeistä!

  ReplyDelete
 38. Hempeyskin on joskus paikallaan ;-)

  ReplyDelete
 39. Ihania kasveja, huoh.... Miten ihmeessä noi kuusamat saisi kukkimaan. 90-luvulla meillä oli tuliköynnöskuusama, joka kukki valtavasti jouluun saakka, mutta eräänä talvena kukki itsensä hengiltä. Nyt meillä ei kuki mikään millään. Pitäisiköhän syöttää heille hevonkakkaroita, nyt niitä olisi, kun sain naapurista???

  ReplyDelete
 40. Kokeile ihmeessä kevonkakkaroita! Omalle kuusamalleni olen antanut jotakin satunnaista lannoitetta samalla kuin vieressä kasvavalle ruusullekin. Ne syksyllä kukkivat tuliköynnöskuusamat ovat upeita, sellainen täytyy vielä hankkia.

  ReplyDelete
 41. Ihanan tunnelmallisia kuvia jälleen kerran. Kuvista välittyy lähes jopa kukkien suloinen tuoksu. ;)

  ReplyDelete
 42. Voihan Apricot Beauty... Mä pistin ne siemenet sillon niin hyvään talteen etten ole löytänyt niitä enää. Mahtaisikohan ne edes itää jos maahan laittaisi?! :D Mun piti ne äitipuolelle antaa, että olisi maalle laittanut kasvamaan, mutta joo. Jossain ne on!

  ReplyDelete
 43. Voi ei, sinullakin on paikka nimeltä The Jemma :-D

  ReplyDelete
 44. Se on hyvä Jemma! Ei minulta kyllä oikeasti tavarat katoa, ei edes sukat pesukoneeseen. Aina ne lopulta jostain putkahtaa. Minulla on vain tapa pistää tavarat omalla logiikalla tiettyyn paikkaan, ryhmitellä saman kaltaisten joukkoon. Joskus logiikkani on vaan turhan pettämätön enkä muista mitä logiikkaa olen milloinkin käyttänyt. :D Siemenet eivät siis ole siellä missä muut siemenet, eikä jostain syystä myöskään "maalle menevissä", tähän on nyt käytetty siis jotain muuta muistisääntöä. :)

  ReplyDelete
 45. Hmm. Oletkohan katsonut sormustinlaatikosta? ;-)

  ReplyDelete
 46. Ehehehehehheeeeh, *putos penkiltä*. :D Apua, vettä valuu silmistä. :D Ehkä mä meen nukkuu ennen kun hajoan (älä kato timestamppia!). Mutjoo, olen kyllä viime päivinä penkonut joka paikan kun asia tuli taas mieleen. Paitsi sormustinlaatikkoa, sitä mulla ei ole. :D

  ReplyDelete
 47. Heh heh ;-) Toivottavasti nukuit hyvin!

  ReplyDelete
 48. Kiitos ihan hyvin, niin hyvin kun tässä helleasunnossa voi (makkarin lämpötila 30). Vaan arvaa mitä löysin tänään! Ne siemenet! Ne oli juuri siinä missä niiden pitikin, siinä laatikossa mihin olin ne alunperinkin laittanut. En tajua miten en nähnyt niitä aiemmin vaikka katsoin laatikkoon monta kertaa. En sitten tiedä oliko ne jonkun paperin välissä tms, koska osuivat silmään, kun kaivoin laatikon pohjalta kansiota. Noh, sunnuntaina ne matkaa maalle, katsotaan kasvaako niistä joskus jotain. :)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!