Friday, 9 October 2020

Muutama punainen

Värejä alkaa pikku hiljaa tulla lisää. Huomaan pihlajan latvassa ensimmäiset punaiset lehdet ja vaahteroissa samoin, vaikka suurin osa niiden lehdistä on vielä vihreänä. Harjaneilikoissa on muutama urhea, syyssäitä uhmaava kukinto, tämä sävy on loistava syksyisten lehtivärien joukossa.

Myrkkyliljat olivat tänä vuonna tavattoman aikaisia, paitsi tämä 'Lilac Wonder', joka on normaalissa aikataulussa ja on parhaillaan tekemässä pari kukkaa. Suurin osa on kukkinut jo, mutta valkoiset syysmyrkkyliljat olisivat yhä kukassa, ellei peura olisi käynyt popsimassa niitä.

Vaahteran alla on niin kuivaa, että siinä valkoinen syysmyrkkylilja 'Album' on vasta nousemassa. Kuten voi nähdä, nämä viimeiset myrkkikset ovat visusti verkkojen sisällä.

Höyhenpensaani on vasta pieni, mutta onpa siinä päheä syysväri! Aika goottilainen ilmestys. Sopii hyvin tähän varjoiseen kohtaan mäntyjen alle, sammalkeinun vierelle. 

'Potomac Lavender' -leijonankidat ovat ihan hyvässä kukassa, kunhan pitää ne poissa peurojen hampaiden ulottuvilta. Toiset astiat ja osa näistäkin on syöty, mutta sitten kiikutin tämän turvaan kuistin pöydälle, jonne peurat eivät vielä ole kivunneet, vaikka kuistin rappusilla käyvätkin syömässä.

Loppuun vielä olohuoneesta räiskyvän punaiset tunnelmat erilaisten pelargonien ja Nerinen esittämänä.
Täällä tuli juuri aurinko esiin varsin tuulisen ja sateisen alkupäivän jälkeen, joten nyt ulos. Aurinkoista viikonloppua!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Höyhenpensas – Fothergilla 
Leijonankita – Antirrhinum
Syysmyrkkylilja – Colchicum autumnale

24 comments :

 1. Kauniita syyskuvia ja syksyn kukkia 💛 Höyhenpensaan syksynvärit ovat upeat! Kauniita lokakuun päiviä sinulle 💛

  ReplyDelete
 2. Meillä sataa ny. Huamenna pitääs olla poutaa. Onneksi löytyy eres yks paikka, mihinkä peurat ei osaa. Aika goottilaaselta näyttää sun höyhenpensas. Mullon räiskyvän oranssinpunaane.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teille tulee varmaan se pouta huomenna, joka tänne ennätti jo tänään loppupäivästä. Jospa pyykitkin saisi kuivaksi, ovat olleet narulla toissapäivästä asti :-D
   Aika jännä, että höyhenpensaamme ovat niin eri värisiä. Toivon, että tuo tumma väritys ei nyt johdu siitä, että se on heittämässä veiviä. En muistanut kastella sitä yhtään kuivien elo- ja syyskuun aikana.

   Delete
 3. Täällä alkaa olla puista pudonneita lehtiä kohta enemmän kuin lehtiö puissa. Siellä mennään eri tahtiin. Onneksi on verkkoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tosiaan on verkkoja, kun peurat käyvät nyt joka yö, jäljistä ja tuhoista päätellen. Täällä on vielä tosi lauhaa ollut, erittäin lämpimät yöt, mutta kovat tuulet ovat kyllä lennättäneet paljon lehtiä puista.

   Delete
 4. Meillä värit jo pääosin vähenevät, suurin osa ruskasta on jo maassa...
  Mutta muutama puu kyllä vasta aloittelee, onneksi tämä värikäs aika ei siis ihan vielä ole ohi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi on vielä jotain ennen kuin tulee väritöntä. Tulisipa taas vihreä talvi!

   Delete
 5. Ihastuttava kaunotar Nerine! Onko se vaikea saada kasvamaan? En ole pro näiden mukuloiden kanssa. Hyvä kun verkotat! Ransukin siellä haaveilee verannalla. Onnea on tämä lämmin syksy, ihan mahtava on ollut. Sinulla vielä harjaneilikkakin kukkii jee. Kauniita värejä, vaikka hirveän haikeaa, että tulee talvi. Enkestä. Halit ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä ole yhtään vaikea saada kasvamaan, sipulin kun pistää ruukkuun, mutta kukintaa jouduin odottelemaan pari vuotta vähintään, en enää muistakaan, koska sipulin hankin.
   Toivotaan, että tulisi yhtä ihana brittitalvi kuin viimeksikin, oli kukkia koko ajan! Päivän lyhyys kyllä ottaa pattiin jo nyt, mutta niin se on joka syksy. En tajua, miten selviämme hengissä maaliskuuhun asti.

   Delete
 6. Voi miten kauniita kuvia♥ Täällä on syksy jo pitkällä ja maa täynnä lehtiä:) Mukavaa viikonloppua ja Ihania syyspäiviä sinne♥

  ReplyDelete
 7. Täällä taas tuli pilvisempää... Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, nyt vyöryy harmaita pilviä, taitaa se yöksi luvattu saderintama olla tuloillaan. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 8. Ai et-tä höyhenpensaita. Olen nyt useammassa blogissa nähnyt syyskuvia, hienoja värejä. Kukinnoista olen tykännyt jo aiemmin. Tuollainen olisi kiva...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri noin minäkin tuumasin pari vuotta sitten ja sitten se täytyi hankkia ;-)

   Delete
 9. Aika makea väri höyhenpensaalla! Ihana myös tuo nerine. Aurinkoa on odotettu tännekin, mutta ei ole näkynyt. Tänään ei sentään satanut oikeastaan yhtään, mitä nyt sellaista harvaa sumutihkua hetken aikaa. Muuten oli oikein mukava pilvipouta. Jospa aurinkoakin vielä nähtäisiin ennen vuodenvaihdetta. Kivaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, vai ennen vuodenvaihdetta! No mutta toivottavasti niin käy ja mieluiten jo huomenna.
   Tänne on nyt yöksi luvassa kunnon sademyräkkää, saa nähdä, koska alkaa. Eikun joo, siellähän sataa parhaillaan. Sadevesiastiat on kyllä jo täynnä täälläkin, sen verran on vettä tullut. Tänään sain myös vesipumpun käyntiin muutaman viikon tauon jälkeen, kaivossa oli vähän veden pinta noussut. Jee!

   Delete
 10. Myrkkyliljat tosiaan kukkivat aikaisin tänä vuonna.
  Kaunis Nerine, itse en oikein onnistu näiden kanssa, vain kerran kukkinut. No nytkin ne olivat hämärässä kasvihuoneessa koko kesän, kaipaisivat varmasti enemmän auringon porotusta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kiinnostavaa havaita, että nämä kaksi plaatua puolestaan kukkivat aivan samoihin aikoihin kuin kaikkina muinakin vuosina. Viime syksyllä myöhään istutetuista ei ole näkynyt tänä vuonna mitään, toivottavasti ovat elossa. Ne kukkivat ruukussa ja istutin ne vasta sen jälkeen.
   Nerine on varmaan paahteisten paikkojen laji, voisin kuvitella.

   Delete
 11. Mikä ihana pieni havu on tuossa syysmyrkkylilja Albumin kuvassa? Onpahan hienon näköinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi söpö! Se on valkokuusi 'Daisy's White' (Picea glauca), kääpiökasvuinen ja vaaleakerkkäinen tyyppi. Pääsi vain hieman ruskistumaan elokuun kuivuudessa, toivottavasti se on kuitenkin yhä hengissä. Paikka sillä on vähän huono vaahteran alla kuivuudessa, mutta halusin puskan siihen.

   Delete
 12. On kyllä sellainen tunne, että nuo peurat vaikka kävelisivät ovesta sisään jos sen vain auki jättäisit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ne ystävien kuistin ovesta sisälle kurkistaneet. Mulla on onneksi enemmän rappusia kuistille. Joka aamu löytyy uusia jälkiä ja kakkoja pihalta, vaikka harva se päivä tiivistän ja korotan aitaa. Nyt luulen, että ne hyppäävät porttini yli, se kun on alle 2-metrinen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!