Tuesday 6 October 2020

Kosteikkopuutarhaa saunan päädyssä

Saunan huudeilla on tonttini kostein kohta. Tältä saunan pääty näyttää nyt, kuvasin vastikään. Tuli nimittäin vastaan vanha kuva...

... keväältä 2007, jolloin olin asunut täällä vajaan vuoden. Tuossa näkyy hyvin keväinen vesien virtaus. Heinikkoa ei vielä ole raivattu nurmeksi, eikä japaninlehtikuusta istutettu. Saunakin piti kaivaa maasta, jotta nurkkakivet löytyivät ja seinät pääsivät irti maakosketuksesta.

Tuolla ojan päässä on nykyisin mutapuutarhakin. Tässä vertailukuva edelliskuvalle viime helmikuulta, jolloin sain inspiratsioonin. Keksin, että tämä kohta kaipaa ehdottomasti lumikelloja, talventähtiä ja jouluruusuja. Niitä sitten istuttelin ja toivottavasti niistä nautitaan ensi keväänä (mielellään heti tammikuussa).

Saunan nurkalla viihtyvät etelänkevätesikot, nehän ovat tavattoman aikaisia. Kuva on viime maaliskuulta. Vaaleankeltaisia kukkia ei oikein erotakaan kevätauringon kilossa. 
Oi, kevät!
Muistaakseni siirtelin muutamia lehtiruusukkeita tuonne lähemmäs ojaa, jotta esikko leviäisi sinnekin vähän nopeammin. Lehtikuusen juurelle onkin itsekseen löytänyt tiensä kevätesikko, mutta sehän kukkii vasta toukokuussa.

Jos kevääseen kaipaankin matalia kukkijoita, ei kesän ja syksyn kasvillisuus voi olla matalaa, tai sitä ei erotakaan (keväällä istuttamani jouluruusun lehdet ovat onneksi tuolla lomassa ihan hyvässä hapessa). Nyt huomiovuorossa ovat ihanaakin ihanampi, keveä ja sirosti kaartuva keltareunainen marskiheinä 'Aureomarginata', kuningassaniainen, joka alkaa viimein kohota lähes metriseksi, monenlaiset mesiangervot ja niiden välissä palmusaraa, vaikka sitä ei tässä oikein erota.

Otin heinäkuussa kuvan saunan sisältä käsin, kun näkymä vaaleanpunaisiin mesiangervohattaroihin oli niin kaunis. Japaninlehtikuusi siivilöi valon ihanasti ilmavan vihreällä tavalla. Sehän on ihana syksylläkin, mutta ei ole vielä alkanut vaihtaa väriään keltaiseksi.
Mesiangervot ovat ketomesiangervo 'Elegans' ja idänmesiangervo. Preeriamesiangervo 'Venusta' asustaa parissa paikassa muualla, ja hankin tänä kesänä taas rusomesiangervo 'Hjordisin', mutta tällä kertaa se kuoli kuivuuteen jo ennen kuin pääsi maahan!
Onneksi muuten nyt sataa, mittariin on kertynyt jo 10 mm, on toiveita saada vesipumppu joskus taas käyntiin! Tosin sadevesi ei nyt ihan heti kaivoon mene, mutta vähitellen kumminkin.

Toinen saunan sisältä otettu kuva on parin viikon takaa, tässä näkyy se ihana valo paremmin. Raidallinen marskiheinä edessä, taustalla kallionauhus ja palmusaraa.

Tykkään tavattomasti kallionauhuksen keltaisesta juuri tässä, lehtikuusen oksien alla ja kellanvihreän palmusaran kupeessa. Vasemmalla on siperiankurjenmiekkaa.
Palmusarasta oikealle on kasvi mietinnässä. Heti saran vieressä on tarhapäivänlilja ja siitä edemmäs, tyhjän aukon jälkeen on taas päivänliljaa, ja näiden väliin kaipaan jotakin, jossa ei ole päivänliljamaiset tai iirismäiset lehdet, sillä niitä on tässä jo niin paljon. Paikka on yllättävän kuiva, siksi siitä onkin kuollut kasvi jos toinenkin tässä vuosien mittaan. Vuosi sitten istutin siihen verikonnantattaren, mutta se kuivui. Ehkäpä kokeilen jakaa tuota nauhusta, sillä olisi kiva saada juuri tuollaisia pyöreitä lehtiä siihen, eikä toisto olisi pahitteeksi.

Tuolla lehtikuusen oksien alla näkyy lisää pyöreitä lehtiä, ne kuuluvat kilpirikolle. 
Tunnelmallisia sadepäiviä – täytyy lähteä tarkistamaan, olisiko mutapuutarhaan jo kertynyt vähän vettä pohjalle!


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Idänmesiangervo – Filipendula palmata
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Kallionauhus – Ligularia dentata
Ketomesiangervo – Filipendula purpurea
Kevätesikko – Primula veris
Kilpirikko – Darmera peltata
Kuningassaniainen – Osmunda regalis
Marskiheinä – Spartina pectinata
Palmusara – Carex muskingumensis

22 comments :

  1. Onko tuossa purossa vettä vain keväisin? Olisi aika hieno kosteikko, jos vettä olisi koko kasvukauden edes vähän.
    Harvemmin tulee otettua kuvia ikkunanäkymistä. Maisema saunasi sisältä katsoen on kaunis niin syyskuussa kuin heinäkuussakin. Valo on aivan erilainen, mutta hieno kummassakin.
    Lumikellot ja talventähdet tammikuussa, tai helmikuussakaan - ovat kyllä näillä nurkilla melkoista toiveajattelua. Vaikka menneenä talvena se olisi ollut mahdollista. Vaan eihän unelmissa mitään vikaa ole. Päinvastoin, erinomaisia energianlähteitä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lähinnä keväisin, mutta joskus syksylläkin ja viime talvena myös. Kesällä se on kyllä aina kuiva, samoin kuin mutapuutarha-lampikin, pitäisi tulla monsuunikausi varmaan, jotta vettä riittäisi. Maassa kyllä riittää melko hyvin kosteutta, mutta olen huomannut, että ainakin kilpirikot ja kuningassaniainen ruskistavat lehtiään kesäisin, niille saisi olla enemmänkin kosteutta. Kun pohjavesi menee riittävän alas, ei kosteutta tahdo riittää sitä kaipaaville kasveille. Ja nyt on tosiaan vesi hyvin alhaalla, kaivossa pohja näkyy.
      Sauna on aivan laho, mutta ainakin sieltä on kaunis näkymä :-D
      Viime talvena kyllä lumikellojen nuput ilmestyivät tammikuussa! Luotan siihen, että niin voi käydä joskus toistekin, mieluiten heti ensi talvena.

      Delete
  2. Mielenkiintoista oli lukea kosteikosta, niin hyviä kasvivalintoja ja kauniit kuvat. meillä nuo kevät kukkijat kukkivat vasta huhtikuussa. syksyllä kuulukin unelmoida jo kevään kukista. Hyvää syksyn jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viime talvi oli niin ihanan brittiläinen, että pihallani alkoi ensimmäisiä lumikelloja näkyä jo tammikuussa! Jouluruusut kantoivat siihen asti ja ylikin. Koko talven oli jotakin kukassa, taivaallisen ihanaa.
      Kiitos, mukavaa syksyä sinullekin!

      Delete
  3. Upea kuva saunan ikkunasta käsin. Hienosti siivilöityy valo marskinheinän ja lehtikuusen neulasten läpi! Kosteikot tuovat mukavaa vaihtelua puutarhan kasvivalintoihin. Harvemmin löytyy luonnon kosteikkoja pihamaalta, yleensä ne pyritään poistamaan, mutta puutarhaharrastajalle ne ovat aarteita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lähes joka kerta saunassa käydessäni ihastelen tuota näkymää, sillä tuo ikkuna on länteen ja siihen juuri tulee iltapäivän ja illan valo lehtikuusen läpi.
      On kyllä valtava onni, jos pihalta löytyy monenlaisia kasvupaikkoja!

      Delete
  4. Oih, miten kaunis näkymä saunasta katsottuna marskinheinän takana näkyvään valoisaan kohtaan - kerrassaan upea kuva!!
    Täällä meillä en ole tottunut odottamaan tammikuussa kevään airuita, mutta sinä asutkin siellä lämpimällä vyöhykkeellä, toivotaan siis toiveesi toteutumista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No eipä täälläkään tammikuussa ole yleensä odotettavissa kuin vasta talven alkaminen, yllättävän usein lumi ja pakkassäät tulevat vasta vuodenvaihteen jälkeen. Mutta viime talvi oli ihana poikkeus ja nyt toivon, että sellaisia saataisiin lisää.

      Delete
  5. On se rikkaus, kun tontilla on erilaisia maastokohtia ja puutarhurilla mielikuvitusta, niin tulee mielenkiintoisia huoneita pihapiiriin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on vaihteleva tontti, vaikka tämä ei kovin iso olekaan! Suunnittelu on sitä paitsi niin mukavaa, ja vanhojen ideoiden jalostaminen myös.

      Delete
  6. Tykkään kovasti tästä kohdasta puutarhassasi💚 Ja voi miten ihanasti lumikellot tuonne sopivatkaan😍 Ajatella, melko pian on niiden aika!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on ihana, vehmas kohta. Ihanaa, muutama kuukausi enää lumikelloihin!

      Delete
  7. On kiva, että puutarhassa on erilaisia alueita. Kosteikkoalue muuten kuivalla pihalla on varmasti luksusta. Japaninlehtikuusen oksien välistä siivilöityy kyllä valo todella kauniisti. Meillä on nyt koko puutarha yhtä kosteikkoa. Nurmikko litisee kävellessä ja jopa hiekalla on lätäköitä! Kunpa olisi jonkun aikaa satamatta ennen kuin lykkää pakkasia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihani ei ole ihan kuivimmasta päästä, sillä olen alarinteessä ja savimaalla, mutta kun saariston kesät ovat lähes poikkeuksetta tavattoman kuivia. Onneksi on sentään se savimaa.
      Voi ei, toivottavasti nyt ei tule pakkasia! Säätiedotuksessa taidettiin kyllä mainita, että poikkeuksellisen leuto sää vallitsee lähipäivätkin koko Suomessa, mutta se taitaa tietää lisää sateita sinne teillekin. Tänne odottelen niitä oikein kunnolla ja paljon. Meillä ei kuitenkaan pakastu kunnolla vielä kuukausiin, ehkä. On kyllä talvi tullut kerran marraskuussakin.

      Delete
  8. Oi, näen sieluni silmin lumikellot, talventähdet ja jouluruusut täydessä kukassa puron varrella. Ja mulle myös sopisi, että nämä kaikki kukkisivat jo tammikuussa. :)
    Ja onpa mielenkiintoista nähdä tämä kohta puutarhastasi. Olen aina jotenkin ajatellut, että siellä on joka puolella kuivaa. Mahtava, että sulla on tällainen kohta, jota saat muokata ja suunnitella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viime tammikuussa kukkivat vaaleajouluruusut ja ensimmäisten lumikellojen nuput ilmestyivät, se on siis mahdollista!
      Täällä on vain todella kuivat kesät lähes aina, mutta tonttini ei ole kuiva. Jos on sateinen syksy/talvi, niin pihassani on monta puroa, alarinteessä kun olen. Joihinkin kohtiin onkin sitten vaikea löytää kasveja, jotka sietäisivät talvista märkyyttä ja kesäistä kuivuutta - pahin mahdollinen yhdistelmä.

      Delete
  9. Kaunis valo tosiaan! Yhdyn toiveeseesi samanlaisesta talvesta kuin edellinen oli, ihan paras talvi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se oli hartaiden toiveiden täyttymys! Ihanaa, että sellainen oli, herää toivo, että voisi toistekin olla.

      Delete
  10. Replies
    1. Se on todella kiva, että voi istuttaa kosteankin paikan kasveja!

      Delete
  11. Mukava kun on kosteikko siellä siulla hoijettavana ja hyviä kasveja oot sinne jo suanukkin. Kevättä onkin mukava vuottoo, haaveillen noista istuttamistasi kevätkukkijoista. Harvinaisen pitkälle ollaan tiällä iliman halloja piästy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvä juttu, että hallat eivät ole kukkiasi vielä kiusanneet! Ja tännekin on vähitellen saatu sadetta. Kevätkukat ovat sitten ihania, enää viisi kuukautta, niin jotain varmaan jo kukkii!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!