Thursday 23 February 2023

Iso ilves ja mini-ilves

 Saaren tietä (meillä on yksi tie ja siitä haarautuva toinen tie ja sitten pari pienempää haaratietä) auraava Kaj-Ingmar kertoi, että oli nähnyt rannassa ilveksen jäljet. Upeaa ja samaan aikaan hui! 

Ilves kun on kotikissan iso vihollinen. Onneksi pojat ovat sen ikäisiä, että eivät enää käy pitkillä reissuilla, eivät kyllä ole ikinä olleetkaan mitään päivä- tai viikkokausien seikkailijoita.
Sitä paitsi viime päivinä on ollut niin hurjat ja kurjat kelit, että Mustikin on viettänyt suurimman osan päivästään sängyssä.

Mini-ilves Ransu on aina ollutkin sellainen, että mieluiten seurailee minua niin ulkona kuin sisällä.
Nenän leikkaus-avohaava paranee hyvin. Sen päälle kasvoi iso rupi, joka on alkanut vähän irrota reunoistaan ja alta paljastuu ihan siistiä vaaleanpunaista ihoa. Menee kyllä kauan, että näin syvä kraateri kasvaa umpeen, mutta pääasia, että se paranee.

Minipantteri Musti tuottaa sellaisia jälkiä, että minun saappaanjälkeni keskellä on pieni kissan tassunjälki. Kyllä se umpihangessakin kahlaa, mutta helpompaa on kulkea jonkun toisen jalanjäljissä.

Eilen minulla oli lääkäriaika Nauvossa ja piti lähteä sinne aamulaivalla. Normaalisti vetelisin tähän aikaan vielä todella sikeitä, mutta olihan pakkasaamun sarastus laivarannassa hieno.

Laivalaiturin juuressa oli tällaiset isojen tassujen jäljet, oma tassuni on vieressä mittakaavana. Selvät koiran jäljet, sillä ilveksen tassunjälki on ihan saman näköinen kuin kissan, paljon isompi vain.

On todella upeaa, jos meille saadaan oma saari-ilves, sen aiheuttamasta huolesta huolimatta! Siinä on peurakannalle pureskeltavaa, tai siis toisinpäin.

36 comments :

  1. Upeita ja kauheeta!
    Ja hurjan jännää 😊
    Hyvä, että nenä paranee lupaavasti. Tänään Gebsu kävi terassilla, hengitti kerran ja tuli takaisin sisälle.
    - Pirkko ja pojat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on! Justiin upeeta ja kauheeta ja jännää. Ilves on niin hieno, meidän oma iso kissapeto.
      Voi Gebsuli <3

      Delete
  2. Jännää! Meidänkin mökkisaaressa kulkee välillä ilves; ainakin viime talvena kuulin että jälkiä oli nähty. Olisipa kiva näyttää sille kuka on kuka. Emäntä ei kuitenkaan innostunut - Pepsi pantteri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pepsi kyllä näyttäisi, kuka on kuka, mistä kana kusee ja närhen munat ilvekselle :-D Mutta ymmärrän emäntää kyllä.
      Musti on selvästi ollut tosi valppaana, useimmiten ulos mennessä jää vain kuistille nuuhkimaan tarkasti hajuja. Ja yöt se on ollut sisällä tosi visusti, se voi johtua huonosta säästäkin.

      Delete
  3. Outs! Upia elukka ja vois jopa tosiaan peraata pikkuusen peurakantaa. Luulis, ettei kenenkää tuvannurkis luuhaasisi, ainakaa päivän aikana ja öisin poijat o Mamman kylies.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, ja kun asun keskellä kylää, joka tosin on talvisin hipihiljainen. Luulisi silti, ettei ilves viihdy ihmisten ilmoilla.
      Olen joskus ajatellut, että pitäisi opettaa pojat nukkumaan koko yö sisällä, mutta kun Musti alkoi protestoimaan niihin yrityksiin pissaamalla tyynylle pääni viereen, niin se koulutus jäi kesken :-D

      Delete
  4. Olisipa hienoa, jos peurat saisivat luontaisen saalistajan pitämään kannan kurissa. Peuroissa riittäisi pureskeltavaa sen verran, ettei tarvitsisi pieniin kisuihin koskea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilves peurakantaa harventamaan on kuin tilauksesta ja sitä olen toivonut, vaikka ristiriitaisin tuntein. Pureskeltavaa kyllä ilvekselle on, juuri ennen kuin Kaj-Ingmar pysäytti traktorinsa kohdalleni, katsoin, kun kaksi metsäkaurista meni tien yli.

      Delete
  5. Täällä meillä päin on ilveksiä mutta pitkään aikaan ei ole ollut ihan lähellä pihapiiriä. Aikoinaan kun Aatu kissa palasi yhdeltä reissultaan hyvän tappelun jälkeen, niin vähän epäilin olisiko ollut taisto ilveksen kanssa ja päässyt kuitenkin pakoon. Vammat olivat vähän erilaiset kuin tavallisen kissan kanssa taistellessa. Siskon kissaa ilves röykytti oikein kunnolla, jäi henkiin kun saivat ajoissa lääkäriin. Lääkäri löysi mm. kissan kallosta ilveksen hampaisiin sopivat jäljet.

    Toivotan ilveksen tyytyvän herkullisiin peuroihin, paljon parempia kuin saman suvun kaverit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään, hyvä, että Aatu ja siskosi kissa selvisivät, hui kauheaa. Peuroja ja kauriita täällä ainakin riittää.

      Delete
  6. Olisi upeaa nähdä ilves! Niitä on ilmeisesti aika paljon, mutta ovat tosi arkoja. Hieno, luonnollinen vihollinen peuroille. Kyllä Musti varmaan osaa varoa isoa kissaa ja tulee yöksi mamman kainaloon.
    Ransulin nenä näyttää jo hienolta 😻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaa mieltä, olen haaveillut ilveksen näkemisestä, mutta arkoja ovat. Siinä on niin hieno ja kaunis eläin.

      Delete
  7. Mistä se ilves on sinne tullut? Meidän naapurissamme kävi ilves ihan pihassa, noin metrin päässä ulko-ovelta. Se kävi selvästikin haeskelemassa ruokaa. Kuvaa naapuri ei ehtinyt ottaa. Helsinkiin matkaa noin 80 km.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Enpä tiedä, mistä se on tullut. Kyllähän täällä saariston isommilla saarilla ilveksiä on, meidän pikku saarella vain on aniharvoin nähty. Oli varmasti jännää nähdä ilves ovella!

      Delete
    2. Täälläkin on peuroja, jotka maistuvat ilvekselle. Vihaisena ilves muuten murisee kuin ison auton moottori. Sillä on valtavat voimat. Toivottavasti Musti pysyy kaukana ilveksestä ja sen ilveistä - ja päinvastoin!

      Delete
    3. Ohhoh, on varmaan vaikuttava kuulla ilveksen moottoriääntä, etenkin, jos tietää, että se on silloin vihainen! Toivottavasti Musti ja Ransu pysyvät turvassa.

      Delete
    4. Jos käytös vaikuttaa erikoiselta, kannattaa varmaan kutsua Musti ja Ransu sisään. Nehän havaitsevat ilveksen silloinkin, kun ihminen ei huomaa mitään. Voi tosin olla, että kevään edetessä ilves lähtee jonnekin muualle etsimään kumppania.

      Tulipas ilveksen innoittamana viimeinkin kommentoitua. Blogia on tullut seurattua jo vuosikausia. Terveisiä ja rapsutuksia Mustille ja Ransulle!

      Delete
    5. Minäkin luulen, että kevään mittaan, kun väkeä alkaa tulla saarelle enemmän, ottaa ilves hatkat. Meidän saari on niin pieni, ei ole riittävän isoa yhtenäistä rauhallista reviiriä ilvekselle, luulisin.
      Kissat ovat joskus todella varuillaan ja ne tietävät kyllä varmasti, jos on jotain uhkaavaa.
      Mukavaa, että kommentoit! Välitän rapsutukset.

      Delete
  8. Peurojen luonnollinen vihollinen on ilves, hieno tupsukorva. Peuroista sille hyvä paisti! Kiima-aikahan niillä nyt alakaa ja suattaapi kuleskella niillä asioilla. Iltayöstä suattaa hiljasesta maastosta mouruumista kuulla, on kovaääninen Erämaitten asukas enempi. Hyvä kun Ransun nenä paranoo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilves on niin hieno. Kiinnostava tietää niiden vuodenkierrosta ja tuota mouruumista täytyykin kuunnella! Kiitos, kun kerroit.

      Delete
  9. Kyllä on kaunis sarastus laivarannassa. Ja hienoa, että nenu on jo niin hyvin parantumaan päin.
    Jännää, ilves. Onneksi pojat seikkailevat vain lähistöllä. Ihanaa alkavaa viikonloppua teille♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamun hetki hyytävänä pakkasaamuna oli ihan hieno kokea. Mutta sitä mukavampaa on ollut pysyä lämpimässä sängyssä seuraavat aamut :-D
      Kiitos, teillekin mukavaa viikonloppua!

      Delete
  10. Jännittävää! Toivottavasti ilves nappaa teiltä oikein monta pulleaa peurapaistia ja jättää pienemmät sukulaisensa rauhaan. Täälläkin voisi joku ilves pyörähtää pari rusakkoa nappaamassa. Viime yönä oli yksi pitkäkorva istunut ulko-oven edessä rappusella. Kai odotti, että avataan ovi ja katetaan pöytään salaattia :D Aika monta kertaa olen nähnyt ilveksen jäljet ja onhan ne ihan kunnioitusta herättävän kokoiset.
    Hyvä kuulla, että Ransun nenä paranee hyvää vauhtia. Mukavaa viikonloppua koko poppoolle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi suotavaa, että ilves tekisi selvää mahdollisimman monesta peurasta.
      Voi ei, jänis odottamassa aamupalaa :-D Loppusyksyllä huomasin jäljistä, että jänis oli oikein istunut pupeltamassa taikapähkinääni, jota en ollut älynnyt suojata kunnolla. Varmaan käärinyt oikein lautasliinankin kaulansa ympärille.
      Kiitos, hyvää viikonloppua teillekin!

      Delete
  11. Meilläkin on jopa kaksi ilvestä mökin ympäristössä ja ovat tappaneet peuroja . Me näimme myös kerran tiellä ilveksen lähellä mökkiä. Se mikä oli harvinaista se oli noin puoli kuuden aikaan olikohan syksyllä kun tulimme mökille . Se katseli hetken tien ylitettyään pellolla meitä ja jatkoi sitten matkaa . Toivottavasti kisut pysyvät lähellä mutta meilläkin siellä kuljeskelee pari kissaa ja hyvin on henkensä pitäneet .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olipa erikoista, että ilves teitä katseli eikä pötkinyt suin päin pakoon. Aika hienoa nähdä ilves kunnolla. Toivottavasti kissat siellä ja täällä pysyvät turvassa.

      Delete
  12. Mini-ilves Ransulle norjanterkut Oslosta; käväisin haistelemassa vähän mereisiä tuulia, muttei tullut yhtäkään Ransun sukulaiskissaa kaupungilla vastaan ;-). Pysykääpä varovaisina Mustin kanssa ulkosalla!
    Aivan ihana aamunsarastuskuva; tuollaisia voi nähdä aikaisina työaamuina, muutoin menisi usein tosiaan sivu suun.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi kiitos norjanterkuista! Vai ei sukulaisia näkynyt. Ehkä ne pysyivät kylmällä säällä sisällä.
      Totta, joskus aikaisen heräämisen tuska palkitaan.

      Delete
  13. Toivottavasti ilves herkuttelee niillä sorkkapaisteilla ja jättää kissat rauhaan.
    Ilves on minusta upea eläin. Täällä Nuuksion kupeessa niitä ihmiset silloin näkevät ja vielä useammin niiden jälkiä. Asiantuntijat kyllä sanovat, että on melkoinen sattuma nähdä arka ilves. Mielelläni näkisin ilveksen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on sama haave. Olisi upeaa nähdä ilves ilmielävänä (muuallakin kuin Korkeasaaressa, jossa se toki on varsin hieno elämys sekin). Syystäkin karttavat ihmistä, niin paljon niitä on vainottu. Meidän saarella kyllä riittää ilvekselle syötävää joksikin aikaa peuroista ja kauriista.

      Delete
  14. Oho, jopas jotain! Kyllä ilves on hieno eläin, mutta ymmärrettävästi pienemmistä kissapedoista on huoli. Toivottavasti pojat pysyvät pihapiirissä ja ilves puolestaan pyytää runsaasti peuroja toisaalla.

    Pusut Mustille ja Ransulle! Ja toisetkin vielä. Nuin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilo ilveksen tulosta saarellemme on tosiaan huolensekainen. Mutta hieno juttu kaiken kaikkiaan.
      Kiitos, välitän pusut! Musti sai omansa heti, kun kurnuttaa tässä vieressä aurinkoläikässä. Ransu torkkuu makuuhuoneessa divaanillaan, tuhisi vastaukseksi pusuista.

      Delete
  15. Toivon kovasti, ettei Mustikaan lähtisi pihapiiriä kauemmaksi. Miten on, pyrkiikö Ransu tasssuillaan koskettelemaan tai raapimaan nenäänsä? Luulisi ruven häiritsevän tai ainakin kutittavan. Lääkitsetkö arpea jotenkin?

    Meillä Helsingistä länteenpäin n. 30 km on sekä peuroja että ilveksiä. Peuroja näkyy harvase viikko tuossa pihalla. Kylältä on ilveshavaintoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Musti ei ole reissukissa, mutta täytyy vain toivoa, että ilves pysyy loitolla pihapiiristä. Ilves on kyllä hieno luonnollinen vihollinen alati kasvavalle kauriskannalle.
      Alussa pidin kauluria 10 päivää, jotta haava pääsi paranemisen alkuun. Sittemmin ei Ransu ole rupea räpeltänyt, ihme kyllä. Luulen, että se on niin syvä, että sen irtoaminen sattuu. Nyt rupi on jo irronnut ja uusi pienempi kasvanut tilalle, eikä Ransu räpellä sitäkään. Kyllähän sen itsekin tietää, että jos on syvä rupi, sen irtoaminen kirvelee melkoisesti.
      Lääkärit eivät suositelleet juuri mitään lääkettä, ja näillä linjoilla olen itsekin haavojen kanssa, että paras lääke on pitää haava-alue kuivana. Alussa kumminkin laitoin tipan laimennettua betadinea kerran vuorokaudessa. Ruven kuivuttua oli turha mitään laittaa, mutta kun se irtosi, pistin taas tipan betadinea. Arsenaalista löytyy myös hunaja- ja pihkavoiteet (eläimille), varmuuden vuoksi. Niitä lääkärit sanoivat, että voi laittaa, vähän. Pihkavoidetta olen pari kertaa laittanut.

      Delete
  16. Hyvä, että Ransu pikku hiljaa paranee <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransun nenä näyttää paranevan hyvin, vaikka joka kerta, kun rupi irtoaa, olen huolissani, ettei vain tule tulehdusta. Onneksi se taas aina kuivuu.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!