Tuesday 25 February 2020

Nuppuja tunti tunnilta

Viikonlopun myräkkä päättyi yhtä ihanaan tyveneen auringonkiloon kuin edellinenkin. Pari päivää on ollut satumainen kevätsää, tosin viime yönä mittari käväisi -6,5:ssä. Persiansinililjat, joita olen istutellut sinne tänne niiden aikaisuuden takia, avaavat kukkiaan. Nämähän ovat hyvin matalia ja noin kuukautta aikaisempia kuin idänsinililjat. Kannattaa hankkia, jos jossain tulee vastaan!

Aikaisimmat krookukset ovat niin soukkanuppuisia, että nuppuja tuskin huomaa. Kultasahramin nuppu alkaa olla jo niin paksu, että avautuisikohan huomenna!

Aikaisimpiin kuuluu myös tähtisahrami, jonka nuput vaativat kukkapenkin syynäämistä tarkalla silmällä.

Talventähtienkin kanssa saa olla tarkkana, sillä vaikka nämä erottuvat, avautuvat kukat vain auringossa. Tässäkin näkyy seassa muutama kermanvaalea kapea pötkö: ne ovat 'Cream Beauty' -sahrameita.

Padassa majailevat talventähdet ja lumikellot saavat suojaverkon ympärilleen joka yöksi, varmuuden vuoksi.

Päivän sää. Eipä tehnyt mieli viettää aikaa sisällä.

Niinpä hain pensassakset ja leikkelin kaikki perennanvarret koko puutarhasta. Hommaan menikin tovi, kun sen teki yhdeltä istumalta, lisäksi siinä tuli hiki! Toki minulla oli haalarin alla kaksi villapaitaa, mutta jouduin riisumaan haalarin yläosan, ennenkuulumatonta helmikuun meininkiä.
Saksittu tavara jää kukkapenkkeihin. Kyllä se sinne häviää, kun perennat alkavat kasvaa. Periaatteessa pitäisi silputa aina latvasta alkaen lyhyissä pätkissä, mutta vetelen joskus suoraan tyveltä, kun en jaksa nyhertää.
Purppurakannusruoho on aivan mahtava, sillä se näkyy olevan vihreä koko talven.

Sitten olikin aika mittailla muotopuutarhan piippoja. Pieniä kurjenmiekkoja nousee sieltä runsain määrin, myös penkistä, johon en muista niitä istuttaneeni. Sepä mukava yllätys!

Musti saapui kaveriksi. Siitä on niin mukavaa puuhailla ulkona yhdessä. Olen jo poistanut pressun lautakasan päältä, sillä talonkunnostuskausikin on jo korkattu!

Jihuu!

Isoin 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekan nuppu näytti aamun kuuran sulamisen jälkeen tältä...

... pari tuntia myöhemmin tältä...

... vielä tuntia myöhemmin tältä!

Ensimmäinen tähtisahramikin avasi kukkansa.
Oi tätä onnea. Iloisia kevätpäivä vaan kaikille muillekin!


Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Kurjenmiekka – Iris
Lumikello – Galanthus
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Talventähti – Eranthis
Tähtisahrami  – Crocus tommasinianus

44 comments :

  1. No jopas siellä on poksahdellut piippoja maasta ja nuppuja aivan tarhurin hurmaten, kuten aivan joka vuosi! Ihania kukkijoita joka ikinen! Kun vain syksyllä aina muistaisi laittaa noita ensimmäisiä kukkijoita enemmän ja sellaisiin paikkoihin joka paljastuu lumen alta ensimmäisenä. Tänä vuonna lumesta ei ainakaan toistaiseksi ole ollut huolta, pelkkää pälveä on ollut koko piha jopa täällä rintamaillakin!

    Samalla tapaa meilläkin silputaan törröttäjät kukkapenkkiin ja ihmeesti ne jäävät nousevien versojen suojiin ja kaikenlaiset ötökät pitävät huolen lopusta 🐞🐞🐞!

    Viimeinen helmikuun viikko jo vauhdissa! Maaliskuu kolkuttelee ovella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syksyisin pitää tosiaan erityisesti muistaa nämä aikaisimmat lajit kaiken tarjonnan houkutusten edessä. Muuten, ensimmäiset narsissinnuputkin jo ovat ilmestyneet, vasta ihan maanpinnan tasalla lehtien väliin, hyvin piilossa ovat ja varmasti kuluu viikkoja ennen kuin kukkivat, kun ei nyt mitään hellekautta ole luvassa.
      On tärkeää jättää materiaalia kukkapenkkiin, ja jos nyt eivät perennojen korkeat varret enää suojaa pakkasilta, niin kaiketi varsisilpustakin jotain suojaa voi olla.
      Jee, maaliskuu!

      Delete
  2. Replies
    1. Ihana sitä on tarkkaillakin! Avautuisikohan tänään kokonaan, kunhan tässä vähän lämpenee, ollaan vasta noin nollassa.

      Delete
  3. No johan siellä kukkii jo täyttä päätä. Jotain iloa leudosta talvesta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leuto talvi on ollut minulle oikea lahja, kun en lumesta piittaa, enkä pakkasestakaan (estävät pihatyöt :-D ). Tää on ihanin talvi ikinä!

      Delete
  4. Jotenkin olen vain huolissani tai jopa kauhuissani tästä leudosta talvesta. Pelkään että kohta iskee 20 asteen pakkanen ja tappaa kasvuun lähteneet kahvit. Apua, olen pessimisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet kyllä tosi pessimisti :-D Itse ajattelen niin, että aurinko nousee jo aika korkealle lämmittämään ja päivä on pidempi, joten kovan pakkasen todennäköisyys pienee päivä päivältä. Ennusteessa ei sellaista olekaan, joten luotan siihen, että tää jatkuu sopivana kasveille. En oikein ymmärrä ihmisiä, jotka manaavat, että toukokuussa tulee sitten lunta - mitä jos tuleekin, silloinhan se sulaa päivässä pois!

      Delete
  5. Sielläpä iloisen keväiset touhut. Minäkin tänään olin jo vähällä aloittaa samat puuhat, mutta leikkasinkin pienet omenapuut ja muutamia pensaita. En tiedä menikö oikein, mutta tänään oli ainakin kuiva pakkassää ja silmut alkavat pullistella, joten arvelin, että pitää kiirehtiä. Hieno kuvasarja avautuvasta kaunottaresta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En tiedä minäkään, leikkasin omppupuun itse asiassa jo viime vai oliko toissa viikolla, kun oli vaan niin ihana sää ja pakko päästä tekemään pihatöitä.

      Delete
  6. Voi miten keväinen mieli iski kun tätä postausta luki;) ihania maasta kurkkijoita siellä jo näkyy! Kumpa ei nyt vaan mitään takatalvea pukkaisi ja kasvi/kukka parat siitä kärsisi..peukut pystyyn että siirrytään suoraan kevääseen! Mukavaa päivää❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on kevätmieli ihan täysillä! Kyllä kasvit tietävät, suuri osa on vielä visusti maan syövereissä odottamassa sen lämpimämistä kunnolla. Moni nuppu odottelee ihan maanpinnan tuntumassa, eikä meinaa vielä nousta sen korkeammalle. Eiköhän se tästä!
      Kiitos, mukavaa päivää sinullekin!

      Delete
  7. Kylläpä meillä tämä maa on eri vyöhykkeillä varustettu! Ei täällä kaakonkulmilla vielä avautuneita kukkia näy, vaikka piippoja pilkistääkin. Ihanaa, kun siellä jo kevät tulee täysillä! Oikaise välillä selkääsi, kun vallan saat ihailla pikkuisia kaunokaisia ympäri pihaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä pitkä maa ja monia eri ilmastoja! Teilläkään ei varmaan ole lunta kumminkaan. Pitää katsoa, että on kurahousut jalassa, kun noiden kuvaamiseen täytyy polvistua maahan vähän väliä :-D

      Delete
  8. Ihana kevä♥♥
    Katselimme viimeviikonloppuna pikku-ukon kanssa kukkapenkeistä nousseita tiittejä. Hän oli kovin innostunut ja pyysi, että näytä lisää...no eihän minulla ollut muuta näytettäväänja kyllä taas tuli ikävä vanhaa pihaa..:)

    ReplyDelete
  9. Voi ihana kevät! Kiva tuo kuvasarja ja kääk miten söpö tähtisahrami. <3 Tuo pitää ehdottomasti muistaa lisätä ostoslistalle. Odotan innolla lisää keväisiä bongauksiasi. Jotenkin vaikea uskoa, että enää tulisi kovin talvisia kelejä. Täällä on nyt tosin ohut kerros lunta, mutta pakkasta povatun viidentoista asteen sijaan vain pari astetta. Aurinko paistaa ihanasti täälläkin. Siispä nyt ulos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähtisahrami on kiva, tuntuu olevan aikaisimpia ja lisäksi hyvä lisääntymään. Tuo punertava on muuten lajike 'Roseus', tavallinen perusmuoto on sinivioletti, kaunis sekin.
      En minäkään voi uskoa, että tästä enää talvi tulisi, vaikka juuri tänään laivassa juteltiin tutun rouvan kanssa siitä, että maaliskuu on hyvin arvaamaton, eikä huhtikuuhunkaan ole luottamista... saa nähdä, miten käy, joka tapauksessa nyt on jo aurinko korkealla - ihanaa, että sielläkin oli mahtava ulkoilusää!

      Delete
  10. Täällä ei vielä näy yhtään mitään, ja kun tähän ei niin hyvin käy aurinkokaan saa kyllä ensimmäisiä kevät kukkia vielä odottaa, mutta onneksi sisällä kasvaa vihreää ja kaktus kukkii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on jotain vihreää ja kukkaakin! Kylämme on etelärinteessä ja etelän suuntaan on avaraa niittyä, joten aurinko pääsee helposti pihalleni kevättä tekemään.

      Delete
  11. Kyllä oli äsken kylmä viima kun kävin kierroksella, hur! Onneksi viikonloppuna pitäisi jälleen lämmetä. Toisaalta sitten ihana aurinko menee pilveen. Täällä ovat vielä kurjenmiekat jonkin verran jäljessä, vaan noita persiansinililjoja täytyykin hankkia👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi meidän kylään ei niinkään pohjoisenpuolen tuulet käy, sen sijaan rannassa huomasin sen tuulen kyllä! Aallot pärskivät vasten venevajaa, toivottavasti ikkunat kestävät.

      Delete
  12. Oi, nuppuja puutarhassa. Onpa ihanaa!!!

    Tuli mieleen tuosta perennanvarsien pätkimisestä, että joka kevät taistelen itseni kanssa asiasta. Pyrin tekemään juuri tuota että pätkin varret sinne maatumaan ja parantamaan maata, mutta ajoittain joku kumma siistijä-minä ottaa vallan ja alan tuusaamaan alueita turhan tarkkaan. Ongelma ilmenee kotipihalla, sillä mökillä ei olla koko aikaa ja keväällä kasvu on niin hurjaa että melkein viikossa suurimmat "sutut" häviää. Kaikenlaisia "ongelmia" sitä tällä tarhurilla näemmä on :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, täällä ei siistijä-minää ole olemassakaan :-D Eipä tulisi mieleen alkaa roudata noita silppuja, vaikka eivät ne nyt mikään kaunistus ole. Kyllä sitä ongelmia onnistuu muodostamaan vähän kaikesta :-D

      Delete
  13. Oijoijoi, taas postaus täynnä kevättä! Yllättävän huimaa vauhtia ne nuputkin aukeavat, kun niitä alkaa kellon kanssa seuraamaan. Minäkin oikaisen noiden perennanvarsien kanssa, jopa niinkin paljon, että taitan ne vain tyvestä poikki ja murskaan tallomalla. En ole varmaan koskaan järjestelmällisesti silpunnut niitä saksilla silpuksi. Tänä vuonna ajattelin kokeilla niiden hakettamista... kunhan se kevät nyt ensin tulisi :D Aurinkoista viikon jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehheh, usein minäkin olen yrittänyt niitä taittaa käsin poikki, mutta harvoin menevät, ovat sitkeää sorttia. Sitten jäävät rumasti sojottamaan johonkin suuntaan, ja kun olen saanut kiskottua siinä vimmassani juuriakin maasta, olen sittemmin pakottanut itseni hakemaan sakset vajasta. Enpä uskaltaisi talloa kylläkään, kun sieltä heti maankuoren alta voi jo olla versot nousemassa. Kukkapenkeissä saa liikkua hyvin varovasti, piippoja on ihan joka puolella. Osaisinpa taas kerran lentää kuin Katto-Kassinen!

      Delete
  14. Musti laittaa työvälineitään kuntoon. On se ahkera työmyyr... Ei kun siis panttereista parhain! <3

    T: Musti-fani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Työmyyr juu :-D Yksi myyrä siltä taisi päästä lipettiin eilen, kun tuli sitä minulle esittelemään, mutta myyräpä pinkaisi kissan suusta päästyään jaloilleen ja kipitti niin lujaa liiteriin kuin kintuista lähti. Musti aivan hölmistyi. Sai sitten lohturuokaa kotona.

      Delete
    2. Voi ei! Sata sympatiapistettä Mustille ja rapsutukset päälle!<3 Kyllä se voi tekijällekin sattua pikkuvipa. Onneksi sai lohturuokaa, se helpottaa! Seuraavalla kerralla menee paremmin!

      T: Musti-fani

      Delete
    3. Musti kiittää pisteistä ja raptusuksista! Tekevälle sattuu. Taitaa olla jo unohtunut, nyt se kerjää, että leikin sen kanssa.

      Delete
  15. Oot niin tehokas, mulla on edelleen perennan varsien silppuaminen kesken... Koitan vähän nyhertää lyhyehköiksi pätkiksi. Ja kylläpä sinulla ihanasti jo kukkii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tehokas :-D Pikemminkin niin päin, että on ollut niin mahtava keli, että on täytynyt keksiä tikusta(!) asiaa, jotta ei joudu siirtymään sisälle! Sun blogista taisinkin saada kimmokkeen, kun mainitsit tuon kevätsilppuamisen.

      Delete
  16. Eikä. Helmikuu. Ja vaikka mitä. Suorastaan helmikuun kukkarunsaus. Täällä alkoivat pakkaset lumettomassa tilanteessa. Elämme jännitysnäytelmää, mikä selviää ja mikä ei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iiks, toivottavasti ei pahoja pakkasia ole. On kyllä mahtava helmikuu tämä.

      Delete
  17. Oooh! Nykkö jo!!! Täälä kyllä kans aurinko paistaa, mutta, mutta, muutama sentti lunta ja asteet reilusti pakkaasen pualella, nyyh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta, nyjjo! Nuo Katharine ja sahrami ovat kyllä edelleen ainoat lajissaan ja niin taitaa jatkuakin jonkin aikaa, kun sääennusteessa ollaan nollan tuntumassa 10 vuorokautta. Mutta sitten, jos tulee viitisen astetta lämmintä, alkaa tosissaan nuppuja poksahdella!

      Delete
  18. Kyllä kelpaa ihastella somia kukkia!

    ReplyDelete
  19. Ompas siellä kevättä ilimassa! Meille tul lunta ja paukkupakkaset. Talventähti on kuin pien aurinko, siellä muanrajassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keväinen olo on ollut, mutta nyt tuli kylmempi kausi joksikin aikaa. Kasvit eivät varmaan nyt tee mitään vähään aikaan, sinnittelevät vain. Talventähti on tosiaan söpö, onneksi on noin näkyvän värinen, kun on niin matala!

      Delete
  20. On ollut ihan huhtikuun tuntu näissä aurinkoisissa päivissä. Onko siellä ollut maa jäässä ollenkaan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pari päivää sitten kaivoin yhden hajonneen tolpanjalan pois eli reilu 50 cm syvyyteen eikä ollut jäässä ollenkaan. Eilisestä alkaen on sitten maa tuntunutkin melko koppuraiselta. Sen verran kylmäksi on mennyt, että se ei tunnu päivälläkään sulavan. Mutta ei se varmaan voi syvältä jäätyä, ellei iske joku pidempi jääkausi.

      Delete
    2. Oho, ihan kesäkeli läpi talven siellä.

      Delete
    3. On tässä kyllä vähän eroa kesään :-DDD Mutta olen superiloinen siitä, että tänä talvena on vesi juossut läpi talven tähän asti. Yleensä se jossain vaiheessa aina jäätyy, en tiedä, mistä kohdasta, sulanapitokaapelista huolimatta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!