Saturday, 27 July 2013

Kasvimaan kuulumisia

Minulla on pieni kasvimaa, vain muutama kohopenkki. Vanhaa perunamaata en enää tänä vuonna kääntänyt ja kylvänyt, kun siitä tulee jonakin lähivuonna koristepuutarha.
Viime vuonna kohopenkkikasvimaallani oli rehevää ja kiireisen remonttikesän vuoksi sato jäi pääosin korjaamatta. Tässä kohopenkissä kasvoi härkäpapua, mausteista salaattisekoitusta ja jokunen edellis- tai sitä edellisvuotinen purjo, joka kukki.

This is my little veg patch. This year, I'm trying to create a chamomile lawn in the asparagus bench. Let's hope it overwinters.

Toisessa penkissä kasvoi viime vuonna violettipalkoista vanhaa hernelajiketta 'Purple Podded'. Se seurana oli tuoksuhernettä.
Keräsinköhän tuon violetin herneen siemeniä talteen, toivottavasti, sillä se on hyvännäköinen ja helppo lajike. Oikeastaan minulla ei ole mitään aiempaa hernekokemusta, joten vertailu on hankalaa.

Tänä vuonna herneiden tilalla kasvaa sinappia, mutta kaikkien kaalikasvien tavoin se on tarkoin syöty. Kai siitä jotakin satoa silti saa, josta voi tehdä lusikallisen joulusinappia. Sen voi antaa jollekulle, joka pitää joulukinkusta.

Toisessa penkissä kasvaa rakastamaani rucolaa, sitä kyllä muistan korjata säännöllisesti! Sekin on pitsilehtistä, mutta kyllä reikien väleistäkin saa hyvän rucolan maun leivän päälle.
Eturivissä kasvaa punalehtistä sareptansinappia, sitäkin nauttivat sekä kaaliperhosten toukat että minä.

Onneksi kasvimaalla on jotakin vähän kauniimpaakin, eikä vain syötyjä lehtiä! Viimevuotiset pioniunikot ovat kylväytyneet sekä betonirenkaaseen että sen juurelle ja vähän naapuripenkkeihinkin. Kitken ne vasta kukinnan jälkeen tuolta kiveysten väleistä, sinne niiden ei tarvitsisi kylväytyä enempää.
Etummaisessa kaivonrenkaassa kasvaa parsaa, ja koska se ei peitä mullan pintaa vaan siihen pääsevät rikkaruohot pesiytymään, kylvin siihen tänä keväänä jalosauramoa. Ainakin Englannissa jalosauramolla aikaansaatuja kamomillanurmikoita harrastetaan jonkin verran. Toivottavasti se on täällä talvenkestävä, kun se on niin kätevä matala ja hyväntuoksuinen maanpeittokasvi.

Lopuksi Ransun terveiset: on KUUMA! Mittari näyttää 24 astetta, se on pienille Ransuille aivan liikaa. Saunan edustan varjoisella betonilaatalla on vähän siedettävämpää.
Sopivanlämpöistä viikonloppua kaikille!

Herne – Pisum sativum
Härkäpapu – Vicia faba
Jalosauramo – Chamaemelum nobile
Joulukinkku – Cincus christmasii
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Purjo – Allium porrum
Rucola – Eruca sativa
Ruokaparsa – Asparagus officinalis
Sareptansinappi – Brassica juncea
Sinappi – Sinapis alba
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus

29 comments :

 1. Helmi lähettää Ransulle sympatiaterkut! Kuumaa on.

  ReplyDelete
 2. Meillä jännätään viekö myyrä tänä vuonna pottusadon. Toivotaan, että Nappi saa myyrät pysymään poissa pellolta. Ja vaihdoimme myös pottumaata eri pellolle, jospas sekin auttais. Ainakin varhaisperunaa on. Juuri hain oman maan pottuja kiehumaan kattilaan. Kohta saa herkutella :)

  ReplyDelete
 3. Kylläpäs on lehtiä reijitetty!

  Meillä uhkaa perunoille käydä huonosti. Ne kyllä kasteltiin eilen, mutta joku nukkuu perunapellossa ja möyhii kaikki varret nurin yön aikana makuupaikkaa hakiessa. Se ei ole Ruusa-kissa, koska sen kotiintuloaika on kymmeneltä ja se nukkuu yönsä pehmeässä sängyssä tassut taivasta kohti.

  Mukavaa viikonloppua! Ja Ransulle varjoisia paikkoja <3

  ReplyDelete
 4. Mamma N ja Helmi; Kiitos!

  Jaana; Voi, toivottavasti Nappi on ollut ahkerana! Omat perunat ovat herkkua :-)

  Désirée; Kävin juuri katsomassa, ettei sinapista mitään satoa voi saada, kun sen kukkanuputkin on syöty ja kiedottu homeelta näyttävään seittiin.
  Kaikenlaisia perunan tuholaisia sitä onkin! Pihallani erottuu peuran makuupainauma lähellä sitä penkkiä, missä perunat ovat, ja naatit on tarkasti syöty :-(
  Toivottavasti saatte satoa!

  ReplyDelete
 5. Ei hyötypuutarhan tarvitse iso ollakkaan...tietysti se voisi olla hieman suurempi, kuin meillä.....:)

  ReplyDelete
 6. Täälläkin tänä vuonna reikärukolaa , vieressä kasvava tavallinen lehtisallaatti on saaanut olla rauhassa.

  ReplyDelete
 7. Mä en o uskaltanut syödä niitä reikiä vaan viskasin pois ja laitoin uutta kasvamaan. No ni ja tuon sinapin unohdin kylvää..sitähän viime kesänä hämmästelin...tai kyselin sen käytöstä.
  Hienot nuo vaaleansiniset betonirenkaat.
  Ransulla on kuuma ! Meillä ipanat makaavat kuumimmassa paikassa terassilla ja Onni viileimmässä...korissa pöydän alla. . Äsken löytyi ulkoa varjoisa asvalttipaikka missä oli mukava nuuhkia ilmaa.
  Tämä leikkaa äsken nurmikon siinä toivossa että se palaisi karrelle !
  Ransulta kantsis pulia turkkia pois...niinkuin meidänkin karvakasalta...olo helpottuisi.

  ReplyDelete
 8. Sinä olet varsinainen eläinten ystävä, kun jaat kasvimaan tuotoksetkin ötököiden kanssa; sulle pala salaattia, mulle reikä...
  Minä laitoin tänä vuonna tammenlehtisalaattia ja se vasta on ollut hyvää ja tuottoisaa.
  Nyt on niin kuuma, että Juuso makaa ihan kanttu vei pitkässä heinikossa. Siellä on sentään hiukkasen öistä kosteutta jäljellä.

  ReplyDelete
 9. Irmastiina; Mun täytyykin käydä kurkkaamassa teidän kasvimaata :-)

  Aila; Salaatti ei olekaan kaalikasvi, sitä syövät ennemmin etanat. Täällä kuivalla seudulla niitä ei ole lähes ollenkaan.

  Leena ja Popjat; Voi... jos mä viskaisin reikälehdet pois niin en saisi ikinä itse rucolaa! Täytynee tutkia miten Ransun voisi parturoida.

  Between; Kyllähän kaikille asukeille täytyy jotakin evästä jättää ;-)
  Viilentävät terveiset Juusolle!

  ReplyDelete
 10. Olikos tuossa kasvilistassa"Mikä ei kuulu joukkoon?" tehtävä;
  vastaukseni on cincus christmas.

  ReplyDelete
 11. Mä rakastan joulukinkkua, mutta sinappi on pahaa! Kinkku syödään ketsupilla kiitos. ;P Rucolaakaan en syö, koska se maistuu sinapille, polttaa suussa. Yök.

  ReplyDelete
 12. Akileija; Olet ainoa joka huomasi!

  Sea; Ketsupilla! Meitä on niin monenlaisia :-D Minä rakastan sinappia ja rucolaa, mutta inhoan sitä joulukinkkua!

  ReplyDelete
 13. Kai se on kuuma turkissa... mutta muuten Ransu lie jo parantumaan päin kovasti :-)

  ReplyDelete
 14. Kerkisitkö maistella yhtään noita herneitä viime kesänä? Meidän tummapalkoisissa on hiukan kitkerä jälki maku. Se kyllä vähenee palon kypsyessä ja tumman palon vaalentuessa, aika jännä! Lämmintä on. Karjaalla oli tulva ja täällä tuli 7 mm!

  ReplyDelete
 15. Mielenkiintoisia herneitä. Ihanat pioniunikkojesi jälkeläiset alkoivat avautua täälläkin, suloisia. Kiitos vielä kerran. Onneksi yöt ovat kuitenkin jo viileämpiä, koeta kestää Ransu!

  ReplyDelete
 16. Zepa; Ransu vaikuttaa normaalilta ja syö reippaasti urinaryja, mutta koska en ole varma juoko se tarpeeksi, juotan sitä ruiskulla - asia, jonka vuoksi en ole kovin suosiossa (ts. Ransu tulee pussailemaan minua nyt ainoastaan 5 kertaa päivässä normaalin 10 sijaan).

  Minna; Söin noita herneitä viime ja toissa kesänä, eivät ne kovin makeita olleet mutta ihan hyviä.

  Cheri; Kiva että ne alkavat sulostuttaa sinunkin pihaasi! Ransu tsemppaa :-)

  ReplyDelete
 17. No, ei meidän laatikoissa ole juurikaan parempi tilanne. Valitsin jonkun ihan hölmön salaattilajin, joka on myös ihan rei'itetty. Siitä ei meidän keittiöön juurikaan ole kannettavaksi. Ainoa, joka onnistui oli herne. Tosin osa siitäkin on kuivahtanut.
  Mutta en enää sure noita. Meillä sentään satoi mukavasti perjantaina. On se kummallista, miten yksi sade voi niin vaikuttaa mielialaan.
  Pioniunikkosi ovat niin kauniita. Kiva, että kamerasi löysi yhden parsojen kupeesta. Parsat nyt varmaankin pärjäävät.

  ReplyDelete
 18. Voi miten suloisia on nuo pioniunikot!

  Mulla kasvoi tänä vuonna ekaa kertaa tuota liilaa hernettä ja vieressä tavallista. Täytyy kyllä sanoa, että liilan maku jää kakkoseksi tavalliselle. Ne perusvihreät ovat todella makeita, liloissa taas on joku jännä vivahde, joku vähän outo. Mutta ulkonäössä taas ei ole liloja voittanutta!

  ReplyDelete
 19. Irene; Parsa tosiaankin pärjää, sitä ei tarvitse kastella! Sade vähän piristäisi, vaikka minua ei tämä kuivuus haittaakaan, ainoastaan puutarhaa.

  Inka; Tuollainen se juuri on, ei niin hyvä kuin parhaat herneet, mutta koska minulla ei muitakaan ollut, tuli nuokin syötyä ihan hyvällä ruokahalulla.
  Mun pitää ottaa sulle talteen unikon siemeniä syksymmällä.

  ReplyDelete
 20. Sinulla on ihan hyvin satoa siellä tulossa, nams:) oikein ihanaa viikonloppua sinullekin!

  ReplyDelete
 21. Viheliäisiä nuo toukat, minulla kävivät juuri rakastamani rucolan kimppuun, no pitäähän niidenkin syödä. Pioniunikot ovat tosi ihania ja helppoja. Meilläkin tosi lämmintä ja aurinkoista, meidänvluppakorva ajokki Olavi vaan paahtoi päivällä itseään auringossa, mitenkähän meinaa syksyllä metsässä pärjätä :)

  ReplyDelete
 22. Zelda; Jotakin tuolta saa vähän leivän päälle ja salaatin mausteeksi :-)
  Kiitos!

  Anski; Unikoita ei tosiaan syö kukaan (kai)! Ehkä Olavi lataa pattereita syksyä varten ;-)

  ReplyDelete
 23. Pioniunikoista tulikin mieleen, että ne sulta saamani siemenet ei itäneet yksikään... keväällä ne kylvin, toukokuun puolivälin tienoilla. Mut oisko ne pitäny laittaa syksyllä? Tuo kevät oli niin kuiva, että se varmaan esti itämisen, tai sitten ne kuivu heti alkuunsa. Vähän harmittaa...

  ReplyDelete
 24. Minulla on blogien lukeminen ollut ns. kesälomalla ja vasta nyt huomasin, että olit telonut kätesi. Toivottavasti voit jo huomattavasti paremmin, kuullosti todella ilkeältä tapahtumalta.

  Kasvimaasta tuli mieleen, kävimme lasten kanssa metsässä täällä Norrskatan pohjoisissa osissa ja siinä sattumalta löysimme naapurin isännän perunamaan. Mutta voi surkeutta, varmaan joka toinen varsin oli hävinyt parempiin suihin ja pelkkä ranka oli jäljellä. Mahtaako sellainen tuottaa perunan perunaa? Tuli niin mieleen, mtä sinä olet kertonut peuroista.

  Ne peurat tuntuvat pitävän kummallista karjuvaa ääntä iltasella. Eilen iltakävelyllä yksi loikki kaurapellolla ja joka loikkauksella kuului sellainen karjaisun ja murinan sekoitus. Liekö rakkaudenkaipuuta vai mitä? Oli joka tapauksessa varsin hupaisa seurattava.

  tv Leena

  ReplyDelete
 25. Ai että! Hykertelin täällä sinun huumorillesi, reikäiselle rucolalle ja lusikalliselle joulusinappia. (Mitä kukaan ei ilmeisesti saa.)
  Yrittää pärjätä siellä kuumuudessa, onneksi yöllä on viileämpää.

  ReplyDelete
 26. Puutarhuri; Voi harmi! Kun ne näin hyvin siementävät seuraavaksi vuodeksi, niin ehkä syyskylvö sopisi. Mun täytyy laittaa sulle uudet siemenet tulemaan sitten syksyllä.

  Leena; Kiitos.
  Kasveilla on aina tasapaino juuriston ja lehdistön kesken, eli perunannaattien häviäminen pienentää mukulasatoa. Se on surkeaa!

  Myrsky ja Minna; Hyvä jos huumorini uppoaa (edes johonkuhun ;-)) Kiitos! Viime yönä oli suorastaan kylmä, vain 15 astetta ja vielä tunti sitten sumu istui kuin tatti, nyt aurinko pääsee lämmittämään, Ransun harmiksi.

  ReplyDelete
 27. Hiltunen makailee jossain pensaan suojassa näillä keleillä,käy välillä nakkaamassa hiukan lihaa naamariin ja taas jaksaa vedellä lämpimässä,mutta suojaisassa paikassa köllöä :)

  ReplyDelete
 28. Kivoja lajikkeita! Meilläkin rucola reikiä täynnä... Kun pehkoa pöyhäisee, lentää sieltä pieniä valkoisia perhosia!!! Nekö sitä syö?

  ReplyDelete
 29. Katja; Voi Hiltunen ♥

  Koivurinteen rouva; En ole ihan varma, luulisin että lanttu- tms. perhosen toukat, mutta varmaan moni muukin. Kaalikasveilla on tämä ongelma! Tuossa yllä vinkataan, että rucolaa pitäisi kylvääkin vasta loppukesäksi, joten yritän saada siitä vähemmän reikäisen syyssadon. Ja jos vaikka laittaisi verkon sen päälle, ei se ole vaikeaa, pari kaarta ja verkko niiden varaan, tiiviisti mullan pintaan kiinni jotta ötökät eivät pääse.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!