Thursday, 4 July 2013

Kukkia purkeissa

Kesä on hienoa aikaa, kun ruukkukukkien kokoelma voi asua ulkona. Sisälle taloonsa mahtuu asumaan paremmin, vaikka toisaalta ihminenkin tarvitsee kesällä varsin pienen asuintilan – teltta ja leirituli varmaan riittäisivät!
Osa pelargoneista ja muutama muu kaveri asuu pienellä porrashyllyköllä talon sinustalla. Ylemmällä hyllyllä on palsamipelargoni 'Lady Plymouth' ja alempana vasemmalla kukkii munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple', keskellä ruusunnuppupelakuu 'Brightstone' ja siitä oikealle Ruissalon kasvitieteellisen puutarhan taimimyynnistä hankittu veripasuuna.

Koristelehtipelargoni 'Catalina'.

Sain yhden pasuunan myös Raakkilasta, se asustaa suuressa vanhassa maalipurkissa. Tämä kuva on otettu kuukausi sitten, kasvi on jo paljon suurempi. Jännittääkin, miten onnistun näiden suurten pensaiden tai pienten puiden talvettamisessa, ja miten enää mahdun itse kotiini kun kaikki kasvit ovat sisällä. Onneksi ne ovat vielä kohtuullisen kokoisia. Täytynee rakentaa lisähuoneita...

Istutuspöydällä kasvaa kaikenlaista, onneksi pääosin ulos kukkapenkkeihin muuttavia tapauksia. Keskellä on niittyräpelöä Pirkon lähettämistä siemenistä. Se on yksi kauneimmista koristeheinistä. Kiitos Pirkko!

Talon seinustallakin on tavaraa ja ruukkuja, myös muutamia uusia kokeiluja, kuten siemenestä kasvattamaani palloleijonankorvaa ja jaloleinikkiä. Kääk, sekin pitää talvettaa jossakin lämpimässä!
Ransu esittelee ja muistuttaa, että hänetkin pitää talvettaa lämpimässä.

Naapurin Lea on laittanut vanhan tervatun veneen täyteen pelargoneja. Tässä riittää ihasteltavaa ohikulkijoille! Ransu esittelee.

Jaloleinikki – Ranunculus asiaticus
Koristelehtipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Niittyräpelö – Briza media
Palloleijonankorva – Leonotis nepetifolia
Palsamipelargoni – Pelargonium × graveolens
Ruusunnuppupelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Veripasuuna – Brugmansia sanguinea 

25 comments :

 1. Kukat ja viherkasvit nauttivat päästessään pitkän talven jälkeen ulos. Itse vien kasviarsenaalini kaupungissa parvekkeelle koko kesääksi ja ovat aina nauttineet. Hauska nähdä, miten kukkaseni ovat pärjänneet ystävällisen kastelijan hoivissa, sillä aikaa, kun olen kirmannut niityillä ja metsissä :)

  Mukavaa viikonjatkoa Saareen!

  ReplyDelete
 2. Ransu on yksi parhaista esittelijöistä yhdessä isäntäpantterin kanssa!

  ReplyDelete
 3. Suloinen purkkien sekamelska. Kesällä tulee niin osoitetuksi se miten lyhyessäkin ajassa sisäkasvit pääsevät loistoonsa saadessaan olla sopivassa valossa, lämmössä ja ilmankosteudessa. Ihanaa aikaa senkin puolesta.
  Nurmiräpelöä on muuten minullekin tulossa äidin pihalta. Se on suloinen.

  ReplyDelete
 4. Kaisa; Ihminenkin nauttii päästessään talven jälkeen ulos! Minä ainakin minimoin ulkoilun silloin, kun inhoan pakkasen nipistelyä iholla ja lumessa tarpomista. Huh, hus pois talven ajatteleminenkin, nyt on kesä! Kiitos! On aina jännää nähdä miten kasvit ovat pärjänneet poissaolon aikana.

  Mamma N; Aika asiantuntevia ;-)

  Rva Pioni; Juu, toisaalta ne ulkona kuivuvat, kun ovat tuulessa, itse ainakin unohdan kastella, kun lähes unohdan ruukkukasvien olemassaolon - tulee vain kitkettyä kukkapenkkejä ja kaivettua uusia kasveja maahan.

  ReplyDelete
 5. Kunhan on pieni paikka pöydänkulmalla ja sängyssä vähän tilaa, niin eiköhän se talvi siinä ;)

  ReplyDelete
 6. Ihana pelargoniavene!♥ Ja Ransu!♥

  ReplyDelete
 7. ..ja vielä ruukuissakin kukkasia...:)
  Ihana kukkavene!

  ReplyDelete
 8. Amalia; Noissa merkeissähän se talvi kuluu :-D

  Sirpa ja Kollo; Niin on, molemmat :-)

  Irmastiina; Kasveja on jostain syystä kaikkialla :-D

  ReplyDelete
 9. Ransu, sun häntä on pihan ykköskaunistus! Puolueeton mielibidee!

  ReplyDelete
 10. Minä kaivoin jaloleinikkien (blogini yläkuvassa olevat) mukulat mullasta ja säilytin ne kuivana paperipussissa! Hm eivät tosin ole ainakaan vielä heränneet, mutta eivät onneksi mädäntyneetkään;) Säilyisivätköhän paremmin mullassa vähäisellä kastelulla?!

  ReplyDelete
 11. Catalina näyttää kuvassa punaisemmalta kuin käydessämme. Se oli silloin pinkimpi ja vähän vaaleampi. Oih, Lealla on upea pelargonipaatti!

  ReplyDelete
 12. Harmaa; Kiitos mielipiteestänne!

  Minna; Tjaa. Kun näin pienessä huushollissa se paperipussinkin säilyttäminen tuntuu vähän hankalalta! Viime talven säilytin daalioiden juurakoita pahvilaatikossa tiskiallaskaapissa siivousvälinekorin alla, mutta ne heittivät henkensä. Täytyy yrittää keksiä joku paikka.

  Tiina; Tuo kuva oli tosi alivalottunut, yritin vääntää siihen valotusta ja samalla olla vääntämättä puhki tuota punaista, joka on niin hankala väri, kun se palaa herkästi puhki. Kuva on varmaan vieläkin vähän liian tumma. Mutta ei sävy ihan metsässäkään ole, ainakaan omalla näytölläni, vähän pinkimpi se kyllä oikeasti on. Siirsin nuo pelakuurappuset hieman enemmän varjoon, ehkä sekin vaikuttaa väriin.

  ReplyDelete
 13. Mikä on tärkein talvetettava (menikö sana oikein)?

  No sehän on Ransu!

  ReplyDelete
 14. Se on ehdottomasti Ransu :-) Mustiahan ei tarvitse talvettaa sisällä, kun se tykkää lumesta.

  ReplyDelete
 15. Pitäisiköhän sinut ilmoittaa kohta johonkin himohamstraaja-ohjelmaan, jos et mahdu pian kotiisikaan... :D

  Rapsuja ihanalle Ransulle ja tietysti Mustillekin!

  ReplyDelete
 16. Leena K; Niin on :-)

  Elina; Ilmoita vaan :-D Joka syksy on ahdistavaa, kun on suuriksi kasvaneita kasveja. Joutuu aina heittämään isoimmat pelargonit pois ja jatkaa niiden elämää pistokkaista, muuten ei oikeasti mahdu omaan kotiinsa. Olen pelargonihamsteri, ja nyt vielä pasuunahamsterikin!

  ReplyDelete
 17. Naapurisi kukkavene on hieno. Vähän sukua kukkatraktori-idealle.

  ReplyDelete
 18. No niinpä muuten onkin!

  ReplyDelete
 19. Ihana vene, ihana Ransu-talvehtija ja ihanaa että olet saanut räpelöt kasvamaan. Mulla on niin mennyt siemenkokoelmani kanssa kuviot sekaisin, että en edes muista laitoinko juuri niitä siemeniä maahan lopulta ollenkaan...

  ReplyDelete
 20. Pirkko; Toivottavasti sieltä nousee kaikkea kivaa! Hyviä nuo ovat ainakin itämään. Siemenkasvatuksessa purkeissa on se vika, että se vie tilaa, nyt kun ruukutin eilen pikku taimet isompiin purkkeihin, ne vievät 20-kertaisen tilan! Syksymmällä laitan ne maahan, eilen mietin paikat valmiiksi ja ihailin kukkivien räpelöiden kuvia :-) Niistä saa hurmaavan tuulessa heiluvan pallomeren, jos on monta kasvia joissa kaikissa on ainakin sata pientä pallerokukintoa!

  ReplyDelete
 21. Kiitos Ransulle esittelystä. Kiva idea hyötykäyttää vanhaa venettä :)

  Meillähän on autotalli,jonne voisi viedä kukkia talvisäilytykseen,mutta,kun on miehen tavaroita pullollaan,niin eihän sinne viitsi edes mennäkään,kun raivaukseen kuluu enemmän aikaa kuin kukkien tilanteen tarkastamiseen.
  Taidanpa syksyllä kantaa talvetettavat kukat ihan suoraan asuintiloihin.

  ReplyDelete
 22. Miksei taloihin suunnitella jo rakennusvaiheessa kasvien talvetustilaa? Sellainen pitäisi olla määräyksissä ;-) Täällä on vikana sekin, että asuinhuoneet on niin pieniä ja puolilämmintä tilaa ei ole, eteinenkin on jääkylmää tilaa talvella, samoin vintti ja kellari.

  ReplyDelete
 23. Veneellinen pelakuita! Tohon pyritään, uusi pelakuumitta. :D

  ReplyDelete
 24. Kyllä, vene on uusi taimikassi :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!