Sunday 21 July 2019

Rikkaporkkanabileet

Rikkaporkkanat kukkivat kaikkialla siellä, minne muutama vuosi sitten istutin siemenistä kasvattamiani taimia. Nimi on alentava, ikään kuin kyse olisi rikkakasvista. Minusta tämä on mitä kaunein koristekasvi, kukkapenkkien täytekasvi ja leikkokukkakin. Tässä katajanaluspenkissä se on kirjaimellisesti täytekasvi – täyttää koko penkin. Kyllä tuolla muutakin pitäisi kasvaa... henno sitten kitkeä näitä.
Kurkkaus paljasti, että muut kasvit löytyvät sieltä kyllä. Kaksivuotisen rikkaporkkanan kanssa en stressaa siementaimista; kyllä ne vähenevät, kun muu kasvusto ottaa alaa.
Katajan runkoa pitkin kiipeilee ihana tarhalyhtykärhö Princess Kate; olen tyytyväinen, että se on reippaassa kasvussa ja tajunnut itse, että siinä on sille täydellinen köynnöstuki. Kataja on edelleen melko rujo, kun toissa talvena siitä ratkesi iso vino päärunko niin, että kaksi kolmasosaa katajasta hävisi.

Rikkaporkkanaviidakko on kauneimmillaan iltavalossa. Tai kai aamuvalossakin, jos olisin silloin hereillä.

Se on myös täydellinen kaveri toiselle rakastamalleni luonnonkukalle: villille palsternakalle.

Rohanin päädyssä ne tuottavat täydellistä niittytunnelmaa, ja palsternakat myös vastaväriä viininpunaiselle. Siellä kukkii pallerolaukkoja ja marjapuuronpunainen lilja, Peter Joyn lilja (hänen tuottamansa risteymä).

Rikkaporkkana, palsternakka, Austin-ruusu William Shakespeare 2000, väriminttu 'Kardinal' ja tarhaviinikärhö 'Madame Julia Correvon'.

Rohanin keskivaiheilla rikkaporkkana pitää seuraa tähkähelmikälle, etelänruusuruohoille ja tummalehtiselle japaninkirsikalle.

Muotopuutarhassa ystävän siemenestä kasvattama harjasärmäputki kasvaa Hernepensaskujanteelta saadun viiniruudan vierellä. Mahtavia nämä kukat jo omillakin ansioillaan ja siksikin, että niistä tulevat ystävät ja kanssabloggaajat mieleen!
Kasvatin itse muutama vuosi sitten harjasärmäputken serkkua, Selinum tenuifoliumia, mutta valitettavasti viime kesä oli niille liikaa. Kahdesta pienestä taimesta enää toinen sinnitteli elossa loppukesällä ja sitäkään ei enää tänä keväänä näkynyt. Täytyy kokeilla uudestaan...

Tontin länsireunalle siivilöityy ilta-aurinko ihanasti. Sielläkin on jo runsaasti rikkaporkkanaa. Etualalla on hulluihin mittoihin yltänyt rohtosormustinkukka, itsekseen kylväytynyt siementaimi.
Eilen, kun leikkasin nurmen, oli kiinnostavaa katsoa, mitkä paikat ovat kosteita ja mitkä kuivia. Tähän kohtaan valuu selvästi ylhäältä kalliolta vesi, sillä keväisin tässä on suorastaan litimärkää ja nytkin ihan tuoreen oloista. Täällä onneksi satoi kokonaisen päivän viikko sitten – taivaan lahja, heinäkuussa! Viitisen metrin päässä nurmi on puolestaan lähes kulottunut.

Valittelin jokin aika sitten Austin-ruusu Lichfield Angelin rentovartisuutta. Laidunkarstaohdake (itse kylväytynyt sekin) on tarjonnut tukevan vartensa ruusulle, ihan omin neuvoin ne toisensa löysivät.

Ylempänä vuokko-esikkopuutarhassa rehottaa luonnonkasvusto ahdekaunokkia, keltamataraa ja ojakärsämöä. Niitä ei ihan hirveästi henno kitkeä, mutta meinaan istuttaa tuohon sekaan yhden uuden ruusun kuitenkin.

Loppuun päivän uutinen: ruskosormustinkukka, kasvatettu siemenestä kolme vuotta sitten, availee ensimmäisiä kukkiaan! Olen paaponut ja tarkkaillut näiden lehtiruusukkeita ja viimein odotus palkitaan.
Tämä on juuri sopivaa hommaa hämäläishenkiselle slow-ihmiselle, sen vaan sanon. Niiiiin palkitsevaa. Ja onneksi olen kotona, kun tämä H-hetki on käsillä.
Kukissa on täydellistäkin täydellisempi ruosteenväri oranssiin penkkiin. Jonka voisin nimetä uudelleen kauniimmin ruskopenkiksi: kultaa ja oranssia vasten iltaruskon auringonsäteitä, sehän se ajatus oli.


Ahdekaunokki – Centaurea jacea
Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Harjasärmäputki – Selinum carvifolia
Keltamatara – Galium verum
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Ojakärsämö – Achillea ptarmica
Pallerolaukka – Allium sphaerocephalon
Palsternakka – Pastinaca sativa
Rikkaporkkana – Daucus carota
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Tarhalyhtykärhö – Clematis Texensis-Ryhmä
Tarhaviinikärhö – Clematis Viticella-Ryhmä
Tähkähelmikkä – Melica ciliata
Viiniruuta – Ruta graveolens
Väriminttu – Monarda

22 comments :

  1. Minun kyllä täytyy sanoa, että minulle on ihan uusi juttu tuo rikkaporkkana. Mutta kylläpä on kivannäköinen, kiitos vinkistä. Upea on tuo sormustinkukkasi. - Mukavaa sunnuntain jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rikkaporkkanasta myydään kyllä siemeniä, vastikään löysin forssalaisesta puutarhamyymälästä viininpunakukkaisen 'Dara' -lajikkeen siemeniä. Se on todella kaunis, mutta sen ja toisen punakukkaisen kylvös ei ole aiemmin onnistunut. Tai pikemmikin kylvös on, mutta pienten taimien jatkoelämä avomaalla ei niinkään. Nyt yritän uudestaan ja kasvattelen niitä purkeissa pidempään. Tällaisella tontilla kun pikku taimet herkästi hukkuvat heinikkoon tai kuolevat kuivuuteen, kun ei kaikkialla muista kastella.
      Opin tuntemaan rikkaporkkanan Englannissa, missä sillä on kaunis nimi Queen Anne's Lace. Suomessa en ole nähnyt sitä luonnossa enkä puutarhoissa, siemenet tilasinkin Englannista.

      Delete
  2. Hieno toi ruskosormustinkukka, toi väri! Ja rikkaporkkanat tietysti, edelleen harmittaa että en niitä Viron taimitarhalta tuonut. Villiä palsternakkaa toin, mutta en saanut kasvamaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruskon väri on todella aivan upea, täydellinen! Kuin kultahippusia ;-) Jos nähdään joskus kasvukauden aikaan, mulla on sulle liuta pikku taimia sitten.

      Delete
  3. Ihana rikkaporkkana. Kannattaako sen siemenet kylvää suorakylvönä vai ensin esikasvattaa? Onko kevät paras aika? Minulla olisi muutama siemen odottamassa kylvöä. Näistä kuvista tajuan mitä kasvia näkyi Virossa pellonpientareilla, se oli villi palsternakka. Kiinnitti värillään huomioni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tein valinnan, että kylvin ruukkuun, sillä halusin tietää, missä taimia kasvaa. Jos niitä kylvää vastikään kaivettuun kukkapenkkiin, kuten Rohan tuolloin oli, mistä nousee paljon rikkakasveja, tulee ne kuitenkin kitkettyä koiranputkina tms :-D Näin on tainnut käydä kuminalle, jonka siemeniä olen yrittänyt viskoa sinne pariinkin kertaan - tänä kesänä kylvin niitäkin ruukkuihin.
      Rikkaporkkana tekee runsaasti siementaimia, joten ehkä suorakylvökin olisi onnistunut, mutta parempi näin, nyt osaan jo tunnistaa niiden pienet ensilehdet.
      Minä kylvän kyllä mihin aikaan tahansa, nyt ostin punakukkaisen rikkaporkkanan siemeniä ja meinaan kylvää ne saman tien. Kaksivuotisena siihen tulee kumminkin ensin vain lehtiruusuke, se ehtii kasvaa hyvin ennen syksyä.
      Palsternakka on ihana kukka, Paraisilla (tuolla Paraisten "mantereen puolella") sitä kasvaa tienpientareilla. Se jakaa mielipiteitä, minusta se on ihana ja ihanan värinen, siksi varastin sieltä sitä tänne.

      Delete
  4. Vau mikä määrä rikkaporkkanaa! On se vaan hieno! Minäkin kylvin keväällä yhden pikkupussin kasvilavan reunaan ja nyt on pienet nuput jo tulossa. Siinä seoksessa pitäisi olla vaaleanpunaista joten jänityksellä seuraan. Ihania kasviyhdistelmiä sinulla! Tuo olisi oikein kimpunsitojan paratiisi mutta eipä niitä toistaalta raaskisi montaa kerätä. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sitä on nyt tullut, ja tuossa katajan alla kun oli paljasta multaa, niin se riehaantui :-D Aiemmin siinä ovat riehaantuneet unikot ja sormustinkukat, se näyttää olevan riehakasta seutua.
      Yllätyin, että kukkia tulee jo samana vuonna kylvöstä! Yleensä rikkaporkkana on kaksivuotinen. Katsoin pussia ja siinä tosiaan lukee, että esikasvattamalla voi saada kukkia jo samana vuonna. Mahtavaa!
      Tykkään eniten noista itsekseen syntyvistä kimpuista, joita kukkapenkit tarjoavat, ne vaihtuvat koko ajan :-)

      Delete
  5. Onneksi teillekin tuli sadetta heinäkuussa. Rikkaporkkana taitaa kasvaa aika korkeaksi. On varmasti paljon kasveja, jota Suomessa ei ihan nimetä kuvaavasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuli todella mahtava määrä, ennenkuulumaton suorastaan. Mittarissa oli puolentoista viikon poissaolon jälkeen 30 mm! Ei ole harvinaista, että se on kahden–kolmen kuukauden sademäärä kesällä täällä päin.
      Tälle päivälle piti tulla sadetta, mutta eilen illalla ennuste oli kutistunut vain pieneksi mahdollisuudeksi - ja nyt kovassa tuulessa harmaita pilviä kyllä kiitää yli, mutta sadetta ei toistaiseksi ole tullut. Toivotaan, että tulee kuitenkin.
      Korkeimmat rikkaporkkanat huitelevat yli metrissä, mutta paikasta riippuen ne voivat jäädä myös polvenkorkuisiksi.

      Delete
  6. Sinulla onkin valtavat määrät tuota ihanaa rikkaporkkanaa<3 Minäkin juuri kirjoittelin tuosta ihanuudesta. Sitä oli ilmaantunut meillä yhteen penkkiin enkä alkuun tunnistanut koko kasvia. Onneksi sitä ei tullut kitkettyä pois alkukesällä. Ehkä meilläkin on sitä joskus isommalla alalla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rikkaporkkana on tehokas tekemään siementaimia, mutta sitä ei voi mitenkään pitää rikkakasvina. Mahtava juttu, että sinullakin kasvaa sitä ja onneksi et kitkenyt! Sen pitäisi olla luonnonkasvikin, mutta en ole koskaan huomannut sitä luonnossa.

      Delete
  7. Upea rikkaporkkanakeskittymä. Kaunis kasvi, sehän on kuin pitsiä.
    Mikähän tarina rikkaporkkanan suomenkieliseen nimeen liittyy? Ehkä se on kasvanut nimenantajan kasvimaalla porakkanan vieressä ja hän on kitkenyt vahingossa pois porkkanat vieressä kasvavan nimettömän kasvin sijaan. Sanoit tilanneesi siemenet Englannista. Eikö niitä ole lähempää saatavissa?
    Rohtosormustinkukka on hieno. Miten upea se onkaan usean vanan ryhmänä. Toivottavasti viihtyy ja lisääntyy puutarhassasi.
    Meille piti tulla aurinkoinen päivä, mutta sateeksi muuttui jo aamulla. Sadetta luvattiin lounaisosaan, joten tummia pilviä taivaalla katsoessani ajattelin sinun saavan niistä vettä. Tällainen kesä on puutarhurin mieleen, kun välillä sataa, välillä paistaa. Loppuviikoksi luvattu hellekään ei kauhistuta niin paljon, kun maa ei ole aivan rutikuivaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pitsi sen englanninkielisessä nimessä onkin, Queen Anne's Lace - ja se kuvaa kasvia täydellisesti.
      Hmm, rikkaporkkanahan on syötävän porkkanan villi kantamuoto, toki sekin on syötävä, mutta ei tee niin paksua juurta kuin jalostetut porkkanat. Ehkä nimi tulee siitä, että se on ruokaporkkanaan verrattuna "rikka"? Sukulaisuus on kyllä ilmeinen: rikkaporkkanan liiallisia taimia kitkiessä (kyllä, sitäkin teen, vaikka kuvista ei uskoisi) nousee nenään herkullinen porkkanan tuoksu. Ja ruokaporkkanaan taitaa tulla täysin samanlainen kukka, jos antaisi sen olla ylivuotisena kasvimaalla ja kukkia seuraavana vuonna.
      Rikkaporkkanan siemeniä en usein ole nähnyt, mutta tänä kesänä löysin sen punakukkaisen 'Dara' -lajikkeen siemeniä Jaakkolan puutarhamyymälästä Forssasta. Kylvin ne juuri äsken. Ehkä Maatiainen tai joku niittysiemenmyyjä myy näitä tavallisia valkoisia, en ole varma.
      Hyvä, että teille tuli sadetta. Tänne piti tulla, mutta ei sitten tullut kuin ehkä kaksi tippaa. Voi itku, odotin sitä niin helpottamaan lähiviikkojen paahdetta. Täytyy nostaa itse kaivosta, onneksi on sellainen.

      Delete
    2. Nimien antamisen aikaan kasvien arvostus on monilla painottunut enemmän konkreettiseen hyötyyn kuin esteettisyyteen - luulisin. Ehkä siitä syystä jokin vähemmän vatsaa täyttävä on koettu rikkakasviksi.

      Delete
    3. Heh, niin se varmaan on ollut. Onneksi me osaamme arvostaa silmänruokaakin!

      Delete
  8. onnittelut ruskosormistinkukan kanssa onnistumisesta, voin hyvin kuvitella miten kaunis se on ilta-auringossa!
    jännää huomata, miten jotkin kasvit viihtyvät myös katajan seuralaisena. meillä humala karttaa, mut ruusupapu kiertyy katjan ympärille. pitäis varmaan kokeilla minunkin kärhöä.
    tuo rikka- tai villiporkkana on kyl kaunis kukkija moneen paikkaan. puutarhassasi on ihastuttava värimaailma, tykkään kovin:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Tänään ihailin ruskosormustinkukkaa myös aamuauringossa, se näkyy nimittäin huussin sydänikkunasta ;-) Se on niin täydellisen värinen kuin olla voi.
      Kärhö tuli istutettua katajan pohjoispuolelle, kun siinä sen juuristo on varjossa ja se saa köynnöstää itsensä valoon ja juuri niin se näyttää tekevänkin. Katajassa riittää ohutta risukkoa, mitä pitkin kiivetä. Maa tuntuu olevan todella mureaa katajan juurella, mutta happamuus on varmaan yksi ongelma joillekin kasveille.
      Mulla taas humala otti ja häipyi entisen lipputangon juurelta, siinä oli muurahaispesä, ääh! Kunpa se sieltä vielä nousisi, oli keltalehtinen 'Aurea'.
      Rikkaporkkana on tosi ihana, ja tänään löysin viimein yhden tummanpunakukkaisen tulossa kukkaan! Jeeeee!

      Delete
  9. Ui, onpa ihana tuo ruskosormustinkukka! Haaveilen samanlaisesta rikkaporkkanamäärästä, keväällä kylvin 'Daraa'. Toivottavasti onnistui, heittelin samaan laatikkoon muitakin siemeniä etten ole ihan varma mitkä ovat itäneet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruskis on ihana, en tiedä, saako sitä mistään taimena, siemenkylvö kyllä onnistui ihan hyvin, muutaman sain istutettua ja niistä kaksi on jäänyt jatkamaan elämää. Jännä nähdä, jääkö se elämään, sen pitäisi olla 2+-vuotinen. Kukkavarsia en tohdi leikata kukinnan jälkeen, sillä haluan siemensatoa.
      Toivottavasti Darakylvös onnistui! Sen lehdet ovat ihan samanlaiset kuin porkkanalla, siitä helppo tunnistaa. Ja jos ottaa sormien väliin pienen palan lehteä ja rusentaa, tuoksuu se porkkanalta.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!