Monday, 12 October 2020

Pari valkoista

Ihanaa, se kukkii viimeinkin! Syyskimikki 'Atropurpurea' nimittäin. Toinen kukkavana on syöty, mutta tämä toinen kasvaa niin liki aitaa, että peurat eivät ilmeisesti ole sitä hoksanneet. Muutaman vuoden jurotuksen jälkeen kasvi näyttää myös hieman rehevöityneen, aiemmin siinä on ollut vain pari lehteä, ja nekin ovat nousseet aina niin myöhään, että olen jo ehtinyt arvella kasvin kuolleen. Onpa ihana ylläri.

Siinä lähellä on huomionarvoinen kasvi, joka ei ole saanut ollenkaan riittävästi palstatilaa. Helminukkajäkkärään eivät peurat nimittäin ole vielä ikinä koskeneet, se saa kukkia rauhassa, ja onhan tämä muutenkin ansiokas perinnekasvi. Vieressä voi nähdä, että ne ovat riipineet varjohiipankin lehdet varsista. Olen joskus ollut siinä luulossa, että varjohiippoja ei syödä.

Kolmas ihana valkokukkainen on tämä talvikynteli, jonka kasvatin siemenestä muutama vuosi sitten sillä varauksella, että tämä ei tule talvehtimaan. Talvehtiminen on ollut sataprosenttisen varmaa tähän asti tässä yrtti-kohopenkissä, jossa on laiha maa, vesi ei seiso, mutta lumisuojaa ei koholla olevassa penkissä kerry senkään vertaa. Samoin loistavasti tässä ovat silti viihtyneet salvia, ranskanrakuuna ja erilaiset timjamit, joita näkyykin kuvassa taustalla.
Talvikyntelin kukkimisaika on mukavasti eritahtinen timjamien kanssa.

Raportti on lyhyt, kukkia on vähän. Kuistin leijonankidat sentään ovat säästyneet, ja kuistin edessä muutama kultapallo. Maisemaan on ilmestynyt vähän uutta väriä, sirotuomipihlajan punaiset lehdet lensivätkin jo tuulissa pois.
Sain ihanalta naapurilta kasan pitkiä tammen oksia aitani tiivistämiseen, ne päätyivät tuohon länsireunan riista-aidan tueksi.
Täällä vuoroin sataa, vuoroin paistaa. Yöllä kuulin ukkosen jyrähtävän. Vettä on kertynyt sen verran, että sain vesipumpun käynnistettyä muutaman viikon tauon jälkeen; juhlaa, kun vettä tulee hanasta!
Aurinkoista viikkoa!

Helminukkajäkkärä – Anaphalis margaritacea
Syyskimikki – Actaea simplex
Talvikynteli – Satureja montana
Varjohiippa – Epimedium

30 comments :

 1. Meilläkin lähti viime talvena nuo varjohiippojen lehdet parempiin suihin☹️ Harmillista sillä ne olisivat niin kauniita pitkälle kevääseen asti. Toisalta nyt oli kyllä sitten keväällä kauniimpi kasvusto kun eivät olleet vanhat lehdet rumentamassa kun aina ei tule itse niitä leikattua ennen kuin uudet hiipat nousevat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosiaan harmi, niissä olisi kauniita ruskavärejäkin.
   Minäkään en usein muista leikata vanhaa kasvustoa ennen kuin on liian myöhäistä.

   Delete
 2. Syyskimikki on upea!
  Meillä se on kukkinut ainoastaan yhden kerran, nyt on nupulla, mutta loppuviikolle on luvattu pakkasta...
  Mutta jospa taas joskus;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syyskimikki on aivan ihana, ja onhan siinä kauniit lehdetkin. Mutta jos edes silloin tällöin saa nähdä noita hauskoja pulloharjakukkia, on se kaiken odottamisen väärti.

   Delete
 3. Syyskimikin kukka on kuin Ransun pörheä häntä. Ihana. Ilmeisesti syyskimikin kasvattaminen vaatii roppakaupalla pitkäjänteisyyttä, jos sen kukan haluaa nähdä. Ja kun kukka vihdoin aukeaa, on kyllä kuoharilasin paikka.
  Ihastelin edellisen postauksesi höyhenpensaan hienoa syysväriä. Samanlaista ilotulitusta pensaasta on ollut muissakin blogeissa. Taitaa mennä kevään hankintalistalleni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, on siinä ransumaisuutta! Ainakin minulla kimikit eivät ole menestyneet, ensimmäinen Brunette hitaasti näivettyi ja tämäkin Atropurpurea jurotti vuosikaudet, kunnes päätti nyt tehdä sentään kaksi kukkavanaa. Lehtiäkin on enemmän ollut tänä kesänä kuin aiemmin, ja nehän ovat niin kauniit, että toivoisin tästä oikein rehevää puskaa, vaikka ei kukkisikaan. Ehkä se kärsivällisyys palkitaan. Kuoharia ei nyt kaapista löydy, mutta jos omatekoisen limoncellolasillisen nyt kohottaisin kumminkin!
   Höyhenpensasta minäkin mietin vuosikaudet, ja sitten syysväri taisi kallistaa vaa'an sen hankinnan puolelle. Jo nyt, ihan pienenä, se yllätti iloisesti.

   Delete
  2. Omatekoista limoncelloa! Fingerporillinen sitä sittten, nam.

   Delete
  3. Se on kyllä hyvää, nam.

   Delete
 4. Ilon hetkiä, kun kaikkea ei ole syöty! Voi sentään noita varjohiippa ressukoita :( Vaan hienosti on syyskimikki kasvannut ja päässyt peuroilta salaa kukkimaan upeasti! Minä siirsin keväällä oman kimikkini valoisampaan paikkaan ja se palkitsi kolmella kukkavanalla. Yrtit kuitenkin sinulla saavat olla rauhassa, vai oliko niistäkin joku peurojen mieleen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varjohiipat ovat onneksi taas keväällä ihanat maasta noustessaan ja hienosti marmorikuvoisine lehtineen, nyt on sitten muiden kasvien vuoro. Ihanaa, että sielläkin kimikki kukkii!
   Kyllä näin on, että yrtteihin eivät peurat koske. Ylipäätään tuntuvat voimakkaasti haisevat kasvit jäävän rauhaan: laventeli, tuoksukurjenpolvi, väriminttu, fenkolikin, vaikka lähes kaikki muut vihannekset kyllä popsitaan. Yrttejä voisinkin istutella pitkin poikin kukkapenkkejä!

   Delete
 5. Hiano kimikki. Sen nuppuvanojen seuraaminen on joka syksyyne jännitysnäytelmä. Kumpi ehtii ensin, kukkahuiska vai pakkaaspoika. Tänä vuanna oli kukkahuiskien vuaro. Onnia on ihanat naapurit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä pikemminkin, ehtiikö peura vai kukkahuiska :-D Mutta jännittävää joka tapauksessa on.
   Ihanat naapurit on aarteita.

   Delete
 6. Upea kimikin vana. Omani juroo edelleen, kolmatta vuotta. Istutin jo toisen uudenkin, kun en malta odottaa. Saa nähdä, viihtyykö se yhtään paremmin. Jurottaja teki tänä kesänä kumminkin muutaman lehden enemmän, joten toivoa on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noi voi että, kimikit tuntuvat olevan kinkkisiä! Mutta olen joissain pihoissa nähnyt todella komeita, laajoja kasvustoja, joten sellainen on mahdollista - ehkä se vie aikansa.

   Delete
 7. Hienoa, että syyskimikki sai peuroilta salaa edes yhden kukkavanan täyteen kukkaan saakka. Tuo on taas sen näköinen kukka, jota tekisi mieli käydä silittelemässä. Hyvä, että sait naapurilta oksia aidan tiivistämiseen. Jokohan nyt peurat pysyisivät loitolla? Meillä sataa... taas! Kiva, että teilläkin on tullut vettä. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Plääh, eivät peurat pysy loitolla - joka aamu löytyy uudet kakkaläjät. Lähes kaikki, millä ne herkuttelevat, on kyllä syöty.
   Tänne tuli onneksi eilen jonkin verran vettä, toivottavasti siellä nyt paistaisi aurinkokin!

   Delete
 8. Uuh, ihana tuo kimikki, en kestä!! Ihana tämä pitkään lämmin syksy, kun saa aikaiseksi tuollaisia yllätyksiä! Omani on jurotusvaiheessa, tosin siirsin sen pari vuotta sitten. Onneksi siinä on kiva lehdistökin, ilahduttaa sekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kimikin kukka on aivan ihana, ja tummissa varsissa nuo valkoiset kukat erityisen hienot. Tuoksukin siinä on! Toivottavasti sinun kimikkisi viimein tekisi kukkiakin, ehkä ensi vuonna.

   Delete
 9. Ihana, että sunkin syyskimikki ehti kukkaan. Harmi vaan noi peurat. Ne tosiaan ymmärtävät hyvän päälle.
  Ja olen jotenkin niin ihastunut tuohon helminukkajäkkärään viime vuosina. Se leviää aika hanakasti, mutta ei haittaa. Aina ylimääräisille taimille riittää ottajia.
  Mukavaa syysviikkoa sinne Saaripalstalle! Toivottavasti paistetta ja sadetta tulee just sopivassa mittasuhteessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helminukkajäkkärä on melko täydellinen, pitkään hyvännäköinen ja varma kasvi. Ei se kumminkaan mikään ongelmaleviäjä ole, ainakaan täällä. Sitä on ollut hyvä istuttaa vastaperustetuille alueille, kun se pystyy pitämään puolensa.
   Kiitos! Täällä onkin ollut paistetta paljon enemmän kuin mitä sääennuste lupasi, toivottavasti sielläkin!

   Delete
 10. Upea tuo kimikkin kukinta! Omani kukki nyt kolmannen kerran ja kerrankin huomasin sen! Viimevuotinen kukinta meni polvipotilaana ohi ja sitä edellisenä vuotena unohdin tarkkailla nupun edistymistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi nyt näit kukat! Tuokin ehti ihan avautua levälleen ennen kuin tajusin. Viimeksi kun katsoin, näytti nuppuinen varsi niin kovin kapealta ja pieneltä, ja sitten unohdin tarkkailla. Näiden kanssa täytyy näköjään pysyä hereillä.

   Delete
 11. Voihan peurat, melkonen riesa 😬 sulla pitäs olla 2m korkea riukuaita koko tontin ympäri, tai joku muu vastaava... Ei niihin taida auttaa muu. Syyskimikki on kaunis, minäki 3 pienoista tainta pelastin aivan liian huonolta kasvupaikalta, olivat unohtuneet uima-altaan sivulle. Toiveissa ois että nyt kasvaisivat paremmin ja saisin minäki joskus ihastella kukkia. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on mieletön riesa. Koko tonttini on aidattu risuaidalla tai riista-aidalla, mutta ainoa paikka, josta ne eivät tule läpi, on 2,5 -metrinen jäykkä ja painava verkkoaita. Pehmeämmät riista-aidat ne painavat lommolle ja tulevat ali tai yli. Riukuaidastakin tulevat halutessaan läpi niin, että riukuja vain lentelee. Niitä ei pidättele lähes mikään, ja nyt ovat ottaneet tavaksi käydä visiitillä joka yö ja välillä päivälläkin. Portit minun täytyy korottaa, kun ovat vain 170-180 cm.
   Toivottavasti kimikkisi lähtevät kasvuun!

   Delete
 12. Oijoi vielä on kaunis syksy sinulla. Olen myös totally hulluna nukkajäkkärään ja levittelen sitä kaikkialle, ihana kasvi. Jos vielä peuratkin jättävät rauhaan niin wau. Jipii mikä naapuri. Siellä on varmaan perinteistä yhteisöllisyyttä mitä täällä ei hirveästi ole. Saatko mitään apua tuohon risuaidan tekoon? Varmaan iso homma. Mitä pidit tuosta Kimikin tuoksusta? Aika voimakas ja sitruunainen on. Terkut täältä peiton alta, en ole vielä laittanut pattereita päälle. Lokakuuta ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. On täällä tosiaan yhteisöllisyyttä vähän kaikessa, mikä on kiva. Aitaani on ollut auttamassa naapurin täti joskus, mutta nyt, kun se on valmis, on sitä helppo tiivistää ja korottaa, materiaalia vain tarvitaan paljon. Ärsyttävää kyllä, nyt kun tukin yhden aukon, niin peurat ovat ängenneet väkisin siitä vierestä painaen riistaverkon lommolle ja aidantolpan vinoon. Ne ovat niin painavia, että saavat halutessaan paljon tuhoa aikaan.
   Kimikki kasvaa tuolla penkin takaosassa, niinpä sitä ei haista käytävälle asti, piti mennä ihan sen viereen nuuskuttamaan. Ihan hyvä tuoksu, aika makea.
   Lämpöisää lokakuuta sullekin, täällä jo nöyrryin talvikauden edessä ja laitoin pari patteria päälle. Tähän asti pysyi talo lämpimänä sytyttämällä tuli hellaan silloin tällöin.

   Delete
 13. Kaunis syyskimikki <3. Minullakin se kukki tänä vuonna ensimmäistä kertaa, kun on pari vuotta kasvattanut kokoaan... Juokseva vesi on on toden totta hyvä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmeisesti kimikit ovat hitaita asettumaan, mutta toivotaan, että nyt sitten alkavat kasvaa kokoa ja kukintarunsautta siellä ja täällä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!