Wednesday 19 February 2020

Rovasteja ja keisareita

Mikä hiljaisuus! Monen päivän puuskaisen tuulen jälkeen tänään iltapäivällä tyyntyi. Missään ei pauku, kohise, ujella, rämise, natise eikä kolise. Meteliin tavallaan tottuu, sillä täällä tuulee lähes aina, mutta hiljaisuus on musiikkia korville.
Kerrotut puistolumikellot ('Flore Pleno') alkoivat iltapäivän lämmössä availla nuppujaan.

Kun muu äänimaailma hiljenee, voimistuu lintujen sirkutus. Punatulkkukoiraat oikein loistavat punaisina sinitaivasta vasten. Ruotsiksi punatulkku on domherre, tuomiorovasti – hauska ja arvokas nimi.

Kotoinen pastori-isäntä viihtyy sängyssä, siellä on mieluisia asioita: mamman pyjamanhousut ja pari lampaantaljaa, niiden ja peittomytyn välissä on oivallinen paikka pantterin päivänokosille.

Luin ruotsalaislehdestä kejsarolvonista, joka kukkii (Skoonessa) joulukuulta huhtikuulle, kukat paljailla oksilla. Pitihän heti mennä tarkistamaan omani! Tilasin keisarinheiteni toissa syksynä Britanniasta enkä edes tiennyt, olisiko se talvenkestävä meillä. Ekan talvensa se vietti villapaitaan käärittynä, täksi talveksi laitoin sen suojaksi vain lehtiä. Suojaverkko on oltava, sillä heidet syödään tarkkaan muuten.
Eipä näy kukkia, mutta hyvässä kasvussa se jo on. Ehkä se ei talvisuojia kaipaisikaan. Nämä oksat ovat nimittäin olleet pelkästään tyvelle kasaamani lehtisuojauksen yläpuolella ihan paljaina pakkasta vasten.

Jatkoin tontin yläreunalle. Sieltä löytyi valamonruusu, joka on pykännyt jo yhden lehden keväisten säiden kunniaksi. Punaiset silmutkin kihisevät elämää. Iltapäivän seesteessä alkoi tuntua suorastaan lämpimältä.

Päätin siirrellä talventähtiä ja lumikelloja paremmille sijoille, sillä jos asiat jättää, niin ne unohtuvat (minulla ainakin). Mutta ne näyttivät yhdessä ämpärissään niin somilta, että sainkin päähäni istuttaa ne kausiasetelmaksi. Vanha haljennut rautapata, jossa ei nyt ollutkaan muuta kuin sammalta ja yksi puolukanvarsi, saa toimia niiden tilapäiskotina niin kauan kuin ne kauniilta siinä näyttävät. Kesän tullen multa padassa on varmaankin liian kuiva, joten istuttanen ne myöhemmin pihamaahan johonkin sopivaan paikkaan. Vaikka olisivathan ne tuossa täydellisesti suojassa myyrien hampailta!

Päivän 'Hippolyta'. Kukka avautuu vähitellen paljastaen hurmaavan vihreän alushameen. Oikeassa reunassa voi jo aavistaa helman heilahduksen.


Keisarinheisi – Viburnum farreri
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Talventähti – Eranthis
Valamonruusu – Rosa Francofurtana-Ryhmä 'Splendens'

26 comments :

  1. Siellä onkin komea seurakunta oksilla punastelevine tuomiorovasteineen ja vällyissä torkkuvine pastoreineen.
    Viikonlopun ryskettä kuunnellessani ajattelinkin, miten siellä saaressa mahtaa katto pysyä paikallaan. Ihmeen vähän vaurioita myrsky aiheutti, vaikka vettäkin tuli enemmän kuin saavista kaataen.
    Aivan ihana tuo Hippolyta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paljon on arvovieraita ;-)
      Ei täällä ollut mikään tavallista hirmuisempi myrsky, vähemmän tuntui myrskyävän kuin mitä ennustettiin, vaikka puuskissa välillä talo nytkähtelikin. Edes sähkökatkoa ei ollut.

      Delete
  2. Siellä ollaan selvästi vielä hitusen edellä kukkien avautumisessa. Täällä 'Hippolyta' on vielä supussa. Ihan uusi tuttavuus tuo heisi, täytyypä guuggeloida😊
    Viburnum farreri is a loose, upright, rounded, deciduous viburnum that is native to mountainous areas of northern China. Kyllähän tuo on vuoristoseudulta kotoisin joten varmasti sillä on ihan hyvät mahdollisuudet täällä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla taas ovat Dionusykset vasta nousemassa, joten riippuu ehkä kasvupaikasta tuo kukinta-aika. Viime päivinä on alkanut löytyi aikaisimpien krookusten soukkia nuppuja ♥

      Delete
  3. Hyvä, että pastori malttaa edes hetkeksi vetäytyä rentouttaville kauneusunille kaikkien kiireidensä keskellä! Toivotaan että pastori jättää punatulkut rauhaan.

    T: Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on melko ahkera metsämies, joten kyllähän se lintujakin nappaa, harvemmin tosin. Eipä kissa taida saada kiinni tervettä lintua kuin vahingossa. Yleensä sillä on saaliina tinttejä, joita pyörii tässä talon ympärillä talipalloja ja ikkunakittejä syömässä.

      Delete
  4. :) Tuomiorovasti oli uusi tieto. Pantterin olo näyttää ehdottomasti nautinnolliselta. Ja siellä kevät vaan yhä jatkaa etenemistään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä se jatkaa, myrskysäiden välipäivinä oli mahtava keli! Nyt taas sataa vaakatasossa, mutta kasveillehan sade on oikein mieleen.

      Delete
  5. NAuti nyt siitä rauhasta ja hiljaisuudesta...viikonlopuksi on taas luvatt sadetta ja kovia tuulia...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu se alkoi toissa iltana :-D Välissä oli vuorokauden niin tyyntä ja hiljaista, ettei todelta tuntunut.

      Delete
  6. Tuo Hippolyta on siis talventähti? Järkyttävän kaunis. Huomasin eilen, että terassihortensia vetää seinän vieressä uusia lehtiä. Puutarhuri sanoi, että takuulla ei kuki Suomessa ulkona. Katsotaan. Varuilta sen vieressä on Endless Summer, jota en aikonut enää ikinä ostaa, koska tuntemattomat ihmiset tulivat sitä pihalle ihmettelemään. Meidän ohi ajaa mm. arkkitehtiopiskelijoita Aallon huvilalle. Kerran etupihalla oli japanilaisia turisteja... Ensimmäistä kertaa seinän vieren kukkapenkissä on kaunis, kerrankin kaunis, jänissuoja. Se on entinen malvapenkki, mutta nyt sitä varjostaa liikaa serbiankuusi, jota emme aio kaataa. Viime yönä oli pakkanen eli tänään kevät on pysähtynyt. Tosin ei ollut edes talvea, joten mitä keväästä! Neljä vuodenaikaa on taikaa!

    ♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumikellohan tuo.
      Kauniit suojat ovatkin aarre!

      Delete
  7. Hurmaava asetelma rautapadassa! Niin on keväisiä näkymiä taas. Tuomiorovastit lauleskelevat täälläkin jo. Kevättä rinnassa :) Mukavaa loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keväiseltä tuntuu, sateesta ja tuulesta huolimatta ♥

      Delete
  8. Ihana nukkumispaikka siellä. Kaunis keväinen asetelma. Valamonruusussa lehti, uskomatonta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yksi lehti vain, joku tiedustelija lähetetty tutkimaan tilannetta :-D

      Delete
  9. Teillähän kevät etenöö jättiharppauksin, lehtiäki jo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkä se vaikuttaa, että yöllä ei ole ollut pakkasta kuin parina-kolmena yönä tässä viikon sisään - tuntuu tosiaan kevät tulevan! Näsiä ei tosin suostu vielä kukkimaan, se on aina harkitsevainen.

      Delete
  10. Replies
    1. Niin on, nää kevään ensimmäiset on oikeita ihmeitä ja ilontuojia - helmikuussa etenkin!

      Delete
  11. Ompa teillä jo keväistä! Tuo ruusunlehti tähänaikaan on kyllä ihme tiältäpäin kahottuna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusunlehti on ihan hassu, mistähän sekin on saanut päähänsä puhjeta. On kyllä ainoa, joku oikku tai tiedustelija mahdollisesti ;-)

      Delete
  12. Kevätpadastasi tuli oikea unelma!
    Meillä tänään(kin) ujeltaa ja paukkuu,mutta ehkä tuuli joskus taukoaa täälläkin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo pata on niin nätti, onneksi sain idean. Nyt voin ihailla sitä keittiön ikkunasta tällaisena sadepäivänäkin!
      Huh, teillä taisi tuntua se edellinen myrsky pahemmin kuin täällä. Nyt on taas ollut melko hurjaa torstai-illasta asti.

      Delete
  13. Replies
    1. On kyllä, vaikka nytkin sataa vaakatasossa ja katson, kaatuuko pihakuusi puuskissa vai ei :-D Mutta on nämä kevätkukat vaan niin ihania, ja luojan kiitos lumikellojen hennot varret sietävät myrskytuuliakin loistavasti!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!