Tuesday, 23 July 2019

Punaisia onnistumisia

On ihanaa, että ystävän lähettämä tähkätädyke 'Rotfuchs' on viimein löytänyt paikan, jossa se viihtyy. Tämä tuli siirrettyä kolmeen kertaan ennen kuin sopiva paikka löytyi ja nyt se viimein kehittää useita kukkavarsia. Ihana sinnikäs!

Sen vieressä kasvaa väriin mätsäävä 'Pink Octopus' -kello. Tämä on niin kuiva ja paahteinen paikka, että kumpikin pysyy noin 30 cm korkuisena ja varsin maltillisen kokoisena muutenkin.

Vielä kolmas siitä vierestä. Mahtavaa, että Hollandia Purple Crown -sekoituksesta kahteen kertaan tilatut ja kylvetyt harjaneilikat viimein tuottavat näitä makean värisiä kukkia! Minulla menee aina enemmän kuin kaksi vuotta tuottaa näitä kaksivuotisia kukkaan. Siinä meinaa usko loppua ja siemeniä tulee joskus tilattua useaan kertaan.

Tarhaviinikärhö, Purpurea Plena Elegansina ostettu, mutta pikemminkin Avant Garde, alkaa kukkia. Tämä on niin ihana.

Serkkunsa 'Madame Julia Correvon' Rohanin aidalla. Jos lempikärhö pitäisi nimetä, olisivat viinikärhöt vahvoilla. Kukat ovat maltillisen kokoisia, eivät sellaisia ökylautasia kuin monilla loistokärhöillä. Kasvilla on siten ihanan keveä, luonnollinen olemus.

Koukataan kasvimaalle. Uusimmassa kasvilaatikossa on muutama viikko sitten kylvetty sareptansinappi 'Bloody Mary' kasvanut hyvin. Jos ehtisi syödä, niin tästä voisi korjata satoa ennen kuin toukat tai muut öttiäiset popsivat kaiken.

Roomansalaatti 'Ovired' on ehjälehtinen ja ihanan roteva – tätä kylvän toistekin! (Vaikka en ole tainnut ehtiä tätäkään maistaa). Kamomillasaunio tuottaa kukkasatoa koko ajan, jo kolmas kukkasatsi kuivumassa teeksi. Tästä kerään siemenet ja kylvän tästä lähin joka vuosi. Miten olen voinut elää ilman itse kasvatettua kamomillaa.

Sitten takaisin Rohaniin, sillä samettiset viininpunaiset sävyt siellä vetävät puoleensa. David Austin -ruusu William Shakespeare 2000.

Rikkaporkkana on napannut yhden väriminttu 'Kardinalin' kukan. Rikkaporkkanan keskuskukka on saman värinen, huomaatko?

Ihana pieni nuokkulaukka, jonka ostin libanoninlaukkana, kukkii. Tämä on valtavan suloinen.

Sitten kiljahdin innosta, kun saavuin Rohanin toiseen päähän. Tässähän on nyt viimein rikkaporkkana 'Dara' tulossa kukkaan! Voi ilon päivää. Noista punaisista terälehdistä ei voi erehtyä. Vihdoinkin! Kahteen kertaan kylvetty, ja juuri eilen kylvin kolmannen satsin. Tämä lienee siitä kaikkein ensimmäisestä Dara-kylvöksestä vuodelta 2016, sillä niitä taimia istutin tähän kohtaan. Nyt tummakurjenpolvet ovat jo ehtineet valloittaa alueen, mutta onneksi tämä yksi sinnitteli niiden läpi. Jihuuuuuu!

Seuraavaa onnenaihetta ei tarvinnut kauaa hakea. Keväällä istutettu uusi David Austin -ruusu William Morris on avannut ensimmäisen kukkansa. Tämä on vielä matala, mutta pitkävartisena sen on tarkoitus kasvaa portinpylvääseen oranssinsävyisen ruskopenkin taustalla. Portin toisessa pylväässä kasvaa jo tähän kauniisti sointuva kuusama.
Puutarhurin elämä on yhtä onnenaihetta, sen vaan sanon. Tai se riippuu toki siitä, näkeekö lasin puolitäytenä vai -tyhjänä, kuten kaikessa. Minun lasini on täynnä ruusuntuoksuista samettista punaviiniä ;-)


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Kamomillasaunio – Matricaria chamomilla
Kello – Campanula
Nuokkulaukka – Allium cernuum
Rikkaporkkana – Daucus carota
Roomansalaatti – Lactuca sativa, romaine-, romana- yms. lajikkeet ja ryhmät
Sareptansinappi – Brassica juncea
Tarhaviinikärhö – Clematis Viticella-Ryhmä
Tähkätädyke – Veronica spicata
Väriminttu – Monarda

16 comments :

 1. Kauniit värit kukissa. Varsinkin tuosta harjaneilikasta tykkään..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuosta Hollandia Purple Crown -seoksesta on tullut mahtavan värisiä, lähes mustanpuhuvan purppuraisia ja sitten näitä vaaleampia. Ihana seos.

   Delete
 2. lasi on aina täyden tai täyttymisen puolella :) William Morris on uskomattoman hienon sävyinen. Samoin tähkätädyke, taidan alkaa metsästää itsellekin punaista tädykettä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-)
   Kävin juuri ihastelemassa Morrisia, siinä on täydellinen persikkasävy. Kun kukka on avautunut, on väri vähän haaleampi kuin kuvassa.
   Onnea tädykkeen metsästykseen, se on kivan värinen kasvi monen kanssa!

   Delete
 3. Oi, miten herkullisia viininpunaisia ihanuuksia! Tähkätädyke ja tuo harjaneilikka varsinkin ovat upeita. Ja kärhöt tietysti myös, vaikka ovatkin pienikukkaisia. Minä taas pidän niistä ökylautasista :D Ovat nuo pienikukkaisetkin kauniita ja niiden etu on ehdottomasti vaivattomuus ja yleensä runsaskukkaisuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän hihittelin kirjoittaessani ökylautasista, kun mietin, että niin moni niistä tykkää. Makuja on niin monia!

   Delete
 4. Ihanat austinit! Kauniit punaiset, vallankin tuo tädyke.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihana muiden kasvien väliin, ja kiva tullessaan nyt kesän loppua kohden kukkaan. Muistaakseni se kukkii vielä syksylläkin.

   Delete
 5. Austinruusuissa on ihanaa kerroksellisuutta. Minä pidän periaatteessa monista kärhöistä, mutta niissäkin löytyy niitä, jotka ovat enemmän suosikkeja. Näissäkin näyttää oma makuni muuttuvan aina välillä, tulee haalittua monentyylisiä kärhöjäkin.

  ReplyDelete
 6. Ääh, minäkin kylvin pussillisen tuota rikkaporkkana 'Daraa' mutta yhtään ei näyttäisi nousevan. Pitäisiköhän siitä onnistua ainakin kertaalleen saamaan omaa tuoretta siementä vai miksi itäminen on ollut sinullakin heikkoa? Upeaa tuo roomansalaattikin ja ihan kaikki muukin😍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hmm, mulla ei itäminen ollut heikkoa, vaan jatkokäsittely :-D Istutin taimet kovin pieninä avomaalle. Seuraavan kylvöksen tein ovelana kohopenkkiin kasvimaalle syksyllä, mutta kevään koittaessa rastaat kävivät nokkimassa taimet ylös :-/ Kolmas kerta toden sanoo, nyt kylvin taas, ja nyt minulla on sitten tuo omakin Dara kukkimassa viimein, siitä ekasta kylvöksestä!
   Siemenissä on kyllä suuria eroja. Katsoin juuri, kun olin kylvänyt kuminaa kahteen purkkiin, eri siemenmyyjiltä: toinen iti lähes purkin laidasta laitaan ja toisessa purkissa nousi vain muutama.

   Delete
 7. Ihana sinun tädykkeesi. Minulla on myös punaista muttei kuitenkaan näin punaista. Ja harjaneilikkaa olen kylvänyt muutaman kerran ja aika mukavasti myös kukkivat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harjaneilikat ovat mahtavia, kun niissä on todella paljon eri värisiä. En tajua, että en tiennyt koko kasvista yhtään mitään vielä 13 vuotta sitten!

   Delete
 8. Nyt kyllä pitää hankkia meidänkin pihalle noita David Austin -ruusuja, joitain kyllä jo onkin. Mahtavat värit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen niitä! Niitä vain ei taida saada omajuurisina Suomesta, ovat tuontitavaraa. Juteltiin noistakin Vakka-Taimessa Vesa Muurisen kanssa, ja hän sanoi osuvasti, että Austinit eivät ole "peltoruusuja". Hän tarkoitti sillä sitä, että kun heillä ruusutarha on ent. pellossa, eivät siellä tällaiset hennommat oikein pärjää eivätkä näytä miltään. Austinit ovat minusta todella kivoja kukkapenkkiin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!