Tuesday, 23 April 2019

Aikaisessa

Huomasinpa turkintähdikin pari ensimmäistä kukkaa apposen auki tänään auringossa. Tämä ei olekaan aiemmin kukkinut näin aikaisin, toukokuun alkupäivinä kylläkin.

Toukokuun puolella ovat hyasintitkin kukkineet, mutta nyt niistä alkaa olla moni kukassa. Tässä on luotettava 'Top Hit', sama kukkarypäs on kukkinut puutarhassani jo vuodesta 2011. Tämä oli ensimmäinen puutarhahyasinttini eikä paluuta ole ollut.

'Top Hit' on valtavan hienostuneen värinen, blogin lukija kutsui sitä syreeninliilaksi, sitä se todella on. Taustalla on 'Pink Pearl'.

Lampaanvilla on saattanut suojata näitäkin syödyksi tulemiselta, sillä kuten kuvasta näkyy, muotopuutarhani on lähes kuorrutettu sillä. Ransu esittelee: mukava makuualusta.

Tämäkin lienee 'Top Hit'. Se on ainakin minun hittini. Ostan sitä lähes joka syksy, jos vain kaupoissa näen.

Tämä lienee 'Apricot Passion', olen joskus istuttanut sitä näille main. Kovin aprikoosinsävyinen se ei ole, mutta ihana lämpimään vivahtava vaaleanpunainen kuitenkin. Taustalla pani punertavanviolettia pystykiurunkannusta, sointuvat kivasti hyasintteihin.

Ransuli Karvapehva esittelee.

Tämä on jokin hempeä, josta en löydä muistiinpanoja, paitsi että tämä taitaa olla se, jonka ostin lajikkeena 'Top Hit', mutta sävy onkin väärä, pikemminkin 'Apricot Passion' kuin syreeninliila. Olen myös joskus ostanut 'Gypsy Queen' -hyasinttia, joka on suunnilleen tämän värinen, mutta istutin sen toisaalle puutarhassa.

Sininen on helppo, niitä minulla ei ole kuin yhtä lajiketta: vanha kunnon 'Delft Blue', sinikuvioisen posliinin väri.

Purppuranpunainen hyasintti ja siniset atsurihelmililjat ovat vahva väripari. Tämä hyasintti on 'Purple Sensation', josta nurisin, että se oli jo toisena vuonnaan hyvin harvakukkainen, mutta kun se nyt meinaa kukkia ties monettako vuotta peräkkäin, en enää valita, vaan otan kiitollisena vastaan sen, mitä saan.

Iän myötä hyasintteihin tulee useampia kukkavarsia, mutta kukinnot eivät enää ole sellaisia juhlavia pamppuja kuin istuttamista seuraavana, ensimmäisenä keväänä.

'Woodstock' -ressukka oli pimennossa paksun huopaantuneen villamaton alla. Lehdet olivat hieman kalvakat, kun löysin ne, mutta vuorokaudessa niihin tuli väriä. Taustalla pikkukäenrieskaa ja tummahelmililjaa, hyvä vahva taustaväripari tälle sattumalta.

Nyt onkin luvassa luultavasti lämpimämpi jakso kuin juhannuksena, nautitaan!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Pikkukäenrieska – Gagea minima
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Tummahelmililja – Muscari armeniacum
Turkintähdikki – Ornithogalum oligophyllum

24 comments :

 1. Ei ihme, ettää kukkasi kukoistavat kun saavat nukkua villapeiton alla.
  Hyasintit ovat upeita kevätkukkia, minullakin aukeaa kohta pari. Ne ovat maahan päässeitä jouluhyasintteja, kukkivat joskus kerran.
  Karvainen puutarhaopas näyttää myös nauttivan loistavasta kevätsäästä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, tosiaan, on niillä ollut mukavat oltavat talven pyryissä ja vielä kevättalven aikaan, kun olivat varmaan lähteneet kasvuun, ja tulikin taas lunta ja pakkasta.
   Hyasintit ovat ihania, kun niistä saa pysyviä pihakukkia. Aina se ei onnistu, etenkään vähän pohjoisemmassa, ja minullakin ovat varjoisammista paikoista hävinneet - ovat selvästi pihan lämpimimmän paikan kasveja.

   Delete
 2. Olet varmaan joskus kertonut mitä varten lampaanvilla kukkapenkeissäsi on, mutta mennyt ohi tai olen unohtanut. Suojaako se kasveja kylmän lisäksi, kauriilta..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sortteerasin loppusyksyllä villoja, hyvät lähetin kehräämöön ja huonot, roskaiset ja huopuneet laitoin sivuun. Olen joskus käyttänyt niitä talon eristeinä vintin lattian alla, mutta tällä kertaa päätin laittaa niitä talvisuojaksi uusille kasveille. Nyt keväälläkään en ole kerännyt villaa pois, kun jos sen haju suojaa kasveja tuholaisilta. Linnutkin saavat siitä helposti nokittua pesän pehmustetta :-) Eihän se kaunista ole, mutta aika tavaran kaupittee ja kohta se on kasvavien lehtien peitossa...

   Delete
 3. Oi, ihania sävyjä. Ja kukkarunsautta. Nyt tosiaan on lämmintä. Vappua ja juhannus usein tasaa kyllä säitä sellaisiin vähän viileämpiin lukemiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyasinteissa on tosiaan ihania pehmeitä sävyjä ja joitakin tumman kohtalokkaita myös. Juuri yksi ystävä tänään muistutti tuosta, että eiköhän vapuksi viilene :-D

   Delete
 4. Ihanat hyasintit! Naatitaan tästä hetkestä. :)

  ReplyDelete
 5. Hyasintit ovat kauniita. Tuoksu on varmasti huumaava, kun ne kaikki ovat tyynellä säällä kukassa. Lämmöstä kannattaa kyllä nauttia nyt kun sitä on tarjolla yllin kyllin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ulkona tuoksua ei edes tunne, tai tosiaan pitäisi olla ihan tyyni päivä, jotka ovat meilläpäin perin harvinaisia. Tänään oli kyllä ihanan seesteinen aamu! Mahtavat kelit nyt, tämä tuntuu ihan lahjalta. Viellä ei tällaiseen ole tottunut talven jälkeen, vaan tästä osaa tosiaan nauttia. Ei ota vielä itsestäänselvyytenä.

   Delete
 6. Ihana kukkiva maa :) Ja kisut <3

  ReplyDelete
 7. Ihanat hyasintit. Laitoin niitä paljon lisää syksyllä ja nyt näyttäisi että joitain vanhojakin nousee. 'Top Hit' on hienon värinen, ihan kuin syreeni minunkin mielestä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä kannattaa istuttaa joka syksy. Viime syksy jäi minulta väliin, mutta onneksi nämä vanhat jaksavat kukkia hyvin, kiitos varmaan viime kesän poudan.

   Delete
 8. On mennyt ohi tuo mistä olet saanut idean lampaanvillasta, mutta tuntuu toimivan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun sitä likaista villaa nyt vain jäi, kun lajittelin hyvät ja huonot syksyllä. Lähinnä talvisuojaukseksi se meni, mutta ei haittaa, jos se toimii peurasuojanakin. Tosin parhaiten se näköjään suojaa, jos sitä on paksu kerros kasvien päällä :-D

   Delete
 9. Täälläkin on toissasyksyn hyasintit jo nupullaan. Kaikki 4 näyttäisivät kukkivan. En enää ostanut niitä lisää, kun monessa paikassa peloteltiin ettei hyasintti kuki kuin yhden kevään. Näyttäisi ettei pidä paikkansa, ja syksyllä voisi tehdä ainakin muutaman lisähankinnan. Nättejä nuo vähän harvemmatkin kukinnot on :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotkut väittävät, että hyasintti menee vain vyöhykkeelle III asti, mutta toivon, että ajan saatossa saadaan tarkempia tietoja. Montaa kasvia on meillä kokeiltu vasta niin hiljattain, että toooodella monen puutarhakasvin kohdalla niiden menestymistiedot vasta pikku hiljaa kertyvät.
   Ehdottomasti näitä kannattaa ostaa ainakin yksi pussi joka syksy. Vaikka onkin harvempi kukinto, mutta sitten usea kukkavarsi kompensoi... ja se harvempikin kukinto on melko värikäs ja näyttävä, näin keväiseksi kukaksi! Kun kukkapenkki on vielä melkoisen paljas. Sitä paitsi niissä on enempi luonnollista ulkomuotoa näin kuin sellaisena tiiviinä kukkapamppuna.

   Delete
 10. Hianostihan sun sintit kukkii. Voi, molisin nii onnelline eres niistä harvoostaki kukinnoosta. Istutan kans eres jonkullaasen kukinnan varmistamiseksi joka syksy uusia. Yleensä ei vanahat nouse tai ei ainakaa kuki. Ny näkyy jo nuppuja ja pitääs kokeella niitä lannoottaa, jos se auttaas asiaa. Kasvia o heränny jo roppa kaupalla. Peliättää vähä, tua ens viikolle ennustettu kylymä jakso.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, sinun vyöhyke voi siis olla jo liian pohjoinen hyasintille. Omiani en lannoita, olen huomaavinani, että mitä kuivempi ja laihempi maa, sen parempi, mutta varmaan toisaalta kukinnoista tulisi komeampia, jos lannoittaisi. Tuhkaa heittelen niille, samoin kuin kaikkiin kukkapenkkeihin.
   Hui, piti ihan mennä katsomaan ennustetta. No tosiaan - viikon päästä on enää 8 astetta! Hrrr :-D Mitenköhän sitä tarkenee, kun tähän tottuu. No, vakavasti puhuen, meillä ei meren takia ole yöpakkasia enää, mutta toivottavasti ei sinne teillekään tule, voi tulla tuhoja. Päiväpakkasista puhumattakaan!

   Delete
 11. Tuo villahomma onkin tosi hyvä. Minunkin pitää kokeilla sitä ensi vuonna, jos vaikka säästäisin syksyltä huonoja villoja sitä varten. Varsinkin mustat ja ruskeat villathan maastoutuvat tosi hyvin:) Joskus aikoinaan laitettiin huonot villat kompostiin, mutta ne kompostoituivat todella hitaasta, kesti vuosia ennenkuin ne maatuivat. Ehkä ne olivat siellä liian tiiviinä levynä, mutta kun huonot villat on usein sitä levyä.
  Viime syksynä hankin Uittokalusteelta hopeanväristä riistanauhaa, ja olen sillä ympäröinyt kriittisimmät paikat, ja ainakin nyt yhden talven/kevään kokemuksella valkohäntäpeurat ovat mielummin kiertäneet sen. Vain kerran on menty läpi ja katkaistu nauha. Tosin kyllähän ne helposti loikkaavat sen ylikin, jos on hätä, mutta nyt on monet kasvit säästyneet. Rusakot eivät kylläkään välitä siitä lainkaan ja monet krookukset on syöty. Ei se nauha kovin kaunista ole, mutta hopeanvärisenä ainakin parempaa kuin keltaina/oranssi nauha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo levyisyys onkin pieni ongelma myös kukkapenkissä, mutta näin keväällä huomaa kohoumista, mitä kohtia täytyy repiä harvemmiksi :-D Kaikkein pienimpien kukkasten päältä vain pitää muistaa nostella villaa, ne eivät muuten jaksa läpi. Toki olisin voinut olla aktiivisempi repimään sitä pieniksi jo syksyllä, kun villoja laitoin, mutta silloin ajattelin vain sitä talvisuojapuolta.
   Äh, pakkohan sitä on nauhoja ja virityksiä katsella, jos haluaa kukkia nähdä! Puutarha ei tosiaan ole mikään kaunistus niiden kanssa, mutta minkäs teet.

   Delete
 12. Ihania kukkia ja ihana Ransu <3

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!