Thursday 5 November 2020

Kuusi kuvaa kesästä

Sain ihanan haasteen kuvata mennyttä kesää kuudella kuvalla. Haasteen lähetti Rikkaruohoelämää ja sen on pistänyt alulle Tuplasti terapiaa. Tämän vuoden haasteteema on luonto.
Aloitan kuvalla, joka ei ole kesää, se on toukokuun alusta eli parhainta kevättä. Puissa ei vielä ole lehtiä, mutta joka paikka kuhisee elämää. Muuttolinnut ovat pääosin saapuneet ja ovat kiivaasti pesintäpuuhissa.

Linnut kuuluvat saariston kesään sankoin joukoin. Onhan niitä toki talvellakin, mutta kesä on varsinaista lintujen aikaa. On lokkeja, tiiroja, merikotkia, kaikenlaisia vesilintuja ja pikkulinnut päälle. Lokkien ääni on tärkeää lapsuuden äänimaisemaa.

Laidun ei varsinaisesti ole luontoa, mutta se vaikuttaa luontoon. Ja sivumennen sanoen luonnonlaitumilla laiduntava lihakarja tuottaa niin ympäristöystävällistä lihaa kuin mahdollista sen lisäksi, että se on herkullista.
Luonnonlaitumilla on suuri merkitys hyönteis- ja kasvilajiston rikastuttamisessa. Konkreettisia esimerkkejä näkyy siinä, että kun vuosikymmenien tauon jälkeen saaremme niityille tuli taas laiduntajia, ilmestyivät pian kottaraiset pesimään, samoin pääskyset. Haarapääskyt ovat olleet jokakesäinen ilomme, mutta tänä kesänä näin ensimmäistä kertaa räystäspääskyjäkin. Pääskysiä voi nähdä singahtelemassa karjan ympärillä nappaamassa hyönteisiä.
Pääskyset ovat niin erottamaton osa kesää iloisesti sähkölangoilla tirskuttaessaan, että niiden muuton jälkeen syyskesä tuntuu suorastaan aavemaisen hiljaiselta.

Aivan pihani keskellä kasvaa kaksi komeaa kuusta. Kesäkuun alussa ihastelin kirsikanpunaisia emikukkia, joita oli oksilla kasapäin.

Tässä kuvassa tuo kuusi näkyykin ja toinen on sen takana. Yritin tehdä tämän postauksen ilman pihakuvia, sillä pihaa tulee kuvattua koko kesä. Puutarhaihminen ei välttämättä lähde kovin usein puutarhaa edemmäs luontoon, sillä pihalla riittää hommaa ja ulkoilua sekin on. Pitäisikin retkeillä useammin.
Kelpuutin pihakuvan siksi, että siinä näkyy hyvin, millainen puutarhani on. Se on melko villi ja mm. rakastamani koiranputket ja muut luonnonkukat saavat monin paikoin kasvaa mielensä mukaan.

Kevään ja alkukesän raikkaus on vuoden ihaninta. Tänä vuonna kesäkuu oli erikoisen helteinen. Heinäkuussa onneksi satoi jonkin verran, mutta olisi se lämpimämpikin voinut olla. 
Elokuu oli taas rutikuiva ja silloin heitti pari pihani pensasta henkensä sekä kaivostani loppui vesi. Retkellä entisillä kalkkilouhoksilla sai nähdä lukuisia ruskettuneita tai kellastuneita puita. Tässä on jo syksyn makua, vaikka elettiin vielä täyttä kuumaa kesää elokuussa.

Haastan Säätiedotus merenkulkijoille -blogin kertomaan kesästä kuudella kuvalla.
Kuusi kuvaa kesästä -haasteen teemana on tänä vuonna luonto ja säännöt seuraavat:
Postaa kuusi luontoaiheista kuvaa viime kesästä.
Haasta muutama blogi

15 comments :

  1. Tuon paremmin ei luontonäkökulmaa olisi voinut esittää. Niin ihmisten kuin eläintenkin kannalta ympäröivän luonnon ekologinen käyttö on äärimäisen tärkeää. Hienoa, että lehmien laiduntaminen näkyy lintujen lisääntymisenä.
    Lokkien kimeät äänet välittyivät tänne "kulkiessani" isojen kuusiesi ohitse koiranputkien pitsikukintoja ihastellen.
    Mukavaa viikonloppua sinulle ja karvaisille kavereille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laiduntaminen lisää monimuotoisuutta tekemällä kasvillisuudesta monipuolisempaa, niittylajit kun ovat heikoilla heti, kun niityt alkavat kasvaa korkeampaa heinää tai pusikkoa. Tämä puolestaan näkyy lisääntyneessä ötököiden määrässä. Onneksi niistä on viime vuosina puhuttu paljon, nehän ovat elintärkeitä meille kaikille. Ötököiden lisääntyminen vaikuttaa myös suoraan lintujen ja lepakoiden menestymiseen. Niin se kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja sehän onkin luonnossa niin kiehtovaa - ja puutarhassakin.
      Onnistuin kuvaamaan selkälokin, kuulemma. Se on lokeistamme uhanalaisin ja sen alalajin (ssp. fuscus) koko maailmankannasta puolet pesii Suomessa, niitä on vain joitakin tuhansia pareja arvion mukaan. Sekin vielä, enkä tiennyt tähän postaukseen kuvaa valitessani, miten tärkeä kuva sekin oli! Hyvä opetus meille kaikille: luontoa tarkkaillessamme voimme nähdä jotakin ainutlaatuista, vaikka emme sitä sillä hetkellä edes käsittäisi.
      Kiitos, hyvää viikonloppua sinnekin teille!

      Delete
  2. Ihanat kuvat!
    Muuttolinnut todella tuovat kesän♥️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin tuovat! Tai tänne lounaaseen ne tuovat kevään, niitä alkaa tulla jo heti talven lopulla. Ovat niin kovin odotettuja!

      Delete
  3. Onpa kauniita kesämuistoja. Tuo laidunkuva on minun suosikkini. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa kiva, että nimesit suosikkisi! Se on niin tunnelmallinen, kesäilta ja lehmät, koivut ja kaikki tuo vihreys. Pääskyset pitää kuvitella, kun niitä ei kuvasta erota.
      Kiitos, hyvää viikonloppua ja isänpäivää ♥ Erityisrutistus ♥

      Delete
  4. Ihanat kesätunnelmat! Meilläkin oli loppukesällä ilmestynyt erään silloin tällöin kulkemani luontopolun varteen uudet laidunalueet ja sinne nautoja. Olin tosi ilahtunut, koska laidunnus on ihan paras tapa hoitaa rantaniittyjä ja lehmät ovat niin sympaattisia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa kiva kuulla, että sinne luontopolun viereen tuli laiduntajia! Pitäisikin joskus käydä ottamassa kuva yhdestä salmesta meidän saarella, jossa toisella rannalla on laidun, toisella ei. Ero on valtava. Lehmät ovat tehneet heidän puoleisesta rannasta hyvin kauniin ja siistin, kun kaiken kattava ruovikko on syöty. Lisäksi lehmät tosiaan ovat valtavan sympaattisia.

      Delete
  5. Lehmät kesäillassa lämmittivät mieltä erityisesti. On surullista, että nuo näkymät vähenevät kaiken aikaa lehmien vähetessä. Laiduntajat hoitavat niin upeasti perinnemaisemaa ja lisäävät lintujakin kuten hyvin kerroit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta, lehmät ovat kauniita ja niitä on mukava seurailla tuolla niityllä koko kesän ajan, vaikka ovatkin osan ajasta metsässä piilossa, tai rannalla. Valitettavasti jotkut ovat sitä mieltä, että ne syövät kaiken eivätkä ymmärrä sitä, että laiduntajat oikeasti lisäävät luonnon monimuotoisuutta eivätkä vähennä sitä. Hyönteisten tai pienten niittykasvienkin määrän lisääntymistä voi olla vaikea laskea, mutta linnuista laidunnuksen tuoman positiivisen eron todellakin huomaa. Lisäksi lehmät kuin kuuluvat tällaisen vanhaan kylään.

      Delete
  6. Ihanaa, kun osallistuit ruusuhaasteeseen! Kiitos, Saila! Tästä jutusta sai hyviä, uusia näkökulmia ja vinkkejä tähän monipuoliseen ruusuasiaan. Oikein hyvää alkanutta viikkoa!

    Saanko linkittää juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun?

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!