Wednesday, 31 July 2013

Ötökkäkokoelma

Heinäsirkat sirittävät kovaäänisesti ja taukoamatta. Tämä heinäsirkka on löytänyt hyvän suojavärin kuivuneista vaahteranlehdistä.

There are not only flowers in my garden but also many kinds of insects. They are a joy to watch.

Kukkakärpänen kelpaisi aurinkolasien puolesta Blues Brothers -elokuvaan. Tässä tyypissä on muutenkin jotain samaa näköä kuin John Belushissa.

Tavallinen kärpänen puuhailee sarjarimpin kukassa. Istutin tämän kasvin mutapuutarhaani vasta keväällä; on suuri ilo, että se kukkii jo ensimmäisenä vuonna!

Rantatädyke vetää puoleensa monenlaisia siivekkäitä.

Samoin tekee tähkälaventeli, jossa lepattaa keskimäärin kolme perhosta koko ajan. Neitoperhosen siipien siniset silmät ovat aivan laventelin sävyiset.

Karviaispistiäisten uusi sukupolvi on syntynyt, puskista häviävät taas lehdet niin, että rouske vain kuuluu. Minusta nämä ovat aika söpöjä matosia.

Pari iltaa sitten tapasin muotopuutarhassa vaikuttavan tyypin. Matarakiitäjä viipyili ruotsinköynnöskuusama 'Serotinan' kukilla niin pitkään, että lopulta menin hakemaan kameran. Palattuani sain tämän yhden epätarkan kuvan ennen kiitäjän kiitämistä tiehensä.

Edellisessä postauksessa pyydettiin tsuumaamaan jalohortensiaan (Endless Summer 'Bailmer'). Tässä se on. Hempeää päivänjatkoa!

Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Rantatädyke – Veronica longifolia
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sarjarimpi – Butomus umbellatus
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

27 comments :

 1. Sulla on vaikka mitä ihania kasveja siellä! Mahtavia kuvia ötököistä. Tuo Belushi on kyllä aika vaikuttavan näköinen mustissa laseissaan ;O). Missäs kisut oli?

  ReplyDelete
 2. Hauskoja ötökkäisiä :) Perhoset varsinkin on kiva näky kukkien kimpussa. Jotenkin taas niin kiirettä pitänyt, etten ole ehtinyt edes noteeraamaan, mitä eläimiä kasveissani pyörii.

  Elli metsästi yksi päivä sisältä kärpäsen, oli aika hauskan kuuloista kun hamapiden välistä kuului pörinää ennen nielaisua. Hih.

  Hortensiasi on aivan ihana!

  ReplyDelete
 3. Pörriäiset ovat hauskoja seurattavia. Se miten ne valikoivat kasvit ja kukat ei ole ihan sattumanvaraista. Minullakin on monesti silmät yhtä paljon ötökkävierailijoissa kuin itse kukissakin.

  ReplyDelete
 4. Kukkaiselämää; Mustilla on isännän kiireet ja Ransulla rengin velvollisuudet ;-)

  Inka; On hauskaa kierrellä katselemassa kukkia, kun niissä saattaa olla ties minkälaista tyyppiä!
  Kärpäsiä metsästävä kissa on tärkeä lisä kodinturvajoukkoihin ;-)

  Désirée; Etenkin kuusama ja kiitäjä ovat kuin luodut toisilleen!

  ReplyDelete
 5. Komea on hortensia! Ötökät ja perhoset on loppupelissä aika veikeitä, pois lukien hämähäkit.

  ReplyDelete
 6. Kivoja kuvia:)Meilläkin täällä pyörii jos minkinnäköistä ötökkää, kännykällä ei vaan saa niistä kuvia. Mitä luulet, voivatko jäädä eloon ja lähteä kasvamaan kaksi mustaherukkapensasta jotka siirsimme metsän puolelta puutarhaan? Ne olivat kai sinne ehkä "lintujen istuttamia" . Juuret menivät kyllä osin poikki :(

  ReplyDelete
 7. Kaikenmaailman pörriäisiä on mukava seurata...mutta nuo madot/toukat...yäk...:)

  ReplyDelete
 8. Ei tarvitse sinunkaan tyytyä pelkästään villahousupojan ja mustan isännän seuraan, kun joka kukassa ja oksalla vipeltää jos jonkinlaista pientä ötökkää.

  ReplyDelete
 9. Johan on ötököitä! Vallan mainioita.

  ReplyDelete
 10. Katja; Niiden touhuja on kiva seurailla.

  Sesse; Jos juuria on kovasti mennyt poikki, olisi hyvä tasapainon ylläpitämiseksi katkoa myös oksia, näin kasvilla ei ole liikaa haihduttavaa lehtimassaa juuriston kokoon nähden.

  Irmastiina; Makunsa kullakin ;-)

  Between; Kyllä, liikettä on koko ajan.

  Mamma N; Mainioita minustakin, eikä yhtään yököttäviä.

  ReplyDelete
 11. Hienot ötökät hienoissa kasveissa. Pörriäisten pippalot !

  ReplyDelete
 12. Melkoinen ötökkäkokoelma. Heinäsirkkoja näkee harvemmin, niitä enemmänkin kuulee.

  ReplyDelete
 13. No kuva kumminkin:D tuosta kiitäjästä. Toukat ovat niin hienosti lehtien reunoja somistamassa.

  ReplyDelete
 14. Kylläpä teillä on hieno kamera!

  ReplyDelete
 15. Kiitos kaikille kommenteista!

  ReplyDelete
 16. Voin lahjoittaa sulle muutaman pistiäisen... On tuo vaan tosi muhkea ja upea tuo 'Endless Summer'. Omani ei kuki ja aionkin siirtää sen lämpimämmälle paikalle. Ehkä jossain seinän vieressä olisi hyvä niin saisi lämpösäteilyä.

  ReplyDelete
 17. Sattuipa sopivasti, tätä porukkaa tuli itsekin zoomailtua viikonloppuna. Pokkarin makro-ominaisuus joutui koetukselle. Hyönteiset ovat jännittävän näköistä väkeä, kun ehtii rauhassa katselemaan. Paniikissa liiskaksi isketyistä ei sitten enää niin yksityiskohtia erotakaan... :D

  ReplyDelete
 18. Voi kiitos kauheasti Tiina :-D
  Kannattaa kokeilla. Luulen, että seinästä heijastuva keväinen lämpö auttaa. Ainakin tämä lähtee versomaan tosi aikaisin. Aina se on paleltunut talven aikana lähes maata myöten, keväällä versoaa alle 10 cm:n korkeudelta ja näin hienosti se on kasvanut tähän mennessä. Voi olla, että tiskivesien kippaaminen juurelle auttaisi kans ;-)

  ReplyDelete
 19. Ella; Litteiden yksilöiden tunnistus on tosiaan haastavaa ;-D
  Ransu lähettää terveiset tuolta sohvan toiselta puolelta, isoja normaalin värisiä pissoja on tullut ja poika on muutenkin reipas! Unnalle pusu!

  ReplyDelete
 20. Ilmetty John Belushi Lookalike :D
  Minäkin bongasin matarakiitäjän kasvimaalla, komea ilmestys, muttei ollut hetkeäkään paikallaan, joten en edes lähtenyt noutamaan kameraa. Karviaispistiäisen tukissa en kyllä helposti näe mitään söpöä, onneksi niitä ei ole muutamaan vuoteen näkynyt täällä.

  ReplyDelete
 21. Kauniita ovat ötökät ja perjoset.
  Meillä on vähän perhosia tänävuonna. Mistäköhän johtuu, varmaan kylmä alkukesä.
  Kaunist on sinun jalohortensia.
  Meidän ei kukkinut tänävuonnakaan.

  hempeää alkavaa elokuuta.♥

  ReplyDelete
 22. Olet saanut hienoja kuvia ötököistä yhdessä kukkien kanssa. Minä en ole saanut varmaan yhtä ainoata perhosta valokuvaan vaikka olen monta kertaa yrittänyt - kun ne aina lähtevät lentoon juuri kun ottaisin kuvan. Mutta samalla olet onnistunut kuvaamaan kukkiasikin.

  ReplyDelete
 23. Cheri; Tuo kiitäjä pysyi samassa kasvissa niin pitkään, että ihailin sitä pitkän tovin noin 20 cm etäisyydeltä. Vaikuttava tapaus!

  Sylvi; Sepä harmillista, että perhosia on vähän! Täälläkin oli viileä alkukesä, mutta niitä näkyy silti olevan onneksi, määristä en osaa sanoa mitään.

  Paula; Jos sinulla on ns. pokkarikamera, joka ottaa kuvan vasta napin painalluksen jälkeen, niin sillä on erittäin vaikeaa ottaa kuvaa ötökästä (tai kissasta!). Se helpottaa suunnattomasti kuvan ottoa, että kuva tulee samalla hetkellä kuin nappia painaa.

  ReplyDelete
 24. Heinäsirkat ovat todellakin olleet tänä kesänä aktiivisia sirittäjiä. Yllättävän voimakkaan äänen saavat aikaiseksi.

  ReplyDelete
 25. Ne ovat todellisia metelöitsijöitä :-D

  ReplyDelete
 26. Mun mies väittää,että heinäsirkat ovat kadonneet jonnekin,kun siritystä ei enää kuulu. Missähän vika :D:D

  Komeat on aurinkolasit ja ihana sarjarimpi. Voisikohan sellaisen istuttaa veteen?

  ReplyDelete
 27. Voi, pitäisiköhän tästä raportoida Suomen Luontoon ;-)
  Sarjarimpi on luonnonkasvi, joten luulisin että se sietää vaihtelevia vedenkorkeuksia. Tää oli ainakin kriteeri, kun omaan mutapuutarhaani sen valitsin, aika sen kestävyyden näyttää. Olen ymmärtänyt, että se eläisi matalassa vedessä. Siinä on hempeän kaunis kukinto!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!