Sunday, 10 February 2019

Maata näkyvissä!

Monta viikkoa on mennyt niin, että olen miettinyt tekeväni blogijutun otsikolla "Ei raportoitavaa" ja sitten ei mitään tekstiä eikä kuvia. Lukuun ottamatta muutamia työkuvia en ole kuvannut viikkoihin.
Eilen huomasin neliömetrin sulaa maata. En ehtinyt kuvata sitä valoisalla, ja onneksi niin – tänään maata on jo kymmenen neliömetriä!

Tienvarren ojat pulisevat, tienpenkan lumivallit häviävät silmissä. Tiessä on ollut veden peittämä jääkansi muutaman päivän, ei parane lähteä liikkeelle.

Mutapuutarhaan solisee vettä solkenaan.

Eilen lapioimani polku näyttää tänään paljasta maata!

Ylärinteestä valuva vesi muodostaa oikean virran. Viereiset istutukset ovat varmaan kovin märkinä, mutta kaipa ne tänäkin vuonna selviävät.

Kuivassa mäntyjen alla kasvava vaaleajouluruusu on selvinnyt melko hyvin pakkasjaksosta. Lumi tuli suojaamaan niin, että kukkiin tuli vain pieniä pakkaslaikkuja.

– Hei, juuri tätä kirjoittaessani aurinko tuli esiin! –

Havupuiden alta lumi sulaa äkkiä. Katajanaluspenkissä kasvaa kevätkukkia...

... kultasahramin kärjet näkyvissä! Luulen, ettei mene kuin hujaus, niin talventähtienkin päälaet alkavat pilkottaa.

Puistolumikellon versot, joita ihastelin joulukuussa ennen kuin ne hävisivät lumen alle, ovat täällä tänään!


Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Talventähti – Eranthis
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

44 comments :

 1. Ooh, miten keväiseltä siellä jo näyttää! Lumikellojen kukintaa odotellessa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih! Tuntuu, ettei ne ehkä ihan ensi viikolla ole kukassa, vaikka kai sitä saa silti hullun lailla toivoa.

   Delete
 2. Voi pyhät hyssykät! Teillon KEVÄT :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään, kun aurinkokin tuli esiin, tuli niin keväinen olo kaikesta lumesta ja jäästä huolimatta. Oli justiin niin ihanan kosteaa, ei sellaista talvista pakkasenpistämän kuivaa. Keväinen ihana leuto kosteus, se on täällä!

   Delete
 3. No teillä on kevät! Onpa hienoa. Meilläkin lumi sulaa, mutta puolimetrisessä umpihangessa se ei tunnu missään...mitä nyt vähän hangen pinta madaltuu. Lumikellojakin jo tulossa pihallasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan ihmeellistä, mikä muutos on tapahtunut kahdessa vuorokaudessa. En uskoisi ellen itse olisi näkemässä.

   Delete
 4. EIKÄ! IHANAA!!! Kevät!! Voi kun olisi vielä oma piha, mutta siitä huolimatta kevät on odotettu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, toivottavasti siellä on kumminkin joku kiva ulkopaikka, jossa voi viettää kevättä!

   Delete
 5. Ällistyttävää suorastaan! Ja aivan mahtavaa, edes jossain on toivoa keväästä. Ihan oikeassa paikassakin vielä, kun on siellä Saaripalstalla🌱.
  Uskoisin, täällä meilläkin jouluruusuissa on kukkia, mutta siinä on noin metri lunta päällä vielä! Selvästi täälläkin on hangen pinta laskenut, kun on kolme päivää satanut vettä. Piha on lähinnä luistinrata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan ihmeellistä. Täällä ei varmaan ollut alun perin niin paljon lunta, ehkä 30-40 cm. Ihmeen nopeasti se on alkanut huveta.

   Delete
 6. Voi mahdoton! Tuohan on jo selkeää merkkiä keväästä. Omat jouluruusut on puolimetrisen hangen alla, eiköhän ne siellä selviä. Keväällä sitten iloinen jälleennäkeminen. Piipot on riemastuttavia!

  ReplyDelete
 7. Siellähän alkaa olla kevät :) Meilläkin näkyy ruohoa siinä kohdassa mistä mies on lapioinut paikan autolle.
  Ja joen vesi on alkanut nousta..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vettä tulee olemaan paljon tänä keväänä. Ihan hyvä, että kuivan viime kesän jälkeen saadaan nyt ainakin märkä startti :-D

   Delete
 8. Hyvänen aika!! Teillä on jo kevät :o

  Meillä on lunta varmaan vielä elokuussakin. Nyt tosin on satanut sentään vettä (ja räntää), eikä lisää lunta. Olisipa kevät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on tullut vettä torstai-illasta alkaen lähes yötä päivää, ja tässä tulos. Toivottavasti sielläkin pian sulaa! Ei lumi mahda kevätauringolle ainakaan enää mitään.

   Delete
 9. Sinullahan on jo kevään merkkejä maassa! Ihmeellistä ja toiveikasta. Tälle tontille odotan vastaavaa ihmettä vasta huhtikuuksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En uskalla vielä toivoa mitään, vaikka 10 vuorokauden ennuste näyttääkin hyvin lupaavalta. Olisi niin ihanaa saada aikainen kevät viimekeväisen jääkauden vielä hyvin muistaen.

   Delete
 10. Johan nyt! Eipä uskoisi, jos ei kuvista näkisi, mutta keväältähän tuo jo teillä näyttää. Meillä saatiin vasta eilen talven ensimmäiset plussakelit ja tänään ensimmäinen vesisade. Pari tuntia sitten kävin mittaamassa lumen syvyyden ja 62cm näytti olevan sellaisessa kohdassa, jossa ei ole lapioitu eikä liikuttu. Muualta en edes uskaltanut mittailla, etten vain masentuisi... :D Mukavaa kevätkukkien odotusta sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ollaan oltu plussalla yötä päivää torstaista asti, ja sen huomaa tässä nopeassa muutoksessa. Jos öisin olisi pakkasta, jäätyisi kaikki ja sitten olisi sulaminen hidasta, mutta nyt ei niin ole käynyt. Onneksi! Kunpa tämä vaihde vaan pysyisi päällä.
   Kiitos! Odotella saadaan vielä, mutta nyt on jo todellista valoa tunnelin päässä!

   Delete
 11. Kyllä se virkistää, kun on muata näkyvissä! Ville just lähti traktorilla lumipenkkoja siirtelemästä, kun on lissee lunta luvassa ja piha kolalla putsataan. Niin ol korkiit penkat, jotta ei ennee kasanpiälle jaksanu Pekka kiivetä lumien kanssa. Toivottavasti ei kovempia pakkasia sinne tule kukkia kylymämään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin raskasta, kun pitää kolata kasan päälle. Toivottavasti sitä lunta ei kovin paljoa kumminkaan tule.
   Tänne on luvassa ehkä parille yölle paria pakkasastetta, mutta päivisin plussaa ja niiden parin yön jälkeen taas öisinkin plussaa, eli hyvin toiveikkaana ollaan!

   Delete
 12. Onpa siellä jo pälvipaikkoja - meillä on lunta niin paljon, josko edes juhannukseksi sulaisi ja nyt on satanut vettä, hanget hieman laskeutuneet ja piha melkein kaljamalla. Meilläkin on penkkoja siirretty traktorilla, ihan mahdoton määrä lunta. Mutta sinulla pihassa jo piipottaa - kevät alkamassa! Pakkasia en minäkään toivo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on ja kun tätä mäkeä myöten virtaa sulamisvedet ylämäestä, niin vetistä on meininki, mutta ei voi valittaa, kun se vie lumet mennessään! Toivotaan, että talvi oli tässä, voitaisiin ihan jo siirtyä kevääseen ilman pakkasia.

   Delete
 13. uskomattoman nopeasti lumihanget häviää jo muutamassa päivässä! tääl liukastellaan pihalla kuin luistinradalla konsanaan. uskomattoman sitkeä tuo jouluruususi ja kaunis.

  ReplyDelete
 14. Ooooo tässä tulee ihan kevätfiilis! Nurmikko vihertää ja piippoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nooh, nyt tulee lunta :-D Mutta ei siitä jaksa paljon pulttia ottaa, kun ollaan silti yhä plussan puolella.

   Delete
 15. Ollaankohan me edes samassa maassa! Nyt kun katolta kolisivat lumet alas, on tunne, että ikitalven lumikerros peittää pihamme ja kukkaset. En taida kovin pian vielä pälvipaikkoja yrittää etsiä. Mutta ihanaa, on se kevät sieltä tulossa... Jouluruusu kukkii, voi ihmettä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voih eih, katolta tulevat lumet kun vielä jymähtävät tiiviiksi keoksi! Eilen juuri siirsin sellaisen lumivuoren, kun se oli kasautunut saunan oven eteen, jotta pääsin pesulle :-D
   Jouluruusulla on ollut hyvä suoja, onneksi. Aika monena talvena on nuput paleltuneet, kun ei ole ollut lunta.

   Delete
 16. Eikä, miten ihanaa! Toivottavasti lumikellot ja krookukset kukkivat pian!! On tuntunut ihan keväältä, linnut lurittelevat ja kevätpuro solisee, ei tässä voi pieni ihminen muuta kuin olla superonnellinen! Korkeasaaren karhutkin ovat heränneet talviunilta etuajassa, voikohan nyt luottaa, että kevät on täällä, mitä luulet? Pidän sua säägurunani, kun tiedät aina niin hyvin sääennusteet :) En jaksaisi enää hetkeäkään talviolosuhteita :D Onnellisia kevätpäiviä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällä hetkellä tulee lunta, mutta ei se paljon haittaa! Plussalla ollaan lähes koko 10 vrk:n ennuste. Ihan mahtava helmikuu tällainen!
   Sääguru :-D Mun sääguru on Anne Borgström ja hän on sanonut, että viittä vuorokautta pidemmälle ei pysty kovin luotettavasti ennustamaan. Paineet kiertyvätkin vähän eri suuntaan ja se vaikuttaa kaikkeen. Mutta mä luotan nyt tähän 10 vrk:n ennusteeseen, jonka mukaan ollaan vain huomenna 1-2 astetta pakkasella ja sen jälkeen taas silkkaa plussakeliä yötä päivää!

   Delete
 17. Samaa lumien sulamista olen ihaillut ikkunoista koko viikonlopun. Harmi kun huomisesta eteenpäin taas vähän kylmenee☹️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainakin tänne Åvensoriin on luvassa vain huomenna vähän pakkasta, mutta sitten taas nollan yläpuolella! Ei kai siellä voi kovin erilaista olla :-D Toivottavasti! Oi kun lumikellot pian kukkisivat. Versonkärjetkin kyllä ilahduttavat todella paljon.

   Delete
 18. teillä todella on maata näkyvissä! hiio hoi:) Meillä koira oli innoissaan kun terassin laudoitus näkyi, tepasteli siinä edestakaiain:)) Kävin siellä lankasivuilla pikaisesti. Joudun todellakin tilaamaan varmasti jotain...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ääh, tänään on tullut lunta koko päivän, vaikka se onkin märkää, niin nuo paljaat kohdat ovat peittyneet ohuen vaipan alle... odotan suuria huomisen pakkaspäivän jälkeisiltä plussakelisiltä aurinkopäiviltä! Hiio hoi :-D
   Ihana koira, kevät jo mielessä ♥
   Postituskulu ei minusta kamala ollut, tilasin 10 kerää ja olikohan postitus 8-9 puntaa, ihan ok. Niissä kuvissa ei aina hyvin näy ihanat värit, livenä langoissa on monia sävyjä yhdessä, sellainen kauniin elävä pinta.

   Delete
 19. Replies
  1. On ihan ihmeellistä! Tänään on tosin tullut vähän märkää lunta päälle ja nyt taitaa pakkanen tehdä tuloaan, mutta toivottavasti vain vähäksi aikaa. Lumi häviää valtavalla vauhdilla, kun mittari on yötä päivää plussalla, näköjään. Ihan merkillistä. Yleensä kevättalvella sahataan ees taas pakkaselle ja plussalle.

   Delete
 20. Lupaavia uutisia saaristosta! Ihanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta! Olisiko talvi viimein tässä, on sitä jo lusittukin iäisyys!

   Delete
  2. Huomasin, että Viherlassila on saanut myyntiin peurakarkotteen Trico Garden. Ruotsissa ainakin sitä on aiemmin ollut myynnissä. Suihkutettava tuote, pohjautuu lampaanrasvaan. Mietin, että pitäisikö kokeilla?

   Delete
  3. Kuulemma raakavillakin suojaa peuroilta, sitä alkutalvesta levitinkin vähän sinne tänne, mutta oikeastaan talvisuojaksi mm. uuden köynnösruusun tyvelle. Vähän suhtaudun skeptisesti, sillä tuntuu, ettei peuroja pidättele oikein mikään ja että ne syövät vähän kaikkea, niitäkin kasveja, joita niiden väitetään välttävän! Hajukarkotetta pitää varmaan suihkutella uudestaan aina sateen jälkeen, vaikka lampaanrasva ei täysin sateessa liukenekaan. Olen tehnyt sitä kanadalaista sekoitusta saippuasta, öljystä, vedestä, maidosta ja kananmunasta ja minusta se on tepsinyt, mutta ei enää sateen jälkeen tai jonkin ajan päästä.

   Delete
 21. Kysyin Viherlassilasta, pitääkö ainetta suihkia joka sateen jälkeen uudestaan. Ei kuulemma tarvitse. Ehkä ostan yhden paketin ja testaan. Niin unelmoin kukkapenkeistä, joissa kasvit saisivat kasvaa vapaana ilman keppien ja kananverkkohäkkyröiden sekamelskaa...Tietysti hyvin todennäköistä voi olla, että aine ei tepsi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sehän kuulostaa hyvältä. Vaikea on kuvitella, että mikään muu kuin kolmimetrinen tiilimuuri pitäisi kasvit suojassa niiltä ahmateilta, mutta täytyyhän tuota kokeilla!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!